Недоверието към администрацията във Варна може да осуети градски проект за 8 млн. лв.

Карта на VII микрорайон на варненския кв. "В. Левски", който предстои да бъде реконструиран.

© Google Maps

Карта на VII микрорайон на варненския кв. "В. Левски", който предстои да бъде реконструиран.След като граждани от варненския кв. "Васил Левски" възразиха срещу новия Подробен устройствен план  (ПУП) на един от микрорайоните в него, вчера главният архитект на града Виктор Бузев ги предупреди, че ако не приемат идеята на общинската администрация за пълна реконструкция на квартала, парите, предвидени за това, ще "отидат" в друг район - "Кайсиева градина" или "Аспарухово". Това се е разбрало при обсъждане на плана, организирано без предварителна разгласа в 17 ч. вчера.


"По тази причина на импровизираното обсъждане присъстваха само около 50 човека, които са успели да излязат по-рано от работа", оплакаха се недоволни жители на квартала в съобщение изпратено през страницата на "Дневник" във Фейсбук. 


Разчетите на общината показват, че реконструкцията на района ще струва 8 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Региони в растеж". Според главния архитект на Варна условието парите да бъдат отпуснати е да има одобрен ПУП и да са издадени разрешителни за строеж.
Заради притесненията, свързани с одобрения ПУП и издаденото строително разрешение за XVII микрорайон на кв. "Васил Левски", в края на февруари жителите му изпратиха писмо до кмета на Варна Иван Портних и председатля на Общинския съвет Тодор Блабанов. В него беше припомнена


хронологията на събитията


станали причина за недоволството им. 


Според писмото през ноември 2015 г. Портних е издал заповед за изготвяне на "технически инвестиционен проект за рехабилитация, благоустрояване и изграждане на техническа инфраструктура" в района.


На заседание на Общинския съвет във Варна на 2 декември м.г. граждани от района информират съветниците, че проектът сериозно ги притеснява. Веднага след това,


за да избегне евентуални бъдещи дебати


в съвета и намесата му в плановете за предстоящата реконструкция, според авторите на писмото, зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев е издал на 23 декември м.г. 12 отделни заповеди за промяна на съществуващия Подробен устройствен план в цитирания микрорайон.


Четири дни по-късно е издадено и разрешително за строеж за целия микрорайон, но то вече предвижда строителство "3 категория" за 11 различни обекта.


По този начин, според недоволните граждани, първоначалният план за облагородяване на района им, изготвен през юни 2015 г. е бил подменен с друг, който разрешава изсичането на 87 дървета без съобразяване с възрастта им, нанасяне на радикални промени в уличната инфраструктура и създава условия за мащабно застрояване.


Авторите на писмото твърдят също, че са научили за предвидените строително – монтажни работи в района си не по време на обществено обсъждане, каквото е предвидено по закон, а от преписката по административно дело, което сами са завели срещу местната администрация във Варна на 30 декември м.г.


Карта на район, който предстои да бъде напълно променен след предстоящата реконструкция.


"От текста на Комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект за района със съществуващите изисквания на Закона за устройство на територията става ясно, че бъдещото строителство има вероятност да доведе до


непредвидими и непреодолими последствия


не само за квартала, но и за целия град", твърдят гражданите от кв. "Васил Левски".


Една от най-критичните точки в инвестиционния план според тях е предвиденото изграждане на нови пътни платна върху дерето – канал по ул. "Мадара". Той е построен още през 1951 г. като съоръжение за преодоляване на последствия от сериозно наводнение. При това, преди още районът да бъде застроен.


"Събитията с наводнението във Варна от лятото на 2014 г. доказаха, че от Франгенското плато се стичат не само сериозни количества подпочвени води, но и земни маси и отпадъци, които затлачиха напълно целия участък от кв. "Изгрев" до т.нар. "Офицерски плаж". В продължение на два дни тогава всички подлези в района бяха пълни с кал. Сега, с предвидения проект ще се изграждат нови пътни платна върху самото дере, като в отделни части от дължината си те ще се носят от бетонни пилоти, набити в самото бетоново легло", пише още в писмото.


Според неговите автори в доклада към инвестиционния проект изрично е отбелязано, че "хидроложки доклад и изчисления за дебита на водите при евентуални рискови събития няма. Вместо това, оценяващите проекта са сметнали, че каналът ще изпълнява функциите си и занапред". Притесненията си от бъдещото


изграждане на пътно платно върху отводнително дере


гражданите на варненския кв. "Васил Левски" мотивират и с факта, че в частта "Геология" на проекта са открили през септември м.г. подпочвени води само на 1.5 м. от дъното на канала.


Освен това те обръщат внимание на това, че планът за реконструкция на VII микрорайон в квартала предвижда сериозно разширяване на сега съществуващите улици и увеличение на вътрешнокварталната скорост на движение , което буди подозрения, че те ще трябва да обслужват сериозен трафик в гъстонаселения район, както и нови, големи сгради, които ще се появят в последствие.


За изясняване на всички тези неясноти около проекта, жителите на засегнатия район са поискали от кмета на Варна и председателя на Общинския съвет да организират среща на 17 март.


Още вчера обаче главният архитект на Варна Виктор Бузев и Петя Проданова, кмет на район "Приморски" в града огнизираха обсъждане на проекта, тъй като по думите им в администрацията вече били "депозирани две подписки на граждани -


"за" и "против" новия ПУП на микрорайона


Според Проданова притесненията на гражданите били неоснователни, тъй като с предложения ПУП щели "да бъдат избегнати редица неясноти, които съществуват в действащия план на района от 1962 г.".


Само преди дни общинската администрация във Варна неочаквано разпространи до медиите подробна информация за проекта си, придружена с цветни електронни визуализации. Според нея това, което предстои да се случи в кв. "Васил Левски", е "модернизация и реконструкция на улиците, създаване на озеленена и благоустроена среда – с кътове за отдих за различните възрастови групи, спортни и детски площадки".


Според същата информация там


няма да бъде изградена нито едно нова улица


като не се предвижда и ново застрояване, а зелените площи щели да бъдат запазени и обновени.


Тъй като тази информация е в пълно противоречие с проекта за реконструкция, представен в хода на административното съдебно производство от декември м.г., протестиращите граждани обвиниха администрацията в опит за манипулация.


Като част от нея те посочиха и листовки, разлепени по входовете на блокове в квартала преди седмица. В тях общинската администрация информира за предстоящата реконструкция, но посочва данни от проекта, изготвен през юни м.г., а не този през ноември. Разликата между двата варианта е в това, че първият е одобрен от гражданите на кв. "В. Левски", а срещу втория протестираме. Вчера, по време на т.нар. "обсъждане" ни беше представен отново плана от юни м.г. А след кто заявехме, че това е пореден опит за измама ни беше подчертано, че тъй като кварталът е разделен на 12 подрайона с 12 заповеди на зам.кмета на Община Варна, то всеки от тези 12 подрайона трябва да води отделно дело, за да свали безумния план ", се посочва още в съобщението до "Дневник"..

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В Готъмсити-Варна е така. Или бетонират и изсичат всичко, за да усвоят аверските фирми едни 8млн. ... или изоставят квартала, за да усвоят аверските фирми едни 8млн. от други квартали.

 2. 2 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 533 Весело

  Общината разцепи квартала на 12 микрокварталчета от по три блока всеки, за да може да избегне обществено обсъждане! За един месец ударно одобриха 12 ПУП-а с разрешенията за строеж. Работи се с размах. Само дето чертаят на салфетка, на коляно и в тъмна стая. Затова се получават и изродски проекти.

 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Правилно решение. Като не искат да се благоустрои да си живеят в кочината. Парите да се дадат за друг квартал.

  Най-вероятно зад тази акция отново са зелените терористи, които по принцип са против нормални човешки условия за живот. Заради тях ще патят обикновените хора.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#3] от "Български патриот":

  Точно така! Първо правим тайно безумен проект, от който да краднем повечко, а после обвиняваме вас, че не го щете.
  Сготвих ти вкусни лайна. Не ги искаш? Стой гладен!

 5. 5 Профил на Стела Николова
  Стела Николова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Български патриот":

  Има слухове, че и "Аспарухово" не са доволни от проекта си."Кайсиева градина" да проверят какво им предлагат и дали пак няма нещо скрито.
  Г-н "патриот" обикновени граждани сме, не сме зелени, нито пембени.Искаме нормален проект, преасфалтиране на улици, без сечене на дървета, че и без това малко ни оставиха от Общината и да не ни пипат зелени площи.Не искаме много, но Общината не желае да направи друго, освен този проект.

 6. 6 Профил на Стела Николова
  Стела Николова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма ли предвидена наказателна отговорност за длъжностни лица, които въвеждат в заблуждение граждани, защото проекта, който им представят, всъщност не е този?
  Трябва ли да сезираме прокуратурата, че съвсем съзнателно на нас ни представят проект от 06.2015, а има последващ-актуален от 12.2015?

  Дали всъщност в Община Варна не са изготвени просто едни проекти, които да усвоят едни средства само за проектирането, а реализацията да зависи от друго?

 7. 7 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2122 Любопитно

  Ми като липсва нормален закон за фалит на физическите лица, така става с пространствата около имотите — на никой не му пука ни за достъп, ни за паркиране ни за смислени улици и улеснен достъп до имота. А е така, защото цената на имота не зависи от тези неща, а печалбата от построеното се формира директно в банката, дето "отпускат ипотеката"... със съответната горница дето баламите да я плащат (щото няма закон за фалит, дето да го ползват и да се откажат от прескъп имот, без да го платят). Те, нещата са си свързани, ама нали българина мрази да му дават акъл... и банките му дават пари, ама така му ги дават, че като си погледне вноската и да му се реве на глас...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 8. 8 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Кофти работа, тези хора не разбират, че първо се облагородява там, където частните инвеститори се канят да инвестират (т.е да построят своите предприятия или офиси на определени парцели). Щом като хората не желаят инвеститори (и техните строежи) в квартала си, парите ще се вложат в друг квартал, където има други желаещи инвеститори. Просто и логично, всеки ще го разбере.

  Между Кайсиева Градина и Владиславово има огромна тревна площ, върху която тук таме има изградени хипермаркети и изглежда изключително подходяща за инвестиране.

 9. 9 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Оф, логика и чудо. "Ако не харесвате плана ни, парите, които са предвидени за него ще идат другаде." И какво губят тук гражданите? Нима има смисъл да се прилага някакъв безсмислен план, само за да се изхарчат парите? Ако ще се харчат, нека е за добър план. Простотия световна...

 10. 10 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Не мирише на манипулация от страна на общината, ами направо вони!
  Мога само да гадая какви мътни си ги въртят в общината. Виждайки в какво се превръщат проектите във Варна, гражданите са прави да нямат грам доверие в общинската администрация.

 11. 11 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Искам да попитам тези, които са против реализацията на проекта предлагат ли нещо друго и какво е то?
  Искам да попитам любителите на зелените площи, защо не протестират против паркирането по зелените площи в кварталите, а протестират против регламентираното изграждане на паркинги?
  Искам да попитам докога трябва да чакаме Варна да затъва и да бъде изпреварена по благоустройство от градове на които доскоро се присмиваха варненци?
  Искам да попитам Спасчо освен пълни тоалетни и хейтърски статии ще остави друго след себе си на този град, когато един ден напусне този свят?

 12. 12 Профил на Стела Николова
  Стела Николова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "carbon":

  Драги анонимнико, първо намери и прочети какво включва новия план от 23.12., а не този, който ти показват на картинки , ако не си от тези, които ги показват.
  Зелените площи са прилежащи към старите блокове, а общината иска да ги отнеме и да ни остави по едно тротоарче от около метър.Е, не сме толкова загубени.

 13. 13 Профил на levskivasil
  levskivasil
  Рейтинг: 233 Неутрално

  двамата анонимни "многознаещи" - първо не е интересно вече с този похват - обидите за журналиста, а най-вече откритото призоваване да се "гътне" няма да възпроизведат нужния ефект на сплашване. Това първо.
  Второ - вземете вие двамата си застраховайте поне жалките глави, че вашите семейства да имат с какво да се изхранват като потънат блоковете. Семействата на загиналите в Аспарухово нямаха толкова време. Който го е видял ще го запомни.
  и да кажем най-после веднъж и завинаги истината - ПАРКИРАТ В ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ НЕ НАШИТЕ КОЛИ, А ТАКИВА КАТО ВАС, КОИТО СИ ПОСТРОИХА НЕЗАКОННО СГРАДИ БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ И ПАРКИНГИ И ТАКИВА, КОИТО ЖИВЕЯТ В СЪСЕДНИ КВАРТАЛИ , НО ПЪК РАБОТЯТ НАБЛИЗО. Доста от тях рускоговорящи. С един щяхме да се бием, но доброто ни възпитание надделя. Неговият страх да не го отнесе го накара повече да не спира в градинката ни. Има още да се трудим, докато превъзпитаме идиотите, които си мислят че Варна е задната кочина за боклук в селския им двор.
  ВАРНА НЕ Е РОДНИЯ ВИ ДОМ И КАТО ТАКИВА НЕ СТЕ В ПРАВОТО СИ ДА КАЗВАТЕ КАК ДА ИЗГЛЕЖДА.
  Варненец е този, който милее за нея, който истински страда като вижда в какво я превърнаха "бузевци" , който не е безродник и родоотстъпник и на когото му пука в какъв свят ще живеят Децата му.
  Решения като това да удавиш не само жителите в левски но и всички надолу по течението НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ НИКАКВО РЕШЕНИЕ и показват само слабоумието на администрация и проектантите. Впрочем последните са само двама, единият - нормален геодезист, но човекът си каза, че просто трябва да яде. От копче станало балтон и той също се чуди как да оправи простотията.
  А простотията е именно тази - измисляш че план няма, после правиш нещо съвсем недостойно и различно от истината, после се надяваш за 10 дена да минат всички служби да си сложат печата и най-вече се надяваш НИКОЙ ОТ ПОТЪРПЕВШИТЕ ДА НЕ РАЗБЕРЕ.
  За жалост - това са си чисти заблуждения на не умни "администриращи". Тя проданова на хората от Чайка им беше казала , че и "да се палете и да не се палете - план и строителство ще има" и се чудя и мая - с какъв акъл излезе пред гражданите на Левски да им обяснява колко било добре да се застрои канала. Я да си стои в публиката - при колегите си, които имитираха "редови граждани от квартала" / цялото Приморски беше събрала в залата, на първия ред - зарзаланов със зам.кмета боев/. По-добре кметицата , която не сме избирали , да си излезе в безсрочните болнични, защото тя като я каним никога не е здрава, а когато иска - пуска съобщения за среща с нея 1 час преди това.
  ВСЪЩНОСТ ТОВА КОЕТО ПРЕДСТАВИХА НЕ Е ДОРИ ОТ ЮНИ. ПРОЕКТЪТ Е СТАР - ОТ 2014 , НИКОЙ НЕ ИМ ГО ОДОБРИ, НЕ НАМЕРИХА ПО НОРМАЛЕН ПЪТ НАЧИН ЗА ФИНАНСИРАНЕ И БЕЗ ДА ПРОМЕНЯТ НИКАКВИ ЧАСТИ ОТ ДОКУМЕНТАЦИЯТА, ВКАРАХА НОВИТЕ ПУП-ОВЕ, А ЧЕРТЕЖИ ЗА СЕГАШНОТО СТРОИТЕЛСТВО НЯМА.
  НИКАКВИ.
  ИМА САМО ОПИСАНИЕ ... НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ПРОЕКТ .
  НО ПЪК ИМА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОИТЕЛСТВО!
  Това никой не го вярваше, докато не го дадоха от съда.
  Е, иначе съдът "случайно" реши, че гражданите, подали заявлението за "незаинтересовани", но това поне подлежи на размисъл и нови дела.
  БЕЗУМИЕТО НА САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИТЕ СЕ ЗА БОГОВЕ Е БЕЗГРАНИЧНО.
  ТОЗИ ПЪТ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ БОГ !
  За хората остава да ги заплюят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK