Още през 2013 г. държавата е видяла противозаконни поръчки във Варна

От фирмените знаци по облеклото на работнцине личи, че независимо от това, че печебят обществени поръчки като независими юридически лица, компаниите "Хидрострой" и "АБ инвест НН" работят заедно по изпълнението на поръчки на община Варна.

От фирмените знаци по облеклото на работнцине личи, че независимо от това, че печебят обществени поръчки като независими юридически лица, компаниите "Хидрострой" и "АБ инвест НН" работят заедно по изпълнението на поръчки на община Варна.Основната част от дружествата – участници в търговете за обществени поръчки във Варна, които бяха прекратени по решение на правителството на 17 февруари т.г., са били обект на критики от страна на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция още преди три годни. Това показа проверка на "Дневник". От критичните доклади на двете институции обаче не е последвало нищо.


Става дума за компаниите "Хидрострой", "Инжстрайинженеринг" и дружествата по Закона за дадълженията и договорите "Варна строй 2012", "Зебра Варна" и "Обединение АБ Варна".


По силата на договори, сключени след спечелени обществени поръчки през 2012г,. те поеха задълженията за всички дейности по ремонт и строителство, свързани с общинската инфраструктура във Варна.
Според констатациите на Агенцията за държавна финансов инспекция (АДФИ), договорите на въпросните компании , са били сключвани в нарушение на Закона за обществените поръчки. В резултат на това процедурите, предвидени в него, са била формализирана, а фирмите, изпълняващи дейности – всяка в различен район на Варна, са били


фактически монополисти


с всички произтичащи от това последици.


Според една от най-фрапиращите констатации в доклада на АДФИ, община Варна, представлявана от бившия си кмет Кирил Йорданов, е допуснала цените за идентични дейности по обособени позиции за ремонтни и строителни дейности, да се различават до 1600 пъти при отделните компании, работещи в различни части на града.


Освен това вместо по оферирани и твърдо договорени единични цени за ремонтни дейности във Варна, тяхното остойностяване е ставало по "анализни цени и норми, в пъти по-високи от договорените". В резултат на това са били начислени и изплатени


неправомерни разходи в размер на близо 16 млн.лв.


Независимо от направените констатации, договорите за изпълнение на обществени поръчки по пътни и инфраструктурни ремонти на територията на община Варна не бяха прекратени. Те останаха в сила дори и след оставката на Кирил Йорданов през март 2013.


Така например в навечерието на проведените същата година избори за Европейски парламент, а след това и извънредните избори за кмет на Варна, с 5 млн. лв. ,отпуснати от бюджета, скоростно беше преасфалтиран входният градски булевард "Владислав Варненчик".


Този разход беше напълно излишен, тъй като пътната артерия попада в обсега на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", финансиран със 115 млн. лв. по програма "Регионално развитие" на ЕС. Но въпреки това ремонтът беше извършен с бюджетни средства от дружества, близки до ГЕРБ. Разследване на "Дневник" тогава установи, че парите са били отпуснати от първото правителство на Бойко Борисов в оставка


без предварителен разчет


за стойността на планираните дейности.


Работата по трасета, дълго около 4 км. беше разделена между две обеднения - "Варна строй 2012" и "Обединение АБ Варна". Те са сред участниците и в поне една от обществените поръчки, спрени на 17 февруари т.г. с решение на правителството.


Участници в сдружението "Варнастрой 2012" са компаниите "Трансстой – Варна" и силистренското "Пътстроймонтаж".


В "Обединение АБ Варна", регистрирано в Хасково участват компаниите "АБ" и "Агро инвест ПП". И двете сдружения имат напълно идентичен предмет на дейност - "строителство на пътища, самолетни писти и спортни терени".


Както техниката, така и работниците, които се извършваше ремонтът на бул. "Владислав Варненчик" през пролетта на 2013г. обаче носеха


фирмения знак на компанията "Хидрострой"


– също участник в търговете за спрените сега обществени поръчки.


Във Варна дружеството години наред беше вечният победител във всички търгове за ремонти и зимна поддръжка на улиците. По силата на сключени договори, "Хидрострой" продължава да извършва тези дейности и до този момент.


До 2013г. управител на "Хидрострой" беше Николай Пашов, избиран последователно през 2007 и 2011г. за общински съветник от листата на ГЕРБ. Той бе принуден да освободи мястото си след многобройни сигнали за конфликт на интереси и, както обясни самият той, след "разговори" с местното ръководство на партията си.


Независимо от констатациите, в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, всички споменати в него компании продължиха да изпълняват договорните си отношения с община Варна дори и след като


местната администрация беше оглавена от Иван Портних


в началото на юли 2013.


Неговото обяснение за това беше, че евентуалното прекратяване на договорите, обявени за противозаконни, ще остави Варна без изпълнител на важни строителни и ремонтни дейности.


В началото на април 2014г. в отговор на въпрос, зададен от "Дневник", от пресцентъра на Агенцията за държавна финансова инспекция съобщиха, че заверено копие от критичния йдоклад, изготвен през 2013г. е било предадено на варненската Окръжна прокуратура още през декември с.г. След три поредни отлагания на крайния срок за приключване на проверката по него, тя все още продължава.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Последствията,след 3 години.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  И, ... кво !!! Всички са невиновни. НЯМА СТРАХ ОТ ЗАКОНА. С това израснаха децата от малкия коментар.

 3. 3 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 322 Неутрално
 4. 4 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Държавата видяла....
  Тя държавата ги създава, контролира и се грижи да се случат тези незаконни поръчки. Последен пример: поръчка за хх милиона, след като има безплатна платформа, изпълняваща същата функция за транспорта във Варна.
  Ама нали чиновника няма как да открадне от безплатната платформа, трябва поръчка!
  Фадрома, фадромата трябва да дойде. За да изрине боклука.

 5. 5 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#4] от "tily_lily":

  Че си прав/а в първата част да. Има един момент обаче, че платформата е част от проекта ИГТ и те са длъжни да направят такава, независимо от наличието на безплатна такава. Иначе ще трябва да връщат европари. Пак казвам никого не оправдавам и не мисля, че няма злоупотреби.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  СП и АДФИ, забелязали нещо си преди три години...! Нещо, което всеки варналия знае! Ама нито Кирили Йорданов, нито Портних им пука или са усетили нещо от въпросните констатации!
  Последния пресен пример, велоалеите...! Вече трябваше да има някой в ареста, за тия потрошени, на вятъра 5 милиона лева! Ама, няма...! Видими резултати, без алтернатива!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Остайте ги хората бе! В тези олигархични семейства дори и бабите карат Ламборгини. Няма да им разваляте рахатлъка!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Ако в България има село, не голям окръжен град като Варна, където да няма нарушения и дори престъпления, това ще е малко чудо.
  Но дори в този случай, където има сигнал от толкова време и прокуратурата на излиза с никакво решение, от което да научим че има или няма престъпление, е показателен, че докато не си вкараме съдебната система в ред, нашите и европейските пари, ще изтичат в джобовете на тези, които наричаме КОЙ.

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#8:"tsvetko_51"]град като Варна[/quote]

  Варна е 10 пъти по-малка от София и влиза 10 пъти повече в криминалните и скандалните новини по медиите. Готъмсити. Убийства, далавери, безхаберие, наводнения, незаконно строителство, мръсотия и т.н..

 10. 10 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ама ние това го знаем! Дайте да видим как се справяте с подбни "тъмни" дела!

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Весело

  Неговото обяснение за това беше, че евентуалното прекратяване на договорите, обявени за противозаконни, ще остави Варна без изпълнител на важни строителни и ремонтни дейности."Сега пак е Портних,ама са му променили мнението.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Браво, Герб! Пореден успех!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "В резултат на това са били начислени и изплатени
  неправомерни разходи в размер на близо 16 млн.лв."

  Тия 16 млн. са им джобните за семки и бонбонки.
  Спасе, стабилно ли е във Варна, че ми е важно??

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 14. 14 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#5] от "encor
  Съгласна - обаче при подготовката на проекта наличната безплатна платформа е трябвало да бъде посочена като налично, съществуващо условие, а парите планирани за нея, да бъдат за нещо друго.
  Знам със сигурност, защото проектите са моята сфера
  Та - цинизъм и наглост отвсякъде.

 15. 15 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Такива фирми има във всеки областен град.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 16. 16 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Гневно

  Всичко във Варна се изпълнява от една фирма.Хидрострй.
  Тия фирмички с различни седалища са една и съща струуктора.
  Заспал народ,заспала държава.

 17. 17 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  още през 2013-та?!? толкова отдавна?

  контролните органи виждат с минимум 20 години закъснение тежките отклонения и престъпления, за които им се плаща да ги виждат почти веднага след като се случат?

  а в добрите демокрация и превантивно да действат против такива престъпни намерения...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 18. 18 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#14] от "tily_lily":

  Тези "пунти мари" на европейците не вървят. Те дават пари и искат всичко, както са го дали , така да се изпълни. Та нали, частната платформа може утре да решат хората да прекратят поддръжката й . Трябва да си има платформа към общината, изпълнена естествено по закон.

 19. 19 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#9] от "Дундурук":

  Пак се появи редовното хейтърче под всяка статия за Варна.
  Сподели не моля ти се, кой варненец те е пипкал, като малък, за да можем да го порицаем, че такива комплекси към морския град ти насадил...

 20. 20 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сега във Варна се готви поредниат монопол. Този път с боклука. Фирми на Титан са на път да превземат града и то при положение, че самият кмет тръбеше наляво и надясно как ще ги глобява, как те не се справят, как нямат организация и т.н. Ех, мъкааа! Какво ли прозира зад всичко това?!

 21. 21 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За справка от вчера:
  petel.bg, novavarna.bg, afera.bg

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#19] от "encor3":

  Не та ли е срам от децата ти бе, троле? Как ги храниш с тея жълти стинки, дето ти плащат олигархията, за да следиш кой и кога плюе срещу якия морски град и групировките му? Или просто не си излизат от село Варна, за да видиш, че има и бял свят, та да направиш разликата? Овчедушна, провинциална и еснафска душа трябва да си.

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#18] от "encor3":

  Нищо не разбираш.
  Общински/държавен служител?

 24. 24 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#23] от "tily_lily":

  Не съм нито общински, нито държавен служител. Просто си има правила, точно тях ние никога не искаме да спазваме и после се чудим и маем, защо при нас всичко е наопаки.
  Ако е до режим - плювалник нямаме равни , справка ти....

 25. 25 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#22] от "Дундурук":

  Еее само трол не ме бяха наричали. Просто се набиваш на очи , с вечно неадекватните ти коментари относно родния ми град. Ясно е,че човек който толкова плюе , явно е дълбоко комплексиран. Затова предлагам да ти пратя кукла да отбележеш къде са те "дундуркали" и да вземем мерки за някаква професионална помощ. Не е редно така да се мъчиш.

 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#25:"encor3"]неадекватните ти коментари относно родния ми град[/quote]

  Не съм чувал в друг град в България да те убият, ако се разхождаш в мол. Не съм чул козирка на банка да те убива. Не съм чул детски трупове да се търкалят по наводнена улица. Не съм чул хотел да се срутва върху работниците, пратени да го съборят незаконно по идиотски начин. Не съм чул морска столица да и затварят плажовете всяка лято заради фекалии. Или пък някой да си загражда част от морето. Или токсична бомба ( прословутата цистерна в Девня ) да застрашава непрестанно населението, но на никой да не му пука. Или градският парк да се превърне в ЖК и магистрала. Или групировка да монополизира града? А полицаи, охраняващи джебчийки по моловете и улиците в "туристическия" град. Или най-големите пирамиди в история на глупаците в България. И всякви други нечувани простотии. А ромите, избиращи винаги кмета, дето не им бутат копторите? Мога да продължа до безкрай.

 27. 27 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  [quote#26:"Дундурук"]Не съм чувал в друг град в България[/quote]

  Като не си чувал информирай се. Или си влязъл в новинарски сайт за да гледаш картинките? В момента на основната лента 1-та новина е за битова престъпност. Това, че проблемите на Варна са публични значи,че в случая поне част от журналистите си вършат работата. Не значи , че другаде нещата са идеални. Само глупак би го мислил това.
  И между другото сподели от кой град си или къде живееш , да видим , към какво съвършенство милата ни изтерзана Варна трябва да се стреми.

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Преди 3 години държавата видяла противозаконни поръчки във Варна.
  А какво е направила по въпроса за тези 3 години?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK