Неуспели кандидати за кмет на Варна поискаха касиране на изборите

Анелия Клисарова и Данаил Папазов

© Дневник

Анелия Клисарова и Данаил ПапазовДвама от неуспелите кандидати за кмет на Варна са подписали общата жалба за касиране на резултатите от изборите за местни органи на властта във Варна, които се състояха на 25 октомври и 1 ноември. Подпис под жалбата е сложил и кандидатът за общински съветник Николай Недков от листата на коалицията "Реформатории патриоти – Решението за Варна". Това съобщиха днес в съвместно съобщение до медиите щабовете на Данаил Папазов ("Живот за Варна") и Анелия Клисарова (БСП, "Политически клуб Екогласност").


В правителството, оглавявано от Пламен Орешарски Клисарова беше министър на образованието и науката, а Папазов на транспорта и комуникационните технологии.


В разпространеното днес съобщение се казва, че другите двама кандидати за кмет на града - Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна) и Миглена Темелкова (АБВ), късно снощи са оттеглили подписите си под жалбата. Тази сутрин тя е била внесена във Варненския административен съд.
"Причините за отказа да подпишат жалбата и да не участват в пресконференция, съгласувана предварително с тях и насрочена за 10.00 ч. днес, останаха неясни", се казва още в текста на съобщението.


В жалбата, подписана от Клисарова, Папазов и Недков, се настоява решенията на Общинската избирателна комисия във Варна, за избор на кмет и разпределението на мандатите в общинския съвет в града, да бъдат обявени за недействителни, а изпълнението им да бъде спряно.


В текста, внесен днес Административен съд – Варна, се твърди: "Обжалваните решения са незаконосъобразни, постановени при допуснати съществени нарушения в организирането на изборния процес, провеждането на изборите и неправилно отчитане на изборните резултати."


Според подписалите жалбата това е довело до опорочаване на вота и промяна на действителния изборен резултат за кмет и общинска избирателна квота. Опорочено е било и разпределението на мандатите по листи.


В искането за касиране на изборите подробно са описани десетки нарушения, които са допуснати при организацията, преброяването и отчитането на вота, съобщават още от щабовете на Папазов и Клисарова. В него е посочено, че броят на гласувалите за кмет на общината и за общински съветници съобразно избирателните списъци не съответства на сборя на сгрешените, действителните и недействителните бюлетини, описани в протоколите на секционните избирателни комисии.


Според авторите на жалбата след приключването на изборния ден резултатите от гласуването са били подправяни и коригирани, не по предвидения от закона ред. Всички тези корекции и добавки водели до съществена промяна в изборния резултат "винаги и само в полза на ГЕРБ, но и в ущърб на други кандидати за кмет и общински листи".


Чавдар Трифонов даде задочния отговор на въпроса, защо е оттеглил подписа си под жалбата до Административния съд, на специално свикана пресконференция. Тя беше свикана от общинските съветници, избрани с листата на "Реформатори и патриоти – решението за Варна" и беше обявена късно снощи.


"Реших, че в юридически план, не сме подготвени за подаването на жалба с искане за касиране на изборите, обясни днес Трифонов. Освен това политически няма как да сме заедно с Анелия Клисарова и Данаил Папазов".


Според Трифонов на 25 октомври варненци са дали "прагматичния си глас" за кандидата на ГЕРБ Иван Портних, тъй като са сметнали, че като номинация на управляващата партия той ще бъде най-полезен за града.


"Независимо от решението ми да оттегля подписа си под искането за касиране на изборите данните, с които разполагам, показват, че над 1500 протокола от Секционни избирателни комисии във Варна са върнати от системата като нередовни. Това означава, че на всеки два редовни протокола – два са били поправяни, при това по няколко пъти", обясни Трифонов.


Днешната пресконференция, дадена от общинските съветници, избрани с листата на коалицията "Реформатори и патриоти - решението за Варна".

© Спас Спасов

Днешната пресконференция, дадена от общинските съветници, избрани с листата на коалицията "Реформатори и патриоти - решението за Варна".


Като пример за драстично нарушение той посочи протокола от секцията с №243 във Варна, копие от който "Дневник" вече публикува. В него първоначалните 56 гласа отчетени в полза на Иван Портних са поправени на 335. "Тази поправка е била нанесена в късния следобед на 26 октомври", каза днес Трифонов.


Днес за "Дневник" Николай Недков също обясни подписа си под искането за касиране на изборите.


"Подписал съм се в качеството си на гражданин и по никакъв начин не ангажирам коалицията, която ме е издигнала за общински съветник, каза той. Няма как партийни решения да ме лишат от право, което имам по Конституция. Гражданите не могат да искат касиране на избори. Аз го направих от тяхно име."


По-късно Недков публикува мотивите си и в личния си профил във фейсбук. "Считам, че грубото и безцеремонно несъобразяване със закона от органите, натоварени да съблюдават за безпристрастното и законосъобразно протичане на изборния процес (СИК, ОИК), обезсмисля усилията на хиляди българи, упражнили конституционното си право на избор", гласи част от текста в социалната мрежа.


На пресконференцията, организирана от новоизбраните общински съветници във Варна, днес прехвърчаха и първите искри на противоречия. Те станаха явни в изказванията на Чавдар Трифонов като водач на листата им, издигнат от Реформаторския блок, и кандидатите на останалите политически сили в местната коалиция.


Според съветниците твърденията на Трифонов за опорочаване на изборите се основавала на информацията, която той получил от 400 застъпници, с които разполагал в деня на вота. "За разлика от него ние не сме получавали данни за драстични нарушения на изборните правил", каза Светлан Златев от "Народен съюз".


Второто разминаване стана ясно след изказването на Григор Григоров от гражданската квота на реформаторите и патриотите. "Все още не са водени разговори за формиране на мнозинство с ГЕРБ в бъдещия Общински съвет на Варна, каза той. Но ние вече сме заявили желанието си да споделим отговорността за управлението на града. Ще се борим срещу търговските малцинства в съвета".


"Не приемам идеята за подкрепа на ГЕРБ по принцип, отговори Чавдар Трифонов. Това, което аз смятам за правилно, е да бъдат подкрепяни добрите идеи и прозрачните принципи в управлението на Варна. При това след сериозно обсъждане. Единството на групата е ясно, каза още Трифонов. Но по-важно е да можем да работим заедно. Не сме се събрали, за да се обичаме."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Избори до дупка! т.е. до балотаж.

 2. 2 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Папазов е човек на ДПС, Клисарова - на БСП. Естествено че ще са недоволни. Комунистически номера.

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Такова мазало не е било на избори ........фалшифициране масово, протоколи с един номер се подвизават от сума ти секции....

 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Георги Колев знаете ли кой е?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на Мамата
  Мамата
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "В правителството, оглавявано от Пламен Орешарски Темелкова беше министър на образованието и науката..."

  А, пак. Кой, че не разбрах

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Трудно ще им бъде. И безсмислено. По-добре да помислят как да променят гласувания от тях закон.

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1758 Любопитно

  "късно снощи са оттеглили подписите си под жалбата"

  нелепо решение на реформаторите във варна ,крайно време е групировката герб да бъде разобличена за купуването на избори ,но явно милиционерският натиск и шантаж е бил голям

 8. 8 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хванаха му цаката "политиците" ни- простият остава беден, бедният остава прост"!Така съвсем тънко, с по 20-на лева на ръка, си осигуряват достъп до апашлък на милиони.Вече е очевадно, че управниците ни се избират основно в циганските гета и големите трудово зависими общности.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 6 Любопитно

  Неуспели кандидати за кметове... стоп... прочиташ до тук и нататък няма смисъл... квичене и дрънканици за фалшификации на изборите... знам какво ще кажат...

 10. 10 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 668 Весело

  Всички тези недоволни, ще пият по една студена вода да изтрезнеят.
  Явно не са прочели добре действащия изборен кодекс в частта за ЦИК.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 6 Неутрално

  "Причините за отказа да подпишат жалбата и да не участват в пресконференция, съгласувана предварително с тях и насрочена за 10.00 ч. днес, останаха неясни", се казва още в текста на съобщението.

  Щото са се усетили (макар и късно) че няма смисъл да ПРОДЪЛЖАВАТ да пригласят на глупостите на комунделите.

 12. 12 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 229 Неутрално

  а РБ защо оттегли участието си в пресконференцията? Може би защото са доволни.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 6 Неутрално

  "Не приемам идеята за подкрепа на ГЕРБ по принцип, отговори Чавдар Трифонов."

  Голям автогол с тоя ЧавоДар (фейспалм)

 14. 14 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Как може да има аргумент: "Понеже БСП и ДПС виждат нарушения, аз не виждам".

 15. 15 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Варненското задкулисие е недоволно от това, че софийското задкулисие завзе властта в града!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 458 Неутрално


  До коментар [#12] от "lutece":

  Въобще не са доволни, направо са шащисани как ги пуснаха по пързалката!Споделено ми е от моя близка, председател на комисия, от ДСБ!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 17. 17 Профил на Awake
  Awake
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Лично за мен, тези избори бяха най-отвратителните от както гласувам. Толкова мерзавци се кандидатираха и повечето от тях успяха да се вредят като кметове или общински съветници. А други запазиха постовете си.

  Как и защо тогава трябва да гласуваш като всичките са еднакви? Сядат и се разбират кое на кого, колко и т.н. Няма сила която да раздава правосъдие в тази държава. Няма.

 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 6 Неутрално

  До коментар [#14] от "edmund0":

  БСП и ДПС не виждат нарушения. БСП и ДПС лъжат и манипулират за нарушения. Пригласай им като искаш, явно са от твоите.

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  С тези драсканици по протоколите,навсякъде може да се иска касиране.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#12:"lutece"]
  а РБ защо оттегли участието си в пресконференцията? Може би защото са доволни.[/quote]

  [quote#16:"soul"]Въобще не са доволни, направо са шащисани как ги пуснаха по пързалката!Споделено ми е от моя близка, председател на комисия, от ДСБ![/quote]

  Защото РБ са политически проект на Запада! И каквото кажат те, това правят от РБ! РБ имат министри не защото взеха много гласове, а заради застъпничеството на Запада пред Бойко! Затова ще си мълчат! Тяхната цел е България да не се приплъзне към Русия. А на каква цена-няма значение. Щом Бойко е доре посрещан от Меркел, Камерън и Юнкер, значи БОйко прави честни избори! Точка! Нещо неясно!
  До коментар [#12] от "lutece": До коментар [#16] от "soul":

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#15:"gotze"]Варненското задкулисие е недоволно от това, че софийското задкулисие завзе властта в града! [/quote]

  Прочети наобратно фамилията на варненския кмет, на името на коя корпорация наподобява?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 22. 22 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мамини сладки, ми те вече се разцепиха. Бързат, няма да сварят да си поискат нещо от общинската софра. Де е сега Радан да ми обяснява как ще изчистят, ще изринат, ще ометат.
  Хак им е и на десебето варненско, че все се мъчат да опънат Лукавия in the air, ама тоя път се прецакаха в стил "Добрин Митев".
  Но най-добре кмета да им го пльокне в човките ненаситни.

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1140 Весело

  Касиране и избори докато седнат те на кметското място. Може ли аз да поискам да теглят пак и пак числата от тотото докато ми се падне шестица

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Всички видяха публикувани поправени,не по регламента протоколи и купуването на гласове в циганските квартали.Тогава защо си кривите душата и казвате,че всичко е честно.А защо от РБ са оттеглили подписа е ясно.Само един Плевен какви злобни пресконференции и изказвания,които не правят чест на победителите в почти всички останали областни градове.Толкова много власт в една само партия е най-лошото нещо за България.

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1068 Любопитно


  До коментар [#17] от "Awake": [quote#17:"Awake"] Лично за мен, тези избори бяха най-отвратителните от както гласувам. Толкова мерзавци се кандидатираха и повечето от тях успяха да се вредят като кметове или общински съветници. А други запазиха постовете си. Как и защо тогава трябва да гласуваш като всичките са еднакви? Сядат и се разбират кое на кого, колко и т.н. Няма сила която да раздава правосъдие в тази държава. Няма. [/quote] тогава защо си ги легитимирал с участие в изборите?


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1068 Неутрално


  До коментар [#7] от "Stewie": [quote#7:"Stewie"]" късно снощи са оттеглили подписите си под жалбата" нелепо решение на реформаторите във варна ,крайно време е групировката герб да бъде разобличена за купуването на избори ,но явно милиционерският натиск и шантаж е бил голям [/quote] На мен пък това ми напомня на буря в чаша вода между съпрузи

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на mnemosina
  mnemosina
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Симулаторският блок е едно голямо политическо недоразумение, съставено от десни протекторати, но без необходимия морал и професионален опит. По този начин публичното унижение неизбежно.

 28. 28 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 603 Весело

  Янко Станев влезе ли ?
  Трябва поне един "експерт" в схемите .

 29. 29 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Аз лично съм доволен че поне Кирил Йорданов не влезе в Общ. съвет. Добре че и той не се подреди сред неуспелите да иска касиране на вота.

 30. 30 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Bit i ..Ana, насита нямат!

  А вчера ситуацията изглеждаше:
  Biti I ..Ani, насита нямат!

  Нечие реле в София изщрака. Варненските са залепнали отдавна.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 31. 31 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цялата схема: 2-3 седмици демагогия и медийни акции, после корупция и купен вот, след това 1 седмица мрънкане за нередности е бошлаф.
  Ако имаме електронно правителство, перманентен граждански контрол за всяко важно решение, а не медийни залъгалки на тема кой е по-голяма маскара, регулярно провеждани референдуми и т.н., ще се обезсмисли инвестицията на играчите купуващи си сладки постове.
  Още по време на Османската империя са си купували подобни позиции, при това на мандатен принцип, защото са знаели че могат да грабят, колят и бесят по време на този мандат без никакъв контрол.
  Колкото до честността на вота - 80% от гражданите определят изборите като "купени". Голяма победа, голямо нещо. До колкото разбрах кандидата на РБ и патриоти е отказал да се присъедини само за да се разграничи от Папазов и Клисарова, не защото приема изборите за "честни".

 32. 32 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Чавдар Трифонов даде задочния отговор на въпроса, защо е оттеглил подписа си под жалбата до Административния съд, на специално свикана пресконференция. Тя беше свикана от общинските съветници, избрани с листата на "Реформатори и патриоти – решението за Варна" и беше обявена късно снощи.
  Реших, че в юридически план, не сме подготвени за подаването на жалба с искане за касиране на изборите, обясни днес Трифонов. Освен това политически няма как да сме заедно с Анелия Клисарова и Данаил Папазов"."


  ХА-ХА..
  Това е върха на цинизма и наглоста на т.н. наричащите се "реформатори" /незнайно защо.
  Защото за тях политическата конюнктура и партийното тесногръдие стои над моралните и законово норми, истината и справедливоста.
  И това са умните, красивите и готините. Единственото им желание е да се харедят на софрата с помоща на трикове, а не да защитават общочовешки принципи и закона

 33. 33 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Има многои сбъркани протоколи, но защо смятат Папазов и Клисарова, че при едни нови избори ще имат повече шанс?
  Наистина ли не виждат колко малко са гласовете за тях.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 34. 34 Профил на Awake
  Awake
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#25:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]тогава защо си ги легитимирал с участие в изборите? [/quote]

  с празна бюлетина и красиво нарисуван мъжки член.

 35. 35 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Тези двамцата ще опитват да се промушат във властта на всяка цена. Не им стига срамът от Орешково време. Всеки нормален човек щеше да се свре в миша дупка, но тези - никога. Като въшките - винаги на челото!

 36. 36 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 586 Весело

  Ако касират изборите, реформаторите и комунистите трябва да се обединят в една кандидатура, за да имат повече шансове.

 37. 37 Профил на Ханна
  Ханна
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#36] от "ambros":

  То да бяха само те. Трябва да са реформатори, комунисти, ДПС и Кирил Йорданов.

  Колкото повече, толкова повече
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK