Три четвърти от черноморските зони за къпане са "отлични" този сезон

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаЗоните за къпане по Черноморието се поделят в четири категории според критериите за чистота на водата на регионалните здравни инспекции - отлични, добри, задоволителни и лоши. От всички 90 зони, които подлежат на изследване и регулация, в началото на този летен сезон 65 попадат в категорията "отлични", 17 са "добри", 5 са "задоволителни" и 3 са в лошо състояние. 


Главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев обясни за "Дневник" какви са критериите и как се следи за качеството на морската вода, кога е необходимо да се наложи забрана, също и какво означават различните стойности. 


Микробиологичните анализи на водата на всички 90 зони се правят два пъти месечно по график и успоредно с това - извънредно, когато имат сигнали и съмнения за замърсяване. Следи се за два вида бактерии (колонообразуващи единици) - ентерококи и ешерихия коли. Прагът за отлична оценка е до 100 единици на кубичен сантиметър вода за ентерококи, а за ешерихия коли - 250, за добра - до 200/500. Горният праг, над който вече се попада в категорията "лошо състояние" е над 200 от първите и 500 от вторите. 
За сравнение, в първата проба по сигнал за замърсяване в Лозенец от 14 август количеството ентерококи е надвишено три пъти и половина - 696 на куб. см вода, а на бактериите ешерихия коли - 70 пъти с над 34.6 хиляди единици. 


По правило, когато инспекторите на РЗИ установят превишаване на границата на замърсяване, в рамките на няколко дни взимат нова проба, и ако отново се потвърди стойността, се издава забрана за къпане. По същия начин - за да падне забраната са необходими две последователни проби в норма. В случая, заради извънредно високото ниво на бактерии във водата, здравната инспекция издала незабавна забрана, поясни д-р Кунчев.


В началото на сезона централният плаж на Лозенец е категоризиран като "добър", но е възможно продължителният проблем да понижи оценката му за догодина. Тя се пресмята по всички проби, взети през годината, като ако повече от 5% или от 10% от тях не са в нормата се преминава съответно в "добра" и в "задоволителна" категория. 


Внезапните замърсявания обаче може и да не се отразят на оценката или на качеството на водата като цяло, уточнява Кунчев. По думите му понякога има извънредни еднократни замърсявания при залпово изпускане на отпадни води или при смяна на морски течения, които връщат мръсотията към брега. Нормално е това да става в пика на сезона, когато курортите са препълнени и се превишава капацитетът на пречиствателните станции. Случва се стойностите на бактериите рязко да се вдигнат, но при следващото изследване отново да са в норма, както личи и от статистиките, които публикуват здравните инспекции на Бургас и Варна. 


В "лошо състояние" тази година попадат три плажа -


Офицерският плаж във Варна, този до пречиствателната станция на Златни пясъци, и Попският плаж на Царево. Лошата оценка означава, че при тях многократно е отчетено надхвърляне на допустимите стойности.


д-р Ангел Кунчев

© Анелия Николова

д-р Ангел Кунчев


"Хората приемат тези показатели малко директно. Мислят, че щом сме открили такива показатели това значи, че влезеш ли във водата ще се заразиш, но това не е така - значи, че има риск, но не и че е задължително да се заразиш", категоричен е главният здравен инспектор.


"Трябва да се знае, че


морската вода не е добра среда за развитие на бактериите


- в нея те много бързо умират, а и разреждането е много голямо", успокоява той. По думите му, за да се заразиш директно от морската вода трябва да погълнеш големи количества, при това със силна концентрация на микроорганизми. Така че е важно да се спазват забраните, защото в тези случаи рискът от заразяване наистина е по-голям, но ако стойностите са в норма, макар и по-високи от обичайното, това не трябва да притеснява летуващите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  плажа на Златните край пречиствателната станция винаги е бил мръсен и миришещ ,затова пък е най скъп , въпреки ,че заустиха тръбата навътрев морето ,то връща всичко точно тук , на южния плаж нещата са пресилени и трябва варненци сами да пазят водата ,която тече в канала през морската градина ,това е открай време ,другите плажове на север са перфектни от няколко години ,а за разлика от миналата година ,когато почти всички южни плажове бяха зле ,на север ,не е имало такива проблеми ,тази година също ,хората са малко и няма замърсяване ,отлични условия за море

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Тоалетните кой ще проверява,те в коя зона на регулация са.

 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 424 Весело

  Успокоих се и отидох да повърна с лекота...

  Stef
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Тоя като го четеме спокойно би изпил чаша с пикня. Все пак би било доста по-малко опасно от кофичка с уайна

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 746 Неутрално

  35 хиляди ешерихи и 700 бр. ентерококи в Лозенец, във (забележете) всеки един кубичен САНТИМЕТЪР от водата наоколо. Чиста проба лайна с говна!

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Черно море е помийната яма на Европа! Всичко, което се изхвърля в ДУнав, Днепър и пр. и всички канализации наоколо отиват в нея. Какви "отлични " условия , какви 5 лв.?

 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Зоната на къпане край Бургас била уж чиста, според табелата пред плажа. Риба няма, няма и раците отпреди 22 години на морското дъно. Водата изглежда чиста, водорасли малко. Три чайки кръжат над нас, преди години бяха много повече, изглежда няма риба, понеже морето е замърсемо. Според табелата съм в отличната зона, еми да се изкъпим тогава.

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе вие тук сте се разписали все едно някой ви е поканил да ходите на Черно море?
  Има кой да идва, не се косете, на който не му харесва - друм!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дааа, всъщност цялата ни държава е отлична... като плажовете.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  О, да, направо е претъпкано. Само дето ти се молят на всяка крачка...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е, то и злати може да е имала отличен по география ☺

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 12. 12 Профил на Какузу
  Какузу
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ния":

  Такива индивиди не трябва да бъдат споменавани в общественото пространство, дори така точно и на място

 13. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Весело

  Поздрави от гръцкия лазур, много ми е гадно като няма подобна статистика за техните плажове, силно съм притеснен.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 14. 14 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 586 Весело

  Ей сега ей сега идвам. Ще има да чакате българите да се върнат

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Отлични,докато изпуснат мръсния канал.

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Като сте в Гърция направете една такава снимка на някой техен плаж за да повярвам, че е хубаво. Някак си не ми се връзва да ме убеждават колко хубави били едни плажове с 14 човека на тях.

  Между другото дължината на този плаж е 7 километра и целият е такъв.

  http://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2012-23/big/otkriva-se-letniq-turisticheski-sezon-75383.jpg

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "
  По правило, когато инспекторите на РЗИ установят превишаване на границата на замърсяване, в рамките на няколко дни взимат нова проба, и ако отново се потвърди стойността, се издава забрана за къпане."

  Моля??! Т.е. Няколко дни хората биват оставяни да плуват във вирусния коктейл, за да се направила втора проба?!!! Това не е ли абсурдно?!!

  Освен това тези контроли трябва да се правят не от местните РЗИ-та, които живеят там и се познават с концесионерите, а от инспектори от други места на страната. Това ще повиши обективността на резултатите, и съм убеден, че тези отлични оценки, ще почнат да се коригират!

 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Вие се научете да си миете ръцете, особено след тоалетна, морето го оставете настрана.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Този здравен инспектор изобщо не коментира бруталното изливане нощем, но понякога и през деня на огромни лайняни води в близост до хотелите и на самите плажове! За него всичко се свежда до 2 /ДВЕ/ измервяния МЕСЕЧНО! Две измервания месечно за бульон от лайна и пикня! А те трябва да са поне два пъти ДНЕВНО! Ще посмее ли инспекцията да установи и затвори всички тайни и явни хотелски води за инжектиране на лайна и кухненски мръсотии в морето! Та те са стотици! цели села и градчета няма пречистване, за други като Слънчев Бряг и Златни отдавна е излязло извън капацитета на соц станциите и се излива направо морето - вони и на Кранево, и на перлата Албена...вони навсякъде - а този ми разправя за 2 измервания месечно....нито дума за ралгащите се и непочиствани водорасли, нито дума за нефтените петна и плуващите всевъзможни хранителни отпъдъци и опаковки! това вече море ли е или морски филиал на Ганг с нейните трупове на умрели хора и животни?

 20. 20 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 367 Гневно

  Чета коментарите и се чудя до къде сме го докарали. За българина ако не му кажеш, това което иска да чуе няма да ти вярва и постоянно ще си мисли, че има някаква шашма. Ето за това и все едни и същи политици ни се изреждат вече 25 години да ни ограбват и ние съвсем демократично и законно си ги избираме. Ако българите бяха жена, щяха да си ходят постоянно бременни.

 21. 21 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  Иванов остави ги на мира софиянци, ще походят 2-3 години в Гърция и нея ще започнат да плюят.Истината е, че много се направи в последните години но и има много работа да свършим още по черноморието, трябват още пречиствателни станции, трябва да се подобри още инфраструктурата (пътищата до и вътре в населените места).Трябват ни и един два слаби сезона за да фалират псевдо бизнесмените и да остане по-читавото и нещата ще се понаместят.

 22. 22 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  http://www.ibtimes.co.uk/world-oceans-day-2014-worlds-most-polluted-seas-revealed-1451638
  Виж коментара за средиземно море, приятна почивка.

 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Мда щото са отлични затова цяло лято вървят рекламите на Имодиум и Стоперан.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#21] от "mavro":

  Софиянци, враг №1 на българското Черноморие

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Никъде по морето не се правят пречиствателни станции. Това е оригинална корупционна практика на ЕС. Отпадните води се заустват на 3-4 км. и няма проблеми. Пречиствателна станция която уж чисти водата и я излива в морето замърсява стотици пъти повече от дълбоко заустване на непречистени води.

  Българите ходят в Гърция по няколко причини:
  1. Това е чужбина;
  2. За поне 1/3 от населението е по-близо и удобно от нашето море.;
  3. Там може да излезе по-евтино. Може, не е по-евтино. Отделно е и колко е евтино, като не сметнеш багажника, който си напълнил за 800-1000 лв. от Метро-Благоевград.;
  4. Ние са от много малкото народи които ходят на море, не на плаж или на басейн и затова дългата брегова ивица, макар пуста и неустроена, ги привлича.
  5. Българите са битови пияници, аз не мога да си представя да седна пред бунгало или палатка да се наливам, даже маси без покривка и сервитьори без униформа ме дразнят, но огромното болшинство няма никакви изисквания, важно е алкохол да има и 5-6 домата, за което Гърция и други изостанали страни са идеални.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Гневно

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  това черноморие не ти е бащиния, другарю. ще пазиш природата и ще се подчиняваш на законите.

  ако не искаш да спазваш законите в България, ей къде е Сочи.
  марш!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "полувишис":

  Точно ми е бащиния, имам нотариални актове и ще давам акъл колкото искам. Аз не се бъркам в работите на тези с нотариални актове за Сливен или Мездра, каквото искат това да правят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  имаш нотариален акт за парцел. или за имот. за нищо повече.
  имаш ли разрешение за разпространение на ешерихия коли?

  нямаш. айде ходи си в Русия. там можеш да разпространяваш каквото поискаш.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  То лошо нЕма, ама оценките ги дават потребителите, а не тия с нотариалните актове...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#22] от "mavro":

  Znam! Аз съм на Малдивите!

 31. 31 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 213 Весело

  Абсолютно. Направо убиват рибата...

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 32. 32 Профил на nns
  nns
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нормално да не се чува хубаво за българските плажове по медиите ,защото няма организация която да плати централно за ПР или „мека сила”. Един вид изнудване си е , докато започнат да плащат. Що не пише абсолютно нищо отрицателно за Турция или Гърция ? Толкова ли всичко им е известен ? Ай да не съм събрал попарите да Ви вържа на елементарната „редакционна политика„ дано много пари да спечели те.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#32:"nns"]Нормално да не се чува хубаво за българските плажове по медиите ,защото няма организация която да плати централно за ПР или „мека сила”[/quote]
  А защо българските медии не зададат някои въпроси на местната и централна власт? Лозенец бе едно райско място когато там имаше някакво село, и някакви говеда с мръсни пари не решиха да го застроят като квартал Люлин! Без канализация, но до самия плаж. А не се ли случи същото край Несебър, Поморие, и т.н? Все още в България се спори що е то нива, що е то дюни? За тоя спор местните селяни ли са виновни?

 34. 34 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Недопустимо е да не поддържаш нещо, което ти е природна даденост и богатство. Вместо да задържаме българите в България ги гоним насила....Излизат с някакви становища как всичко е в норми и е прекрасно, а истината накрая излиза някаква друга...

 35. 35 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Ако на това му викаме отлично, тури му пепел...Да не сме виждали и други, да повярваме, ама...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK