"Дарс инвест" ще строи винарна с хотел в Иракли

Плажът на Иракли

© Спас Спасов

Плажът на ИраклиВинарна за винопроизводство с база за нощувки предстои да бъде изградена в местността "Кладери" край с.Емона. Това става ясно от съобщение на сайта на община Несебър. От него става ясно, че инвеститор на комплекса е "Дарс Инвест" ЕООД, собственост на "Емона 2000".


Още през 2013г. министърът на регионалната развитие и благоустройствата Лиляна Павлова забрани строежа в Кладери на ваканционно селище с къщи, бунгала, басейн, плажен бар и спа център, чийто инвеститор беше отново "Емона 2000". ЕООД, чийто собственик е  Добрин Иванов. Бургаският административен съд обаче даде "зелена светлина" на строителството, след като отмени заповедта на РДНСК за спирането на строителството.


Според извадката от кадастралната карта на района, поместена на сайта на община Несебър, бъдещата винарна ще бъде построена в парцели съседни на този, върху който се изгражда ваканционното селище.
Както през 2013г., така и сега природозащитници твърдят, че всички имоти в местността "Кладери", включително и този, върху който трячва да бъде реализирано новото инвестиционно намерение на "Дарс Инвест" попадат в границите на защитените от Натура 2000 зони "Емине-Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и "Емине" за опазване на дивите птици.


Според мнение на Районната инспекция по околната среда и водите -Бургас, цитирано от сайта burgasdream.com инвестиционното предложение на "Дарс Инвест" попада в обхвата на текстове от Закона за опазване на околната среда и е предмет на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK