Офицерският плаж на Варна е един от най-замърсените по Черноморието

Офицерския плаж, Варна, снимката е архивна.

© Анелия Николова

Офицерския плаж, Варна, снимката е архивна.Офицерският плаж във Варна е една от трите зони за къпане по Черноморието, които за този сезон са поставени в категория "лоши условия" и един от най-замърсените в пика на сезона по Северното Черноморие. В средата на юли количеството бактерии ешерихия коли във водата там е надвишавала повече от два пъти допустимите норми (от 500 единици на куб. см вода). При следващата проба стойностите вече са били в норма, което е разминало забраната за къпане. Към 17 август количеството ешерихия коли и чревни ентерококи на куб. см вода отново е на границата на допустимото, но междувременно е имало сравнителни ниски стойности. 


Това показват данните от микробиологичните анализи на морската вода, публикувани на сайта на РЗИ-Варна. "Дневник" направи справка и за Северното Черноморие, след като миналата седмица публикува най-мръсните и най-чистите плажове по Южното. Поводът беше забраната за къпане във водата на плажа Лозенец, където беше установено силно замърсяване от фекални води. Забраната за по-голямата част от плажа беше отменена, но остава в сила около вливния канал на пречиствателната станция - до спасителни постове 1 и 2, обясни за "Дневник" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 


Миналото лято варненският Офицерски плаж имаше продължителна забрана за къпане. Причината за замърсяването тогава беше трагичният потоп в квартал "Аспарухово", с който в морето се изля огромно количество мръсотия. По критериите на РЗИ, продължителното превишение на бактериалните стойности за даден период от време определя категорията на плажа за следващия сезон. 
Освен Офицерският плаж като зона за къпане в лошо състояние за този сезон е определен и плажът до пречиствателната станция на Златни пясъци. На юг - в тази категория попада само Попския плаж на Царево, съобщи д-р Ангел Кунчев. 


Всички плажове по Северното Черноморие към момента са в норма. 


По-големи отклонения има по плажовете на Златните пясъци и комплекса "Константин и Елена", също и на варненските плажове - централнен, южен и "Аспарухово". 


Леко замърсяване за пръв път за сезона е засечено на Карадере и на централния плаж на Бяла при последния микробиологичен анализ (17 август). Дотогава там са поддържани минималните стойности от 15 единици бактерии на куб. см вода, но последно са отчетени стойности в порядъка на 177 единици чревни ентерококи и 161-251 бактерии ешерихия коли съответно за Бяла и за Карадере.


Кунчев успокоява, че наличието на бактерии не означава непременно разболяване и особено в малки стойности като тези. 


Към края на сезона в северната част на Черно море чисти са останали водите около Шкорпиловци, местност Фичоза, хижа "Черноморец" и Паша дере, Камчия и бившия къмпинг "Луна" до Бяла. 


(Още по темата четете утре в "Дневник")

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK