Варна е на път да "опрости" над 20 хил. лв. наеми на бивш общински съветник (допълнена)

Благомира Александрова (Снимката беше официално предоставена на "Дневник" от самата Александрова за илюстрация към текстовете, касаещи дейността й като общински съветник)

© Личен архив

Благомира Александрова (Снимката беше официално предоставена на "Дневник" от самата Александрова за илюстрация към текстовете, касаещи дейността й като общински съветник)Статията е допълнена с информация за сменената собственост и преименуването на дружеството "Джаки-83" в 11.58 на 26 февруари.


Близо година и половина, след съдебно решение в полза на община Варна, местната администрация не е направила нищо, за да събере най-малко 20 хил. лв. наеми, които бившата общинска съветничка Благомира Александрова дължи на местния бюджет. Тъй като сумата е натрупана още от 2009 г. твърде вероятно част от наемите и лихвите по тях вече да са погасени по давност, установи проверка на "Дневник".


От община Варна не отговориха на въпроса каква е причината задълженията да не бъдат потърсени до този момент. Според Димитър Кискинов, главен юрисконсулт в дирекция "Правно-нормативно обслужване" за дължимите суми предстояло завеждане на съдебен иск.
Точно същият отговор обаче беше даден от администрацията на кмета на града Иван Портних и в средата на декември 2014г. Тогава стана известно, че Върховният административен съд е публикувал свое решение, с което е определи, че Благомира Александрова, е използвала неправомерно общински имот и


системно не е плащала наема за него.


Става дума за кафе-сладкарница от 87 кв.м. в спортния комплекс "Приморски" в града.
Александрова стопанисвала имота срещу 1463 лв. на основание на петгодишен договор, сключен още през 2009 г. с дружеството й "Джаки-83".


Заради системното неплащане на наеми през май 2013 година е издадена заповед за изземване на имота, която е потвърдена с решение на Върховния административен съд.


На 16 декември 2014 г. пресцентърът на общинската администрация във Варна информира, че за събирането на задълженията е заведен съдебен иск. Проверка на "Дневник" обаче показа, че


това не се е случило


"Аз не мога да ви отговоря на въпроса защо съдебният иск не е бил заведен, каза в телефонен разговор преди десетина дни Димитър Кискинов. Вероятно предстои това да се случи в близките дни."


Зам.-кметът на Варна Пламена Маринова първоначално отклони разговор по темата като каза, че не е запозната с него и има нужда от време. Тя обаче не отговори и на писмените въпроси, които й бяха изпратени през общинския пресцентър още в средата на февруари т.г.


Вземания като тези, които Благомира Александрова дължи на Община Варна от 2009 г. насам, се смятат за погасени след изтичането на петгодишен срок, ако през това време не са били потърсени. Кога и дали изобщо се е случило това беше един от въпросите, на които зам.-кметът Пламена Маринова не отговори. Останалите бяха:


1. Каква е причината съдебният иск за събиране на вземанията да не е подаден до момента, при положение, че съдебното решение за напускане на имота от дружеството "Джаки-83"е от есента на 2014г.?


2. Каква е сумата, която "Джаки 83" дължи на Община Варна към момента?


3. Има ли вземания (главница и лихви), които вече са погасени по давност


Благомира Александрова влезе във варненския общински съвет през 2011 г. На проведените тогава местни избори участва като кандидат на партия "Новото време" в коалицията "Варна утре". В нея влязоха още ВМРО, Гергьовден и Българска нова демокрация.


Съветниците от коалиция "Варна утре" по време на изборите през 2011г. На снимката от ляво на дясно: Христо Христов, Благомира Александрова,Костадин Костадинов, Снежана Донева и Илия Кафалийски

© Коалиция

Съветниците от коалиция "Варна утре" по време на изборите през 2011г. На снимката от ляво на дясно: Христо Христов, Благомира Александрова,Костадин Костадинов, Снежана Донева и Илия Кафалийски


Александрова беше председател на общинската комисия "Младежки дейности и спорт", която оглави след три неуспешни опита. Най-сериозният поддръжник на кандидатурата й беше съветникът Янко Станев (СДС). В разгара на кампанията за поредните местни избори миналата година, въпреки коалиционното споразумение на Реформаторския блок за подкрепа на единен кандидат за кмет на Варна, Станев обяви, че няма да се подчини на решението и като лидер на СДС – Варна ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних.


Това не е първият случай, в който името на Благомира Александрова влезе в новините заради неплатени наеми. През 2010 г. се оказа, че една от фирмите, които тя управлява, е настанила незаконно


дърводелска работилница в скривалище на "Гражданска защита".


След извършената проверка се оказа, че работилницата е съществувала на същото място в продължение на 14 години, а дейността, извършвана в нея, контролирал бащата на Благомира Здравко Александров - Ръчичката.


Снимка от публичния профил на бившата общинска съветничка във Фейсбук.

Снимка от публичния профил на бившата общинска съветничка във Фейсбук.


Веднага след разкриването на нелегалната работилница тогавашният областен управител на Варненска област Данчо Симеонов назначи проверка, която трябваше да установи дали за използването на скривалището е плащан наем и за чия сметка са били ползваните електричество и вода. Резултати от тази проверка обаче не бяха оповестени.


Според експерти в юридическата дирекция на Община Варна, ако съдебен иск за събиране на наемите, неплатени от Александрова, бъде заведен, той най-вероятно ще бъде обжалван от фирмата й "Джаки-83". Колко време ще отнемат съдебните дела, които ще последват, не е известно.


Междувременно от публикации във форума под този текст стана известно, че Благомира Александрова вече не е собственик на "Джаки-83". Проверка в Търговския регистър показва, че на 9 февруари м.г. дружеството е прехвърлено на 79 годишната Благовеста Димова и вече се нарича "Калиопа-83".


Любопитното в случая е, че през годините Благовеста Димова е имала и в момента има участия в собственостат и управлението на общо 6 дружества, свързани със Здравко Александров.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#0:"Статията"]От община Варна не отговориха на въпроса каква е причината задълженията да не бъдат потърсени до този момент.[/quote]
  Причината вероятно се крие в "горния етаж", на който явно доста хора са се порадвали.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1360 Весело

  Как да не му опростиш борчовете на това !!!

 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Малко извън темата - описаната сладкарница е с уникално местоположение и страхотна тераса, но въпросната "дама" я управляваше като училищна лафка. Когато ми се е случвало да отида винаги ме е хващал яд как се съсипва хубавото заведение.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 4. 4 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Правосъдие и чудо...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 5. 5 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Тази сама е предоставила снимката за статията... Всеки коментар е излишен.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#3:"Daniboy"]лафка[/quote]
  Не позволявайте на прокламирания от простаци аналфабетизъм да ви превземе, млади хора!
  Правилното е "лаВка". ЛаФка е измишльотина, целяща да привлече все по-изпростаченото общество!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1181 Весело

  [quote#3:"Daniboy"]Когато ми се е случвало да отида винаги ме е хващал яд как се съсипва хубавото заведение.[/quote]
  Какво очакваш от дама с визия на съдържателка на заведение ... с поне два "червени" фенера отпред

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 8. 8 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тая в Турция ще я лапнат като топъл хляб

 9. 9 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "В разгара на кампанията за поредните местни избори миналата година, въпреки коалиционното споразумение на Реформаторския блок за подкрепа на единен кандидат за кмет на Варна, Станев обяви, че няма да се подчини..."

  Това е откровена лъжа.

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Искаш с кажеш, че причината е в "балконите"

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Интересно, кой държи сега заведението, и за какви пари ... щото тия 1463 лв. са смешен наем за това заведение ... дали давността е изтекла, не може да се каже от инфото в статията ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#10] от "stenli1":

  [quote#10:"stenli1"]"балконите";[/quote]

  Ние едно време на тия "ц*ц*" им казвахме, а за да се придържаме към "културното" название казвахме "гърди".
  Нещо не мога да свикна с новите понятия - какво да правиш - дядка-консерва.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тая бая покровители има из администрацията явно и си плаче за едно хубаво дело, само дето няма кой да и го спретне. така и покрай този случай трябва да паднат две-три глави из Общината на ниво директори и началници на отдели, защото най-вероятно не само този случай, но този отърва на Морския дневник.
  Иначе Спасов много бързо изчерпа темата за Морската градина. За тая д#нда може две поколения назад инфо да намери и цялото и житие-битие да напише, за Морската градина - има-няма хиляда думи.

 14. 14 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  Хайде спокойно
  Думичката "Лафка" си я използвахме още в училище, преди 25 години. Идеята беше, че там е място, където се виждаш с приятелчета от другите класове и "удряш лаф" за даскалите, за школото и за други важни проблеми. Литераторите може да го наричате аналфабетизъм, но като цяло си е жаргон, който обогатява и прибавя цвят, към иначе доста скучния книжовен език.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Може пък да е платила наемите в натура. С тая визия сигурно много се харчи сред чалга културата на Мутроград (или ТИМград, както щете).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Варна едно голямо семейство, в което бащата се казва ТИМ!

 17. 17 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#13] от "testimone":

  Мисля, че освен че няма кой, няма и как. Поне не и няма как да го спретне човек с компетенциите на общински юристконсулт.
  Статийката като цяло не е лоша, НО хич нямаше да е излишно Спас малко да се порови я в регистъра, я в Апис, я някъде другаде и даде актуална информация, а тя към момента е следната:

  В момента Джаки 83 няма. Фирмата е със сменено име /Калиопа 83/ и прехвърлена на някоя си Благовеста Цоцова Димова - очевидно поставено лице, предвид близо 80 годишната и възраст.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 18. 18 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Весело

  Тая единствено може да съветва по чалга и алкохолни въпроси.

 19. 19 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Само да вметна, че наемите като периодични плащания се погасяват с 3, а не с 5-годишна давност. Също така давността не се прилага служебно, а трябва страната да се позове на нея в съдебния процес. А с оглед на прехвърлянето на фирмата, за което е писано в горния коментар, не мисля, че някой ще се появи на делото, за да възразява. Както и не мисля, че изобщо в дружеството е останало нещо, от което да се вземат тези наеми. Така че не виждам смисъл Общината да завежда това дело, само ще изхарчи още пари и накрая ще има един изпълнителен лист, който може да си сложат в рамка.

 20. 20 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 801 Весело

  Ако беше предприел твърди мерки за събиране на борчовете на това чудо , Портних може би щеше да изгуби изборите есента.
  Кой мъж от 20 до 50 години би гласувал за кмет - закостенял сухар , а не за галантен и щедър кавалер , ценящ женските прелести.

 21. 21 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#19] от "sokolarski":


  [quote#19:"sokolarski"]Така че не виждам смисъл Общината да завежда това дело, само ще изхарчи още пари и накрая ще има един изпълнителен лист, който може да си сложат в рамка. [/quote]


  Аз пък виждам. Таксите са пренебрежимо малки, а резултата, че някой от общината си е размърдал задника и, дори и с огромно закъснение си е свършил работата ще е безценен.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 22. 22 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#15] от "majorman":

  Това състояние на нещата се получи след "вещата" намеса в разграбването на България от централните власти в София!Въпросният, Ръчичката е дясната ръка на Славчо Христов, на Костов човекът, който взе Златните.Приватизациите на огромни обекти като заводи ,параходство, плажна алея, цялото разграбване не е диктувано и разрешено от варненци!А чалгата пък ми се струва, не знам, изобщо няма изявени представители от Варна.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 23. 23 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Варна Варна , обичаам те ... Идиотщините на варненската община край нямат

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Колко ли такива Благомири има из България, кога и дали ще им бъде поискана сметка. И тези загуби са плод само и едниствено на факта, че другите общински съветници и чиновници въобще не си гледат работата, а си гледат като въпросната Благомира интереса.
  Има ли няма ли опозиция, или аз на теб, ти на мен, къде дремат финансова полиция..пълна боза.
  Важно е корупцията по високите етажи да бъде озаптена, но и ниските не трябва да си разиграват коня.

 25. 25 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniboy":

  "въпросната "дама" я управляваше като училищна лафка"

  Ако така е управлявала лаф(в)ката, чудя се как ли е управлявала Варна като общински съветник. За какво ли е съветвала варненци?

 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 967 Весело

  До коментар [#1] от "дедо Андро":
  [quote#0:"статията"]
  От община Варна не отговориха на въпроса каква е причината задълженията да не бъдат потърсени до този момент.[/quote]

  [quote#1:"дедо Андро"]Причината вероятно се крие в "горния етаж", на който явно доста хора са се порадвали. [/quote]
  Това е и мойто мнение, освен ако нямаш предвид "най горния етаж" (кратунката), а този набиващ се в очите под него!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Нищо чудно,че Варна е в такова състояние,с такива общински съветници,като госпожата.Тя явно се е погрижила само за себе си.

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 963 Любопитно

  Не мисля, че нещата се развиват на балкона. То и там де, ама едно събитие на балкона излиза към 5 лева, а балконни дами из Бг са десетки, дори стотици, хиляди. При това въпросният балкон разкрива определени ориенталски елементи.
  Изглежда, тук сисремата е "една ръка разстояние". По-точно, "една ръчичка разстояние"!

 29. 29 Профил на Евроатлантик
  Евроатлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "majorman":

  Хайде стига сте плюли по морската столица. Градът е изключително хубав, това че има хора, които пишат само негативни неща за него не означава, че не се случват хубави неща. Просто хубавите неща не са интересни на читателите явно.

 30. 30 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 234 Весело

  До коментар [#16] от "balkantourist":

  Аз се надявам в това ''семейство'' Благомира Александрова да не бъде майката, че лошо ни се пише на варненци!

 31. 31 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "Daniboy":

  "...НО хич нямаше да е излишно Спас малко да се порови..."

  Да, но целта на статията е да се намери повод да се споменават в материала и последвалите коментари три-четири конкретни имена, заобиколени с негативна информация. Така у четящия остава:
  - лошо...име...лошо...точка.

  Не е необходимо да си минавал специализирана подготовка отвъд Голямата вода, за да прозреш манипулативността на конкретен материал. Достатъчно е повечко да четеш и да мислиш.

 32. 32 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#29] от "sevelin":

  Какво им обясняваш. Повечето от тях са дошли, като тинейджъри
  "на муруету" и в търсене на ласки са се озовали при "каките" на катедралата. След това историята мълчи, но единствения изход е комплекс за цял живот.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Какво толкова има да се чудят...?! Щом и името на Янко Станев е замесено!
  Ако някой не е запознат, Янко Станев контролира платения цигански вот и по този начин всеки кмет му е задължен! Така, че Портних, няма да пипне въпросната едрогърда дама! Общината ще има да взема и всичко е точно! Видими резултати!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1149 Гневно

  Как ще й се израдват в сливенския на тая чалгарка. Ама пусто не сме в Румъния, дето май имаше осъдени към 1000-2000 за корупция?

 35. 35 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 628 Весело

  Много добър този Фотограф "Фейсбук" бре! Трябва да го наема като стана магистър инженер да ме снима )))).

  Драконови закони ще оправят държавата!
 36. 36 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#4] от "Михаил Маринов":
  "Правосъдие и чудо... "
  - Тук иде реч за местна власт и чудесата на гербавото стопанисване. Сичко е в интерес на обществото, сичко и сякога!

 37. 37 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#17] от "Daniboy":

  Ето, за това са полезни форумите, Daniboy! Благодаря!

 38. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Като прочетох кои са останалите партии от коалицията, ми стана ясно, че името може и да е "Новото време", но моралът и причините да се наместят в общ. управление - стари и меркантилни.
  Осн. вина мисля, че носи Общ. администрация с нежеланието си да потърси дължимите суми от дамата. Защото не е луд, който яде баницата...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 39. 39 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това вероятно е варненската Чичолина...

 40. 40 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 713 Любопитно

  До коментар [#21] от "Daniboy":
  ...ако това бъде съобщено на обществото, когато се случи, а като доказателство се приложи въпросният изпълнителен лист в рамка.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 41. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Не мога да не забележа разликата в качеството на статията сравнено с предходните на Спас.
  Дано това не е тенденциозно, а се запази стилът и обективността, когато се коментират и казуси свързани лично с Портних и ГЕРБ, във Варна.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 42. 42 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Реално липсата на действие от общината е разумно. Само провала да излязат да го обосноват показва липсата им на юридическа грамотност.
  Тъй като съдебното решение е срещу фирмата, не лично срещу човека, то и задълженията ще се търсят от фирмата. Но тази фирма почти със сигурност е куха и от нея не може да бъде получено нищо, дори съдебните такси.

 43. 43 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#5] от "due07477623":
  Хаха! Ама тя е горда с "пързалката"!

 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5331 Неутрално

  Като гледам снимката ) коментара е излишен, няма да опрощават на беззъби пенции я.

 45. 45 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 475 Весело

  До коментар [#18] от "Dantos":

  Още по един! Скоро най голямата съветничка май се изсели от България, та мястото е вакантно. Но община Варна е пълна с всякакви фамозни персони, та затова не си търсят сметка.

 46. 46 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 475 Весело

  До коментар [#22] от "soul":

  Да бе! Мишо Шамара, а?

 47. 47 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#46] от "nonsens2":

  Мишо шамара е варненец, колкото Азис е софиянец!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 48. 48 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 475 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Sha

  Бих искала да си прав! Момчето е моряшки син.

 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#20:"zegi"]Кой мъж от 20 до 50 години би гласувал за кмет - закостенял сухар , а не за галантен и щедър кавалер , ценящ женските прелести.[/quote]
  Ти да видиш като се наредят всички варненки да си оправят общинските такси... Май не е добра идея, а? На една да откаже и ще го съдят за дискриминация...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Мацката е супер-дупер, общинарите са за пандиза. Това е. Юристи-мюристи - да го духат корумпираната сган...
  И проблемът е, че има много такива като нея.

  И дневник - друг път публикувайте и снимките на общинските юристи или там каквито са...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK