Готов е проектът за модернизация на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци

Готов е проектът за модернизация на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци


Двата идейни проекта - за реконструкция, модернизация и разширяване на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци и  за доизграждане и реконструкция на канализационната мрежа в селищно образование "Ален мак", край Варна са готови. Това съобщи общинският пресцентър във Варна като цитира Златка Танева, ръководител на проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. Златни пясъци. Той е на стойност 48 млн. лв. и е финансиран по Оперативна програма "Околна среда".


Пречиствателната станция ще може да обслужва повече от 72 хил. души, като обхваща всички битови отпадъчни води от територията на курортите "Златни пясъци", ""Ривиера" и "Чайка", както и от  селищно образование "Ален мак".


Изпреварващо бе изградено дълбоководното заустване в морето на пречистените води от съществуващат в момента пречиствателна станция. "Средствата за неговото изграждане са допустими по програмата, включени са в бюджета на проекта и до края на тази година ще бъдат възстановени  на Община Варна от оперативната програма", казва Златка Танева.
По вторият проект ще бъде изградена битова гравитачна канализация с дължина 4.8 хил. м. канализационни отклонения в "Ален мак". Проектирани са четири главни канализационни клона, които дават възможност за изграждане на второстепенната улична канализационна мрежа.


Община Варна е предприела стъпки за уреждане на статута на обектите, включени в проекта, тъй като терените, върху които ще се изпълнява строежа, са собственост на "Златни пясъци"АД и "Паркстрой-Златни пясъци" ООД. Средствата в размер на 2 млн. лв., необходими за тяхното закупуване, са допустими  разходи по програмата, и са предвидени в бюджета на втория етап на проекта. С разрешение на управляващия орган вече е подписан предварителен договор за покупко-продажбата между Община Варна и собствениците на терените.


До края на годината предстои подписване на Споразумение за изпълнение на втори етап на проекта, верификация на средствата за изграждане на строеж "Дълбоководно заустване на пречистените води от пречиствателната станция за отпадни води в "Златни пясъци". В началото на първо тримесечие на 2016 година ще бъдат купени терените, необходими за изграждане на съоръжението, предстои и обявяване на обществени поръчки за изпълнение на инвестиционните проекти.


Изпълнението на инвестиционния проект ще бъде осъществено със средства  от новия програмен период по оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK