Заради обвинения в злоупотреба сайтът с информация за градския транспорт във Варна ще бъде спрян

О

Съобщението, публикувано днес на сайта "Варна трафик"

© Варна трафик

Съобщението, публикувано днес на сайта "Варна трафик"Варненската софтуерна компания "Мап софт" обяви, че от 2 февруари ще прекрати поддържането на сайта си varnatraffic.com, който предоставя безплатно и в реално време информация за движението на автобусите от системата на градския транспорт.. Съобщението беше публикувано днес както в самия сайт, така и във фейсбук.


Спирането на услугата ще блокира и работата и на мобилните приложения "Варна бус" (Varna Bus) и "Варна трафик инфо" (Varna Traffic Info) , които използват информация от varnatraffic.com.


"Имахме желанието да изградим за Варна модерна и удобна транспортна информационна система. За съжаление става все по-ясно, че няма да успеем да убедим сегашното ръководство на града в смисъла от нея", гласи публикуваното съобщение.
Новината за предстоящото блокиране на услугата идва по-малко от месец след като на 10 декември м.г. от екипа на "Мап софт" обвиниха изпълнителите на общинския проект "Интегриран градски транспорт" в злоупотреба с данни от сайта им "Варна трафик".


След опита на "Дневник" да изясни случая общинският сайт itransportvarna.bg, който според Тодоров е ползвал нерегламентирано информация от частния varnatraffic.com, беше спрян без обяснения от страна на ръководителя на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" Биляна Якова.


Сайтът "Варна трафик" работи като информационна система безвъзмездно и в обществена полза вече повече от 2 години. На него няма и позиции за разполагане на рекламни банери. Системата функционира на базата на дарени смартфони и хардуер, разположени в автобусите, а разходите за поддръжката му са за сметка на собственика му.


"Радваме се, че системата се ползва с популярност и нямаме никакво намерение да печелим от нея или от договор за използването й от страна на община Варна, каза за "Дневник" Тодор Тодоров. В никакъв случай обаче не бихме приели общинската администрация да плати на друг от данъците на всички ни за нещо, което вече съществува и работи безвъзмездно. А на всичкото отгоре накрая да покаже нашата система като резултат от собствената си работа по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна".


Един от компонентите по проекта, финансиран по програма "Регионално развитие" на ЕС, предвижда именно изграждането на система, която чрез GPS устройства в автобусите, диспечерска система и център за управление трябва да осигурява информация за трафика на градския транспорт в реално време. За изработването на системата беше обявена обществена поръчка и е предвидено и солидно финансиране.


В същото време аналогичната система "Варна трафик" вече предоставя пълния обем информация за движението на автобусите в града, без това да струва нито лев на данъкоплатците. От община Варна обаче отказват да сключат договор за безвъзмездното й използване, твърди Тодор Тодоров.


До момента коментар за предстоящото спиране на сайта varnatraffic.com няма нито от страна на общинската администрация, нито от екипа на проекта "Интегриран градски транспорт".


Междувременно в края на миналата година стана ясно, че срокът за реализацията на на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" е бил удължен до 9 юли 2016 г.


Това е второто удължаване на срока за приключване на проекта, поискано от община Варна в рамките на година и половина.


Договорът за изпълнението на проекта бе с продължителност 36 месеца (три години) и бе подписан от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов на 9 юли 2012 г. Така крайният срок за приключването му бе 9 юли т.г.


Заради зле организирани обществени поръчки и забавяне на всички дейности по изпълнението му на 21 август 2014 г. общината поиска от Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" да удължи до 31 декември т.г. срока за изпълнение на вече подписания договор за финансиране на проекта.


Той очевидно също се е оказал недостатъчен за приключването на проекта и по тази причина сега отново е поискано отлагане на крайния срок за изпълнението му - този път до началото на юли т.г..


Проектът "Интегриран градски транспорт на Варна" е на стойност 115 млн. лв. и един от най-важните за града през последните 20 години. Той се финансира по оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK