Експедиция ще изследва част от дъното на Черно море

Експедиция ще изследва част от дъното на Черно море

© Black Sea M.A.PЗапочва археологически проект в Черно море. Експедицията започнала работа в събота, като проучването в морето ще продължи 30 дни.  След това данните ще се анализират и интерпретират и ще бъдат представени на правителството през пролетта на идната година, съобщават организаторите.


Целта на проекта е да се проучи подробно българската акватория на Черно море и да се хвърли светлина върху периода от ранната праистория до късното постсредновековие и/или да се намерят потънали кораби с историческо значение от по-нови времена.


Тригодишният проект, който се финансира от фондация "Експедиции и образование" (Expedition and Education Foundation), която заедно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН (България), Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания ще работят съвместно.
"Ние сме развълнувани не само от перспективата какви данни могат да бъдат събрани в този задълбочен, тригодишен проект, но също така очакваме с голямо нетърпение да работим заедно с нашите научни партньори от Университета на Саутхамптън и от другите международни институти. Работата в сътрудничество предоставя безпрецедентна възможност да се приложат иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология. Проектът ще обогати познанията ни за историята на региона на Черно море и ще ни помогне да разберем как е реагирала човешката цивилизация на измененията на климата", коментира проф. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и директор на изследването.


Съвместният проект ще събере на борда на изследователския кораб учени от всички авторитетни научни организации, които ще работят заедно за провеждане на проучването.


Международният научен екип, ръководен от професор Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхамптън, е избрал оптимална площ от над 1000 кв.км от българското морско дъно за научни изследвания, които ще се осъществяват от борда на два плавателни съда – един за плитки и един  за дълбоки води.


През първата година на проекта основният акцент ще бъде върху геофизиката, за да се картира районът. През втората година се предвижда разширяване на дейността – взимане на проби от дъното и по-детайлно анализиране на данните, получени през първата година. През третата година екипът ще се задълбочи още повече и ще проведе още по-детайлно проучване на избрани места, използвайки най-модерна техника, включително ROV, AUV  и пилотирани подводници.


Проектът е одобрен от Министерството на културата. За него ще бъде направен документален филм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Дано да намерят останките на древния Турски поток, защото съвременен няма да има.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Някой древен цар е бил глътнал вълшебното ключе и сега ше го търсят из фек@лиите в Черно Море...???

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Това е особено интересен проект, като се има предвид, че Черно море е на не повече от 10 000 години, т.е. геологично е съвсем прясно. Преди това е било сладководно езеро с ниво около 200 метра под сегашното - докато не се е разцепил Босфорът - вероятно след 1 или повече катастрофални земетресения. Има теза, че тази катастрофа е послужила за праобраз на Всемирния потоп. Около 8000 г. пр. Хр. по бреговете на езерото вече са живеели хора, които са имали селища.
  А като погледнете картата се вижда, че най-широк е литоралът (плитката зона до 200 метра) от западна страна на морето - откъм бреговете на България и Румъния. Т.е., ако има какво да се открива, най-многото ще е в този район.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Сарматско море е било сладководно езеро преди изригването на вулкана Санторини, защитено от Босфорската стена, свързваща Европа с Мала Азия. След тази катастрофа, при която гигантските вълни я разрушават, нахлуват милиарди тонове солени водни маси, вследствие от което измират сладководните видове и се създават сероводородните пластове. Катастрофата е фатална и за древните цивилизации на нашите прадеди в Крит, Микена и цялото западно и северно крайбрежие. И поради тази причина, морето е наречено от нашите предци - Черно...

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Мисля, че бъркате две катастрофи. Критската цивилизация загива при много по-късна катастрофа - избухването на Санторини се датира около 1640 г. пр. Хр., когато Черно море вече е приблизително в днешния си вид.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Експедиция ще изследва част от дъното на Черно море

  И току виж намерили дипломата на проф. Божидар Димитров.
  А насериозно - много интересно начинание.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Любопитно

  [quote#5:"PavelCZ"]Мисля, че бъркате две катастрофи.[/quote]
  Опустошителните вълни и огромният стълб от пепел са причината след изригването на Санторини за гибелта на Крит, Миной и пробивът на Босфорската стена. Коя е другата втора катастрофа...

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Весело

  [quote#4:"palav_nik"]Катастрофата е фатална и за древните цивилизации на нашите прадеди в Крит, Микена и цялото западно и северно крайбрежие. [/quote]

  Вашите прадеди ? Хубав лав от поредицата ''Спароток си представя'' ! Не чети история от сергиите която се продава за стотинки на тон !

  Иначе проекта е добър шанс за българската наука !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]През първата година на проекта основният акцент ще бъде върху геофизиката, за да се картира районът. През втората година се предвижда разширяване на дейността – взимане на проби от дъното и по-детайлно анализиране на данните, получени през първата година.[/quote]

  Струва ми се, че акцентът ще бъде основно върху проучване за подводни природни ресурси (енергоносители) в акваторията ни, а не толкова дирене на следи от "библейския потоп" или друго находки. Особено на фона на изричното уточнение, че данните "ще бъдат представени на правителството през пролетта на идната година".

  Лошо няма де, ако открият газ.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#8:"EREBUS"]Вашите прадеди ?[/quote]
  Да, нашите.
  А вашите елински прадеди по това време са били още в Африка...

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  Дано намерят нови и интересни исторически факти .

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#3] от "PavelCZ":

  Е, не не, не си съвсем прав.
  Да било е сладководно езеро допреди 10 000 години, но нивото е било с 50 до 90 м под сегашното.
  С края на ледниковия период, водите на световния океам са започнали да се покачват, което е довело до "преливане" през Босфора, защото Черно море се е падало под тогавашното морско равнище. Нахлуващите огромни потоци вода буквално са "измили" сегашния Босфор.
  Земетресенията най-вероятно са помогнали, но не са изиграли решаващата роля.
  Преди няколко стотин милиона години, подобно нещо се е случило с цялото Средиземно море.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  Слънце, Черно море се свързало със Средиземно преди 10 000 години.
  Вулканът на Санторини е експлоадирал приблизителни 1500 години преди новата ера, сиреч преди 3500.
  Това са две съвсем различни и доста отдалечнеи помежду си геологически събития.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Тази опорна точка загина безславно !

  ''What counts is not what sounds plausible, not what we would like to believe, not what one or two witnesses claim, but only what is supported by hard evidence rigorously and skeptically examined. Extraordinary claims require extraordinary evidence''.
  Carl Sagan


  January 10, 2011.


  Christos Karatzios1, Stephen G. Miller2, Costas D. Triantaphyllidis*3.

  1- McGill University Health Centre, Division of Infectious Diseases, Montreal Children's Hospital, Montreal, Quebec, Canada.
  2- University of California, Berkeley, California, USA.
  3- Department of Genetics, Development and Molecular Biology, Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Macedonia, Greece.


  http://greek-dna-sub-saharan-myth.org/greeks-sub-saharan.html#_ftn62

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#13:"rapidfire"]Слънце, Черно море се свързало със Средиземно преди 10 000 години. [/quote]
  Причината за това "свързване" е изригването на Санторини. И то е свързано с опустошително земетресение, както и на огромните вълни -тип "Цунами", които преливат през Босфорската стена, която тогава е унищожена. Това са научните факти и теории. За някаква друга катастрофа никога и никъде не е споменавано...

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 741 Весело

  [quote#6:"koko65bg"]
  И току виж намерили дипломата на проф. Божидар Димитров. [/quote]

  По-скоро очаквам Божидар Д. да намери Ктхулу, изгубеният град Р`лиех или скелет от русалка.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#14:"EREBUS"]Тази опорна точка загина безславно ! [/quote]
  Хмм, когато елините са влезли в Черно море не са имали и представа за катастрофата, която е станала векове преди да пристигнат. И поради тази причина са го нарекли - Евксински Понт или Гостоприемното море...

 18. 18 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  Другата катастрофа всъщност е първата тоест т.нар. Потоп. Той е описан от всички земни култури оттогава. Сличило се е в края на последния голям ледников период тъй като дори и се фактически има такъв. Учените предполагат че големия ледник обхващаш тогава Канада е почнал да се топи водите са навлезли в Атлантика и са покачили морското ниво в световен мащаб. Това е засегнало и Средиземноморието а Черно море от езеро станало море. Сегашните острови в Средиз. море са били върхове на планини.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Гневно

  Абе Дневник, защо по дяволите не мога да изпратя линк към статия?

  По каква причина кодовете ви излизат все невярно вкарани?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#15] от "palav_nik":

  Абе простимо е да не знаеш, ама да си и Инат в невежеството не е.
  Казах ти, изригването на Санторини е станало преди 3500 години, т.е около 6500 години сл7ед като Черно море е приело сегашния си вид през Холоцена.
  Има архологически доказателства, че черноморските селища по времето на Микена и Крит са поддържали МОРСКИ връзки помежду си.
  Как според тебе е станало това?
  Пиши в Гуглето
  Black Sea deluge hypothesis и Minoan eruption, чЕти и се образовай!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#17] от "palav_nik":

  Аргонавтите са отишли на експедиция след катастрофата за да видят резултатите от промените !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 595 Неутрално

  За историята на Черно море има много статии и мнения на учени. В нашата научна литература те намират място в алманах ФАР, излизал до 1989г., а може би и по-късно. Искам да споделя, че през соца археологията в нашето море беше нула, не се знае поради какви причини, вероятно тясно политически. Единственото, което е публикувано, е търсенето на загадъчния кораб "Леша" около нос Калиакра, но набързо е прекъснато заради берлинската криза през 60-те. Останалото е находки на амфори, лули и каменни котви. Плавателни съдове не са намерени или ако, да, се крие.

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#18:"angevins"]Другата катастрофа всъщност е първата тоест т.нар. Потоп. Той е описан от всички земни култури оттогава. Сличило се е в края на последния голям ледников период тъй като дори и се фактически има такъв. Учените предполагат че големия ледник обхващаш тогава Канада е почнал да се топи водите са навлезли в Атлантика и са покачили морското ниво в световен мащаб.[/quote]
  Това е през епохата на Холоцена.
  Прекалено е далече във времето и пространството от Черно море. Докато изригването на Санторини, скъсването на Босфорската стена и загиването на тукашните цивилизации са взаимно свързани...

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#20:"rapidfire"]Абе простимо е да не знаеш, ама да си и Инат в невежеството не е.[/quote]
  Ако приемем твоята версия за постепенното повдигане на нивото на Световния океан и на Черно море като част от него, вследствие от затоплянето, би трябвало хората да го забележат и да избягат овреме на далечни и високи места. Вместо това се търсят и намират селища и артефакти, които се намират на километри навътре в морето. А и самото море е наречено Черно, което не е случайно. Да не говорим за измрелите сладководни видове, които не са успели да се приспособят към внезапно нахлулите солени морски води, вследствие от което са и високите сероводородни нива...

 25. 25 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално


  [quote#1:"lz2"]Дано да намерят останките на древния Турски поток, защото съвременен няма да има.[/quote]
  Аз лично много се надявам да можеше да си прав. Да го няма този Турски поток, и сега да изследват покрай другото от къде да мине Южен поток, че страната ни се нуждае от такива проекти.
  Та дано изследват всичко наред.

  [quote#8:"EREBUS"]'Спароток си представя'' ![/quote]
  И аз мисля че тоя спароток е голяма работа, като ми потрябва нещо да разбера за история първо му пиша името вече в Гугъла и после въпроса. Щото лаладжии колкото щеш.

 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Ако приемем твоята версия за постепенното повдигане на нивото на Световния океан и на Черно море като част от него, вследствие от затоплянето, би трябвало хората да го забележат и да избягат овреме на далечни и високи места."

  Ох, майко Моисеева, обяснявам като за много .... човек.

  1. Теорията не е моя, на световните учени е.
  2. Прочети първата статия в Уики-то.

  Така наречената от тебе "босфорска стена" се пада да е дебела около 30-тина километра. Не знам какви ще да са тия вълни дето биха гътнали 30 км скала.
  По скоро някое земетресение е направило пукнатина, в която е нахлула вода и измила останалото до Черно море.
  3. Да, хората са сварили да избягат от наддигащото се Черно море, защото колкото и да е, нивото се е вдигало с около метър на денонощие.
  Но не са могли да си метнат и селищата на рамо. Затова сега ги откриват на морското дъно.
  4. Прочети втората статия.

  До коментар [#24] от "palav_nik":

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  До коментар [#18] от "angevins":

  е тогава дунавската ранина дъно на кое море е била ,ако в минали геоложки времена нивото е било по ниско

  гошо
 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#26:"rapidfire"]По скоро някое земетресение е направило пукнатина, в която е нахлула вода и измила останалото до Черно море.[/quote]
  Ами това земетресение е вследствие от изригването на Санторини, а не от постепенното повишаване на нивото на Световния океан...

 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#27] от "гошо":

  Морето, на което е била дъно по-голямата част от България е съществувало преди милиони години. През кватернера вече не съществува.
  Това, за което си говорим е много по-ново - около 10 000 години, към края на последния ледников период.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#28] от "palav_nik":

  Между двете събития - отварянето на Босфора (да кажем преди около 10 000 години) и избухването на Санторини (да кажем преди 3600 години) има едни 6000 години.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Любопитно

  [quote#30:"PavelCZ"]Между двете събития - отварянето на Босфора (да кажем преди около 10 000 години)[/quote]
  И какво е твоето обяснение за това "отваряне", след като не е изригването на Санторини...

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  не съм се интересувал специално ,но избухването на Санторини едва ли е било с толкова сериозен географски ефект

  гошо
 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#28] от "palav_nik":

  Стригано.

  Пак повтарям за неразбралите - Холоценът е бил преди 10 000 години.
  Изригването на Санторин преди 3500.
  Има 6500 - словом шест хиляди и петстотин години, между Холоцена и МИкена със Санторин.
  Кое още не ти стана ясно?
  Чети бе, момче!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#31] от "palav_nik":

  Не е моето, а на геологията.

  По-горе е написано.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Добре би било да се каже в статията коя точно част от Черно море планират да изследват.

 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#9] от "Репей":

  То така, ако можеше да се открива нефт и газ, големите специализирани фирми нямаше да се харчат с милиарди в зелено...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#33:"rapidfire"]Пак повтарям за неразбралите - Холоценът е бил преди 10 000 години.
  Изригването на Санторин преди 3500. [/quote]
  Само, че най-старите селища са на около 6000 години. Тъй щото тяхното потъване е станало много след краят на Холоцена. Освен това сам пишеш, че Боспорската стена е била дебела 35 км. скала. Нейното разрушаване е можело да бъде осъществено само със силата на катаклизъм, равняващ се на ядрен взрив. А такава мощ е имал само супервулканът Санторини...

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  [quote#3:"PavelCZ"]А като погледнете картата се вижда, че най-широк е литоралът (плитката зона до 200 метра) от западна страна на морето - откъм бреговете на България и Румъния. Т.е., ако има какво да се открива, най-многото ще е в този район. [/quote]
  Във Варна пред Аквариума има един интересен макет на Черно море, и там се забелязва една голяма плитчина, която започва от нс. Емине, и се разширява на север, обхващайки румънското и малка част от украинското крайбрежие. Доклад на варненския професор П. Димитров привлича вниманието на американците Райън и Питман, работили преди това с известния Балард, откривателя на Титаник. Добре оборудвана експедиция започва да работи в търсене на доказателства, че потопът се е случил тук, на север от н. Емине около 7-то хилядолетие пр. Хр. Божидар Димитров се намесва, искайки експедицията да бъде оглавена от софийски археолози. Резултатът е двамата Райън и Балард продължават изследванията си по румънското крайбрежие, а този път май БАН са успели да се наложат техен екип да работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK