Кметът на Варна: "Съдът върна Морската градина на колите! Султанат????"

Иван Портних

© ГЕРБ

Иван ПортнихСамо дни, след като варненския кмет Иван Портних забрани за пореден път движението на автомобили в Морската градина, състав на Варненския административен съд днес разпореди на "Общинска полиция" безусловно да прекрати "действията по ограничаване на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите на територията на местност "Салтанат" – гр. Варна".


Портних реагира мигновено със странен статус във Фейсбук: "Съдът върна Морската градина на колите – нареди Общинска полиция да се оттегли! Султанат????", написа той.


На 11 януари т.г. Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Варна, от края на юни м.г., в което се казваше, че "забраната за преминаване и паркиране в Историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк е установено по силата на Закона за движение по пътищата, а спазването й е безусловно и не зависи нито от волята на кмета на община Варна, нито от тази на гражданите, а за нарушенията са предвидени административни наказания".
В същото решение се казваше, че след анализ на начина на трайно ползване, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията, "всички имоти с асфалтово покритие" на територията на местност "Салтанат" (както се нарича северната част на Морската градина, бел. ред.), са с начин на трайно ползване "алея".


Мотивирано по този начин, решението предизвика диаметрално противоположни реакции. На единия полюс застанаха общината и природозащитниците, които приеха, че така движението на моторни превозни средства в парка трябва веднага и окончателно да бъде спряно. По тази причина от края на миналата седмица всички входове на Морската градина бяха блокирани от патрули на Общинска полиция.


Съвсем противоположен смисъл в съдебното решение съзряха собствениците на жилищни имоти, офиси и ресторанти в местността "Салтанат". Според тях съдебното решение представляваше отмяна на забраната да се влиза с коли в него. Те твърдят, че притежават имоти, въведени в експлоатация от общинската администрация, и по тази причина достъпът им до тях - пеша или с автомобил не може да бъде ограничаван.


Днес се оказа, че това е смисълът, който приема за правилен и Варненския административен съд. По тази причина на началника на звено "Общинска полиция" при община Варна беше разпоредено веднага да изтегли патрулите, спиращи влизането на коли в Морската градина. Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение, но може да се обжалва в тридневен срок от издаването му пак пред Върховния административен съд.


От сдружението "Варна диша", което от години води битка срещу застрояването и движението на коли в парка реагираха на днешното съдебно решение с хаштаг ‪#няматакавадържава‬ и насрочиха протест пред Варненския Административен съд за 12ч. утре.


В официално становище по случая от община Варна информираха, че "днешното разпореждането на съда ще бъде обжалвано, въпреки че това не спира изпълнението му до произнасяне на по-горната инстанция. Общинска полиция ще изпълни разпореждането на съда, но ще продължи да осъществява контрол по спазване на забраната по чл. 15, ал. 7 от Закона за движение по пътищата, чл. 31, т.4 от Наредбата за обществения ред".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK