Телекомуникационни компании подадоха жалба в съда срещу премахването на кабели в центъра на Варна

Архив. Максималната глоба за висящи кабели е 50 000 лева

© Юлия Лазарова

Архив. Максималната глоба за висящи кабели е 50 000 леваЧетири компании, предлагащи телекомуникационни услуги, са подали жалба до варненския административен съд срещу действията на общината по премахването на кабели в централната част на града.


Според текста на жалбата представители на "Варна нет", "Телекомуникационна компания Варна", "Ариел ТВ" и "Херос кейбъл Варна" са установили премахване на кабели, представляващи част от "законно изградена подземна канално–кабелна мрежа", по която доставят интернет, телевизионен сигнал и телефонни услуги до крайните си клиенти.


Кабелните оператори се оплакват също, че не са били запознати със заповедите за премахване на мрежите, като не им е била връчена и покана за доброволното им отстраняване.
"Гореизброените оператори като притежатели на законно изградена мрежа категорично се явяват адресат на подобен индивидуален административен акт", е записано в жалбата.


Тъй като не са получили известие за предстоящото премахване на мрежите и не им е била дадена възможност сами да ги отстранят, в случай че са категоризирани като незаконни, кабелните оператори считат действията на община Варна за незаконосъобразни и искат отмяната им от страна на съда.


"Премахването на кабелите по начина, по който това се случва в момента, засяга законно изградени подземни мрежи и нанася трудно поправими и скъпи щети както на нас, така и на клиентите ни", каза Бойко Ангелов, управител на "Телекомуникационна компания Варна".


Според него потърпевши от действията на община Варна освен множество индивидуални клиенти са болници, банки, училища и дори кметски администрации.


"Премахваните в момента кабели представляват въздушни мрежи от снопове проводници, монтирани по фасадите и покривите на сградите, по стълбовете за улично осветление и дърветата в района, обясни в писмен отговор на въпроси, зададени от "Дневник", Иван Луканов, началник на отдел "Строителен контрол" в общинската администрация. Строителството е извършено в нарушение на разпоредбите от Закона за устройство на територията и в несъответствие с предвижданията на подробния устройствен план."


Според Луканов премахването на кабелите касае само незаконни мрежи, монтирани от неизвестни лица, като това става въз основа на заповеди, в които е бил определен и срок за доброволно изпълнение на разпореденото премахване.


"Заинтересованите лица са уведомени по надлежния от закона ред, пише още в отговорите си Иван Луканов. След като до този момент въпреки изтеклите месеци от влизане в сила на заповедта изпълнителите на незаконните строежи не са предприели никакви действия относно тяхното доброволно отстраняване, община Варна предприе принудително изпълнение."


Още при започването на акцията през декември м.г. Николай Няголов, директор на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред", съобщи, че "всички кабелни оператори отричат изграждане на въздушни кабелни линии и твърдят в писма, че имат само подземни мрежи. По тази причина заповедите за премахване са издадени срещу неизвестен извършител", уточни той.


Задочният спор между общинската администрация във Варна и част от кабелните оператори в града става още по-заплетен, като се има предвид, че в жалбата си до съда две от дружествата са посочили номера на удостоверения за въвеждане в експлоатация на мрежи, издадени от общинската администрация. Според тях точно тези мрежи сега са обект на премахване.


Началникът на отдел "Строителен контрол" в администрацията обаче твърди, че рязането на кабели, което се извършва в момента, засяга само тези от тях, които са поставени "без изискваните се строителни книжа - одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж".


Така докато работници и в момента премахват снопове кабели от фасадите на сгради в центъра на Варна, кабелните оператори продължават да обвиняват местната администрация в неправомерни действия и възстановяват прекъснатите си мрежи в очакване на решението на съда.


По информация на община Варна премахването на кабелни мрежи става на базата на възложена обществена поръчка. Победител в търга за нейното изпълнение е дружеството по Закона за задълженията и договорите "Варна–РР–РС", регистрирано в Търговище.


Според издадените заповеди за премахване на незаконни въздушни кабелни мрежи общата стойност на предвидените дейности за отделните райони на Варна е приблизително 56 хил. лв.


Най-голям дял в разходите за премахване на кабели представлява сумата 21 хил. лв., предвидена за отстраняването на незаконни мрежи в историческия център на Варна, заключен между булевардите "Мария Луиза", "Сливница", "Приморски" и ул. "Преслав".


Съгласно Наредбата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях, издадена от министъра на транспорта и съобщенията и министъра на регионалното развитие и благоустройството през 2005 г., изграждане на въздушна кабелна мрежа в населени места с над 3000 жители не се допуска. Същите правила важат и за курортни селищни образувания и в курортни зони на населени места.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Това е в Индия, но тук не е по-различно!

  http://profit.bg/uploads/userfiles/images/kab.jpg

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Как кабелите по фасадите на сградите могат да са "законно изградена подземна канално – кабелна мрежа" изобщо не мога да си представя...

 3. 3 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Никакви висящи кабели по фасадите на сградите в центъра на големите градове! И никакви санирания на парче повече. Тук не е Индия, а европейска държава. Стига толкова цигания.

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Я, да не повярваш! Браво Ванка, браво Портних!
  Понеже фирмите ясно са се обозначили като собственици на мрежите, общината да им изпрати и сметката за премахването на кабелите.

  Фандък, четеш ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Тия какво се правят на ощипани моми? Гирляндите отдавна трябваше да са прибрани, а не да висят и пречат!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Всички висящи кабели трябва да се махнат.

 7. 7 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 272 Неутрално

  След няколко писма и жалби до СО /без никаква реакция естествено/ собственоръчно изрязах един кубик кабели от фасадата на сградата ни. След около 20-30 минути започнаха да пристигат баничарките на кабеларките и без дума да кажат си прокараха кабелите под земята. Всичко отне около час.

 8. 8 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Браво на община Варна,
  да карат на ред,засегнатите
  граждани да съдят доставчиците.
  След като има закон,наредба и т.н.
  трябва да има и санкция!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  "... "всички кабелни оператори отричат изграждане на въздушни кабелни линии и твърдят в писма, че имат само подземни мрежи.По тази причина заповедите за премахване са издадени срещу неизвестен извършител", уточни той...." Ахахаха- много яко са хванали лъжите на "телекомуникационните компании" Никой не се интересува от вътрешните им и/или фиктивните им договори Тук мога да кажа само едно голямо "Браво" на община Варна! Хванали са компаниите на къс пас и много елегантно са се измъкнали- чрез ЗУТ и ПУП

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Крайно време е грозните кабели да се разкарат. Фирмите са били уведомени за премахването в момента, в който са си разпънали мрежата незаконно, за да не плащат за подземни комуникации.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Толкова са грозни тези мрежи от кабели. Във всички градове ги има.

 12. 12 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Подземните кабелни шахти са собственост общо взето на една компания, която искабезбожно високи цени. На всички ни е ясно, че е бавно, сложно и скъпо да се изградят такива обаче от 2005г минаха 10години и мисля, че му дойде времето да се махнат тия кабели из градовете. Като се махат обаче трябва да е за всички, а не само за някои фирми.

 13. 13 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Хахах, от месеци говорят че ще махат кабелите, от също толкова време отговорите на компаниите са, че "кабелите не са наши" и "нямаме кабели, които не са под земята". Сега като отрязаха кабелите по фасадите и между сградитеизведнъж станаха техни От около седмица гледам колко кабели режат и изобщо не подбират - около казаните беше пълно преди да минат ромите

  Тоя път учудващо адекватна реакция на Общината след безбройните глупости напоследък.

  Trust no one.
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  а оптика в кварталите над пътя за златните и Виница кога ,или никога

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK