Анелия Клисарова: Гражданите трябва да бъдат 52-я общински съветник във Варна

Анелия Клисарова

© Дневник

Анелия КлисароваВ четири интервюта "Дневник" представя основните претенденти за кметското място в изборите за местна власт във Варна. Това са (подредени по азбучен ред) Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"), Данаил Папазов (МК "Живот за Варна "), Иван Портних (ГЕРБ) и Чавдар Трифонов (КП "Реформатори и патриоти – решението за Варна"). Освен на еднаквите въпроси, които бяха зададени на всеки от интервюираните, кандидатите трябваше да отговорят и на няколко индивидуални, свързани с политическата им или професионална биография.


Анелия Клисарова е родена през 1961г.. Завършила е Варненския медицински университет с награда "Златен Хипократ" за отличен успех. Тя е член-кореспондент на Северноамериканската асоциация по радиология и член на борда на Европейската асоциация по нуклеарна медицина.
В продължение на два мандата тя беше ректор на Варненския медицински университет. В този период там бяха открити два нови факултета - по дентална медицина и по фармация. За нуждите на Факултета по дентална медицина беше построена и оборудвана нова сграда.
Анелия Клисарова беше министър на образованието в правителството, оглавявано от Пламен Орешарски.

В изборите за кмет на Варна Анелия Клисарова участва като кандидат на БСП и Плитически клуб Екогласност.


Кои са трите проблема на Варна, които Ви тревожат най-много?
Първи проблем – безработицата. Втори - отчаянието и апатията заради липсата на сигурност, както в утрешния ден, така и в бъдещето. Трети проблем – културата, възпитанието и образование на децата.


Как ще ги решите?


За да има работни места основните направления са – развитие на високо технологичните производства. Важна е връзката наука- бизнес-иновации, които Варна може да продава. Развитието на туризма, на културния и здравния туризъм, на морски бизнес са също част от решението на проблемите на града.


Кои са трите Ви приоритета за управлението на града?


Няколко са основните неща, които ще променя по отношение на управлението на града: да се допитвам до всички варненци за важните решения. Хората ще бъдат 52 -ри общински съветник на Варна. Ще имам приемни дни в районите в града и вече приех предложение на студентите да има граждански бордове по различни направления като Борд на студентите, например.


Най - труден за решаване е проблемът с културата, образованието и възпитанието – трябват усилията на всички и не може да стане веднага и бързо. Ако обаче създадем условия за развитие на културата, ако засилим дейността на читалищата и библиотеките, ако работим заедно с учители и родители, мисля че можем да постигнем успех.


Ще реформирате ли общинската администрация, ако влезете в кабинета на варненския кмет и кои ще са първите ви стъпки?


Основното, на което ще наблегна е атестацията на служителите, варненци ще могат да участват с глас при определяне на заплатите им. Например, ако има определени жалби срещу човек от администрацията, оценката му отива надолу, а това се отразява на заплатата му.


Приоритет е също въвеждането на нови електронни услуги - в София има 50 такива услуги, във Варна малко над 10. Гъвкавото работно време е задължително! И друго - в информационните центрове на голяма община и в районите трябва да има служители, които да бъдат добре обучени и информирани, за да насочват хората към кого, къде и за какво могат да се обърнат. Ще има и служители, които владеят жестомимичен език и ще придружават варненци с увредено зрение или инвалиди, така че да могат те бързо и лесно да получат необходимата административна услуга.


Виждате ли резерви за увеличение на приходите в бюджета на Варна и кои са те?


Не искам да увеличавам бюджета на Варна, чрез вдигане на местните данъци и такси. А още по-малко с нови заеми. Увеличението не трябва да бъде за сметка на варненци. За да нарасне приходната част трябват нови инвестиции и предприятия, фирми, които да плащат данъците си във Варна. Ще дам пример: Сега общината е обявила обществена поръчка за за 76,3 мл. лв. за чистотата на Варна. Питам, защо тази дейност да не я извършва общинска фирма? Смятам, че ще струва по-малко и освен това ще има контрол. Защо общината трябва да даде тази поръчка на фирми, които не плащат дори данъците си в община Варна.


Как ще задвижите отново блокираната икономика на Варна?


Крайно време е Варна да има индустриална зона. Трябва да създадем условия фирмите да искат да правят бизнес, като си плащат данъците в общината. Точно по тази причина в програмата си предвиждам и зелена светлина за инвеститори клас Б.


Това означава бързи административни услуги за онези, които са дошли да правят нов бизнес в града. Изискването, което ние като община ще поставим, са работните места. Мога да ви говоря и за това как да свържем професионалното образование с бизнеса така, че да се обучават точно такива кадри, каквито са нужни, но ще го оставя за друго интервю, ако ме поканите.


Кой ще е проектът, който ще реализирате, за да остане във Варна като знак за евентуалното ви управление?


- Може и да звучи нескромно, но вече имам един изпълнен проект от такъв мащаб. Докато бях ректор на Медицинския университет беше изграден факултета по дентална медицина. Това беше първата нова административна сграда, построена във Варна, от доста години насам. Сега имам амбицията проектът за електронна платформа, чрез която варненци да могат да гласуват за важните решения на града и реално да бъдат 52-ия общински съветник, да бъде първата такава в местното самоуправление.


Каква оценка поставяте на управлението на сегашния кмет?


- Нека го направя заедно с хората, с варненци, които ще гласуват на изборите. Тогава ще видим каква е оценката.


Какво представяне ще е успех за вас?


Да бъда новия кмет на Варна.


Кой е прекият ви конкурент?


Имам достойни конкуренти. Всеки с неговите положителни страни. Винаги казвам – нека по-добрият победи.


-За чий гласове се борите?


- За гласовете на всички варненци. За гласовете на негласуващите. За гласовете на младите. Ако в тази кампания успея да накарам хората да гласуват, това ще е успех за мен. Трябва да престанем да повтаряме, че от нас нищо не зависи. Ще зависи, ако гласуваме всички.


Очаквате ли нелоялна конкуренция, купуване на гласове?


По-скоро очаквам компромати, защото не мисля, че варненци - хора, уважаващи себе си, ще продадат гласа си за 50 лв. Ако не мога да ги убедя, че мога да бъда кмет, без да ги подкупвам, как тогава ще бъда добър кмет. При това кмет на всички.


Каква е позицията ви по бежанския проблем и политиката на България, свързана с него? Как ще реагирате като евентуален бъдещ кмет, ако Варна бъде засегната от бежанска вълна?


При такива въпроси, които са наднационални, смятам, че държавата политика, трябва да е такава, че на първо място да поставя националните интереси. Това е важното?


И все пак, Варна е пристанищен град. Ако се случи така, че пристигне голяма група мигранти, за да потърси убежище, какво ще предприемете.


Ще питам варненци.


От какво ще лекувате Варна, от безразличие или от безотговорност?


От безразличие. Когато човек не е безразличен е отговорен.


Кое е горчивото хапче, което градът трябва да изпие, за да стане отново на крака.


За да тръгнем напред ни трябват съгласие и разбиране. Нека заедно решим кое е най-спешното, кое може да почака, колко може да чака и кое може да следва. Бюджетът на Варна няма как да стигне, за да оправим всичко, трупано като проблеми през последните години. Ако се споразумеем и следваме набелязаното, ще тръгнем напред. Убедена съм!


През 2007 г. Общинската администрация апортира 136 дка собствени терени, в дружеството си с "Химимпорт" "Спортен комплекс Варна". Неговата цел беше да изгради на нов градски стадион, но него все още го няма. В случай, че станете кмет на Варна как ще решите проблема с това неизпълнено задължение?


Решението е само едно – стадионът да бъде построен и това трябва да стане още в първата половина на моя мандат. Ако не стигне до неговото изпълнение ще започнем процедура по разваляне на договорите. Надявам се обаче да не се стигне до това.


Сигурна ли сте, че така ще постъпите?


Сигурна съм, че Варна трябва да има стадион.


Какъв е Вашият коментар за начина, по който "Холдинг Варна" придоби през 2009г. 118 дка крайбрежни терени в града на цена от 50 евро за кв. м. Става дума за терените, на които дружеството смята да реализира проекта си "Алея Първа" ? Как ще се отрази той според Вас върху общинската икономика и смятате ли, че е заплаха за Морската градина във Варна?


Всеки един развит морски град има крайбрежна зона. На Варна това и липсва. Това, което аз искам е тази зона да не нарушава целостта на Морската градина, както и да бъде изпълнена така, че да има нормална инфраструктура, да не се блъскат по нея хора и автомобили.


Изграждането на такава зона означа работни места. Тя ще даде нов облик на града. Освен това общината косвено би могла да печели от тази зона, защото туризмът е част от икономиката на града.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Тази не беше ли министър на образованието, известна повече като бабата, защото е прекарала повечето си време в "командировки" да гледа внучето?

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2306 Неутрално
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Беше министър на оборазованието при Орешарски и да,много е отсъствала да си гледа внучетата.Особено,като започнаха протестите.

  Tony
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Предлагам и БСП и присъдружните организации ,които стоят зад нея ,да застанат и зад внучетата,а тя да РЕШИ БОЛЕЗНЕНИТЕ ВЪПРОСИ ,които тормозят нас - варненци!
  Нещастница с титла /за съжаление/ !!!!

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 657 Неутрално

  А аз защо като един наивник на средна възраст си мисля, че гражданите трябва да са всичките 51 съветника...

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Все едно слушам Бареков. Само и лиспва фланелката и каскета на Че Гевара.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 7. 7 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 237 Весело

  50 общински съветници не са ли много, бе Ани, вземи да ги намалиш малко.

 8. 8 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От всичко най-много ме дразни, че навсякъде се представя като независим кандидат, подкрепен от еди какви си. Че тя и общински съветник от БСП беше, какво лъже като циганка?!?!

  Няма лоша реклама!
 9. 9 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На мен ми е симпатична, но обвързаността й с БСП ме кара да я пропусна като опция. А и самият факт, че не застава открито с партията, а се опитва да се прави на независима, е доста притеснителен.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Клисарова защо не си гледа науката?И това "Екогласност" още ли го има,скоро не го бях чувала.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Любопитно

  Спас не се ли интересува от Кирил Йорданов - или смята ,че Киро няма пари да му плати?

  [email protected]
 12. 12 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Чак се учудвам защо Спас е взел интервю от Клисарката, а не от Гуцанов...

 13. 13 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Да, точно това е "независимата" баба , подкрепена от БСП , която има наглостта да се кандидатира за кметица на Варна !
  Ще бъде срам и позор за варненци и всички българи , ако я изберат точно тази некадърна личност да управлява хубавата ни Морска столица.
  Ако това се случи , значи че съвсем сме стигнали дъното .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK