Предизборно Долни чифлик се подигра на Варна, че има по-модерен стадион

Кметът на Долни чифлик Борислав Натов пробва новата настилка на стадион "Тича" в града. На малката снимка в ляво: За общинския сайт Натов е избрал да позира с орден "Петър Велики" –първа степен за изключителни заслуги и голям личен принос в развитието и сътрудничеството между Русия и България.

© Община Долни чифлик

Кметът на Долни чифлик Борислав Натов пробва новата настилка на стадион "Тича" в града. На малката снимка в ляво: За общинския сайт Натов е избрал да позира с орден "Петър Велики" –първа степен за изключителни заслуги и голям личен принос в развитието и сътрудничеството между Русия и България.Седмица преди изборите за местна власт, насрочени за 25 октомври, общинската администрация в гр. Долни чифлик (община във Варненска област с население около 7 хил. души) се похвали, че "бие Варна по модерен стадион". Под това заглавие администрацията на кмета Борислав Натов (независим, подкрепен от БСП) съобщи на медиите, че е завършила изграждането на "най-модерния стадион във Варненска област". Той се нарича "Тича", а футболното му поле е част от спортен комплекс.


Предизборната шега на сегашния кмет на града Борислав Натов, който е кандидат и за нов мандат, е отправена индиректно към колегата му във Варна Иван Портних (ГЕРБ), също кандидат в предизборната надпревара. Натов отново е независим и подкрепен от БСП. За него от ГЕРБ преди време признаха, че е "силен кандидат" и едва ли ще могат да го бият с номинацията си Красимира Анастасова.


Стадионът, с който Долни чифлик се пошегува с Варна, отговаря на изискванията на УЕФА и БФС за провеждането на официални футболни срещи, съобщават още от общината в Долни чифлик.  Около игрището има лекоатлетическа писта също с изкуствено покритие. Трибуната за зрителите  на новия стадион е със 732 седящи места. В обслужващата сграда  има съблекални, помещения за релакс, лекарски кабинет и стаи за съдиите.
На новия стадион ще се играят всички домакински срещи на ФК "Тича", а модерната писта дава възможност за провеждане на лекоатлетически състезания, съобщиха още от общината.


Новият стадион "Тича" в Долни чифлик.

© Община Долни чифлик

Новият стадион "Тича" в Долни чифлик.


Към новия спортен комплекс в Долни чифлик е изграден и втори с по-малък футболен стадион, тенис корт, баскетболно и волейболно игрище.


И двата комплекса  ще могат да бъдат ползвани на воля. Те заедно с новоизграждащата се спортна площадка за минифутбол в с. Венелин са част от проекта "Изграждане на база за спорт и отдих на територията на община Долни чифлик". Той се финансира по Програмата за развитие на селските райони, мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката на селските райони". Спечелената субсидия бе размер на близо 6 милиона лева.


Долни чифлик се намира на около 40 км от Варна, където вече 15 години на мястото на стария градски стадион "Юрий Гагарин" има само дълбок изкоп. Спортното съоръжение, което беше неподдържано и занемарено, беше апортирано заедно с прилежащите му терени  и още 136 дка общински имоти в дружеството "Спортен комплекс Варна".


В него администрацията на тогавашния кмет Кирил Йорданов стана съдружник с "Химимпорт", а публично обявената цел на компанията беше да изгради нов градски стадион. В началото на тази година обаче управителят на компанията Марин Митев (който е изпълнителен директор на "Химимпорт") информира общинските съветници във Варна, че "Спортен комплекс Варна" няма задължението да строи стадион.


Един от проектите за нов градски стадион във Варна, който беше показван в продължение на години въпреки, че дружеството "Спортен комплекс Варна" е нямало задължението да го строи.

© Спортен комплекс Варна

Един от проектите за нов градски стадион във Варна, който беше показван в продължение на години въпреки, че дружеството "Спортен комплекс Варна" е нямало задължението да го строи.


В същото време, за да финансира дейността си, през лятото на т.г. дружеството започна разпродажба на активи. Става дума за терени, апортирани от община Варна при основаването му. През 2005 г. те бяха оценени на 12. млн. лв. Още при първата сделка за 14 дка от тях обаче получената цена се оказа 18 млн. лв.


През 2007 и 2011 г. строителството на новия варненски стадион беше важна част от предизборната кампания на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Това не му попречи по-късно, кагото стана ясно, че проектът е пред провал, да заяви, че не е подписвал нито един документ, свързан с учредяването на "Спортен комплекс Варна" АД.


Първата "първа копка" на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов (бивш председател на ОбС - Варна), Кирил Йорданов (бивш кмет), Петър Кандиларов (бивш областен управител) и Марин Митев (изп. директор на "Химимпорт").

© БГНЕС, Капитал

Първата "първа копка" на "Спортен комплекс Варна" през 2007. От дясно на ляво: Борислав Гуцанов (бивш председател на ОбС - Варна), Кирил Йорданов (бивш кмет), Петър Кандиларов (бивш областен управител) и Марин Митев (изп. директор на "Химимпорт").


Тази година за първи път след 2007 г. предизборната кампания за предстоящите избори за местна власт във Варна вероятно ще протече без нова "първа копка" на стадиона. Това вероятно стана и повод за ироничното прессъобщение от Долни чифлик, че общината е "била" Варна с модерен стадион.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK