Коалицията "Реформатори и патриоти" има три предложени за по-добро здравеопазване във Варна

От ляво на дясно: Ивайло Митковски, Чавдар трифонов, проф. д-р Радослав Радев и д-р Антон Тонев.

© Предизборен щаб на Чавдар трифонов

От ляво на дясно: Ивайло Митковски, Чавдар трифонов, проф. д-р Радослав Радев и д-р Антон Тонев.Общинската администрация във Варна абдикира от проблемите на здравеопазването по време на последните два кметски мантада – този на Кирил Йорданов и непълния на Иван Портних. Това каза д-р Ивайло Митковски, втори в листата на коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна".


"За първи път в този период в Община Варна по предложение на администрацията беше закрита и болница - Тубдиспансерът каза още Митковски. Това се случи без съгласуване с Министерството на здравеопазването и без да бъде съобразено с липсата на място, където да се лекуват туберкулозно болните от региона", обясни той.


Кандидатът за общински съветник даде и други примери за немарливо отношение на администрацията към проблемите на здравеопазването.
"Диагностично – консултативният център в "Аспарухово" е на практика фалирал, каза Митковски, а този в кв. "Чайка" е на ръба на оцеляването. Парите за здравеопазване, предвидени в общински бюджет, така и не бяха отпуснати на болниците и поликлиниките. При актуализацията му те бяха пренасочени към други пера".


Според Ивайло Митковски местната администрация във Варна не е изпълнила и решението на Общинския съвет е пропуснала и възможността да кандидатства за финансиране на проект за изграждането на център по травматология. ,


"На фона на всичко това това саксийките и цветенцата по централните улици изглеждат нелепо като оправдание за липсата на финансиране във важни сфери за града", каза Митковски.


От коалиция "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" предлагат три стъпки за справяне с кризата в общинското здравеопазване. Първата от тях е средствата, които общината събира като дивидент от участието си като съдружник в диагностично-консултативните центрове и общинските болници да остават в техните бюджети и да бъдат използване само за купуването на ново оборудване.


Според кандидата за кмет на реформаторите и патриотите Чавдар Трифонов наличието на повече разполагаеми средства в бюджетите на здравните заведения ще позволят да се кандидатства за нисколихвени кредити по програма "Джесика", с които бъде подобрена материалната им база


Третото предложение на коалицията зад Трифонов е дефицитът на специалисти в общинското здравеопазване да бъде преодолян чрез предоставяне на облекчени условия за ползване на общинската жилищна база.


"Освен всичко друго, крайно време е да бъде обърнато внимание и на храненето на децата в общината, каза Митковски. Какъв фокусник трябва да си, за да осигуриш четири хранения на ден с 3.50 на дете в детска градина?, попита Митковски.


Според него тази сума трябва да бъде увеличена поне на 5 лв.


В листата за общински съветници на коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна" има трима лекари. Това са проф. д-р Радослав Радев – председател на Лекарския съюз във Варна и декан на факултета по медицина във варненския Медицински университет, ортопедо-травматологът д-р Ивайло Митковски и коремният хирург д-р Антон Тонев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK