Първите велосипедни паркинги ще бъдат открити днес във Варна

Първите велосипедни паркинги ще бъдат открити днес във Варна

© Live VarnaДнес ще бъдат официално пуснати в експлоатация покритите велопаркинги във Варна. Това съобщи общинският пресцентър. Тяхното използване ще бъдат безплатно, а достъпът до тях ще става с електронни устройства с чип. Те също ще бъдат предоставяни безвъзмездно.


В момента във Варна има около 50 велопаркинга с около 453 места, предимно в районите на големите супермаркети, учебните заведения и обществените сгради. В тях действа система за постоянно видеонаблюдение. Като допълнение  ще бъдат изградени стендове, оборудвани с инструменти за бърз ремонт на велосипеда, точки за безжичен достъп до интернет и карти на системата от велоалеите във Варна. Някои от паркингите ще предлагат и терминали за зареждане на батериите на електрически велосипеди.


Паркинги се строят по проекта "MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности". Той е на стойност 115 хил. евро, по който община Варна е партньор с Черноморската регионална агенция за развитие на енергията. Целта на проекта е комбинирано използване на велосипеден и обществен транспорт в града.
Официалното откриване на покритите велопаркинги ще започне в 16:30 ч. днес със съоръжението, инсталирано до плувен басейн "Приморски". На място ще бъдат раздадени част от устройствата за достъп. Те ще могат да бъдат получени и от веломагазин "Устрем", който се намира на адрес ул. "Райно Попович" №6 във Варна, както и от Областния информационен център на пл. "Митрополит Симеон".


Фотогалерия: Абсурдът на варненските велоалеи >


В момента по проекта "Интегриран градски транспорт" в града се изграждат три трасета за велоалеи с обща дължина 14.5 км.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK