Съмнения за злоупотреба с евросредства спряха е-платформа във Варна

Информцията, която от Varnatraffic поместиха на сайта си, като обяснение за спиране му.

© Varnatraffic

Информцията, която от Varnatraffic поместиха на сайта си, като обяснение за спиране му.Дружеството "Мапсофт", спря сайта си "Варна трафик", който безвъзмездно осигуряваше информация в реално време за движението на автобусите от градския транспорт в града.


Според съобщение, поместено на сайта "Варна трафик", спирането е продиктувано от съмнения, че екипът, работещ по реализацията на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", злоупотребява с информацията, осигурявана от частната платформа.


Сайтът "Варна трафик" работи като информационна система безвъзмездно и в обществена полза вече повече от 2 години. На него няма и позиции за разполагане на рекламни банери. Системата функционира на базата на дарени смартфони и хардуер, разположени в автобусите, а разходите за поддръжката му са за сметка на собственика му.
Спирането на сайта блокира и работата и на мобилните приложения "Варна бус" (Varna Bus) и "Варна трафик инфо" (Varna Traffic Info) , които използват информация от varnatraffic.com.


На 10 декември м.г. от екипа на "Мап софт" обвиниха изпълнителите на общинския проект "Интегриран градски транспорт" в злоупотреба с данни от сайта им "Варна трафик".


След опита на "Дневник" да изясни случая общинският сайт itransportvarna.bg, който според екипа на "Варна трафик" е ползвал нерегламентирано информация от частния varnatraffic.com, беше спрян без обяснения от страна на ръководителя на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" Биляна Якова.


Един от компонентите по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", финансиран по програма "Регионално развитие" на ЕС, предвижда именно изграждането на система, която чрез GPS устройства в автобусите, диспечерска система и център за управление трябва да осигурява информация за трафика на градския транспорт в реално време. За изработването на системата беше обявена обществена поръчка и е предвидено финансиране в размер на 3.2 млн. лв.


В същото време аналогичната система "Варна трафик" предоставяше пълния обем информация за движението на автобусите в града, без това да струва нито лев на данъкоплатците. От община Варна обаче отказват да сключат договор за безвъзмездното й използване, твърдят от екипа, разработил безплатната система.


По данни на кабинета на вице-премиера Томислав Дончев обаче за разработването на системата за информация на пътниците в реално време са предвидени 3.2 млн. лв. Те са част от общото финансиране на проекта със 115 млн. лв.


За изпълнител на новата система за информация на гражданите в реално време за движението на автобусите вав Варна беше избрано дружеството по закона за задължениеята и договорите "Обединение Модерен Транспорт".


"Всички системи за информация на пътниците в реално време са тествани, като от община Варна твърдят, че пускането им ще бъде факт след като бъдат фискализирани 539 – те нови устройства за продажба на билети, монтирани в автобусите и спирките", съобщиха преди дни от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев.


От екипа, работещ по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", от месеци отказват каквато и да е информация за развитието му, извън пратените съобщения в рамките на кампанията за публичност на стойност 800 хил. лв. По тази причина пак от кабинета на Дончев обясниха, че системата за информация на пътниците в реално време ще предоставя информация за движението на автобусите на обособените информационни табла по спирките, в самите автобуси и на интернет страницата itransportvarna.bg.


В понеделник обаче проверка на "Дневник"установи, че сайтът е спрян, тъй като таксата за неговата поддръжка в системата "Register.bg" не е била платена.


Крайният срок за приключването на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна"беше 9 юли м.г., но заради зле организирани обществени поръчки беше отложен с една година.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 442 Гневно

  Пълен батак! Гарантирано от герп..

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2967 Весело

  Една фирма може да ПОДАРИ нещо на държавата но възниква проблем. Фирмата няма да вземе пари, но пречат на служителите да вземат пари.

  подпис
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Стига съмнения, че стана като виц.
  Стандартният разказ започва така: Прибира се един мъж от командировка и какво да види...? В коридора - чужди мъжки обувки. От спалнята се чува пъшкане. Малко по-напред - артистично захвърлена риза. Влиза в спалнята и в леглото до голата си жена вижда запотен мъж. Слязъл и седнал в кухнята самотен. И като започнали едни съмненияяяя... Някъде тук е мястото, където хората се смеят.........

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Не можах да разбера точно какво е станало и къде е злоупотребата с платформата. Доколкото разбирам се гради паралелна платформа, за която ще се изсипят едни милиони, вместо да се ползва вече изградената частна платформа, която засега е безплатна.

 5. 5 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Нещо полезно вече го няма,много жалко за варненци и поздрави на Портнихааа

  В България властва беззаконието!
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Любопитно

  Тези пък се съмняват.Аз що не се съмнявам?

 7. 7 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#4] от "seth":

  Злоупотребата е, че общитана прави обществена поръчка, в която влиза и изграждането на този сайт itransportvarna.bg. От друга страна varnatraffic.com е безплатен сайт, който функционира от 2 години и е в голяма помощ на варненци. Та тарикатите, които разработват itransportvarna.bg, са решили да използват наготово информацията, която предоставя varnatraffic.com без разрешението на последните. От своя страна собственика на безплатния сайт сам е предложим да предостави за безвъзмездно ползване сайта си на общината, но те не са се съгласили, защото тогава няма как да се откраднат пари за изработването на нова система. Ако пък varnatraffic.com предоставят и API то тогава вземането на информацията от тяхната система е елементарно.

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Веднъж бай Ганьо хванал златната рибка.
  - Днеска имам промоция, каквото ти дам на тебе, ще дам двойно на комшията ти - казала тя.
  - Добре, искам една къща, 800 квадрата разгъната площ, топлоизолирана, с ПВЦ дограма и троен стъклопакет, веранда, тераса южно от покрива и външен асансьор, с който да се стига до терасата.
  Появила се в двора му такава къща, а в двора на комшията - два пъти по-голяма, с две тераси - южна и северна, с алуминиева дограма и шесторен стъклопакет...
  - Добре де, на тая къща се полага и двор, с горичка, езеро, плаж, тенискорт, футболно игрище, десет гаража, конюшня и хиподрум.
  Появил се и двор, с всичко поръчано. Погледнал го бай Ганьо, после погледнал двора на комшията и изръмжал:
  - Третото желание е да ми извадиш едното око!

 9. 9 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#4] от "seth":
  Мда - има нещо работещо и безплатно! Но чиновникът не може да вземе пари от нещо безплатно и затова се прави същото, но платено! Просто е ...

 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... принципа - „Защо да е лесно (безплатно), като може да етрудно (платено)“ в действие!
  Скубане му е майката

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#4] от "seth":

  С две думи да.

  Вече сигурно 10-та статия по темата има - да, изключително полезен сайт, но от Дневник да пишат когато има реално раздвиждване, а не от рода "След 5 дена предстои спиране на сайта"; "След 3 дена предстои спиране на страницата"; "Днес спря страницата"; Преди 3 дни спря страницата поради съмнения за злоупотреби"

  Trust no one.
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Истории от Мутроград. Ако ги събера в книга, ще стане световен бестселър.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Ефектът на еврофондовете е значително увеличен капацитет в кражбите

 14. 14 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#4:"seth"]Не можах да разбера точно какво е станало и къде е злоупотребата с платформата. Доколкото разбирам се гради паралелна платформа, за която ще се изсипят едни милиони, вместо да се ползва вече изградената частна платформа, която засега е безплатна.[/quote]
  Общо взето е така, да. За благото на народа - да направим отново вече направеното и да го платим възможно най-скъпо. Но няма как, не може да се ползват частни ресурси, защото както виждаме, на формата може да ѝ скимне да се цигани.

 15. 15 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  [quote#13:"V.Iliev"]Ефектът на еврофондовете е значително увеличен капацитет в кражбите[/quote]

  И наглост при извършването им.

  "Да, България"
 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#1] от "Миро":

  Всъщност е гарантиран от тимаджийска губерния.

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#16] от "гарата":


  [quote#16:"гарата"]Всъщност е гарантиран от тимаджийска губерния.[/quote]

  Всъщност, специално за Варна, това са синоними. ГЕРБ = ТИМ = на грабчо = на съсипване на бившата морска столица на страната.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Където и да пипнеш,все злоупотреби.Гарантирано от ГЕРБ и приятели.

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Евросредствата един ден ще свършат. После какво ще правят уважаемите управляващи?

 20. 20 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#17] от "Graf":

  То е много лесно да се плюе и да се говори, че се съсипва морската столица, когато статиите са само негативни, а и то явно това се цели. Когато има злоупотреба, трябва да се напише статия с ФАКТИ, а не когато има съмнения да се обяснява колко са лоши ГЕРБ, а другите колко са добри.

 21. 21 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 225 Весело

  Пешо прави сайт. Пешовия сайт няма общо с общината, но общината му казва "Ок, Пешо, прави си сайта, щом ти харесва, няма лошо". Същевременно общината също прави сайт. Пешо в един момент решава да си спре сайта. И по някаква непонятна причина му се ще общината да му е виновна, хем щото общината не била си направила сайта, хем щото щяла да прави сайт. Ех, тоз Пешо, добре че има кой да му се върже... Сега ако бях от циничните и мислещи хора щях да попитам какъв всъщност е Пешо и дали просто не се надява да си продаде самоделното сайтче без конкурс...

 22. 22 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#20] от "rado_sv":

  От друга статия за Варна:

  "община Варна, представлявана от бившия си кмет Кирил Йорданов, е допуснала цените за идентични дейности по обособени позиции за ремонтни и строителни дейности, да се различават до 1600 пъти"

  Айде сега коментирай ФАКТИ.

 23. 23 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 476 Любопитно

  [quote#21:"carpe*diem"]самоделното сайтче[/quote]

  Какво значи "самоделното сайтче"?
  Че "Пешо" сам си го е направил?
  А вие как си го представяте, някак по-купешки ли?
  Някой друг ли да му го направи на Пешо "сайтчето" ?
  Например с държавни пари, нали?
  Така сте свикнали май, но ситуацията е съвсем различна.
  Самоделното сайтче е най-ползваното и най-удобното в град, в който информацията въобще за градския транспорт-достоверната такава идва само от някакви безкористни оптимисти, нямащи нищо общо с онези от общината, които знаем как усвояват нашите пари.
  Та по-полека с квалификацията и иронията, защото отдалеч воните на онези от Общината-да не ги назовавам, че ще ме баннат, симпатяги мамини, охранени.

 24. 24 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "trafopost":

  Самоделно сайтче в смисъл че някой ей така е решил да си го прави. Доколко е добър или лош не коментираме, въобще не е това въпроса. "Пешо" може и най-хубавият сайт да е направил, все едно. Ако иска да го върти, ще го върти. Ако не иска - няма да го върти. Негова си работа, негово си занимание. И от там нататък целият филм в който сами се вкарват ми е смешен. Никого не защитавам.

 25. 25 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#24:"carpe*diem"]Самоделно сайтче в смисъл че някой ей така е решил да си го прави. [/quote]

  Или въобще не разбирате колко полезен и нужен беше такъв сайт на Варна или просто сте от "юнаците", които сътворяват безумие след безумие в сградата срещу гарнизонния стол.
  След като тези хора са го направили и работи и след като Общината използваше информацията от този сайт, защо сега ще се трошат едни пари за нов сайт?
  Ако ще се дават пари нека ги дадат на онези, които дълго време са поддържали "самоделния" сайт.
  Когато се направи нещо качествено и доказано във времето е по-добре то да се субсидира. И съм сигурен, че ще излезе в пъти по-евтино.
  Аз като данъкоплатец предпочитам парите ми да отидат за сайт, който съм ползвал и е полезен, вместо за поредната калпава работа на принципа-"дай да усвоим едни пари с едни наши хора".

 26. 26 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#25] от "trafopost":

  Частна фирма на своя глава прави сайт, на своя глава го спира, после иска от общината пари за да го пусне наново. Общо взето това е целия казус. Да ти обяснявам ли защо не се прави така?

 27. 27 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 476 Весело

  Как не се прави така?
  Не се прави сайт, който да е от полза на варненци?
  Да, Общината никога не го е правила.
  После частния сайт спира, защото Общината хем безплатно досега ползва информацията от него, хем ще плаща на някой друг тепърва и то много повече, отколкото би и струвало да плати на тези, които вече имат работещ и разпознаваем от варненци сайт?
  Да не говорим, че всичко можеше и да е безплатно за варненци:
  "От община Варна обаче отказват да сключат договор за безвъзмездното й използване, твърдят от екипа, разработил безплатната система."
  Да...наистина така не се прави в МУТРОГРАД!

 28. 28 Профил на black
  black
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#27:"trafopost"]Как не се прави така? [/quote]

  Не се хаби да отговаряш на тролове и амбразурчици ... те не са в режим на собствено мислене.

 29. 29 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Смисъл от САМО андроидки апликации няма. И всички знаят, че нищо няма да се случи само освежаване и нови автобуси и тролеи за усвояване на едни пари

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 30. 30 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#21] от "carpe*diem":

  Пешо прави сайт, на Пешо сайта работи и всички го ползват. Общината прави сайт, за много пари но странно защо информацията в сайта на общината е взета от сайта на Пешо и то без да го питат може ли и без едно мерси да кажат. Пешо спира сайта .. да не е идиот? На общината сайта и той спира!!
  Що спира?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK