Кметът на Варна поиска смяна на работници, които ремонтират центъра на града

Така трябва да изглежда централният варненски площад "Независимост" след ремонта, който се извършва в момента.

Така трябва да изглежда централният варненски площад "Независимост" след ремонта, който се извършва в момента.Избори 2022

Кметът на Варна Иван Портних е поискал смяна на работниците, които пренареждат некачествено поставената нова настилка на пешеходния бул. "Княз Борис I". Това става ясно от съобщение на общинския пресцентър.


Според Портних подмяната трябва да стане веднага след Коледните и Новогодишни празници тъй като дори и първото пренареждане, след основното полагане на новата клинкерна настилка беше с ниско качество.


Ремонта на проблемния 200-метровия участък около т.нар. "Дупка" във Варна ще започне в началото на януари, за да не се пречи на търговците и дребния бизнес по време на празниците, съобщиха от общинската администрация.
В началото на май кметът на Варна се закани, че изпълнителите на уличния ремонта на центъра на Варна "Обединение Зебра трафик" няма да получат нито лев, докато не завършат качествено работата си.


Сега, според съобщението на пресцентъра на община Варна той уточнява, че "пренареждането трябва да се прави поетапно и където е нужно, паветата да се редят върху бетон. Санкции за нередностите ще има, но налагането им е възможно след изпълнението на всички дейности по договора". 


Вече са доставени новите елементи за декоративните кръгове, предвидени за ремонта и обновяването на площад "Независимост". Там приключват дейностите по подмяна на подземната инфраструктура. Предстои да бъде дадено и начало на втория етап от обновяването на централната градска част - улиците"Сан Стефано", "Преслав" и участъка от хотел "Черно море" до входа на Морската градина. Средства за това се очаква да бъдат осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Проектът, който бе избран за изпълнение сред всички пет визии за създаването на т-нар. "пешеходен ринг" във Варна е разработен от архитектурното обединение "Одесос 2012".


Той предвижда обособяването на четири пространства, оформени като площади с различна тематична насоченост.


Първият , наречен условно "Духовност", е разположен в градинката зад сградата на Държавния архив и Окръжния съд във Варна. В настилката, която ще бъде положена там трябва да бъдат вградени плочки с имената на всички православни храмове на територията на общината. Други плочки с имената на всички бележити варненци трябва да бъдат поставени на централния пл. "Независимост". Там туристите трябва да могат да получават и базова информация за културно-историческите обекти във Варна.


Третият площад трябва да се появи на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Михаил Колони" (пред бившия ресторант "България"). В неговата настилка ще бъдат вградени плакети, съдържащи информация за стоте национални исторически обекта.


Последният площад ще бъде обособен на друго кръстовище, където бул. "Княз Борис I" се пресича с бул. "Сливница". Там в настилката ще бъдат "имплантирани" имената на всички световни столици.


Фотогалерия: Новата пешеходна зона на Варна (визуализация) >


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK