Предизборната кампания във Варна – четири минус едно

Варна е потънал в скуката на поредната си политическа есен.

© Цветелина Николаева

Варна е потънал в скуката на поредната си политическа есен.Две седмици преди датата на предстоящите местни избори Варна е потънала в скуката на поредната си политическа есен. Спектакълът на кампаниите сякаш всеки ден се отлага за утре, а дори и главните герои в него изглеждат преждевременно отегчени. На този фон единствената вълнуваща интрига е "изчезването" от сцената на сегашния кмет на града Иван Портних. След частичните избори през 2013г. той довърши преждевременно прекратения мандат на предшественика си Кирил Йорданов, а сега е кандидат на ГЕРБ за нов.


"Неприсъствена" кампания


През септември отсъствието на Портних от "подгряващата" фаза на предизборната кампанията беше прието от опонентите, но и от симпатизантите му, по-скоро като опит за спазване на правилата – действащият кмет изчаква началото на предизборната надпревара, за да влезе в нея, след като определи свой заместник. Но когато и след 25 септември факт се оказа само второто.
Иван Портних

© Live Varna

Иван Портних


Отсъствието на Портних се оказа тактика. С нея той си спести рисковете на предизборните дебати и отне на опонентите си възможността да комуникират в спор конкурентни идеи за управлението на Варна. В същото време на избирателите си сегашният кмет на града предложи няколко нагледни аргумента в своя полза: напълно променена пешеходна зона, пеещ фонтан на централния площад, пресен асфалт по част от трасето на бъдещ бърз автобусен коридор, наскоро ремонтирания Дворец на културата и спорта.


Конкурентите


Опоненти на Портних в предизборната надпревара са Чавдар Трифонов, кандидат на коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна", независимата проф. Анелия Клисарова, подкрепена от БСП и Политически клуб "Екогласност", както и Данаил Папазов, издигнат от коалицията "Живот за Варна".


Освен Реформаторския блок (без СДС) в коалицията зад Чавдар Трифонов стоят още Народен съюз, ВМРО, НДСВ, "Български демократичен форум", Демократическата партия и "Обединени земеделци".


По-скрита изглежда формулата на подкрепата зад Данаил Папазов - бивш изпълнителен директор на Пристанище Варна и бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски". За нейните "скрити белези" може да се съди по биографиите на хората от инициативния комитет, издигнал кандидатурата.


Негов председател е Милен Ралчев - известен варненски адвокат, син на Борислав Ралчев - бивш депутат от НДСВ (2001г. - 2005г.) и една от най-влиятелните фигури в парламентарната група на партията. Подгласници на Ралчев са Божидар Чапаров, Драгомир Дончев и Тодор Йотов.


Чапров беше назначен от Пламен Орешарски за директор на пристанище Варна , след като Данаил Папазов стана министър на транспорта и бе уволнен след извънредните парламентарни избори през есента на 2014г.


Драгомир Дончев е бивш общински съветник във Варна, спечели мандат с листата на партия "Нашият град". Тя е свързвана с икономическия кръг около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". За предстоящите избори партията не регистрира своя листа.


Третият - Тодор Йотов е преподавател във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. Той е бивш военен аташе в посолствата на България в няколко европейски страни.


Сдружението, издигнало кандидатурата на проф. Анелия Клисарова за кмет на Варна, има екзотично име. То се нарича "Търсете жената", а негов председател е вицеадмиралът от запаса Петър Петров.


Засега в щабовете на основните претенденти за кметското място във вана се коментират само неофициални данни от социологически проучвания. Според тях  засега прогнозите показвали около 35 – 36% подкрепа за Иван Портних, 17-18% за Чавдар Трифонов, 6- 8% за Анелия Клисарова и под 6% за Данаил Папазов.


Под границата на шестте процента оставали и кандидатите на "АБВ" - доц. Миглена Темелкова, на "Националния фронт за спасение на България" - Димитър Карбов, на партиите "Атака", "Възраждане" и "Нова сила" Костадин Костадинов, както и бившият, дългогодишен кмет на Варна Кирил Йорданов.


Чавдар Трифонов: "Варна запада украсена"


Чавдар Трифонов

© Предизборен щаб на Чавдар трифонов

Чавдар Трифонов


В "променящият се град", който Иван Портних остави както "контекст" за предизборните изяви на опонентите си, Чавдар Трифонов избра иронията: "Варна запада украсена".


В сериозния тон на кампанията си той предлага "умен" икономически растеж чрез развитие на информационните и комуникационни технологии, морския бизнес и туризма, административна реформа, привличане на инвеститори чрез дигитализация на общинските услуги още през 2016г. , намаление на данък сгради и такса смет, спестяване на 30 млн. лв. бюджетни разходи годишно чрез прилагане на мерки за ограничаване на корупцията, и т.н.


По тези точки от проекта си за управление Трифонов вече няколко пъти неуспешно кани Портних на дебат. Последният опит бе направен миналия вторник. Разговорът между двамата трябваше да се състои в студиото на предаването "Още от деня" на БНТ. Но този ден също се оказа неподходящ за среща.


Няколко часа преди началото на дебата Портних публикува в профила си във фейсбук снимка с току-що родената си дъщеря. По тази причина в студиото на Националната телевизия срещу Чавдар Трифонов неочаквано седна депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. А така дебатът протече като монолог.


Анелия Клисарова: "...и ако имам две ризи - едната е за вас!"


Анелия Клисарова

© Дневник

Анелия Клисарова


Още при представянето на кандидатурата си, в средата на лятото Анелия Клисарова се заяви като "несистемен" ляв претендент за кметския стол във Варна. И даже малко стресна потенциалните си избиратели. "Ще бъда вашето острие на отговорността, каза им тя. Винаги съм се ръководила от правила и те са десетте Божи заповеди: да не крада, да не лъжа, да помагам и ако имам две ризи - едната е за вас!".


До този момент, поне през публикациите в сайта на БСП - Варна, кампанията на Клисарова прилича повече на опит за "колекциониране" на проблеми: От срещата й с членове на Българската морска камара - несбъднатата идея за реконстрекция на Пристанище Варна и строителството на нов контейнерен терминал. От разговор с работниците  от трудово-производителни кооперации - ниските заплати и липсващата политика за подпоматгане на малкия и среден бизнес. От дискусия в Камарата на архитектите - съсипаната градска инфроструктура, паркирането, презастрояването ...


Като десния си конкурент Трифонов Клисарова също говори за реформа на местната администрация, само че гледа на нея от лявата перспектива на поддръжниците си. "Заплатите в администрацията ще зависят от оценката на варненци, казва тя.  В атестационните листове, които определят възнагражденията, ще включим и допълнителен елемент – гласът на хората...".


Данаил Папазов: "Изборите не са дефиле за манекени"


Данаил Папазов

© Дневник

Данаил Папазов


В рамката на предизборното си поведение кандидатът на коалицията "Живот за Варна" налага образа на моряка – центрист, който малко грубовато търси подкрепа навсякъде, където може да я намери. "Изборите не са дефиле за манекени, а състезание на проекти и предложения за развитието на града ни", казва той. Това гласи заглавието и на последния предизборен текст, качен в сайта на Данаил Папазов. 


Той е единственият, който до момента е представил и публикувал "Програма за развитие на Варна". Нейното резюме препраща по-скоро към конкуренция с Трифонов, отколкото с Клисарова. То звучи така: "Ще създадем среда, в която варненци по-лесно да правят пари и да намират работа...". 


Папазов направи опит да тласне кампанията си напред  с хакерски скандал. На 30 септември той покани потенциалните си избиратели на "чат в реално време". Но пет минути преди обявения час, сайтът, през който трябваше да се състои виртуалният разговор, беше блокиран. От щаба на кандидата за кмет веднага обясниха, че че достъпът до страницата е бил спрян заради "нерегламентирана компютърна атака и хиляди заявки от различни IP адреси". След това коментираха, че "подобни непочтени средства са типични за управляващите". Но Папазов не се предаде. Като бивш министър на информационните технологии той веднага прехвърли сесията във Фейсбук. След това пак от щаба му съобщиха, че там е разговарял с 13 варненци, "при това с удължено време".


Големите амбиции на малките играчи


От четиримата основни играчи в кампанията за предстоящите местни избори във Варна единствено Анелия Клисарова не води листа от общински съветници. При БСП тя е оглавена от председателя на Градската организация на партията Борислав Гуцанов. След него са подредени 51 имена.


Чавдар Трифонов води листа, сглобявана в дълги и нервни преговори между партиите в коалицията, застанала зад кандидатурата му. В нея обаче няма представители на СДС- Варна.


След като беше оглавена от бившия общински председател на ДПС Янко Станев, местната партийна структура на сините беше обявена за нежелан партньор от останалите в Реформаторския блок. Така Станев реши да атакува изборите с регистрацията на Социалдемократическата партия.


В листат, водена от Данаил Папазов са намерили място трима от членовете на инициативния му комитет – Божидар Чапров, Тодор Йотов и Милен Ралчев.


Тъй като гласуването за листи е пропорционално и традиционно повлияно от партийните предпочитания на избирателите, ясни прогнози за състава на бъдещия Общински съвет във Варна до този момент няма. Но от сега е ясно, че в него с най-голямо мнозинство, както и в предишния мандат, най-вероятно ще бъде ГЕРБ, следван от солидна група на БСП и коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна". От тук нататък картината е "скрита".


"Тежестта" на един общински съветник във Варна е около 2 хил. избирателни гласа. При това положение формирането на мнозинство за подкрепа на бъдещия кмет на града ще зависи от това, колко големи ще се окажат амбициите за участие в местната власт на малките играчи.


Досегашната практика показва, че ако успеят добре "да организират урната" (както казваше почетния председател на ДПС Ахмед Доган) през следващите четири години в Общински съвет във Варна най-вероятно ще успеят да седнат и още няколко души. Сред тях може би ще са съветници, водени от изгонения с грамада от камъни бивш кмет на Варна Кирил Йорданов, група, управлявана автономно и в собствена полза от председателя на СДС – Варна Янко Станев, хора на Националния фронт за спасение на България, "Атака" и т.н.


Колкото до избора на бъдещия варненски кмет, поне според цитираните неофициални прогнози на социолозите, той най-вероятно ще бъде решен на балотаж в първата неделя на ноември. За сега по всичко изглежда, че в него един срещу друг ще застанат Иван Портних и Чавдар Трифонов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK