Кметът на Варна: "Съдът върна Морската градина на колите! Султанат????"

Иван Портних

© ГЕРБ

Иван ПортнихСамо дни, след като варненския кмет Иван Портних забрани за пореден път движението на автомобили в Морската градина, състав на Варненския административен съд днес разпореди на "Общинска полиция" безусловно да прекрати "действията по ограничаване на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите на територията на местност "Салтанат" – гр. Варна".


Портних реагира мигновено със странен статус във Фейсбук: "Съдът върна Морската градина на колите – нареди Общинска полиция да се оттегли! Султанат????", написа той.


На 11 януари т.г. Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Варна, от края на юни м.г., в което се казваше, че "забраната за преминаване и паркиране в Историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк е установено по силата на Закона за движение по пътищата, а спазването й е безусловно и не зависи нито от волята на кмета на община Варна, нито от тази на гражданите, а за нарушенията са предвидени административни наказания".
В същото решение се казваше, че след анализ на начина на трайно ползване, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията, "всички имоти с асфалтово покритие" на територията на местност "Салтанат" (както се нарича северната част на Морската градина, бел. ред.), са с начин на трайно ползване "алея".


Мотивирано по този начин, решението предизвика диаметрално противоположни реакции. На единия полюс застанаха общината и природозащитниците, които приеха, че така движението на моторни превозни средства в парка трябва веднага и окончателно да бъде спряно. По тази причина от края на миналата седмица всички входове на Морската градина бяха блокирани от патрули на Общинска полиция.


Съвсем противоположен смисъл в съдебното решение съзряха собствениците на жилищни имоти, офиси и ресторанти в местността "Салтанат". Според тях съдебното решение представляваше отмяна на забраната да се влиза с коли в него. Те твърдят, че притежават имоти, въведени в експлоатация от общинската администрация, и по тази причина достъпът им до тях - пеша или с автомобил не може да бъде ограничаван.


Днес се оказа, че това е смисълът, който приема за правилен и Варненския административен съд. По тази причина на началника на звено "Общинска полиция" при община Варна беше разпоредено веднага да изтегли патрулите, спиращи влизането на коли в Морската градина. Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение, но може да се обжалва в тридневен срок от издаването му пак пред Върховния административен съд.


От сдружението "Варна диша", което от години води битка срещу застрояването и движението на коли в парка реагираха на днешното съдебно решение с хаштаг ‪#няматакавадържава‬ и насрочиха протест пред Варненския Административен съд за 12ч. утре.


В официално становище по случая от община Варна информираха, че "днешното разпореждането на съда ще бъде обжалвано, въпреки че това не спира изпълнението му до произнасяне на по-горната инстанция. Общинска полиция ще изпълни разпореждането на съда, но ще продължи да осъществява контрол по спазване на забраната по чл. 15, ал. 7 от Закона за движение по пътищата, чл. 31, т.4 от Наредбата за обществения ред".

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Потник, няма да се правиш! Знаем на коя страна си по душа . Няма нужда от театри, че защитаваш гражданите, които си мислят, че Варна има Морска градина.

 2. 2 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... ха, ами ТИМ какво мисли по въпроса ?

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Какъв султан, бе Портних ?!?!

 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Весело

  Салтанатът бавно и методично се превръща в жилищен район, каква морска градина, какви пет лева, като това се случва с благословията на общинските власти. Ай стига театър.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От кога стана мода да се цитират фейсбук статуси и защо се дава гласност на тази платформа? Иначе, че му е некадърен статуса такъв е, но все пак не виждам защо нас трябва да ни интересува какво е казал.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Весело

  Служителят на Мултигруп се прави на Левски.... Пълен смях...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "Варненския административен съд днес разпореди на "Общинска полиция" безусловно да прекрати "действията по ограничаване на свободното придвижване на граждани"

  В Морската има 20 жители в жилищни имоти. Другите са незаконно обитавани сгради със статут на арт ателиета, офиси, сгради за обществено ползване и тинтири-минтири. Ако общината искаше да спаси Морската, можеше спокойно да атакува тези беззакония.

 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Портних, нямаме султан а достъпна тиква и корумпиран съд. Точно с тяхна помощ стана кмет, така че не плюй ръката, която те храни.

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  ''В мотивите на първоинстанционния съд се казва, че забраната за преминаване и паркиране в Историческото ядро на Морската градина и в целия Приморски парк е установено по силата на Закона за движение по пътищата,(чл. 15, ал. 7), а спазването й е безусловно и не зависи нито от волята на административния орган, (в случая кмета на община Варна), нито от тази на гражданите, а за нарушенията са предвидени административни наказания.''Moreto.net

  [email protected]
 10. 10 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#7:"Дундурук"]Ако общината искаше да спаси Морската, можеше спокойно да атакува тези беззакония. [/quote]

  Обаче е много по-лесно да правим щуротии, които падат в съда безпроблемно и след това да се оплакваме, че другите са ни виновни.

  Моралът не е порок!
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Ако Морската градина се стопанисва от община Варна,общинския съвет(с мнозинство от ГЕРБ)да приеме закони които съда да няма как да върне МГ на колите.

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Е точно па този слуга на мафията да се възмущава...

 13. 13 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ехе и Дневник се включи в панаира. Ай сега некой да обясни що варненски съдия разпорежда общинските полицаи да се изнесат от Морската. После ще питам аз кой люби, тачи и милее за съдиите с депозити в КТБ, също като партийката на най-опозиционния деформатор на републиката.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Като го знам колко е некадърен и подмолен този, забраната вероятно е написана за да падне в съда. Ама Варненци (като и софиянци) са предимно неуки хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Е???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  И как тълкуват това по-учените от нас?

 17. 17 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  Да, ама държавата си я не дава...

 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#11:"chicago514"]общинския съвет(с мнозинство от ГЕРБ)да приеме закони[/quote]

  Не знам как е в Чикаго, но в България общински съвет не може да приема закони.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#16] от "testimone":

  Съдебният състав посочва в мотивите си, че искането на „Мимоза 2“ ЕООД, Сдружение „Събрание за защита на демокрацията“ и „БМ Градината 15“ ООД, за прекратяване на действията на полицейските служители от звено „Общинска полиция“ при община е основателно, тъй като действията им не се основават на административен акт или на закон.
  Съдът се позовава и на чл. 32 от Наредба № 7/22.12.2003 г. на МРРБ за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, регламентиращ изчерпателно обектите, които могат да се изграждат в паркове, от което е извел извод, че като се има предвид строгостта на нормативната уредба относно възможността за разполагане на обекти в паркове и градини и избраният от законодателя изчерпателен подход при регламентирането им, се налага извод, че съществуващото на територията на местност „Салтанат“ застрояване със сграден фонд препятства понастоящем възможността при позоваване на чл. 9 ал. 1 ЗУТ територията да се третира като парк само благодарение на фактическото й ползване.

  Съдът сочи, че преди да пристъпят към прилагане на рестриктивни мерки, свързани с ограничаването на автомобилния достъп до територията поради нейното парково предназначение, органите на местна власт и местно самоуправление трябва да се погрижат да уредят окончателно устройствения й статут посредством предвидените за това законодателни способи. Moreto.net

  [email protected]
 20. 20 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Портниха комуникира с варненци само чрез фейсбук.Ако бъде срещнат не дай боже на живо бяга през глава.А как само иска да застрои Чайка заедно с Бузата и компания.

  В България властва беззаконието!
 21. 21 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 514 Разстроено

  Неадекватен кмет си имаме и това е...

  другари комунисти (ПП, БСП, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 22. 22 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Питах за коментар, копи-пейст може и тъщата...

 23. 23 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съпругът на съдия Евелина Попова е адв. Младен Попов - същият е адвокат на Рубин Коцев и скандалната компания Ахилеос Шип Мениджмънт. Ахилеос бяха едни от най-активните срещу забраната на коли в Морската Градина както може да се види от съдебните дела. Преди да фалират офиса им се намираше в к-с Хоризонт.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#22] от "testimone":

  Коментарът е, че общината''случайно''не е издала заповедта юридически грамотно, а кметът се оплаква на Фейсбука...

  [email protected]
 25. 25 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#24] от "karabastun":

  Това приемам за отговор. Сега ако разнищиш на юридически невдяващите решението на ВАС отпреди двайсетина дни всичко ще е прекрасно, моля?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Съдът и той ,като кмета,мафия.

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  ах, шок и ужаст!!!!
  верно че баш съдът приема градоустройствените планове на Химимпорт

 28. 28 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "extraCACA":

  МЕГА несвързан коментар. Прочети статията, прочети и коментарите, само един коментар над теб ти обясняват, че общината е написала заповедта юридически неграмотно. Това е отражение на изборите и на общинските съветници, които варненци са вкарали в него.

 29. 29 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Тоз Бузев му показваха димпломата за средно, дето го завършил с 4 и нещо, а сега го играе главен архитект на "Морската столица" в България. Потника и юристите на Общината сигур са на същия хал. Тва е съвремието на България - посредствениците я управляват.

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#25] от "testimone":

  Според мен те изкарват,че пространствата за придвижване в ''Морската'' не са пътища /по закона за ДП-маркировка, пътни знаци и т.н/, а алеи /т.е. по тях не трябва да се движат МПС/.

  [email protected]
 31. 31 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#13:"testimone"]Ехе и Дневник се включи в панаира.[/quote]

  Не панаир, а ПиАр.

 32. 32 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 821 Неутрално

  За нещастие явно, както обичайно са кихнати едни пари на варненските "леки" магистрати . Най-вероятно платците са шефовете на мутро-баровските заведения /Хоризонт, Марше и т.н. да не им правя реклама, че са пълен смях/ . Тъжното е, че парите даже не са били много. Варненските съдии за 500-600 лева правят неща, от които и проститутка би я хванало срам....

 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#25] от "testimone":

  Мен лично преди 20 години , колкото и да беше разграден двор 95-96 - та година, катаджиите ме глобиха там, защото бях влязъл с колата срещу знака с бялото кръгче с червения кант.Сега не знам дали още го има.

  [email protected]
 34. 34 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#30] от "karabastun":

  При наличието на тази хипотеза не е ли достатъчно кмета да прати със заповед в Морската градина Общинска полиция, която да съблюдава спазването на Закона?

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nach":

  кое е несвързано, застрояването е съгласувано именно с общината и е минало през строителния контрол... достатъчно добре знам ЗУТ за да ме интересуват каквито и да било коментари. Съдът не може да ограничи транспортния достъп до сградите.
  Не може да допуснеш такова застрояване и после да речеш - да, ама то все пак тва е парк.
  А, и плановете с които е допусната тази ситуация наистина са изготвени от Химимпорт, виж си там.

 36. 36 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сега остава остава главния осведомител на Дневник за варненските дела да ни сведе инфо чии са фирмичките, по чиито иск днес се произнесе съдийката Попова. Чини ми се странни неща ще се видят...

 37. 37 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Безразборно , безобразно паркиране, мръсотия; Варна е София преди 20 г

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#34] от "testimone":

  Явно не е достатъчно,защото е този прословутия ЗУТ/ за статута и териториалното устройство/, аз поне знам, че на още няколко места се обжалва.Реално цялата така наречена вилна зона / да речем ж.к''Изгрев''над околовръстното пак не е път в този смисъл, а естествено че хората,които си живеят там се движат с коли.Някакъв глупав омагьосан юридически кръг се получава...

  [email protected]
 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Офффф стига вече, не става само с реване по медиите. Като толкова иска да спасява морската градина да вземе да мине 130 км на юг и да види как се прави. Няма строежи, нито коли, чисто, красиво, подредено и много поддържано.

 40. 40 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Някой с юридически познания може ли да обясни:
  1. Как съд отменя окончателно решение на горна инстанция.
  2. Може ли съд да нареди на кметската администрация да спре да упражнява функциите си.

 41. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#36] от "testimone":
  Е кажи ги ти де, ако ги знаеш, аз чета форума, именно заради информациите и дискусиите в него. На Спас не се надявам отдавна. Този път учудващо информираща и партийно почти безпристрастна статия.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 42. 42 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "karabastun":

  Така, лека-полека се оформя извода, че в настоящата ситуация кмета, колкото и да иска, няма много, което да може да направи, нали? Друга тема е как се стигна до застрояването на градината, но докато Морски дневник се списва от настоящата персона тази история няма да види бял ден в този сайт вероятно...
  Ако трябва да си кажа личното мнение за казуса - докато има п#д#раси, които искат да си замъкнат с колата южната част на гърба до масата в ресторанта и да не си развалят талията няма сила на Земята, която да спре колите в Морската.

 43. 43 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Днес няма да успея, но утре най-малко ще пробвам. Все пак за да напиша нещо, трябва да го проверя, нали така? Но на автора ще му отнеме доста по-малко време, защото разполага с по-голям ресурс. Освен това той едва ли го прави "pro bono publico"...

 44. 44 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  в Гърция нещата са решени в полза на всички ,искаш къща в зона Натура или там дето е забранено , направил си я ,няма лошо , удрят те с 10 пъти по висок данък от нормалното ,та и в случая , строили са в повечето случаи незаконно или заобикаляйки правилата , искат да ползват морската градина с колите си ,ами плащат няколко хиляди данъци и няма проблем ,да им разчертаят една алея и да си ходят до имотите ,излязат ли извън нея да им сложат 3000 лв глоба и нещата са ок.

 45. 45 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":
  Благодаря за съвета. Ненужен е. Морската градина на Варна е Замислена още в края на 19-ти век, дори преди Освобождението.
  "През пролетта на 1862 г. с подкрепата на мюлиазима (кмета) на града Халил ефенди и на турския комендант на Варна Саид паша, Хафъз Еюб, председател на местния търговски съвет нарежда заграждането с плет от храсти на десетина декара за общинска градина (белидие бахча). Представлявала зеленчукова градина в района на сегашния вход-колонада, като по-късно е разширена с още четири декара, където се посаждат вишневи дръвчета и нови овошки, липи и кестени. След Освобождението, през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Идеята му се възприема с присмех и недоверие от местния парламент, който отпуска незначителна сума за начинанието. Настойчивостта на кмета и част от обкръжението му обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна, кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и мястото бързо е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения.
  От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и Средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради „голямата деятелност“ на Новак общината му постоява къща край входа на Морската градина до сградата на радио Варна."

  Въпросът е как да се срещнат интересите на двете групи собственици на обекти - търговските и жилищните от една страна и обществено полезните - самият Парк Морска градина - Варна, от друга.
  Аз като Варненец, не искам никакъв автомобил да припарва, до която и да е алея на Изток от булевард Княз Борис І. От друга страна, не може да се игнорира интересът на собствениците на частни имоти в местността Салтанат, които са били извън пределите на града, когато е изграждана морската градина. Проблемът идва и е породен разбира се отново от комунизма - реституцията в реални граници и отлагането на решението на болезнени казуси със значителен материален интерес, само ги прави по-тежки.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 46. 46 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 540 Гневно

  дайте, моля, имената на съдиите.

  www.zaednovchas.bg
 47. 47 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Честният вариант е, общината да изкупи или да обезщети на пазарен принцип собствениците, в името на вечното съществуване на Паркът в съвременният му вид. Останалото е непрекъснато противопоставяне между справедливите интереси на различни групи хора. Днес е модерно да наричат това Хибридна война.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 48. 48 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#43] от "testimone":
  Разбира се, не ще и слово, както се казва.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 49. 49 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#44] от "edin drug":

  Злото е сторено по-рано, това е лошото. Сега лошото е, че настоящия кмет, който и да е, трябва да намери компромисно решение, което със сигурност няма да удовлетвори, напълно, никоя от двете страни в спора. Макар че, това е единствения верен път, за трайното решаване на конфликта, поне според мен!

 50. 50 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Нещо практично: на една от големите, празни, незалесени поляни близо до Пикадили парк, се прави паркинг за примерно 200 коли с минимална такса, да речем 2 лева за четири часа за посетители и карти за собственици на имоти и достъп само до него! Там си държат колите и живущите, там могат да спират посетители .Крачка в страни-500 лв. глоба!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 51. 51 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 649 Неутрално

  :Д айде, още едно руско мекере се включва във воя срещу Турция, уж правейки се на патриоти. Сега цялото ДС ще се включи в 'защита' на отечеството от лошите турци и ще възвръща мита за руското 'освобождение'. Първото ни струваше скъпо, но второто направо ни унищожи.

 52. 52 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  в Гърция нещата са решени в полза на всички ,искаш къща в зона Натура или там дето е забранено , направил си я ,няма лошо , удрят те с 10 пъти по висок данък от нормалното ,та и в случая , строили са в повечето случаи незаконно или заобикаляйки правилата , искат да ползват морската градина с колите си ,ами плащаш...


  А каква е гаранцията , че следващото правителство няма да отмени наредбата за плащане ?

 53. 53 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "kimche":

  Такъв си е. Личен опит . И ако пишеш нещо кофти на страницата бърза да ти го изтрие.

 54. 54 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Моля, някой от изявяващите се като юристи по-горе да ми обясни няколко неща.

  1. Къде в закон пише, че аз задължително трябва да мога да стигна с личния си автомобил точно до входа си и да го паркирам там или в имота си ?
  2. Как съд отменя окончателно решение на по-горна инстанция ?

 55. 55 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Постановка или загриженост...?

 56. 56 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Султанат ли? По-скоро Варна да се готви за предстоящия референдум за присъединяване към славната РСФСР!

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Портних си има много добър учител - Бибитко. Ясно е, че със забрани нищо не може да се направи. Пълво се дават разрешения за строителство, строеж на ресторанти, а след това се забранява ей така. Е не става, не съм аз юрист да давам акъл (в общината ги има дал бог), но всичко така е направено, че нищо да не се промени.

 58. 58 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Потника,който е за Оскар.
  От събота се състезават кой да спечели,буда,цвъки,прасчо,сега и потника се включи.
  Я да видим Данчето кога ще се обади.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 59. 59 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  Защо първо не погледнеп ОУП на Варна?
  ====
  А за тези, които си мислят, че Султанат е някакъв намек свързан със султан - това е старото име на местността североизточно от зоологическата градина и за която става спора.


  До коментар [#38] от "karabastun":

  Почти всички вилни зони имат вече улична регулация или са процес на сдобиване с такава. А Султанат няма.

 60. 60 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#56] от "gogo63":

  Варна няма да ходи никъде, ти ако искаш сваляй крачолите, слагай гланца и заработвай където ти харесва....

 61. 61 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":

  Приятел, тук говорим за паркове. Маломерните градинки се поддържат лесно, дори и от супер батките....

 62. 62 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1239 Весело

  [quote#59:"sasoss"]Защо първо не погледнеп ОУП на Варна?[/quote]
  ами сигурно щото строителството върви с ПУП я се пробвай да изкараш виза с ОУП па после да ни споделиш впечатления

 63. 63 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По тази причина от края на миналата седмица всички входове на Морската градина бяха блокирани от патрули на Общинска полиция...
  Общинска полиция може и да блокира пътища?
  Царя дава-пъдаря не дава!

 64. 64 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "encor3":

  Е, щом варналия го казва, сигурно е така. Вервайте си, щом ви кара да се чувствате добре.

 65. 65 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Изтървали сте най-важното в решението на съда: Забранява се на общинска полиция да спира с бариери, но не се забранява на полицията да глобява нарушителите, паркирали по алеите на парка. По същество нищо не се променя. Горе-долу в такъв смисъл е и решението на върховния съд. Т.е. след като територията е парк, то въобще е немислимо паркирането там и заповедта на кмета е излишна. Както се вижда всеки чете евангелието както му отърва.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#65:"Oggie Petkov"] Забранява се на общинска полиция да спира с бариери, но не се забранява на полицията да глобява нарушителите, паркирали по алеите на парка.[/quote]
  И няколко пъти като ги глобят, ще забравят да ходят с коли в парка.
  Но не го правят.

 67. 67 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За пореден път сме свидетели как варненския съд решава в полза не на обществеността, а на разни частни интереси ! Аз също съм за това да няма никакво движение на автомобили из Моската градина с изключение на линейки и полицейски коли ! Тези които имат имоти там да бъдат така добри да си наемат гараж или да си оставят автомобилите на платен паркинг ! Няма пълно щастие !

 68. 68 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  хибридната война трябва да е с огромни данъци и глоби на това место , те сами ще се откажат ,като му вземат пет шест пъти по 2000-3000 на година от глоби за неправилно паркиране или минаване в морската градина ,като му туриш 10 пъти по висок данък от този на фирмите за имота му точно там и той сам ще се откаже от него

 69. 69 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре де, не може ли ей така, общината да прокопае един канал напряко на тези асфалтови алеи, щото имало та се сменят или прокарват някакви подземни кабели/тръби, отгоре върху изкопите да се направят малки пешеходни мостчета, а след това изведнъж парите за довършване на ремонта да свършат и така 20 години общината да не гласува пари за довършване на този ремонт...

 70. 70 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#62] от "extraCACA":

  Ясно. Тролим яко за спорта.

 71. 71 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Обещаното, доколкото можах:
  Иска е от Мимоза 2 ООД – градинския център до Пикадили парк, БМ Градината – те също са достатъчно известни и третия субект - сдружение „Събрание за защита на демокрацията“, на които се спрях по-обстойно, защото то включва и горните два субекта.
  Според официални данни управляващи на сдружението са:
  КИРИЛ ВЕЛИКОВ КИРОВ – един от управляващите на „Търговска мрежа 2003“ АД, един от акционерите на която е Община Шумен, другият акционер е собственост на македонски граждани
  МАРДИК ЕДВАРД МАРДИКОВ – съсобственик на вече несъществуващото „Икебана Мимоза“, заедно с Димитричка Мардикова, собственичка на Мимоза 2 ООД. Свързан също чрез сдружение „Черноморски братя“ с Продан Раданов, управляващ на Зодиак Меритайм за България
  РУБИН БИСЕРОВ КОЦЕВ – същият, чийто адвокат е съпруг на съдийката Попова, издала нареждането от оня ден Общинска полиция да напуснат Морската градина
  ВАЛЕРИ СТОЯНОВ МИЛАНОВ – не открих нищо за него...
  ЖЕЛЯЗКО ДИМЧЕВ КАРАКАШЕВ – собственик на ресторант „Сезони“, както и кандидат за депутат през 2014г. от листата на Движение 21, както и кандидат за общински съветник миналата година, пак от листата на същата партия.
  НИКОЛАЙ ИВАНОВ КОЛЕВ – съсобственик в „Институт за енергия от възобновяеми източници“ ООД, заедно с Ергин Мюмюн и Мюнюр Хюсмен и Красимир Кръстев чрез „Институт за публично-частно партньорство“ ЕООД
  БОНЧО СТЕФАНОВ БОНЕВ – съсобственик на ресторанти БМ и тъй нататък.
  Има сигурно и доста друга информация кой кой е, но не бих могъл да я споделя. Това всеки сам може да си набави.
  Само още нещо последно - на сесията на Общинския съвет през 2012г. мисля, когато се приемаше ОУП на Варна и когато Портних, тогава още общински съветник и председател на групата на ГЕРБ предложи в границите на Морската градина да влезе и местността Салтанат, едни от основните опоненти на това предложение и едни от организаторите на протестите след това пред Общината бяха съветниците на ДСБ-Варна Ивайло Митковски - известен ортопед в града и Николай Недков, изпълнителен директор на Златни пясъци, кандидат за кмет на ДСБ в рамките на Синята коалиция, вече и член ДСБ-Варна. Далеч съм от мисълта, че Митковски и Недков са движеща сила в този случай, но... връзките носят закономерност. Самият Спасов е достатъчно близък до споменатата вече партия, да не кажа неин член... Така вече става достатъчно ясно причината за слабата активност на Морския дневник по темата...
  Накрая пак стигаме до ДСБ, Радан, Костов... пак.

 72. 72 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Процедурите трябва са се довършат като се отчуждят частните имоти, проектира се и се изгради (зелени площи) парк, приеме се от съответна комисия и т.н. Сега има само голо решение и 80% частни имоти. Какъв парк е това?

  ATX
 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#32:"encor3"]Най-вероятно платците са шефовете на мутро-баровските заведения /Хоризонт, Марше и т.н. да не им правя реклама, че са пълен смях/ . [/quote]
  За сведение баровското заведение е едно - сградата на ресторант "Хоризонт" построен в края на 70-те години в рамките на Морската градина. Проблемът е, че всичко на север от тази сграда вече е почти ново, или уЧЕТВОРЕНО старо.

  [quote#65:"Oggie Petkov"]Изтървали сте най-важното в решението на съда: Забранява се на общинска полиция да спира с бариери, но не се забранява на полицията да глобява нарушителите, паркирали по алеите на парка. [/quote]
  Това второто е било много по-лесно, но точно него г-н Портних е забранил.
  А за бариерите се е знаело че е от ден до пладне.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#71] от "testimone":

  От твоя постинг разбрах, че още през 2012г. тогава г-н Портних е предложил цялата Морска градина да се превърне в жк Салтанат (или султанат по негови думи), и единствено съветниците на ДСБ (Ивайло Митковски и Н. Недков) са били против.
  Да си помислят варненци дали обичат Морската си градина след като гласуват за ГЕРБ и БСП (Гуцанов). Т.е. за ТИМ.

 75. 75 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#74] от "historama":

  Historama, спри да си навързваш нещата, както на теб ти е изгодно. Виж testimone колко добре ги е казал нещата позовавайки се на факти. Истината е, че ДСБ печелят доверието на хората, а след това си правят каквото си искат. Политиката не е като бизнеса и такива действия са недопустими.

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#75] от "rado_sv":

  искаш да кажеш, че двама общински съветници са се наложили над всички останали? Бандата на Гуцанов и Лиляна Николаева?

 77. 77 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#74] от "historama":
  До коментар [#76] от "historama":

  Абсолютно бос си по темата, това е сигурно. Я си припомни какво каза твоят кумир Радан за Салтанат и как подкрепи автомобилите там, че ти куцат опорните точки...

 78. 78 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#74] от "historama":

  Ти изобщо четеш ли или някой ти говори в главата???

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#75] от "rado_sv":
  До коментар [#78] от "testimone":
  До коментар [#77] от "fifth":
  Най-добрият начин нещо да не стане, е да го поискаш в невъзможна форма.
  1. Не можеш да забраниш достъпа на автомобили в тази част на парка, защото той винаги е бил вилна зона, там живеят хора, плащат данъци, и т.н. Да не говорим, че преди това са дадени разрешителни за ресторанти, за които е необходимо поне снабдяване, което става с МПС. И вероятно в този дух е решението на съда.
  НО МОЖЕШ ДА ЗАБРАНИШ паркирането по алеите, и стриктно да следиш за спазването на ограничението, включително и от собствениците. Нещо което все още не е сторено.
  2. Само наивник би се зарадвал на включването на вилната зона Салтанат в Морската градина, защото до превръщането на цялата Морска градина във вилна зона имаме само една дребна стъпка - не може северната й част да е застроена, а южната не.

  Тъй че другари ТИМаджии оставете ги двамата съветници на ДСБ, дори и да имат някакви грехове, те не могат да се сбият с останалата пасмина на Гуцанов и на ГЕРБ (разбира се и на Химимпорт холдинг)

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#63:"rurade"]По тази причина от края на миналата седмица всички входове на Морската градина бяха блокирани от патрули на Общинска полиция...[/quote]
  а според теб колко дни щяха да пазят там патрулите на Общинската полиция?

 81. 81 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#72:"WC1"]Процедурите трябва са се довършат като се отчуждят частните имоти, проектира се и се изгради (зелени площи) парк, приеме се от съответна комисия и т.н.[/quote]
  и бъди сигурен, че това отчуждително производство ще отпадне в съда.
  В демократичните държави (или белите) се измислят едни правила (закони), които се спазват от всеки. Аз знам какви данъци се плащат в т.нар. "идеален център" на Варна, но си мисля, че в местността Салтанат (или в парка на 50м от морето) данъците са като във вилна зона, т.е. много по-ниски. Ако им сложат едни специални данъци, т.нар. "богаташи" веднага ще се разбягат, защото по презумпция бг милиционерите и комунисти не са свикнали да плащат някакви данъци.
  Уверявам те в това. Доказателство са десетките Кайени и супер Мерцедеси със силистренска регистрация, където данък МПС е много по-нисък от варненския.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#71] от "testimone":

  Виждам, че за някои неща си добре информиран. Любопитно ми е собственикът на "Максим" не е ли обжалвал?

 83. 83 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "historama":

  Не го знам кой е, чета официална и общодостъпна информация. На това сдружение, хаха, нещо си за демокрация, намерих управляващите според една от информационните системи в БГ, но членовете и са доста повече, познавам някои от тях, но не мога да ги напиша, щото го нямам черно на бяло.

 84. 84 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#79:"historama"]Тъй че другари ТИМаджии оставете ги двамата съветници на ДСБ, дори и да имат някакви грехове, те не могат да се сбият с останалата пасмина на Гуцанов и на ГЕРБ (разбира се и на Химимпорт холдинг) [/quote]

  Като казваш "останалата пасмина" може да поразпиташ къде е имението на единият от двамата десебари и кой му е съсед, както и семеен приятел. Един джокер - партийният му офис е на същата улица, на която е и офиса на ДСБ, но на друг номер...

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#84:"testimone"]и кой му е съсед, както и семеен приятел. [/quote]

  аман от тъпотии кой е съсед, кой е приятел!
  Един от малкото съседи с когото ми е приятно да говоря, работи за ТИМ.
  България е прекалено малка за да се гледа кой ти е съсед, кой ти е роднина. Роднина ми е, при това сме много близки, човек от хардлайнерите на БСП, от първата редица. Никога не съм гласувал за БСП, а и той го знае.
  Познавам лично бившите кметове на Варна след 1989г., а Варна не е малък град. Което нищо не значи. Не познавам Портних, но той е "варненец" само от няколко години, при това е половин руснак. В интерес на истината интелигентен човек на хубава възраст, и ако успее да се еманципира от ГЕРБ и ТИМ може да си запише името редом с М. Колони и Кр. Мирски (може, но няма да се случи).

 86. 86 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#4] от "Consumer":

  Винаги е имало жилища там.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 87. 87 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Весело

  До коментар [#86] от "Euronymous":

  Именно.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 88. 88 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#71] от "testimone":
  Много мерси и се извинявам за късният отговор.
  Дано и Спас да го е прочел, за да се ориентира, ако сам не се сеща, какво точно очакваме по тези теми от Икономедия.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK