Изчезналата варненска грамада била "преместена за съхранение" на тайно място (обновена)

Мястото пред централния вход на варненската община, на което се намираше изчезналата грамада

© Спас Спасов

Мястото пред централния вход на варненската община, на което се намираше изчезналата грамадаСтатията е допълнена в 16.52ч. с мнението на директора на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" във Варна Петър Гърбузов.


Грамадата от камъни пред сградата на община Варна, която бе издигната по време на февруарските протести през 2013 г., е била преместена за съхранение в база на едно от общинските предприятия. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация в отговор на въпроси, зададени от "Дневник".


"Съдбата й ще бъде решена от Общинския съвет на Варна след обсъждане на всички проекти и предложения на неправителствени организации и граждани", пише още в отговорите.
Според служители в местната администрация, които не пожелаха имената им да бъдат цитирани, решението за премахването на грамадата било взето от самите работници, които в момента подменят тротоарните плочки пред варненското кметство. Работата се извършва от регистрираното в Хасково дружество по договорите и задълженията "Обединение АБ – Варна". По силата на договор с общинската администрация то изпълнява всички улични и инфраструктурни ремонти на територията на централното кметство "Одесос".


Днес пред БНР обаче директорът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" Петър Гърбузов заяви, че "не е имало никакво законово право камъните да останат пред общината". Според него премахването на грамадата била махната точно сега, защото е била завършена велоалеята, която минава по тротоара.


Пред Националното радио Гърбузов каза също: "Ако кметът разпореди да ги върнем тези камъни, ще ги върнем. Няма как да сменим плочките, без да премахнем камънаците". Попитан дали грамадата ще бъде върнати на досегашното си място след приключването на ремонта, общинският служител попита: "Купчината, където е, сериозно ли?".


Днес кметът на Варна Иван Портних отклони въпросите на "Дневник" за личния му коментар за случилото се.


На 4 март 2013г. на мястото, където се самозапали Пламен Горанов беше организирано бдение, а името му беше изписано със свещи.

© Спас Спасов

На 4 март 2013г. на мястото, където се самозапали Пламен Горанов беше организирано бдение, а името му беше изписано със свещи.


Грамадата от камъни пред кметството изчезнала в късните часове в петък. Това стана повод за остра обществена реакция, тъй като тя беше издигната по време на най-масовите граждански протести през зимата на 2013 г. Каменната пирамида се появи точно на мястото, където на 20 февруари с.г. се самозапали Пламен Горанов. До трагедията се стигна заради конфликт с охраната на община Варна, докато Горанов протестираше с искане за оставката на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия общински съвет.


Горанов почина във варненската Военноморска болница на 3 март. Три дни по-късно Йорданов подаде оставка, но общинските съветници отказаха да го последват и завършиха пълния си мандат.


Сега по ирония на съдбата пак от тях се очаква да вземат решение за съдбата на грамадата и поставянето на знак в памет на Пламен Горанов. Точно по тази причина изчезването на пирамидата роди и съмненията, че ремонтът на тротоара е бил само удобен повод за разчистването на "лошите спомени", които съветниците пазят от февруари и март 2013 г.


Грамадата камъни, която бе тайно "разчистена" в края на миналата седмица, протестиращите варненци поискаха оставката на бившия кмет на града Кирил Йорданов.

© Спас Спасов

Грамадата камъни, която бе тайно "разчистена" в края на миналата седмица, протестиращите варненци поискаха оставката на бившия кмет на града Кирил Йорданов.


Ако изчезването на варненската грамада се окаже действително самоинициатива на работници от "Обединение АБ - Варна", това ще е вторият случай, при който изпълнители на инфраструктурни ремонти предизвикват скандал със самоволни и непохватни действия.


През март м.г. изкопни машина на ВиК - Варна, пукнаха делва от IV век, която археолози току-що бяха открили при разкриването на крепостната стена на античния Одесос. Тогава багер на дружеството влезе в археологическия обект, без това да бъде съгласувано с екипа от археолози и в нарушение на заповед на Министерството на културата.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Гневно

  Когато разни фирмички започнат да се бъзикат с паметта на народа, тогава този народ е извън всякаква памет!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Те така и металните огради пред Парламента изчезнаха тихомълком една нощ, след като г-н Олигарски напусна "правителството" и подаде оставка... Все едно не ги е имало, нито оградите, нито протестите 400 дни, нито хилядите полацаи и жандармеристи дето пазеха правителството на мафията от любовта на народа... (Между другото, новото правителство след г-н Заден Изход... все същото като старото си е и все се прегръща с Пеевски и майка му... само дето огради не си е донесло.)

  Те така и във Варна... А хората забравят.

 3. 3 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Силно подкрепям премахването на тази купчина от камъни. Който иска да почете паметта на Пламен Горанов да отиде на гроба му. Центърът на втория по големина град не е сметище.

 4. 4 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Стига с тая грамата, отдавна трябваше да се премахне и това е. Не разбирам защо медиите обръщат толкова внимание на една купчина строителни материали.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Само за паметника на червената армия никой не се сеща да го "премести на съхранение" ... на дъното на Черно море...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#1:"дедо Андро"]
  Когато разни фирмички започнат да се бъзикат с паметта на народа, [/quote]
  Дайте да не преиграваме, превръщайки една лична трагедия в "паметта на народа".

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Откъдето дошли, там и отишли. В България и един камък не се премества без накой да е дал и някой да е взел пари за това.

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#2] от "Michel":

  Тоест да бяха оставили металните ограждения, за да си спомняме Орешарски, или как?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#3:"ladymerilin"]Силно подкрепям премахването на тази купчина от камъни. Който иска да почете паметта на Пламен Горанов да отиде на гроба му. Центърът на втория по големина град не е сметище. [/quote]

  Де да бяхте толкова принципни по отношение на една друга купчина от камъни - точно в центъра на 1-я по големина град....

 10. 10 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Само за паметника на червената армия никой не се сеща да го "премести на съхранение" ... на дъното на Черно море... [/quote]

  Изпреварили сте ме тук...

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#3] от "ladymerilin":
  Да бяхте сложили паметна плоча нещо....

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 12. 12 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Грамада от боклуци не е никаква памет и не говори на неосведомените нищо!По добре, малка възпоменателна плоча с дата, име и събитие, ако въобще ще има нещо.
  И протест срещу онези озъбените с бомбите на "Пантеона", дето не се знае кои са и за какво са там, е по важен от коментари за "грамадата".

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 13. 13 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Камарата беше изключително грозна грамада от тухли, павета и строителни отпадъци! И мястото и категорично не беше там. Нека не правим капитал за сметка на личните проблеми на умствено неуравновесени хора с местожителство гр. Добрич!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Толкова тайно,че никой да не я намери.

 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  Паметта за трагичното самоубийство е едно.

  Купчината камъни е съвсем друго.

  - Защо ги приравняваш по значимост ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  Ако това е "Памет"

  => тури му камък.

  Считам повдигането на тази тема за обида към самоубийството на младият човек и приравняването му към някаква купчина непотребни камъни.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Разстроено

  Каква грамада, каква памет ? Кирил Йорданов пак се кандидатира за кмет преди няколко месеца, общинският съвет си върти игрите, а даже и по форумите вече пишат глупости, чè варненските протести , където се събираха между 5 и 50 000 души били платени...Памет ?!

  [email protected]
 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Можеше отдавна да бъде сложена паметна плоча или самите/или част / от положените камъни да бъдат оформени като малък символ на това,което се е случило,но естествено нито общинските съветници,нито пък някой във Варна се сети да направи нещо.
  И не принизявайте случилото се до лични психични проблеми. Самозапалването на този човек се превърна в символ на протест срещу мафиотизираната плутокрация и крещящата корумпираност и политическа наглост на управляващите по принцип из територията....

 19. 19 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 412 Неутрално

  И 200 пъти да я преместят "по невнимание", 200 пъти ще я натрупаме пак. Докато грамадата не остане най-грозното нещо във Варна ще стои и ще напомня на боклуците в общината, че камъните могат и да летят.

 20. 20 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Май всички общински съветници дето не си подадоха оставките тогава тролят в момента. Не вярвам варненци да са станали такива чистофайници, след като години наред газиха дупчестите пътища и квакащите плочки на многократно ремонтираните улици и площади на Варна.

 21. 21 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  [quote#19:"edmund0"]И 200 пъти да я преместят "по невнимание", 200 пъти ще я натрупаме пак. Докато грамадата не остане най-грозното нещо във Варна ще стои и ще напомня на боклуците в общината, че камъните могат и да летят.[/quote]

  Тия боклуци в общината с бюлетини са избирани.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 22. 22 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 476 Любопитно

  До коментар [#11] от "Blood Red Skies":
  [quote#11:"Blood Red Skies"]Да бяхте сложили паметна плоча нещо.... [/quote]
  с надпис "проклет да е кмета
  /с общинския съвет/"!
 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Прави впечатление ехидното отношение на общинските чиновници към случая.

 24. 24 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#21:"deepblue"]Тия боклуци в общината с бюлетини са избирани. [/quote]
  Той и Кирил Йорданов беше избран със 70 хил. бюлетини и беше лично посочен от Бойко Борисов, ама реши да не проверява защо съгражданите му трупат камъни пред работата му.

 25. 25 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Голям страх ги тресе да няма повторение.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Каква грамада, това пред общината да не е сметице

 27. 27 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#24] от "edmund0":

  Затова ли на изборите за кмет тогава бяхте "силно активни"?

 28. 28 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#5:"Norman Granz"]Само за паметника на червената армия... [/quote]

  Е сега де! Паметник на армията и то червената! МОЧА му беше името!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#26:"Хайлето"]Каква грамада, това пред общината да не е сметице [/quote]


  ... да не планираш да си пасеш там, общинска тревица на аванта?
  и да си трупкаш овчи био-грамадки...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#16:"barcelonski"]Считам повдигането на тази тема за обида към самоубийството на младият човек и приравняването му към някаква купчина непотребни камъни. [/quote]

  мнението е непотребно... парцалански

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#22:"zegi"]с надпис "проклет да е кмета
  /с общинския съвет/"! [/quote]


  "мразим сички общинари - грабливи герберляци на рояци"

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Пфу добре че изтрещелите от злоба реваншисти са предимно при ГЕРБ и БСП...че ако не беше така не ми се мисли като паднат гербавите и ако почнем да им трошим паметниците на простотията - всички неизползваеми велоалеи, напукани пеещи фонтани, и хилядите други боклучави и оскъпени общински предизборни проекти какъв рев ще падне....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Я вече да престанат да ни занимават с тези камънаци. Ако някой от лумпените левичари, които палиха офисите на ЕРП-тата и сметките си за ток, е решил да се прави на борец срещу герберизма, да се сърди първо варненци, че дават най-високият за страната резултат в полза на ГЕРБ на изборите.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Гневно

  ауу колко лошо че е премахнато нещо незаконно и откровено сметище . спрете се бе . памет било ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Това може да се случи само когато в парламента има хора родили се не некомунистически фамилии и да са се изучили по странство за да решат да спасят както народа така и да прекъснат дългите пипала на октопода.Затова не искат и да дадат право на милионите пръснати по земното кълбо да имат право на глас.Но вярвам и се моля на бога дано дойде времето да си отдъхнем от комунистическото иго така както забравихме за турското робство.Дано бог се смили и до края на десетилетието да си отиде и комунистическото властване под формата на ГГЕРБ,НДВС,ДПС,Атака и още много други.Дай, БОЖЕ и на българския народ щастие и истинска свобода.АМИН.

 36. 36 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Весело

  До коментар [#34] от "жу суи форумно ястребче":


  [quote#34:"жу суи форумно ястребче"]откровено сметище . спрете се бе . памет било .... [/quote]
  Що бе...Спас си отразява темата педантично...мое да откара до пенция с нея...

 37. 37 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Авторе, запри се, вашия съветник "клекнал", уж опозиция го давате, пък гласувал "ЗА" бюджета!
  Туй твойто стана като ония, дето още взривявали влакове, хаха...

 38. 38 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Грамадата е съхранена и ще се използва за каквито цели послужи!

 39. 39 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Спасе, ... такива пишман журналисти като тебе се сещат за тази купчина строителни отпадъци.
  Никой не обърна внимание, че каманака го няма ама вие да си запълвате колонките и за мизерния хонорар може да направите и война.
  СТИГА !!!
  Става въпрос за варнЯнец от Толбухин, перманентно на марихуана и психически неуравновесен.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK