След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© ДневникПороят, който се изля вчера в Източна България, придружен със силен вятър и гръмотевична буря, взе 12 жертви. Трима са в неизвестност, обяви министърът на вътрешните отпити Цветлин Йовчев. Това сочат засега официалните данни на властите. Две от жертвите са деца, един от загиналите е от Добрич. В квартал "Аспарухово" има коли, които са смачкани като с преса и къщи, които са буквално пометени от водната стихия. Много от улиците са напълно разрушени и изровени.

Българският червен кръст активира краткия номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев в полза на пострадалите от наводненията в страната. БЧК откри и специална банкова сметка: 
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД 
BG64UNCR76301078660913 
UNCRBGSF 


Български дарителски форум и фондация "Помощ за благотворителността в България" организира дарителска кампания със sms с текст DMS VARNA на номер 17 777.  Цената на едно съобщение е 1 лв. и може да се изпрати в мрежата и на трите оператора. Банкова сметка IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89 BIC: UNCRBGSF Банка: Уникредит Булбанк Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7 Име: (ФПББ).

Всичко за трагедията във Варна - четете в специалната тема

20.10 часа
Труп на жена беше открит под Аспаруховия мост във Варна днес следобед, съобщи БНР. Така жертвите на стихията в града станаха 11.


19.00 часа
Броят на евакуираните граждани в Добрич достигна 60 души, съобщи кметът на община Добрич Детелина Николова. В общината има само една жертва от наводненията, по-рано се говореше за три. Търсеше майка с две деца, но те са вече намерени. 
18.00 часа
Европейската комисия има готовност да окаже помощ с екипи и помпи за засегнатите райони, но за момента това не се налага, коментира пред БНР еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева. Според нея засега това не се налага, а системата на Гражданска защита в България се справя.


17.50 часа
Акция за събиране на помощи за пострадалите от наводненията във Варна започва в София, става ясно от съобщение в социалните мрежи.


17.00 часа
Не са намерени хора в разрушените къщи на ул. "Горна студена" в квартал "Аспарухово", каза на заседание на Кризисния щаб във Варна директорът на ОД на МВР Варна инспектор Николай Калчев. Въпреки това, издирването продължава.


Осигурена е достатъчно техника за разчистване на разрушенията. По най-засегнатите улици в кметството "Белгород", "Горна Студена", "Моряшка", и "Лайош Кошут" се работи с тежкотоварна техника - кранове, фадроми, самосвали.


16.15 часа


Наводненията в Добрич са взели трета жертва, съобщи Би Ти Ви.


15.00


Еднократна финансова помощ от по 10 хиляди лева ще получат близките на загиналите при потопа в Североизточна България, съобщи след заседанието на кризисния щаб към областния управител във Варна министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.


Заради преливане на река Батовска в черноморския комплекс Албена са евакуирани туристите от шест хотела, съобщиха от Областния съвет по сигурността.


Изпратени са 191 332 дарителски sms за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места. Необходими са още храна и вода, както и доброволци с коли, които да помогнат на настанените в спасителните центрове във Варна и Добрич.


14 часа:

Работещите, които не могат да се явят на работа, заради бедственото положение в различни региони на страната, имат право на обезщетение по закон. Полага им се 50% от брутното възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани (но не по-малко от 75% от минималната работна заплата), напомниха от Главната инспекция по труда


Бедствено положение е обявено в Шуменско и Пазарджишко, както и в Добрич и Велико Търново. Валежите нанесоха значителни щети в областите Бургас, Ловеч, Ямбол, Стара Загора. Двестаметров участък от подхода към Прохода на републиката - Хаинбоаз, при Килифарево е разрушен от приливна вълна и непроходим, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.


Галерия: Белезите от бедствието във Варна >


13 часа:


40 затворници на лек режим от затворническите общежития във Варна са включени в разчистването на щетите от наводнението в града, съобщиха от министерството на правосъдието. 


Няма да се проведе предвиденият за днес изпит за национално външно оценяване на ученици в осми клас от езикови паралелки в профилирани и професионални гимназии във Варна и Добрич заради бедственото положение в района. Отменени са и всички учебни занятия, съобщи Министерството на образованието и науката.  


Към 13:00 часа са изпратени 126 482 дарителски sms за Спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места, съобщиха от "Помощ за благотворителността в България".


Фотограф: Reuters

© Спас Спасов

Фотограф: Reuters


12 часа:

Премиерът Пламен Орешарски заяви в Добрич, че армията се включва в акцията във Варна и при необходимост ще се включи и в Добрич. Той каза още, че министърът на околната среда и водите е във Велико Търново, за да установи каква е нуждата от съдействие там.


Към 12 часа са изпратени 94 668 дарителски sms-а за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места. Дарената сума по банков път по сметката на кампанията е 3 600 лева, информират от фондация "Помощ за благотворителността в България".


"С болка следим тревожните новини от наводненията в България. Вярвам, че никой от нас не е безучастен към съдбата на пострадалите. Те имат нужда от нашата помощ, а България има нужда от единство, солидарност и сплотеност. Дарявам 20 хиляди лева лични средства за хората в беда. Дарявам ги от сърце, чрез специалната сметка на Българския Червен кръст в Уникредит Булбанк АД, сметка BG64UNCR76301078660913, BIC UNCRBGSF. Призовавам всички, които ги боли за пострадалите, да помогнат с каквото и с колкото могат. Българският Червен кръст ще има грижата събраните средства да стигнат най-бързо до най-нуждаещите се." Това пише в профила си във "Фейсбук" еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева.


През цялата нощ и към момента в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна работят девет дежурни екипа, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 


Политически партии излязоха с изявления. БСП призова за смирение и хладнокръвие, от ГЕРБ критикуваха, че липсва координация, а "Атака" настоя за извънредно заседание на парламента и изслушване на премиера Пламен Орешарски за действията на властите за наводненията в страната.


во.

© Спас Спасов

во.


11 часа:

На ул."Найчо Цанов" 67 в "Аспарухово" се е активизирало свлачище и подпорната стена е стигнала до къщите. На мястото работят екипи, които се опитват да локализират свлачището.


Десет са потвърдените жертви на наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна, обяви БНР. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но бе открит още един загинал вследствие на бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Човекът е открит в автомобила си, който е бил завлечен в езерото. 


Има наводнени къщи в община Аксаково, съобщи пред "Фокус" оперативният дежурен по сигурността на област Варна. Река Батовска е излязла от коритото си в района на село Долище, центърът на селото е наводнен и засега няма достъп до централната част на селото, има и наводнени къщи. Кметът на община Аксаково е издал заповед за обявяване на бедствено положение за селата на територията на общината – Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Генерал Кантарджиево и Граф Игнатиево. В тези населени места има готовност за евакуация от застрашените от наводняване райони.


Към 11:00 часа са изпратени 55 667 дарителски sms за спешната дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията населени места. Поради големия трафик на дарения чрез sms в DMS системата е претоварена - възможно е чест от хората, изпратили съобщение с текст DMS VARNA на номер 17 777, да не получават веднага обратен sms с потвърждение, че са направили дарение. Всеки абонат ще получи потвърждаващ SMS, но с известно закъснение заради претоварването.


Поради покачването на водата в коритото на Суха река по протежението на бул. "Русия" в Добрич се очаква приливна вълна, информираха от полицията в града. Апелът към гражданите е да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си, а ако могат - да ги напуснат. Има изграден временен кризисен център в зала "Добротица" в града.


Българският червен кръст активира краткия номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев в полза на пострадалите от наводненията в страната. БЧК откри и специална банкова сметка. Всеки, който иска да помогне на пострадалите жители на Варна след снощното бедствие, може да изпрати  и sms с текст DMS VARNA на номер 17 777. До 10.30 часа са изпратени 45 881 дарителски sms-a.


От Министерството на транспорта съобщиха, че са отменени насрочените за днес чествания на 60-годишнината от построяването на Дунав мост заради случилото се във Варна. От ведомството съобщават, че е създадена организация на структурите към него да участват активно в спасителните акции в бедстващите райони.


Възстановено е движението на моторни превозни средства по път ІІІ-208 Айтос - Провадия (Айтоски проход). Възстановено е движението по  път ІІ-29 Варна - Добрич.


Началото на Опера в Летния театър, предвидено за днес, 20 юни от 21 часа в Летния театър, се отлага. Каним зрителите, закупили билети за първия фестивален спектакъл "Дон Жуан" от Моцарт, утре, 21 юни, събота, 21 юни, от 19.00 ч. на Основна сцена на ТМПЦ. Билетите важат без заверка.


От тази нощ е изключено електрозахранването във варненския квартал "Аспарухово" и голяма част от град Добрич, за да се гарантира безопасността на хората. Един трафопост в квартала е отнесен е от придошлата вода, тиня и отломки. Друг е напълно недостъпен, тъй като е заровен от тинята, съобщиха от електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. 


10 часа: 

Под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна, екип от разследващи полицаи при областната дирекция на полицията в града е започнал досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на 9 лица по време на природното бедствие в кв. "Аспарухово". 


Жителите на варненския квартал "Аспарухово" правят опити сами да чистят улиците, дъждът и силният вятър обаче продължават и в момента, създава се риск от инциденти, тъй като могат да паднат клони или дървета. На много места има съборени кабели, като хората се притесняват, че е възможно да стане късо съединение ако токът бъде пуснат.


Зам.-кметът на Варна Ивана Милева съобщи пред БНР, че не е затворено никое от платната на Аспаруховия мост, а на улица, по която се стига до него на влизане в квартал "Аспарухово". Причината за това е нарушена настилка на въпросната улица.


Още една жертва е открита в Добрич, информира "Нова телевизия". Труп на жена е намерен в района на Хуманитарната гимназия в града. 


9 души от квартал "Аспарухово" са потърсили помощ в Спешния център на болница "Св. Анна" след потопа, съобщиха от здравното заведение за общинския кризисен щаб. Четирима са с разкъсано контузни рани. Петима са докарани от "Гражданска защита" – мъж и жена с множество наранявания, 15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче. 7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Към момента на постъпването му в болница детето е било без придружител и са предприети действия по издирване на роднини на детето. Момчето е било открито на капак на лек автомобил.9 часа:


Още една жертва на поройните дъждове във Варна е открита в кв. "Аспарухово", съобщи депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Трупът е открит в автомобил близо до канала. В момента пристанище Варна е затворено за извършване на аварийни мероприятия. Екип от водолази на военноморските сили ще извърши пълен оглед на канала. Предполага се, че приливната вълна е завлякла част от автомобилите в канала. 


Повече от 12 часа варненския квартал "Аспарухово" е без електрозахранване. Ситуацията в квартала бавно се нормализира. Голяма част от улиците в района са разбити и кални. Главният булевард е затворен в едното платно посока центъра на града. Трафикът е изключително натоварен. Навсякъде има изпочупени дървета и паднали клони. Десетки автомобили са изоставени след вчерашната буря. Огромни локви са се образували на места. В момента вали дъжд.


Поради аварии, част от квартал "Левски" , част от квартал "Чайка", квартал "Бриз" и местност "Горчива чешма" остават без вода до 20 часа, съобщиха от Водоснабдяване и канализация. 


Кметът на Варна Иван Портних увери, че всички засегнати ще получат обезщетения, засега усилията са насочени към това да не се позволяват повече щети. Училищата в квартал "Аспарухово" са затворени. 


Във Варна са изпратени два екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас, информира инспектор Николай Николаев. Обстановката в Бургас е спокойна, допълни той. 


Над 75 литра на квадратен метър са се изсипали във Варна през последното денонощие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - Варна. Това е над месечната норма от 60 литра на квадратен метър. Очаква се валежите в града да продължат до обяд, като интензивността им постепенно ще намалява. От НИМХ увериха, че ситуацията постепенно се нормализира. В следобедните часове се очаква засилване на вятъра, като поривите му ще достигат 15-18 м/сек.


След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© Reuters


8 часа:


Затворено е движението по едно от платната на Аспарухов мост, поради опасност от срутване, информира говорителят на полицията във Варна Ивана Милева пред радио "Фокус". Движението е затворено по платното от кв. Аспарухово към Варна. Колите се движат двупосочно в другото платно. 


Девет са установените жертви, две от тях са деца. Една от жертвите е в Добрич. Продължава издирването на други лица. Работата на кризисния щаб продължава. Всички сили са насочени към най-засегнатия район в града, квартал "Аспарухово". 


В памет на жертвите от Варна 23 юни (понеделник) ще бъде ден на национален траур. Това съобщи през профила си във "Фейсбук" премиерът Пламен Орешарски


След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© Reuters


7 часа:


7-8 къщи в "Аспарухово" са отнесени, заяви зам.-кметът Радослав Коев пред БНР. Той добави, че всичко е прегледно и пътищата са освободени. Спасителните операции продължават и в момента.


"Спасителни операции вървят в най-голямото наводнено дере, защото там най-вероятно очаква се да има и хора, затрупани под развалините, което значи по-внимателно трябва да се пипа с багерите. Там са хората и в момента, работят. Горе-долу това, което видях снощи в тъмното, цяла нощ бяхме там с кмета поне 7-8 къщи има отнесени", каза още Радослав Коев. По думите му държавата няма организация за подобни големи бедствия, въпреки това той призова да не се търси виновник за събитията във Варна.


След трагедията във Варна - 11 жертви, в Добрич - 1 (хронология)

© Reuters


Всичко за трагедията във Варна - четете в специалната тема


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK