Варна ще възложи обществена поръчка за 120 млн. лв.

Варна ще възложи обществена поръчка за 120 млн. лв.

© Спас СпасовОбщина Варна е открила процедура за сключване на рамково споразумение за строителни и ремонтни работи на пътища, улици, паркове и елементи от техническата структура на града. Стойността на обществената поръчка, която предстои да бъде възложена, е 120 млн. лв. без ДДС, а срокът, за който ще бъде сключено споразумението е 4 години. Това става ясно от обявление, публикувано в сайта на Агенцията по обществените поръчки.


Обхватът, основните параметри и условията, при които ще се изпълняват дейностите, включени в обхвата на обществената поръчка, ще се определят при всяко конкретно възлагане, е записано в обявлението. Приблизителните дейности, които предстои да бъдат изпълнени за срока на споразумението, са описани на база свършеното през предходните 12 месеца. Според цитираната справка това са - 143 хил.кв.м рехабилитирани асфалтови настилки, 12.5 хил. кв.м нови тротоари, 217 хил.кв.м нова улична мрежа и 29.7 хил.кв.м алеи в паркове.


Участниците трябва да разполагат със собствена или наета асфалтова база, да имат или да гарантират, че ще сключат договор за доставка на асфалтова смес, който да покрива срока на рамковото споразумение.
Те следва да имат минимум едно изпълнено строителство, еднакво или сходно с предмета на обществената поръчка, извършено през последните пет години. За такова ще се счита строителство, основен ремонт, рехабилитация на пътни обекти, в условията на интензивно градско движение по уличната мрежа на областните градове с население над 30 хил. жители.


Най-голяма тежест при оценката на подадените оферти – 35 точки, ще имат единичните цени за видовете работи, които предстои за бъдат изпълнени. С тежест 20 ще бъдат оценявани риска при изпълнението на строително-монтажните работи, мерките за намаляване на затрудненията при изпълнение на дейностите по договорите с община Варна за участниците в движението, търговците, жителите и туристите във Варна.


По 10 точки ще бъдат присъждани за "характеристики, свързани с опазване на околната среда по време на изпълнението на предмета на договора" и "максимални единични цени за видове механизация".


"Максималните стойности за показатели на ценообразуването" ще носят на участниците в търга само 5 точки.


Срокът за подаване на офертите за участие в търга е 17.30 ч. на 7 януари 2016 г. Отварянето на офертите е насрочено за следващия ден.


Обявената процедура за възлагане на обществена поръчка за инфраструктурни ремонти, строителство и поддръжка на парковете във Варна е обект на особен обществен интерес по няколко причини.


Основната от тях е, че именно възлагането и изпълнението на подобни дейности през последните години бяха най-често повод за критики в докладите на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.


В началото на април м.г. в отговор на въпрос, зададен от "Дневник" от пресцентъра на агенцията съобщиха, че заверено копие от последния й доклад, изготвен на базата на одитна проверка в община Варна през 2012 г., е предадено на варненската окръжна прокуратура още през декември 2013 г.


Според констатациите на Агенцията договорите за изпълнение на дейности, които и в момент са обект на обявената нова обществена поръчка, са били сключвани в нарушение на Закона за обществените поръчки. Така процедурата, предвидена в него е била формализирана, а фирмите, изпълняващи дейности в петте района на Варна са били фактически монополисти с всички произтичащи от това последици.


Това са "Обединение АБ Варна", "Хидрострой", "Варна строй 2012", "Инжстройинженеринг" и Обединение "Зебра Варна".


Според констатациите в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция община Варна е допуснала договорените цени за идентични дейности по отделните обособени позиции при извършване на ремонтни и строителни дейности да се различават до 1600 пъти при отделните компании.


Инспекторите на агенцията са направили заключението, че вместо по оферирани и твърдо договорени единични цени за ремонтни дейности във Варна, остойностяването е ставало по "анализни цени и норми, в пъти по-високи от договорените". В резултат на това за одитирания период неправомерно са били начислени и изплатени разходи в размер на близо 16 млн.лв.


Независимо от направените констатации договорите за изпълнение на обществени поръчки по пътни и инфраструктурни ремонти на територията на община Варна не бяха прекратени и останаха да действат дори и след оставката на бившия кмет на града Кирил Йорданов през март 2013 г.


Компаниите, упоменати поименно в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, и в момента продължават да изпълняват дейности, финансирани с десетки милиони левове от оперативни програми, държавния и общински бюджети.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Както се казва, действат хората със замах...

 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Тези 120 млн са обект на една обществена поръчка, така ли? Нещо такова се разбира.

 3. 3 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ух котьо!

  Every cradle is a grave.
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  Портних не си поплюва. 120 милиона. ТИМ и ДПС ще посрещнат Нова година с пълни джобове и гуши.

  я сега да се появят варненците и да ми разправят как градът им си е много хубав и има много бизнес възможности там

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 424 Неутрално
 6. 6 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "полувишис":

  Реформаторите трябва да се научите да губите. Навсякъде ви биха и сега търсите под вола теле и ДПС са ви виновни.

  А иначе не виждам какво лошо има да се изхарчат 120 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на града.

 7. 7 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 790 Весело

  Бреееей, много скромно. И що не за 45 години? Да оставим настрана, че са изпуснали фрегати, фериботи, самолети, водни колелета и други тимоподобни атрибути.

  100 лева, че няма да мине номера и ще има "ми на опитахме ама..."

  Navigare Necesse Est
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Варна има нужда.Какво ще се види след четири години е друг въпрос.

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Хахахах, айде на бас, че накрая пак ще са същите фирми, дето досега усвояваха стотици милиони. Е, може да са с различни имена. Варна е ГОТЪМСИТИ - еманация на мафиотизирането на България.

 10. 10 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#6] от "zztop11":

  След като изсипаха един куп пари за рекламната кампания на Чавдарчо,която имаше близък до 0 ефекет, явно на Дневник им е неудобно, че са им взели парите на реформаторите и са им дали бонус 10-15 статии в стил "Да очерним гербаджията"

 11. 11 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#4] от "полувишис":

  Чети малко статията!!!!
  Става въпрос за обществена поръчка за 4 години, а не за Коледа или Нова година!!!!
  И става въпрос за предстоящ конкурс, в който още не са обявени кандидатите!!!
  Дай да видим първо кои ще са фирмите и след това да търсим връзките им с партии!
  Най-вероятно Хидростой и Инжстрой на Янко Станев, както винаги, но той не е от ДПС, а от СДС.

 12. 12 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Това се организира по идея на Пеевски чрез ГЕРБ - усвояване на едни милиони

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1913 Весело

  Хидрострой, Инжстрой, АБ инвест, “Химимпорт”, Агрохолдинг “Ловико”, “Холдинг Варна”,ЦКБ Груп,“Здравноосигурителна компания ЦКБ” ЕАД,Пенсионноосигурително акционерно дружество “ЦКБ – Сила”,Пенсионноосигурително дружество “Лукойл Гарант – България” АД,Пенсионноосигурителна компания “Съгласие” АД,УД “ЦКБ асетс мениджмънт” ЕАД, “Кепитъл мениджмънт” АДСИЦ, “Бългериън авиейшън груп” ЕАД, “България Ер” АД, “Хемус Ер” ЕАД, “Луфтханза техник София” OOД, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт” АД, “Българска корабна компания” ЕАД, “Параходство Българско речно плаване” АД,“Корабно машиностроене” АД, Кораборемонтен завод “Одесос” АД, “Пристанище Леспорт” АД,“Порт Балчик” АД, “Проучване и добив на нефт и газ” АД, “Зърнени храни България” АД,....

  Кой ли им е собственик?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Не са скромни ама чуждестранните инвеститори си чакат инфраструктурата която да им докара печалбите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 802 Весело

  До коментар [#13] от "mitko11":

  Колега, пренапъна се малко от зор да се докажеш като капацитет. Хидрострой и останалите от статията са на Пеевски и други герберастко-депесарски кръгове. Останалите, които си изброил, са на Химимпорт. Двете агитки нямат нищо общо.

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Започва се голямото плоските.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#6] от "zztop11":

  аз пък виждам много лошо в това да се изхарчати МОИТЕ 120 милиона за скапаната Варна.

  във Варна никой не плаща данъци, никой не събира данъци и накрая националния бюджет финансира най-пропадналия и селски град в България, с население над 200 хиляди.

  Варна е по-пропаднала и от Перник знаеш ли какво означава това? че ако в някое село видиш изоставен нужник на двора и ако не те е гнус да се поровиш малко в кафявата материя, някъде към дъното ще изровиш и Варна

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 925 Весело

  Ремонти трябва да се правят. Ако са и качествени, изъпнителите цена нямат!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 825 Неутрално

  "В резултат на това за одитирания период неправомерно са били начислени и изплатени разходи в размер на близо 16 млн.лв."

  Да не се чудя значи отде във Варна толкова Мерцедеси и БМВ-та се виждат по улиците.
  Мислех, че са на моряци, спестявали от блъскане по корабите, ама то...

 21. 21 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Уважаеми съграждани, като ви домързя да гласувате и оставихте Янко да ви избере кмет с циганските гласове, сега ще мълчите, ще плащате и ще карате по дупките.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Преди изборите варненци не харесваха Портних и го плюеха и о,изненада,пак си го избраха.Сега да плащат и да мълчат.

 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Айде честито на варненските котараци от ТИМ!

 24. 24 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "balkantourist":

  Чул-недочул, пък честитил. По-добре честити на варненци че ще имат ремонтирана инфраструктура след толкова години. Но пък какво има в чуждата паница винаги е било по-интересно.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#22] от "rosiraycheva50._":

  Роси, не е само до харесване! Софиянци харесваха ли си Данчето, и нейните ремонти на ремонтите?
  И въпреки това си я избраха.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  [quote#9:"Дундурук"]Е, може да са с различни имена. Варна е ГОТЪМСИТИ - еманация на мафиотизирането на България. [/quote]
  Щото София с ремонтите на Цариградско и Витошка е еманация на европейското (особено с буренясалите си нови квартали).

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  [quote#18:"полувишис"]аз пък виждам много лошо в това да се изхарчати МОИТЕ 120 милиона за скапаната Варна. [/quote]
  пич, във Варна си има достатъчно данъкоплатци, за да опрем до твоите пари.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  [quote#4:"полувишис"]я сега да се появят варненците и да ми разправят как градът им си е много хубав [/quote]
  пич, варненци не са бургазлии, и нищо не разправят. Те си знаят какъв е града им.
  Не се излагай!

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#20:"Камен"]Да не се чудя значи отде във Варна толкова Мерцедеси и БМВ-та се виждат по улиците. [/quote]
  Угоените шопски котараци на Данчето и Баце на Дачии ли се возят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK