Дерето в "Аспарухово" трябвало да бъде зелена зона

Дерето в "Аспарухово" трябвало да бъде зелена зона

© Спас СпасовРайонът в зоната между ул. "Горна студена" и ул. "Гривица" във варненския квартал "Аспарухово", който най-силно пострада от наводнението на 16 юни, е бил предвиден за озеленяване в устройствения план от 1978 г.. Приетият през 2012 г. план на Варна пък "предугадил" опасността от подобно бедствие и предвижда път, който да спре или да реши до някъде проблема. Това разказа пред БНР министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.


Досега Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е установила 10 незаконни имота в зоната, която се нарича Западен охранителен канал. 


ДНСК е установила и 4 тръби с общо сечение 1.20 метра и дължина 6 метра в стеснението на канала в долната му част. Над тръбите има бетон и земен насип и е изградено подобие на мост, но няма документи нищо от гореизброеното да е направено законно, каза министърът. Той предположи, че именно тръбите и насипа са запречили водната маса, както и парапет, в който са се натрупали изхвърлени боклуци, автомобилни гуми, клони. Втората приливна вълна пък е причинена от микробус, преобърнат от течението в широката едва 3 метра "улица" "Горна студена".  


Незаконното строителство е само част от проблема във Варна, смята министърът, защото то все пак е решило жилищен проблем. Затова и в момента се реализира проект за настаняване в жилища на хора в неравностойно положение, както и нов закон за строителството, които в голяма степен да решат и двата проблема. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK