"Осми ноември" - една от най-красивите улици във Варна вече е с ново лице

Обновената ул. "Осми ноември"

© live.varna.bg

Обновената ул. "Осми ноември"Една от най-красивите улици във Варна - "Осми ноември", вече е пешеходна зона. На нея се намират т.нар. "Малки римски терми", Музеят за история на Варна и един от най-старите параклиси в града – "Св. Параскева". По улицата е подменен подземен водопровод, изградена е дъждовна канализация, поставено е ново покритие, пейки и кошчета за отпадъци.


"Ремонтът на улицата бе част от проект, включващ разширяването на паркинга на бул. "Приморски", каза днес кметът на Варна Иван Портних. Изпълнението стана възможно чрез програма "Джесика" на Европейския фонд за регионално развитие и "Експресбанк", за което им благодаря".


Идеята на проекта е осигуряване на по-добра достъпност до културно-историческите забележителности на Варна – чрез паркинг за туристически автобуси, както и осъществяване на пешеходна връзка между малките и големите римски терми и централната градска зона. Активно върви подготовката на документацията, която ще бъде внесена в Министерството на регионалното развитие за ремонт на улиците "Преслав" и "Сан Стефано", които също трябва да бъдат покрити с павета и да продължат пешеходната връзка от ул. "Осми ноември" до центъра на Варна.
Що се отнася до централния булевард "Княз Борис I", който в момента се ремонтира при скандално ниско качество на строителните работи, кметът на Варна заяви, че клинкерните павета там "ще бъдат пренареждани докато придобият вид, който Варна заслужава".


"Знаете, че сроковете за реализация на този проект са изключително кратки - това не ни позволява да проведем нова обществена поръчка за избор на изпълнител, каза Портних. Към средата на септември ще започне работата по целия терен – от катедралния храм "Св. Успение Богородично" до кръстовището на булевардите "Сливница" и "Княз Борис I". Преди да бъде положено новото улично покритие на пешеходната зона ще бъде подменени всички подземни комуникации. Напълно обновен ще бъде и шадраванът в центъра на централния варненски площад "Независимост".  


Фотогалерия: Новата пешеходна зона на Варна (визуализация) >


Крайният срок за цялостното приключване на проекта по обновяване на пешеходната зона във Варна е е началото на следващия туристически сезон през 2015г. през която ще се състоят и поредните избори за кметове и местни органи на властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK