Предизборната кампания във Варна – четири минус едно

Варна е потънал в скуката на поредната си политическа есен.

© Цветелина Николаева

Варна е потънал в скуката на поредната си политическа есен.Две седмици преди датата на предстоящите местни избори Варна е потънала в скуката на поредната си политическа есен. Спектакълът на кампаниите сякаш всеки ден се отлага за утре, а дори и главните герои в него изглеждат преждевременно отегчени. На този фон единствената вълнуваща интрига е "изчезването" от сцената на сегашния кмет на града Иван Портних. След частичните избори през 2013г. той довърши преждевременно прекратения мандат на предшественика си Кирил Йорданов, а сега е кандидат на ГЕРБ за нов.


"Неприсъствена" кампания


През септември отсъствието на Портних от "подгряващата" фаза на предизборната кампанията беше прието от опонентите, но и от симпатизантите му, по-скоро като опит за спазване на правилата – действащият кмет изчаква началото на предизборната надпревара, за да влезе в нея, след като определи свой заместник. Но когато и след 25 септември факт се оказа само второто.
Иван Портних

© Live Varna

Иван Портних


Отсъствието на Портних се оказа тактика. С нея той си спести рисковете на предизборните дебати и отне на опонентите си възможността да комуникират в спор конкурентни идеи за управлението на Варна. В същото време на избирателите си сегашният кмет на града предложи няколко нагледни аргумента в своя полза: напълно променена пешеходна зона, пеещ фонтан на централния площад, пресен асфалт по част от трасето на бъдещ бърз автобусен коридор, наскоро ремонтирания Дворец на културата и спорта.


Конкурентите


Опоненти на Портних в предизборната надпревара са Чавдар Трифонов, кандидат на коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна", независимата проф. Анелия Клисарова, подкрепена от БСП и Политически клуб "Екогласност", както и Данаил Папазов, издигнат от коалицията "Живот за Варна".


Освен Реформаторския блок (без СДС) в коалицията зад Чавдар Трифонов стоят още Народен съюз, ВМРО, НДСВ, "Български демократичен форум", Демократическата партия и "Обединени земеделци".


По-скрита изглежда формулата на подкрепата зад Данаил Папазов - бивш изпълнителен директор на Пристанище Варна и бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски". За нейните "скрити белези" може да се съди по биографиите на хората от инициативния комитет, издигнал кандидатурата.


Негов председател е Милен Ралчев - известен варненски адвокат, син на Борислав Ралчев - бивш депутат от НДСВ (2001г. - 2005г.) и една от най-влиятелните фигури в парламентарната група на партията. Подгласници на Ралчев са Божидар Чапаров, Драгомир Дончев и Тодор Йотов.


Чапров беше назначен от Пламен Орешарски за директор на пристанище Варна , след като Данаил Папазов стана министър на транспорта и бе уволнен след извънредните парламентарни избори през есента на 2014г.


Драгомир Дончев е бивш общински съветник във Варна, спечели мандат с листата на партия "Нашият град". Тя е свързвана с икономическия кръг около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". За предстоящите избори партията не регистрира своя листа.


Третият - Тодор Йотов е преподавател във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. Той е бивш военен аташе в посолствата на България в няколко европейски страни.


Сдружението, издигнало кандидатурата на проф. Анелия Клисарова за кмет на Варна, има екзотично име. То се нарича "Търсете жената", а негов председател е вицеадмиралът от запаса Петър Петров.


Засега в щабовете на основните претенденти за кметското място във вана се коментират само неофициални данни от социологически проучвания. Според тях  засега прогнозите показвали около 35 – 36% подкрепа за Иван Портних, 17-18% за Чавдар Трифонов, 6- 8% за Анелия Клисарова и под 6% за Данаил Папазов.


Под границата на шестте процента оставали и кандидатите на "АБВ" - доц. Миглена Темелкова, на "Националния фронт за спасение на България" - Димитър Карбов, на партиите "Атака", "Възраждане" и "Нова сила" Костадин Костадинов, както и бившият, дългогодишен кмет на Варна Кирил Йорданов.


Чавдар Трифонов: "Варна запада украсена"


Чавдар Трифонов

© Предизборен щаб на Чавдар трифонов

Чавдар Трифонов


В "променящият се град", който Иван Портних остави както "контекст" за предизборните изяви на опонентите си, Чавдар Трифонов избра иронията: "Варна запада украсена".


В сериозния тон на кампанията си той предлага "умен" икономически растеж чрез развитие на информационните и комуникационни технологии, морския бизнес и туризма, административна реформа, привличане на инвеститори чрез дигитализация на общинските услуги още през 2016г. , намаление на данък сгради и такса смет, спестяване на 30 млн. лв. бюджетни разходи годишно чрез прилагане на мерки за ограничаване на корупцията, и т.н.


По тези точки от проекта си за управление Трифонов вече няколко пъти неуспешно кани Портних на дебат. Последният опит бе направен миналия вторник. Разговорът между двамата трябваше да се състои в студиото на предаването "Още от деня" на БНТ. Но този ден също се оказа неподходящ за среща.


Няколко часа преди началото на дебата Портних публикува в профила си във фейсбук снимка с току-що родената си дъщеря. По тази причина в студиото на Националната телевизия срещу Чавдар Трифонов неочаквано седна депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. А така дебатът протече като монолог.


Анелия Клисарова: "...и ако имам две ризи - едната е за вас!"


Анелия Клисарова

© Дневник

Анелия Клисарова


Още при представянето на кандидатурата си, в средата на лятото Анелия Клисарова се заяви като "несистемен" ляв претендент за кметския стол във Варна. И даже малко стресна потенциалните си избиратели. "Ще бъда вашето острие на отговорността, каза им тя. Винаги съм се ръководила от правила и те са десетте Божи заповеди: да не крада, да не лъжа, да помагам и ако имам две ризи - едната е за вас!".


До този момент, поне през публикациите в сайта на БСП - Варна, кампанията на Клисарова прилича повече на опит за "колекциониране" на проблеми: От срещата й с членове на Българската морска камара - несбъднатата идея за реконстрекция на Пристанище Варна и строителството на нов контейнерен терминал. От разговор с работниците  от трудово-производителни кооперации - ниските заплати и липсващата политика за подпоматгане на малкия и среден бизнес. От дискусия в Камарата на архитектите - съсипаната градска инфроструктура, паркирането, презастрояването ...


Като десния си конкурент Трифонов Клисарова също говори за реформа на местната администрация, само че гледа на нея от лявата перспектива на поддръжниците си. "Заплатите в администрацията ще зависят от оценката на варненци, казва тя.  В атестационните листове, които определят възнагражденията, ще включим и допълнителен елемент – гласът на хората...".


Данаил Папазов: "Изборите не са дефиле за манекени"


Данаил Папазов

© Дневник

Данаил Папазов


В рамката на предизборното си поведение кандидатът на коалицията "Живот за Варна" налага образа на моряка – центрист, който малко грубовато търси подкрепа навсякъде, където може да я намери. "Изборите не са дефиле за манекени, а състезание на проекти и предложения за развитието на града ни", казва той. Това гласи заглавието и на последния предизборен текст, качен в сайта на Данаил Папазов. 


Той е единственият, който до момента е представил и публикувал "Програма за развитие на Варна". Нейното резюме препраща по-скоро към конкуренция с Трифонов, отколкото с Клисарова. То звучи така: "Ще създадем среда, в която варненци по-лесно да правят пари и да намират работа...". 


Папазов направи опит да тласне кампанията си напред  с хакерски скандал. На 30 септември той покани потенциалните си избиратели на "чат в реално време". Но пет минути преди обявения час, сайтът, през който трябваше да се състои виртуалният разговор, беше блокиран. От щаба на кандидата за кмет веднага обясниха, че че достъпът до страницата е бил спрян заради "нерегламентирана компютърна атака и хиляди заявки от различни IP адреси". След това коментираха, че "подобни непочтени средства са типични за управляващите". Но Папазов не се предаде. Като бивш министър на информационните технологии той веднага прехвърли сесията във Фейсбук. След това пак от щаба му съобщиха, че там е разговарял с 13 варненци, "при това с удължено време".


Големите амбиции на малките играчи


От четиримата основни играчи в кампанията за предстоящите местни избори във Варна единствено Анелия Клисарова не води листа от общински съветници. При БСП тя е оглавена от председателя на Градската организация на партията Борислав Гуцанов. След него са подредени 51 имена.


Чавдар Трифонов води листа, сглобявана в дълги и нервни преговори между партиите в коалицията, застанала зад кандидатурата му. В нея обаче няма представители на СДС- Варна.


След като беше оглавена от бившия общински председател на ДПС Янко Станев, местната партийна структура на сините беше обявена за нежелан партньор от останалите в Реформаторския блок. Така Станев реши да атакува изборите с регистрацията на Социалдемократическата партия.


В листат, водена от Данаил Папазов са намерили място трима от членовете на инициативния му комитет – Божидар Чапров, Тодор Йотов и Милен Ралчев.


Тъй като гласуването за листи е пропорционално и традиционно повлияно от партийните предпочитания на избирателите, ясни прогнози за състава на бъдещия Общински съвет във Варна до този момент няма. Но от сега е ясно, че в него с най-голямо мнозинство, както и в предишния мандат, най-вероятно ще бъде ГЕРБ, следван от солидна група на БСП и коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна". От тук нататък картината е "скрита".


"Тежестта" на един общински съветник във Варна е около 2 хил. избирателни гласа. При това положение формирането на мнозинство за подкрепа на бъдещия кмет на града ще зависи от това, колко големи ще се окажат амбициите за участие в местната власт на малките играчи.


Досегашната практика показва, че ако успеят добре "да организират урната" (както казваше почетния председател на ДПС Ахмед Доган) през следващите четири години в Общински съвет във Варна най-вероятно ще успеят да седнат и още няколко души. Сред тях може би ще са съветници, водени от изгонения с грамада от камъни бивш кмет на Варна Кирил Йорданов, група, управлявана автономно и в собствена полза от председателя на СДС – Варна Янко Станев, хора на Националния фронт за спасение на България, "Атака" и т.н.


Колкото до избора на бъдещия варненски кмет, поне според цитираните неофициални прогнози на социолозите, той най-вероятно ще бъде решен на балотаж в първата неделя на ноември. За сега по всичко изглежда, че в него един срещу друг ще застанат Иван Портних и Чавдар Трифонов.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  Не вярвам,че е толкова голяма разликата междуу Портних и Трифонов.Със сигурност между тях двамата ще има балотаж обаче и избора няма да бъде предрешен.

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 659 Неутрално

  За съжаление нсй-вероятно Портних ще бъде преизбран. Украсяването на гарада и основния ремонт на няколко основни булеварда ще окажат влияние на изборите, няма как.

 3. 3 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Съжалявам, че от 3-4 години регистрацията ми вече не е във Варна и няма да мога да гласувам там, но все пак тая надежда, че варненци няма да позволят този безличен, призрачен кмет да продължи да управлява или по-точно да бъде оръдието за управление на града. Може и да има пеещи фонтани (пазени зад грозна ограда) и асфалтирани централни улици, но не това ще върне блясъка на залязващата през последните години, Морска столица.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 4. 4 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гледам какъв избор имаме във Варна и ми става мъчно..

 5. 5 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Гледам Киро пак се е кандидатирал, това някакъв майтап ли е? Малко ли му беше дето го гониха с камъни?

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 6. 6 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милен":

  Остави, че се е кандидатирал, ами по-интересно е кой го е издигнал... същите "инициативни комитети", които му искаха оставката преди 2 години. Пълен цирк

 7. 7 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Живея в София от повече от 10 години точно поради това, че Варна запада, стандарта на живот е все по-нисък и нещата отиват на зле. Ако не бяха хилядите семейства на моряци и емигранти, които така или иначе си изкарват парите в чужбина, положението щеше да е още по-тежко. Варна няма типичната за всеки нормален морски град хубава крайбрежна алея за разходки, с хубави кокетни кафенца, вместо долнопробни заведения в сгради с олющена мазилка. Крайбрежната алея на Варна е грозна, сумрачна, с кофти настилка, мирише на урина и други боклуци. И онази табела на входа на града откъм моста "най-добрият град за живеене" е жалка и карикатурична. Псевдо ремонтите на Потник са същите като навсякъде: некачествени и зле планирани, за да се усвоят едни пари докато сме на власт. За последните 10 години в града имаме: 2 нови булеваарда и една кофти пешеходна алея - страхотен успех за управлението на града, без значение дали са комуняги, герберски мутри или тимаджийски подлоги. Тъжно ми е, но е факт, че градът запада със страшни темпове.

 8. 8 Профил на ivancho1
  ivancho1
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Този човек писал статията Спас Спасов е бившото пресаташе на Добрин Митев. А всички знаем къде в момента са Добрин Митевците и за кого правят кампанията. Дневник не ви ли е срам да публикувате подобни поръчкови статии на Чавдар Трифонов с цел насаждане на илюзията в обществото, че само и единствено той е на балотаж с Портних?! Това е най- амааа най - поръчковата статия, която съм чел от началото на кампанията! И как се цитират някакви проценти, без да е ясно дали изобщо има някакво проучване? Вие съвсем за балъци ни взехте!

 9. 9 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 788 Весело

  Сори майна, но Варна е на светлинни години зад Бургас.
  И каквото и да си говорим, стигане няма.
  Сори майна........

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":


  [quote#1:"chicago514"]Не вярвам,че е толкова голяма разликата междуу Портних и Трифонов.Със сигурност между тях двамата ще има балотаж обаче и избора няма да бъде предрешен. [/quote]
  Заклинания.А балотаж може да има наистина,но зависи от избирателната активност.Ако е ниска.При по-висока няма да има балотаж.Същото важи и в София.Но в Софи избирателната активност на местни избори е май по-висока от тази във Варна.

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivancho1":


  [quote#8:"ivancho1"]Този човек писал статията Спас Спасов е бившото пресаташе на Добрин Митев. А всички знаем къде в момента са Добрин Митевците и за кого правят кампанията. Дневник не ви ли е срам да публикувате подобни поръчкови статии на Чавдар Трифонов с цел насаждане на илюзията в обществото, че само и единствено той е на балотаж с Портних?![/quote]Отдавана се знае,че Трифонов е кандидата на кръга Капитал за Варна.И това е от поне 3 години.И наистина е проекта на Добринмитевици във Варна...

 12. 12 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще го преизберат, по същата причина, по която преизбираха Киро!!
  Малко блясък, цветя, лампи + малко асфалт и готоово!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ще поживеем и ще видим...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 14. 14 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Във Варна конкуренция няма - сички кандидти са от една партия

 15. 15 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Който и да изберат, все ще е марионетка на тимуровата команда. Не могат да си позволят случаен кмет, просто няма как да стане. Единствено "свобода" на избора има донякъде при кметовете на райони. Жалко за града. Иначе имам смътно чувство, че Портних ще последва същата съдба като на Киро - 3,4 мандата и накрая изгонен с камъни.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 16. 16 Профил на trumann
  trumann
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен Папазов 100% е на балотаж. Спасов не знам откъде реши, че Трифонов и Портних ще са там, но според мен бърка. Освен това автора Спасов е в щаба на Трифонов. Някак си ми се губи безпристрастността на медията и трезвия анализ. Срамно е да се позволяват подобни неща. Реформаторите (с хора на Добрин Митев и мутри като Дънката) и патриотите (с председател от ДС) да си гледат тяхната паница

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Сдружението, издигнало кандидатурата на проф. Анелия Клисарова за кмет на Варна, има екзотично име. То се нарича "Търсете жената", а негов председател е вицеадмиралът от запаса Петър Петров."

  БСП явно са решили навсякъде да станат за смях. Той и лидерът им един такъв.... веселяк

 18. 18 Профил на Николай Дренчев
  Николай Дренчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията оценявам като силно поръчкова, рекламираща "системните" играчи, тези които ще поддържат системата.
  Много се надявам Костадин Костадинов да направи пробив и да разбие монопола на статуквото!
  Първо във Варна, после в цялата страна.
  Защото нашето спасение е в нашите ръце!

 19. 19 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много добре прави Иван Портних ,че не влиза в дебат с разни пропаднали каузи борещи се само да се наврат в Общинския съвет и да си правят далаверите .
  След Йордановия потоп на Варна и трябват дела ,а не дебати и засега Портних се справя прилично.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Почти във всички градове,кандидатите на ГЕРБ не излизат на дебат,както прави и техният лидер.Колко пъти И.Костов кани Борисов,но той ,да не е луд да отиде.Там,на дебата, да се види ,кой колко е грамотен,образован и кадърен.Герб нямат визия за държавата,освен за едни магистрали, за друго не мопгат да говорят.ОПре прозореца гледам нашата улица в Шумен.Разкопаха чя ,заради водния цикъл.След тръбите ,напълниха изкопите с пръст и боклуци.Като падна последния пороен дъжд,останаха дълбоки ями.Отново напълниха с пръст и тук там някое камъче.Днес,рано рано,почнаха за кой ли път да изгребват пръстта и да слагат чакъл.Така е в целия град,дето са копали.Три пъти,едно и също.А срокът за усвояване на европейските пари е 31 октомври,после ще плащаме всички.

 21. 21 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#16] от "trumann":
  А
  Ти как пък реши,че Папазов ще отиде на балотаж-само това,че е бил министър в правителството на Орешарски му носи големи негативи!Варненци,може и да не са активни при гласуване,но не са глупави!

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8639 Неутрално

  Кой ги прави тези ''само неофициални данни от социологически проучвания. Според тях засега прогнозите показвали ...''бе Спасе, - да не си ти и група авери ? Защо са неофициални - не са заплатени ли ? И какво значи'' показвали'' - някой ,някъде ги е видял и ти е споделил ,а ти преразказваш...Може ли по-сериозно?

  [email protected]
 23. 23 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Портних не се явява на разни диспути , защото му е трудно да изкаже повече от 3 изречения....затова си стои в луксозната вила и наблюдава строежа на втора такава.....

 24. 24 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Кирил Йорданов, лицето на НАГЛОСТТА, отново в политически битки....ще изèзнат камъните във Варна ми се струва!

 25. 25 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  Много точно наблюдение, определено БСП-Варна си е за смях с такива хора по върховете. Дано се опомнят след изборите и си подадат оставките, вкупом!

 26. 26 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#4:"d3si"]Гледам какъв избор имаме във Варна и ми става мъчно.. [/quote]

  Ти йела у Хасково да вииш ко стаа ... савсем ша ти домъчней!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Луксозни имоти се издигат в курортите край Варна. Те са на местни политици, депутати и общински служители, които със заплата от 700 лв. строят хотели и живеят в палати за половин милион лева.
  Депутатът Иван Портних е бивш общински съветник от ГЕРБ и кандидат за кмет на Варна. Справка в Службата по вписванията сочи, че народният представител има две луксозни вили в курортен комплекс Чайка и заедно със съпругата си строи апартхотел в Свети Константин и Елена. Проверката ни в НАП установи, че семейство Портних живее от щедри дарения на роднини и бизнес партньори. Според документи приходната агенция е направила проверка дали доходите на семейството на депутата съответстват на разходите му. Поводът е дарение от съпругата на Иван Портних – Вилислава, към нейния баща, в размер на 1 343 831 лв.

  В доклада на НАП случайно или не е посочено друго име – на Владислав Милков Николов, а не на Вилислава Портних, в графата за налични банкови сметки и спестявания. Проверката ни откри, че такова лице наистина съществува, но то няма никаква връзка със семейството на Иван Портних. Дали грешката е случайна, не получихме отговор и от директора на НАП-Варна. Според проверката на НАП Вилислава Портних като физическо лице декларира високи доходи от дарения от своите баба и дядо в размер на 41 хил. лв. и 60 хил. лв. и заеми от физически лица в размер на 240 хил. лв. Тя е съдружник в дружеството "Метан груп", спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за последните шест година за 1 119 500 лв.

  В същото време, когато Вилислава Портних печели тези обществени поръчки и сключва договор с ВиК-Варна, баща й Красимир Маринов е общински съветник и представлява общината в дружеството. Дружеството на Вилислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка за ВиК-Варна. Майка й призна пред камерата ни, че на практика баща й като представител на Общината в дружеството движи семейния бизнес с метан, който се продава на ВиК-Варна. Тоест, от една страна Красимир Маринов представлява дружеството купувач ВиК, а от друга - фирмата-доставчик на гориво – "Метан груп".

  В същото време неговият зет Иван Портних е областен координатор на ГЕРБ, доскоро зам.-председател на Общинския съвет във Варна, а от няколко седмици и депутат и кандидат за кмет. Становището на НАП, че семейството не укрива данъци, е дадено само за две седмици. За този кратък период от време данъчните служители би трябвало да проверят стотици документи и фактури за доходите на семейството за 4-годишен период. От доклада на НАП, става ясно, че ревизорите не са направили насрещна проверка за истинността им, както и физически оглед на притежаваните имоти.

  Данните, посочени в Службата по вписванията, се разминават с реалната пазарна цена на имотите, които семейството притежава. Иван Портних и съпругата му живеят зад двуметрова ограда и вила в курортен комплекс Чайка край Варна. Вилата се пази с охранителни камери. В съседство до нея строят и втора. И двете са с панорама към морето и басейн. Фирмата на семейство Портних - "Хотел мениджмънт къмпъни" е един от инвеститорите на луксозен комплекс в курорта Свети Константин и Елена.

  Справка в Службата по вписванията сочи, че парцелът под него също е купен на цена, в пъти по-ниска от реалната пазарна оценка - 34 лв. кв.м. Въпреки че според нотариалния акт парцелът е купен само за 62 741 лв., при апорта му в дружеството инвеститор "Хотел мениджмънт къмпани" е оценен десет пъти по-скъпо - за 686 900 лв., показа проверката ни в Търговския регистър. Дали семейство Портних укрива данъци, не получихме отговор. Факт е, че парцелът е деклариран на десет пъти по-ниска цена от пазарната, а проверката ни на място откри, че там работят строители без договор.

  Проверката ни откри друг интересен детайл около обществените поръчки във ВиК-Варна, представлявано от тъста на Иван Портних от страна на общината, и имотите на семейството. Асфалтов път, който отвежда към имотите на семейство Портних, е построен от частна фирма, спечелила 12 млн. лв. от обществени поръчки с ВиК-Варна.

  ЛюбОпитна подробност е, че тъстът на Иван Портних – Красимир Маринов, е бил представител на Общината именно във ВиК-Варна. Фирмата, построила частния път до имотите на семейство Портних - ЕТ "Станка Василева", отказа коментар. Според Агенцията за обществени поръчки същата фирма е спечелила две поръчки за асфалтиране и ремонти на дружеството - и двете за по шест милиона лева. Потърсихме за коментар и директора на ВиК-Варна - Валентин Вълканов, за обществените поръчки в повереното му дружество. Той също се оказа с богати баба, дядо и деца. Живее в луксозна вила във Варна, която според брокери на недвижими имоти се оценява за 300-400 хил. евро според обзавеждането.

  Шефът на ВиК също е проверяван от НАП за укрити доходи. Ревизорите обаче не открили нищо притеснително в щедрите семейни дарения за общинския служител. Семейството му наистина демонстрира висок стандарт на живот и мащабно строителство. Дъщерята на Валентин Вълканов е инвеститор в луксозна офис-сграда, оценена за шест милиона лева във Варна. Фирмата й "Поли 2007" е регистрирана на адреса на апартамент на баща й – Валентин Вълканов.

  Реално дружеството обаче се представлява от одитора на ВиК - Фанка Нонева. Тя не беше открита за коментар заради командировка в чужбина. Името й се свързва с бившия й съпруг и шеф в НАП-Варна Мирослав Нонев. Той беше арестуван преди два месеца заедно с още две данъчни служителки заради длъжностни престъпления и пране на пари. Едната от служителките заяви, че е спечелила 7 милиона лева печалба от тотото, а в черния тефтер на Мирослав Нонев полицията откри имената на висши директори в НАП и прокуратурата във Варна.

  Факт е, че и проверките на шефа на ВиК, и на останалите политици в града винаги са завършвали със становища на приходната агенция, че няма нарушения и укрити доходи.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 28. 28 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Дори да са на балотаж Трифката няма никакви шансове! Прекалено мекушав за кмет!

 29. 29 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Интересно е, че тук пишат много хора, които дори не живеят в града, но твърдят, че Варна запада. А в момента Варна започва да надига глава след 13 годишното забвение. За година и половина беше свършена доста работа от Портних, което ще му гарантира най-много гласове от избирателите.

  Не мога да преценя кой ще е втори. Прекалено слаби кандидатури. Има вероятност Клисарова, като човек на опозиционната червена партия да успее да събере повече гласове. Харизматична е жената, малко скучна, но все пак жена. Темелкова е бита карта.

  Папазов всички го знаят като министър на ДПС, а Варна мрази ДПС, така че той също е аут.

  За Кирил Йорданов няма нужда да се коментира. Него го изгониха като мръсно коте и колкото и пари да е пръснал да подкупва бившите водачи на протестите, няма да успее да стигне до масата.

  Трифонов е интересен продукт. Зад него стоят хора с пари и влияние, като най-популярният е Маджо. Самият факт, че е толкова ясно свързан с подземния свят няма да му спечели симпатии.

  bezsmyrten
 30. 30 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Някой беше споменал Костадинов. Да, за него няма какво да се каже, освен че е варненският Волен Сидеров. Представете си гласувате за Волен? Иначе Коцето също набута пари в кампанията. Той разчита на подмолни ходове, на оплюване на останалите кандидати, защото със собствените си качества не може да изпъкне. Да не говорим, че всяка година си сменя партията, даже и без да предстоят избори. Политически хамелеон с налудничаво поведение.

  bezsmyrten
 31. 31 Профил на Бисер Кънчев
  Бисер Кънчев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  като изключим, че има договорка между Портних, Трифонов и Янко Станев отпреди 3 месеца, Гласът на Добрин Митев, Спас, вярно е предал варненската ситуация. А договорка е: Иван - кмет, Чавдар - председател на ОбС, Янко - шеф на Фиансовата комисия...
  И тримцата рият в тази насока, без дори да го крият. Потника се скри "на черешата", Чавдарчето води беззъба кампания. Оставиха Янко да си развява коня, а той знае как да го прави.
  Единственият, който може да развали калимерата, е Папзов. Затова и тримата му лепнаха слуха за подкрепа от ДПС. Пък върви после обяснявай на кой втори етаж седи всеки ден шефът на варненските турци Ерджан...
  Спас не че не ги знае тия работи, ама не му отива да си разваля хубавия материал с истината

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#7:"Станимир Станчев"]Варна няма типичната за всеки нормален морски град хубава крайбрежна алея за разходки, с хубави кокетни кафенца, вместо долнопробни заведения в сгради с олющена мазилка. Крайбрежната алея на Варна е грозна, сумрачна, с кофти настилка, мирише на урина и други боклуци.[/quote]Така е. Не съм фен на ТИМ, но "Алея Първа" има шанс поне да раздвижи статуквото. Но няма да се получи, както няма да се получи и нищо друго. Просто безвремието ще продължи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на bratanska
  bratanska
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Този драскач Спасчо пак си заслужи копанката с помия от господарите. Варненци не са прости хора и помнят кой на кого е близал краката. С такива анализатори по поръчка само си проличава колко идиотска е цялата групичка на Чавдарчето. Гнусна и долна пасмина от костовисти. Клиентела и половина.

 34. 34 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  На миналите избори през 2013-та Максуда избра кмета на "революционна Варна".Опит за убийство дори имаше на небезизвестен революционер,бяха го ръчнали с чикийка близо до важен орган.Е,преди това поне си изчистиха града от камъняка и го събраха на купчина,след това тишина и непукизъм.Когото изберат циганите - той ще е.

 35. 35 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  Това лято бях на няколко пъти във Варна и имам чувството, че само варненците не си харесват града. Разходих се и по алеята и останах доволен. Както се казва, хубавото си е хубаво. Вижда се, че се работи. И си прав, че алеята ще раздвижи статуквото на Варна, но това изисква време. Нещата се случват, но проекта е голям за това нека гражданите имат търпение. Успех на изборите.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Когато погледнате 90% от депутатите на ГЕРБ-а , и червените , няма да задавате въпроса : ЗАЩО не се явяват на диспути, публични ???
  Ами не могат да говорят , а и ги е страх , да НЕ кажат НЕЩО ...)
  В България, поради неграмотност, простотия, нефелност на кандидатите на ГЕРБ-а , се НАЛАГА мълчаливата предизборна агитация :))
  Властта е В нискочелите , траещи си лапачи ...))
  Разчита се на нефелните да изберат - нефелни - огрявани от ЕДНО слънце :)
  В бандите, по принцип - ВСИЧКИ слушат шефа и не разсъждават :)
  Тактика ...И да мълчат и козируват е важното :))
  Депутати !!?? А вие искате ..кметове , някакви :
  Ето фандъковата , като навит папарикащ магинитофон - стар модел - папарика днес - 56 километра вело алеи, толкова милиони за това, толкова за онова , детски градини , метрто и плуващото цариградско , 'мислим" за други програми и т.н...
  Паприкало , празно ..Нищо конкретно , при .1.5 милиарда бюджет на София ...
  Няма пари даже и да се измият улиците на тази София ...)Надули цените на паркингите - а били ..празни !!?? :) Имало и две-три нови тоалетни - обществени в София- при 1.5млн. души град :))
  А ремонтът на НДК- градината продължава - сякаш се строи най- високия небостъргач в София ..))
  И НИТО дума - поне дали и харесва паметника , най- великия- на съветската армия ..)

  BIG AL
 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#35:"nikivan"]Това лято бях на няколко пъти във Варна и имам чувството, че само варненците не си харесват града. Разходих се и по алеята и останах доволен. Както се казва, хубавото си е хубаво. Вижда се, че се работи. [/quote]Портних се опитва да се докаже, но Варна не е само шадравана в центъра. Миналата година ми се наложи да обикалям из квартала около т.н. Колхозен пазар. На пазара има позитивна промяна - сергиите са покрити, чисто е. Но улиците около него са все едно в Бейрут - тротоарите са изронени, бордюрите я ги има, я не. Изобщо, мизерия. Това беше миналата година, ама ме съмнява да се е променило. И така са много от районите извън центъра.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николай Николов":

  Това не е практика само във Варна, а във всеки град в България. Първо се набляга на атрактивните части на града и чак тогава се обръща внимание на другите. За съжаление не сме стигнали нивото на Австрия примерно, където и селата са им чисти, подредени и без дупки. Но аз съм оптимист и мисля, че и това време ще дойде.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 39. 40 Профил на llg13434546
  llg13434546
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Никой ли не вижда, че един играч е заложил на трима кандидати?

  п.п. Кой е играча и кои са кандидатите оставям на вашата досетливост.

 40. 41 Профил на llg13434546
  llg13434546
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  Николай,

  Това с алеята няма да го бъде. Не може 5-6 хотела да оправдаят инвестициите за милиони, предвид че и запълването на капацитета им е под въпрос.

  Не си мисли, че ТИМ има пари за глупости. Моделът на работа при тях е друг, както и на много други български бизнемени: Купи и продай с надценка.

 41. 42 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#16:"trumann"]Освен това автора Спасов е в щаба на Трифонов.[/quote]

  Лъжете, trumann!

 42. 43 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Двама десни кандидати на балотажа ще е интересно ако се случи но не ми се вярва. А ако стане ще е пълен провал за лявото пространство където май трябват реформи и от големи!

 43. 44 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#41] от "llg13434546":

  Напротив, как няма да се запълни капацитета на хотелите при положение, че са на топ-място. А иначе за модела на работа, бих казал, че не само българските бизнесмени правят така, а всички добри бизнесмени.Това е основно правило на пазара и не знам дали има някой, който да продава нещо за по-малко пари отколкото го е взел или е инвестирал в него.


  Относно изборите иначе. Аз мисля, че въпреки отсъствието на Портних на дебата, той пак си запази електората, защото се видя, че не бяха особено подготвени кандидатите. Само времето ще покаже какво ще стане.

 44. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#44:"zztop11"]въпреки отсъствието на Портних на дебата, той пак си запази електората, защото се видя, че не бяха особено подготвени кандидатите.[/quote]И моето впечатление е такова. Портних не впечатлява кой знае колко, но опонентите му са по-зле. Ще стане същото като в София. Там Фандъкова не се представя зле, но и не блести. Но срещу нея е излезла една менажерия, която няма никакъв шанс, така, че победата и е гарантирана.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 45. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Гербавите бягат навсякъде от дебати. Логично...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 47 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  zztop11, момент да видя дали съм те разбрал правилно: хората проявили мъжество и влезли в пряко, мажоритарно противоборство били "неподготвени", а кандидата, който мълчи като... хм....заслужено си запазил електората. Опасна логика - късмет ти пожелавам следващият път като се явиш на изпит или интервю за работа мълчейки да убедиш професора/работодателя, че си отлично подготвен и специалист...

 47. 48 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Дренчев":

  Коцето пробива ще го направи, ама друг път! С Петър Липчев във листата си.....може би финансов пробив вече е направил. Друго НЕ

 48. 49 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Какви са тези дебати бе,Тончо?
  Написал си Чавдарчо на листче на кой светофар коя лампичка изгоряла,къде и коя плочка на еди кой тротоар хлопа,или че теменужките в Тутракан април месец били с 2ст надолу,а Ванчо ги купил от леля Ценка от Аспарухово и си делнали разликата.Това ли ви е целта.Направеното най-добре говори,дебатирайте си с Клисарова,тя ви е опонента на тия избори.

 49. 50 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#18:"Николай Дренчев"]Много се надявам Костадин Костадинов да направи пробив[/quote]

  Малии,тоя е опасен,дръжте се!

 50. 51 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#50] от "ret":

  Най-много да направи някое среднощно меле, като идола си Волен.

  bezsmyrten
 51. 52 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Костадин освен да се бие с Марешки и с цигани друго не може. Неговите Липчев, Бояджиев, Стоянов дори няма да ги обсъждам през колко партии са минали. Папазов листата му са само боклуци, а той наистина ще си осигури вота на ДПС, благодарение на роднините на жена си. Чавдар е пълен бастун, ама ПЪЛЕН, няма никакви аргументи, говори простотия след простотия. Карбов, Темелкова, Клисарова дори няма какво да ги обсъждаме и те самите не знаят за какво се явяват. Нямам идея защо Портних не излезе да им набие канчетата и после пак да се крие там, където се е закопал.

  Няма лоша реклама!
 52. 53 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#51] от "felipeeee":

  А,той го прави с Марешки и сега чака от съда да откопчи някой лев от него.Но разбира се,за такъв левент нанесените му щети са неизмерими с пари.

 53. 54 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#52] от "еМа":

  Чавдар си бил наел сръбски пиари да му водят кампанията. Мисля си, че след тази кампания ще им падне рейтинга сериозно.

  bezsmyrten
 54. 55 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#54] от "felipeeee":

  От тези сръбски специалисти нищо изненадващо до сега не се вижда. Явно пазят скрития си коз за балотажа ама да не се окажат изненадани и изобщо да не се стигне до там!

 55. 56 Профил на Демократ
  Демократ
  Рейтинг: 8 Весело

  Оле, колко злоба! Нямам думи! Чак и Спас изкараха, че е част от щаба на Чавдар. Това са единствено бръщолевици на завстливите папазчета.
  Балотаж между Портних и Трифонов е добра индикация за Варна. Като си спомним, че преди няколко години избора между Марешки и Кирил Йорданов......

 56. 57 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2047 Весело

  Няма значение имената и партиите, които ги издигат. Варна пак ще има един и същ кмет - ТИМ

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 57. 58 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хвани единия, блъсни другия.
  Това, което е спестено и не е казано е че ТИМ стои пряко или косвено зад всички кандидати.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 58. 59 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#57] от "Consumer":
  До коментар [#58] от "zethron":

  Илюминатите не стоят ли? Като почнете с евтините конспирации и ме досмешава...

  Между другото статията е доста зле, очевадна е пристрастността на автора към един определен кандидат. Обаче Чавдар не го чакайте на балотаж, няма да стане, човекът си е вечният губещ.

 59. 60 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#59] от "abbit.transistor":

  И на мен ми е смешно, като карам по магистралата покрай Пловдив и после горе покрай Аксаково, сещаш се нали.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Няма ли балотаж във Варна и съответно нов кмет това означава, че модела "Кирил Йорданов" ще продължи да съществува във Варна, само че кмета ще се казва Портних!
  Винаги ме е поразявала хорската наивност и как едни плочки и малко асфалт предрешават местни избори! Варненци забравиха, как лично бате Бойко дойде до Варна, че да им налага за кмет Кирил Йорданов! Сега тук, някои се тръшкат, каква голяма работа бил Портних и как нямал алтернатива! Естествено, кадрите на Мултигруп, нямат аналог...! Варненци забравиха, че за бате Бойко, Варна беше някакво село, сега са готови да гласуват и за някое магаре, ако бъде предложено за кмет от ГЕРБ! Това е пълен инфантилизъм и безидейност, съчетани с откровена глупост и наивност!

  Бивш tww09306483.
 61. 62 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#59] от "abbit.transistor":

  Всичко е конспирации пък после истина. Айде замълчи за конспирациите. Вяра на такива като теб - нулева.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 62. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#37:"Николай Николов"]Миналата година ми се наложи да обикалям из квартала около т.н. Колхозен пазар. На пазара има позитивна промяна - сергиите са покрити, чисто е. Но улиците около него са все едно в Бейрут - тротоарите са изронени, бордюрите я ги има, я не. Изобщо, мизерия.[/quote]
  Като те чета, сигурно преди няколко години са били като от Марс, а? Района е стар квартал и няма как да се правят нови, широки тротоари. Иначе тези улички винаги са били запуснати, но в момента поне са отрегулирани и движението става в пъти по-лесно и смислено от преди. Дори за пешеходците се пооправиха нещата, ама пиши си.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 64 Профил на mallorca
  mallorca
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мен "автора" ми е интересно за кой ще гласува ????

 64. 65 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#64] от "mallorca":

  Що за въпрос, той си го е написал. Трифонов е неговия човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK