След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© ДневникПороят, който се изля вчера в Източна България, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, взе 12 жертви. Трима са в неизвестност, обяви министърът на вътрешните отпити Цветлин Йовчев. Това сочат засега официалните данни на властите. Две от жертвите са деца, един от загиналите е от Добрич. В квартал "Аспарухово" има коли, които са смачкани като с преса и къщи, които са буквално пометени от водната стихия. Много от улиците са напълно разрушени и изровени.

Българският червен кръст активира краткия номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев в полза на пострадалите от наводненията в страната. БЧК откри и специална банкова сметка: 
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД 
BG64UNCR76301078660913 
UNCRBGSF 


Български дарителски форум и фондация "Помощ за благотворителността в България" организира дарителска кампания със sms с текст DMS VARNA на номер 17 777.  Цената на едно съобщение е 1 лв. и може да се изпрати в мрежата и на трите оператора. Банкова сметка IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89 BIC: UNCRBGSF Банка: Уникредит Булбанк Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7 Име: (ФПББ).

Всичко за трагедията във Варна - четете в специалната тема

20.10 часа
Труп на жена беше открит под Аспаруховия мост във Варна днес следобед, съобщи БНР. Така жертвите на стихията в града станаха 11.


19.00 часа
Броят на евакуираните граждани в Добрич достигна 60 души, съобщи кметът на община Добрич Детелина Николова. В общината има само една жертва от наводненията, по-рано се говореше за три. Търсеше майка с две деца, но те са вече намерени. 
18.00 часа
Европейската комисия има готовност да окаже помощ с екипи и помпи за засегнатите райони, но за момента това не се налага, коментира пред БНР еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева. Според нея засега това не се налага, а системата на Гражданска защита в България се справя.


17.50 часа
Акция за събиране на помощи за пострадалите от наводненията във Варна започва в София, става ясно от съобщение в социалните мрежи.


17.00 часа
Не са намерени хора в разрушените къщи на ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово", каза на заседание на Кризисния щаб във Варна директорът на ОД на МВР Варна инспектор Николай Калчев. Въпреки това, издирването продължава.


Осигурена е достатъчно техника за разчистване на разрушенията. По най-засегнатите улици в кметството "Белгород", "Горна Студена", "Моряшка", и "Лайош Кошут" се работи с тежкотоварна техника - кранове, фадроми, самосвали.


16.15 часа


Наводненията в Добрич са взели трета жертва, съобщи Би Ти Ви.


15.00


Еднократна финансова помощ от по 10 хиляди лева ще получат близките на загиналите при потопа в Североизточна България, съобщи след заседанието на кризисния щаб към областния управител във Варна министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.


Заради преливане на река Батовска в черноморския комплекс Албена са евакуирани туристите от шест хотела, съобщиха от Областния съвет по сигурността.


Изпратени са 191 332 дарителски sms за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места. Необходими са още храна и вода, както и доброволци с коли, които да помогнат на настанените в спасителните центрове във Варна и Добрич.


14 часа:

Работещите, които не могат да се явят на работа, заради бедственото положение в различни региони на страната, имат право на обезщетение по закон. Полага им се 50% от брутното възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани (но не по-малко от 75% от минималната работна заплата), напомниха от Главната инспекция по труда


Бедствено положение е обявено в Шуменско и Пазарджишко, както и в Добрич и Велико Търново. Валежите нанесоха значителни щети в областите Бургас, Ловеч, Ямбол, Стара Загора. Двестаметров участък от подхода към Прохода на републиката - Хаинбоаз, при Килифарево е разрушен от приливна вълна и непроходим, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.


Галерия: Белезите от бедствието във Варна >


13 часа:


40 затворници на лек режим от затворническите общежития във Варна са включени в разчистването на щетите от наводнението в града, съобщиха от министерството на правосъдието. 


Няма да се проведе предвиденият за днес изпит за национално външно оценяване на ученици в осми клас от езикови паралелки в профилирани и професионални гимназии във Варна и Добрич заради бедственото положение в района. Отменени са и всички учебни занятия, съобщи Министерството на образованието и науката.  


Към 13:00 часа са изпратени 126 482 дарителски sms за Спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места, съобщиха от "Помощ за благотворителността в България".


Фотограф: Reuters

© Спас Спасов

Фотограф: Reuters


12 часа:

Премиерът Пламен Орешарски заяви в Добрич, че армията се включва в акцията във Варна и при необходимост ще се включи и в Добрич. Той каза още, че министърът на околната среда и водите е във Велико Търново, за да установи каква е нуждата от съдействие там.


Към 12 часа са изпратени 94 668 дарителски sms-а за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места. Дарената сума по банков път по сметката на кампанията е 3 600 лева, информират от фондация "Помощ за благотворителността в България".


"С болка следим тревожните новини от наводненията в България. Вярвам, че никой от нас не е безучастен към съдбата на пострадалите. Те имат нужда от нашата помощ, а България има нужда от единство, солидарност и сплотеност. Дарявам 20 хиляди лева лични средства за хората в беда. Дарявам ги от сърце, чрез специалната сметка на Българския Червен кръст в Уникредит Булбанк АД, сметка BG64UNCR76301078660913, BIC UNCRBGSF. Призовавам всички, които ги боли за пострадалите, да помогнат с каквото и с колкото могат. Българският Червен кръст ще има грижата събраните средства да стигнат най-бързо до най-нуждаещите се." Това пише в профила си във "Фейсбук" еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева.


През цялата нощ и към момента в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна работят девет дежурни екипа, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 


Политически партии излязоха с изявления. БСП призова за смирение и хладнокръвие, от ГЕРБ критикуваха, че липсва координация, а "Атака" настоя за извънредно заседание на парламента и изслушване на премиера Пламен Орешарски за действията на властите за наводненията в страната.


во.

© Спас Спасов

во.


11 часа:

На ул."Найчо Цанов" 67 в "Аспарухово" се е активизирало свлачище и подпорната стена е стигнала до къщите. На мястото работят екипи, които се опитват да локализират свлачището.


Десет са потвърдените жертви на наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна, обяви БНР. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но бе открит още един загинал вследствие на бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Човекът е открит в автомобила си, който е бил завлечен в езерото. 


Има наводнени къщи в община Аксаково, съобщи пред "Фокус" оперативният дежурен по сигурността на област Варна. Река Батовска е излязла от коритото си в района на село Долище, центърът на селото е наводнен и засега няма достъп до централната част на селото, има и наводнени къщи. Кметът на община Аксаково е издал заповед за обявяване на бедствено положение за селата на територията на общината – Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Генерал Кантарджиево и Граф Игнатиево. В тези населени места има готовност за евакуация от застрашените от наводняване райони.


Към 11:00 часа са изпратени 55 667 дарителски sms за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места. Поради големия трафик на дарения чрез sms в DMS системата е претоварена - възможно е чест от хората, изпратили съобщение с текст DMS VARNA на номер 17 777, да не получават веднага обратен sms с потвърждение, че са направили дарение. Всеки абонат ще получи потвърждаващ SMS, но с известно закъснение заради претоварването.


Поради покачването на водата в коритото на Суха река по протежението на бул. "Русия" в Добрич се очаква приливна вълна, информираха от полицията в града. Апелът към гражданите е да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си, а ако могат - да ги напуснат. Има изграден временен кризисен център в зала "Добротица" в града.


Българският червен кръст активира краткия номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев в полза на пострадалите от наводненията в страната. БЧК откри и специална банкова сметка. Всеки, който иска да помогне на пострадалите жители на Варна след снощното бедствие, може да изпрати  и sms с текст DMS VARNA на номер 17 777. До 10.30 часа са изпратени 45 881 дарителски sms-a.


От Министерството на транспорта съобщиха, че са отменени насрочените за днес чествания на 60-годишнината от построяването на Дунав мост заради случилото се във Варна. От ведомството съобщават, че е създадена организация на структурите към него да участват активно в спасителните акции в бедстващите райони.


Възстановено е движението на моторни превозни средства по път ІІІ-208 Айтос - Провадия (Айтоски проход). Възстановено е движението по  път ІІ-29 Варна - Добрич.


Началото на Опера в Летния театър, предвидено за днес, 20 юни от 21 часа в Летния театър, се отлага. Каним зрителите, закупили билети за първия фестивален спектакъл "Дон Жуан" от Моцарт, утре, 21 юни, събота, 21 юни, от 19.00 ч. на Основна сцена на ТМПЦ. Билетите важат без заверка.


От тази нощ е изключено електрозахранването във варненския квартал "Аспарухово" и голяма част от град Добрич, за да се гарантира безопасността на хората. Един трафопост в квартала е отнесен е от придошлата вода, тиня и отломки. Друг е напълно недостъпен, тъй като е заровен от тинята, съобщиха от електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. 


10 часа: 

Под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна, екип от разследващи полицаи при областната дирекция на полицията в града е започнал досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на 9 лица по време на природното бедствие в кв. "Аспарухово". 


Жителите на варненския квартал "Аспарухово" правят опити сами да чистят улиците, дъждът и силният вятър обаче продължават и в момента, създава се риск от инциденти, тъй като могат да паднат клони или дървета. На много места има съборени кабели, като хората се притесняват, че е възможно да стане късо съединение ако токът бъде пуснат.


Зам.-кметът на Варна Ивана Милева съобщи пред БНР, че не е затворено никое от платната на Аспаруховия мост, а на улица, по която се стига до него на влизане в квартал "Аспарухово". Причината за това е нарушена настилка на въпросната улица.


Още една жертва е открита в Добрич, информира "Нова телевизия". Труп на жена е намерен в района на Хуманитарната гимназия в града. 


9 души от квартал "Аспарухово" са потърсили помощ в Спешния център на болница "Св. Анна" след потопа, съобщиха от здравното заведение за общинския кризисен щаб. Четирима са с разкъсано контузни рани. Петима са докарани от "Гражданска защита" – мъж и жена с множество наранявания, 15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче. 7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Към момента на постъпването му в болница детето е било без придружител и са предприети действия по издирване на роднини на детето. Момчето е било открито на капак на лек автомобил.9 часа:


Още една жертва на поройните дъждове във Варна е открита в кв. "Аспарухово", съобщи депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Трупът е открит в автомобил близо до канала. В момента пристанище Варна е затворено за извършване на аварийни мероприятия. Екип от водолази на военноморските сили ще извърши пълен оглед на канала. Предполага се, че приливната вълна е завлякла част от автомобилите в канала. 


Повече от 12 часа варненския квартал "Аспарухово" е без електрозахранване. Ситуацията в квартала бавно се нормализира. Голяма част от улиците в района са разбити и кални. Главният булевард е затворен в едното платно посока центъра на града. Трафикът е изключително натоварен. Навсякъде има изпочупени дървета и паднали клони. Десетки автомобили са изоставени след вчерашната буря. Огромни локви са се образували на места. В момента вали дъжд.


Поради аварии, част от квартал "Левски" , част от квартал "Чайка", квартал "Бриз" и местност "Горчива чешма" остават без вода до 20 часа, съобщиха от Водоснабдяване и канализация. 


Кметът на Варна Иван Портних увери, че всички засегнати ще получат обезщетения, засега усилията са насочени към това да не се позволяват повече щети. Училищата в квартал "Аспарухово" са затворени. 


Във Варна са изпратени два екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас, информира инспектор Николай Николаев. Обстановката в Бургас е спокойна, допълни той. 


Над 75 литра на квадратен метър са се изсипали във Варна през последното денонощие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - Варна. Това е над месечната норма от 60 литра на квадратен метър. Очаква се валежите в града да продължат до обяд, като интензивността им постепенно ще намалява. От НИМХ увериха, че ситуацията постепенно се нормализира. В следобедните часове се очаква засилване на вятъра, като поривите му ще достигат 15-18 м/сек.


След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© Reuters


8 часа:


Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване, информира говорителят на полицията във Варна Ивана Милева пред радио "Фокус". Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно. 


Девет са установените жертви, две от тях са деца. Една от жертвите е в Добрич. Продължава издирването на други лица. Работата на кризисния щаб продължава. Всички сили са насочени към най-засегнатия район в града, квартал "Аспарухово". 


В памет на жертвите от Варна 23 юни (понеделник) ще бъде ден на национален траур. Това съобщи през профила си във "Фейсбук" премиерът Пламен Орешарски


След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© Reuters


7 часа:


7-8 къщи в "Аспарухово" са отнесени, заяви зам.-кметът Радослав Коев пред БНР. Той добави, че всичко е прегледно и пътищата са освободени. Спасителните операции продължават и в момента.


"Спасителни операции вървят в най-голямото наводнено дере, защото там най-вероятно очаква се да има и хора, затрупани под развалините, което значи по-внимателно трябва да се пипа с багерите. Там са хората и в момента, работят. Горе-долу това, което видях снощи в тъмното, цяла нощ бяхме там с кмета поне 7-8 къщи има отнесени", каза още Радослав Коев. По думите му държавата няма организация за подобни големи бедствия, въпреки това той призова да не се търси виновник за събитията във Варна.


След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© Reuters


Всичко за трагедията във Варна - четете в специалната тема


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1631 Разстроено

  Хайде разчистете, че много се опасявам,че броят на жертвите ще се окаже по-голям.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Бог да прости загиналите.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Вчера националните телевизии си следваха нормалния ритъм - по БНТ1 - футбол, по bTV - "Шоуто на Слави", по "Нова" - сериал. И днес - уау, ужас и безумие! И то - в цялата страна.

  Бас ловя, че ако беше станало в София, щяха да имат емисии през 15 минути. Ама щом е в Прованса, ще следваме утвърдената програма, щото рекламки има да се излъчват и парички да се прибират.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  държавата няма организация за подобни големи бедствия, въпреки това той призова да не се търси виновник за събитията във Варна.

  Вероятно защото знае и виновните.
  Жалко за хорицата.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 5. 5 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1140 Гневно


  СЪД ЗА ВИНОВНИТЕ !

  Иначе подобни нелепи трагедии никога няма да свършат.

 6. 6 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#4] от "Цецо":


  То държава няма - ти за организация говориш - Виж организирана държавна престъпност обаче има.

 7. 7 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 766 Гневно

  Все някой не си е свършил работата и е крайно време да се поеме отговорност!

 8. 8 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 766 Разстроено

  Нека помълчим в памет на жертвите, и след като се направи всичко възможно да се възстанови града, да се направи всичко възможно това да не се случва отново!

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  И може би по-добре защото иначе може да се създаде по-голяма паника.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Кой да ги осъди, байо? Колко са осъдените и за какво, та сега?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2212 Гневно

  По думите му държавата няма организация за подобни големи бедствия, въпреки това той призова да не се търси виновник за събитията във Варна.

  И къде трябва да се търси виновник? В Букурещ или Повеляново? Кой прави градската инфраструктора? Безсрамни типове! Не можете един централен площад да застелете с плочки! Дупката в центъра? Какво остава за краен квартал като Аспарухово!
  Само вие невинни, щото топлите местенца да запазим- дойната крава - градски съвет.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#8] от "гарата":

  То цялата страна е в бедствие, колега. Цялата страна!

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  Медиите са длъжни да информират. При последния трус имаше няколко извънредни емисии, скрол ленти по екрана. Щото го усети София. Какъв е смисълът от информационно затъмнение и на другия ден - пълен ступор?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 13. 13 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":
  откакто столица на България е София, възход не сме видели...
  цъкайт минуси, цъкайте, ама си е така. Най-голямата беля на България е София и то не от вчера. БСП-ГЕРБ, ДПС, все тая...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 14. 14 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване"

  Рухне ли аспарухов мост, Варна потъва!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 15. 15 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Природните бедствия не подминават никоя страна и рано или късно се случват навсякъде. Беше въпрос на време да се случи подобна трагедия и да лъсне пълната неадекватност на институциите в България, която е резултат от безхаберно и безотговорно управление в рамките на повече от десетилетие. Хората трябва да разберат, че политиката е нещо повече от евтин сапунен сериал със скандали и пикантни заглавия в жълтите вестници и да проумеят, че некадърниците по всички етажи на властта буквално си играят с живота им.

 16. 16 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1276 Разстроено

  До коментар [#13] от "Pima":

  Тъп и неуместен коментар.Понякога е по-добре човек да замълчи отколкото да говори глупости.Бог да прости загиналите.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 17. 17 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 392 Разстроено

  Нищо учудващо няма - циганските колиби са построени в терена на канала, благодарение на това и целия канал е пълен с боклуци и затлачен, дърветата по склона над Аспарухово са сечени - няма какво да помага за задържане на водата...
  От 20 години ТИМ налага своя стил на управление на града - далавери и пълно безхаберие по отношение на проблемите на града, за превенция и дума не може да става...
  Всеки път като гледам какво става по Европа, при тяхното ниво на осигуряване, все си казвам "Господ ни пази!", но май и на него му писна!

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#15] от "oos19355380":

  В Босна и Херцеговина, в Сърбия имаше потоп. Нашите що си мислят, че всеки път ще ни се размине? Толкова ли не може да предвидят, че и тук може да се стовари нещо подобно?

  В момента половината страна е под вода. И то не само защото са паднали огромни валежи.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pima":

  Не мисля, че София, сама по себе си, е причина за трагедия. По-скоро човешкият фактор, който обитава отговорните институции, вкл. медиите. Държавата от години е на автопилот.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 20. 20 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "tanazius":

  За канала си прав, но не можеш да обвиняваш частна фирма, която няма нищо в тоя квартал за случилото се. Има държава, има институции, на които това им е работата. Нека си знаем истинските отговорници и от тях да търсим обяснение.

 21. 21 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#17] от "tanazius":

  А, някой ще каже ли кога подяволите ще бъде открита дарителска сметка за помощ на пострадалите?? В Сърбия когато имаше наводнение веднага изпратиха искане за помощ към ЕС и във всички държави членки бяха открити дарителски сметки. Имам информация, че в Гърция са били супер активни. Тука в България се чудим само кой е виновен. Затова сме на това дередже!!!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 22. 22 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  ПО ВСИЧКИ нормални емисии казаха за положението във Варна, а когато се разбра че има и жертви имаше извънредни новини по БТВ и НОВА. По нова бяха в 23:00 до 23:30 или ти искаш лично по телефона да ти кажат ?

 23. 23 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  Тука човешкия фактор е почти нулев, във статия пише за 75л за денонощния. Ти знаеш ли какво представлява толкова вода ? Спрете с вашата политика, специално във Варна това е природно бедствие. Ето ти наводнение във Германия от тази година с 85л.
  http://pressadaily.bg/jquery-uploader/php/files_big/44629-photo_verybig_39881_620_348.jpg

 24. 24 Профил на Модератора е курва
  Модератора е курва
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Кои са виновните? Кмета? Метеоролозите? Учените от БАН? Или Господ, че изпрати всичкия тоя дъжд? Що за тъп начин на мислене е това? Как можеш да предвидиш природни бедствия? Докато всички искат да виждат глави набити на колове, също никога няма да се оправим.

  Писна ми от продажници и тролове!
 25. 25 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Жалко за хората. Имахме си министерства на бедствия, аварии...имаме си щабове, но нямаме план как се действа при форсмажорни обстоятелства. Добре, че и при нас започнаха да се включвад доброволци, както Offroad клубовете през зимата. Но истината винаги има и второ лице. На въпрос на мой приятел журналист от Варна: "Толкова ли е зле? Всички пишете за потоп", ето и отговора: "Глупости пишем и ние. Какво да пишем? Дерето се задръстило от боклуците на махалата. От Джанавара вместо да се оттича водата се разляла и помело копторите им. Боклуджийска работа, раздута през медиите. Жалко за хората"

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Аз са надевам на Сталина.

 27. 27 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Сталинка Георгиева като бедствен комисар ще осигури ли помощ за наводнените или българите както винаги кучета ги яли когато опре до "европейска солидарност"?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 28. 28 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Мир на праха на загиналите, нека почиват в мир и дечицата, станали жертва на проливните дъждове. Искрени съболезнования към близките им.

 29. 29 Профил на kinshasa
  kinshasa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съболенования,
  .......................
  .......................
  Сега да излезе гл. архитект на Варна и да обясни, защо е презестроено, и водата няма къде да се оттече и да си подаде оставката?
  Както и гл. архитект на гр. София да си подаде ВЕДНАГА ОСТАВКА, че позволи презастрояването на градинките по кварталите.

 30. 30 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 661 Гневно

  Жалко за жертвите !
  Жалко за хората, преживели този ад !
  Държава без армия как ще се справи с такъв апокалипсис ?

  Безполезните политици да спрат да използват трагедията и да я превръщат в бюлетини !
  Да спрат да показват мускули и липса на мозък !

  Да помагаме, няма кой ако не ние.

 31. 31 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Енерго-про не ги виждам в далечината, как ще смогнат като над 50% от обслужваната им територия е под вода.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 32. 32 Профил на black_and_gold
  black_and_gold
  Рейтинг: 336 Гневно

  До коментар [#5] от "Nikolay Hadjiminchev":

  ?!?! Кой ще осъдиш?? Времето ли?? Какви виновни, бе?? Дори и да имахме читави власти, както виждаш пред природата няма как да се бориш!! СЕГА е важно, как ще си свършват работата "виновните"! Вече изпадате в някакви абсолютно неадекватни състояние в тоя форум!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Току що чух по Z-rock,че стартира дарителска кампания.Sms с текст DMS VARNA на 17 777.

  rock n' roll is king!
 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10736 Неутрално

  ужасяващи гледки . Лека им пръст на загиналите . Дано никъде повече да няма такова чудо .

 36. 36 Профил на Теодор Иванов
  Теодор Иванов
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Жалко е към каква разруха върви държавата ни, що толкова голям град не можа да се справи с дъжд, не ми се мисли какво би последвало ако тази зима има големи натрупвания на сняг.

 37. 37 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pima":

  Тъпо, тъпо, та вдлъбнато!

 38. 38 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Няма държава - незаконна сеч по хълма, няма какво да спре водата, незаконни къщи по дерето, неадекватна реакция след случилото се. Вината се прехвърля м/у 10 институции и служби и няма никой виновен. всеки си е свършил работата - и там, и с еврофондовете (които са спрени), и със здравеопазването, и с образованието, и със съдебната система ( хулена редовно от ЕС), и с всичко. Няма държава. Загубихме си родината, заради едни крадливи, нагли, прости, корумпирани из.оди, които ни погребаха живи.

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#3:"Читател"]Вчера националните телевизии си следваха нормалния ритъм - по БНТ1 - футбол, по bTV - "Шоуто на Слави", по "Нова" - сериал. И днес - уау, ужас и безумие! И то - в цялата страна.

  [/quote]
  Не си прав за БНТ, даваха мачовете, но и пускаха пряко излъчване от трагедията и осводомяваха своевремено аудиторията, включваха и Потних и министрите по телефона по няколко пъти за актуална информация. За другите телевизии не знам не съм ги гледал.

 40. 40 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":Много дразнещо е, да. Гледам репортажи "О, каква трагедия" и след което - изтеглете кредит, оперирайте си хемороидите, измийте си зъбите в продължение на 10 минути. Трябва със закон да се забранят реклами при форсмажорни обстоятелства!

 41. 41 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nan_Kurunir":

  +++++++++

  If you listen to fools, the mob rules
 42. 42 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 555 Неутрално

  дьждовете и бурите са резултат на повечето вода в крьговрата на водата от разтопените полюси и сльнцето вьрти тази вода от полюсите като перална машина

 43. 43 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Нека всеки от нас изпрати по един смс DMS VARNA на номер 17 777, това е дарителската кампания в помощ за пострадалите.

  Докога в тази държава ще се носи колективна безотговорност,когато гражданите и умират по нелеп начин???Никой не може да ни предпази от природните бедствия,но последиците от тях могат да бъдат оптимално смекчени,стига да се действа навреме.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 44. 44 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Тази трагедия може и да се потрети в циганския квартал на Стара Загора. Може и да се почетвърти, попети и т.н. по другите гета из страната и причините винаги ще са едни и същи - изсечена гора, порой, незаконни къщи, непочистени корита на реките, безстопанствен язовир, боклуци навсякъде и пълна липса на държава, държавни и общински органи. А като стане - пълна липса на реакция и помощ от държава, армия и спасителни служби. Всеки да се спасява сам. А и според съда няма да има виновни. Кръговрат.


 45. 45 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  9 екипа спешна помощ за Варна.
  Тъжно и страшно...

 46. 46 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Най-голямата буря която съм виждал беше точно във Варна.
  А иначе нормално, нямаме например гражданска защита, каквато навремето имаше.

  I'm addicted to the truth.
 47. 47 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Незаконната сеч понякога е равна на убийство. Дървената мафия е турско-червена.

  Спаси, Господи, Твоите хора и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 48. 48 Профил на easternalien
  easternalien
  Рейтинг: 388 Гневно

  ...а на всичкото отгоре, всички телевизии пристигнаха на място преди всички останали! Каква гражданска защита, каква техника, каква армия к'Фи пет лева...

 49. 49 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1127 Разстроено

  Кошмар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 50. 50 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#17] от "tanazius":

  Това, за което пишеш, е само част от проблема и едва ли е най-важната. Да, канала е застроен неправомерно, замърсен е, но точно този канал, който отвежда водата от 'Темелково дере', свършва в ... улица!!! Това е и проблема - липсата на инфраструктура, няма канализация!!! Клипа показва всичко много ясно, а аз от снощи се чудя как така една телевизия не пусна нещо подобно - карти от местността, за да се знае за какво иде реч.
  А относно сечта - и в девствените гори дърветата умират, падат, запречват дерета, трупат се клони, листа пръст и се образува бент, който при подобен потоп създава водоем и при скъсването на преградата водата тръгва и помита всичко по пътя си. В равното водата се разлива, успокоява се и т.н. Тук проблемът е, че всичко се случва в населен район.

 51. 51 Профил на sedef4o
  sedef4o
  Рейтинг: 226 Гневно

  Дневник, ако обичате махнете тези цифри за броя на жертвите. Ако се считате поне малко за сериозен вестник не търсете жълтото и сензационното!!!

 52. 52 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Десетилетия безхаберие и природни обстоятелства = Жертви.

  Другия път като видите нещо нередно пак си трайте. После пак господ ще ни е виновен!

 53. 53 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1077 Гневно

  Със ЕМЕЛ ЕТЕМ и всички след нея на този пост да бъдат представени на СЪД-а от прокуратурата ...НА няма ПАРИ да се контрира с , колко са усвоени и от бюджета на РБ
  и от Европейски фондове!
  И циганите -роми който са наши съграждани да си спомнят и да погледнат добре колко се нахраниха с кебапчетата и 50 лв. от изборите.Да видят и да прогледнат в думите на Бобева за ОСТАВКАТА .
  Знам ,че искам от тях доста но не е чак толкова много .

 54. 54 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1077 Гневно

  До коментар [#24] от "TopnegoTo":

  А за превантивни мерки ,за проекти по тези мерки ,за хора които взимат пари за да изработят тези мерки ,за служби които ежедневно обмислят ,съблюдават ....без наказания винаги ще е така.
  И все пак да си го кажем ... това не е цунами това е дъжд КОЛКОТО И ДА Е голям!!!

 55. 55 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#29] от "kinshasa":

  АЛАНКООО,КОЙ МОЖЕ ДА СПРЕ ЦИГАНИТЕ,КОЙ.ТЕ СТРОЯТ.

 56. 56 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#20:"tamaya"]но не можеш да обвиняваш частна фирма, която няма нищо в тоя квартал за случилото се[/quote]

  До коментар [#20] от "tamaya":

  "Частната" фирма е взела на аренда целия град, всички обществени поръчки, всички общински фирми се управляват от техни хора, всеки по-сериозен бизнес се развива с тяхната благословия! Варна е феодалната държава на ТИМ.
  Ако изпитвате някакви съмнения към написаното, поговорете с някой ваш приятел от града.

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 57. 57 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#21] от "nikivan":

  [quote#21:"nikivan"]А, някой ще каже ли кога подяволите ще бъде открита дарителска сметка за помощ на пострадалите??[/quote]

  "Най-лесният начин е да изпратите SMS на открития дарителски номер 17777 с текст DMS VARNA, открит съвместно от Българския дарителски форум и Нова телевизия. Стойността му е 1 лев и ДДС не се начислява на телефоните с договор към мобилен оператор. На съобщенията от предплатени карти обаче се начислява ДДС и стойността е 1,20 лв. Копирано от standartnews.com"

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 58. 58 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#42:"dearblue"]дьждовете и бурите са резултат на повечето вода в крьговрата на водата от разтопените полюси[/quote]

  Пълни глупости!

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 59. 59 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "tanazius":

  Това са митове. Вярно е, че имат фирми, но съвсем не са всички, даже не са и половината и нито една поръчка не са спечелили. Тук има други, които ги печелят, но за тях нищо никъде не се споменава. Явно така е удобно.

 60. 60 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Мили хора, първо - ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ И ДА ПАЗИМ ПАМЕТТА ИМ СВЕТЛА ЗАВИНАГИ!
  Но после, ние какво очакваме - изсечени гори, които не удържат екосистемите, бетони и бетони. Кое да задържа водите, а? Милко Калайджиев или Мара Отварачката? След такива политики, при това дългогодишни - това е нашето бъдеще, това на човека и на България в частност.
  Преди време в "Референдум" проф. Михаил Константинов (когото много уважавам) изказа една глупост и тя вероятно е по-голямата от тази, която "изплеска" през 2013 г. преди изборите. Цитирам по памет: "Този, който подклажда настроения младите да бягат от България, на практика извършва национално предателство. Защото ние сме на средна надморска височина от 535м., нивото на световния океан се покачва, климатичните зони се променят, а България остава почти незасегната от подобни природни сценарии."
  Професоре, ние вече не сме в списъка на 30-те държави, които нямат проблеми с водните запаси. Виждаме, че от снощи и климатът е доста променен. Нещо да кажеш по въпроса за България? Не ми давай пример с БХцг и Хърватия, наводненията в Германия.

  Ала, бала!
 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  Жестока трагедия!Лека им пръст на загиналите хора!

 62. 62 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лелеле... Аспаруховият мост ако тръгне... Много лошо

 63. 63 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Кристалина Георгиева преди малко ми отговори в Туитър:
  "Готови сме да помогнем в спешната реакция, засега не е нужно. Ще обсъдим как да се пренасочат средства за възстановяване."

 64. 64 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До момента, т.е. към 18:00 ч. на номер 17777 са изпратени 252 197 дарителски sms с текст DMS VARNA. Като гледам интензитета, горе-долу по около 20 000 на час.
  Не е заличено човешкото у нас все още.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 65. 65 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Само българите чистиха по домовете си днес.Ромите сигурно щото къщите никога не са били техни,понеже са незаконни,чоплиха семки.Стоим и чакаме....да видим,как държавата,БХК и разни безродни институции,ще опитат да изкривят,потулят и покрият причините за трагедията с хидроложки локуми.Тези безимотни,бездомни и неграмотни хора, не просто крадат, цоцат помощи, а вече местоживенето с тях след природни бедствия,незаконно строителство и изсичане на гори, убива...престъпление срещу народа,е да купуваш гласове в ромските махали и висша форма на циничност,на която е способен не само ДПС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK