Часове след протест срещу общински проект за 8 млн. лв. във Варна се появи и подписка в негова подкрепа

Подписката в подкрепа на общинския проект във Варна

© Таня Станева

Подписката в подкрепа на общинския проект във ВарнаСамо няколко часа след като вчера граждани разпространиха протестно писмо срещу общинския проекта за реконструкция на микрорайон от варненския кв. "Васил Левски", опонентите им изпратиха до медиите копие от подписка в подкрепа на проекта.


Той е на стойност 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени по програмата на Европейския съюз "Региони в растеж".


Според противниците на реконструкцияата, проектът е бил променен тихомълком между първото му представяне през юни м.г. и декември, когато са били издадени 12 отделни кметски заповеди за промяна на съществуващия Подробен устройствен план в цитирания микрорайон.
За да бъдат "съборени" те в съда, трябва да бъдат заведени 12 отделни съдебни дела, заяви вчера пред протестиращите главният архитект на Варна Виктор Бузев.


Гражданите (в дясно на снимката), заявили подкрепата си за общинския проект. В следата, кметът на варненския район "Приморски" Петя Проданова.

© Таня Станева

Гражданите (в дясно на снимката), заявили подкрепата си за общинския проект. В следата, кметът на варненския район "Приморски" Петя Проданова.


Съдържанието на заповедите, както и последвалите ги строителни разрешения предвиждат изграждането на паркинги върху зелени площи, изсичането на 87 дървета, покриването на отводнителни дерета в район с риск от наводнения, за да преминат по тях нови улични платна за активно движение на автомобили. В последния си вариант проектът поражда и съмнения за подготвяно ново активно строителство в и без това презастроения микрорайон.


Ден след провеждането на т.нар. "информационна среща", посветена на проекта за обновяване на VII микрорайон в кв. Левски, друга групата на поддръжниците му са внесли "подкрепяща подписка в администрацията на район "Приморски".


Тя е била приета от Петя Проданова, кмет на района. Инициативата е бил подкрепена от 411 души и е заведена в деловодството на Община Варна, гласи разпространеното прессъобщение.


"Категорично подкрепяме идеята за реализация на проект, финансиран с европейски средства, който ще облагороди градската среда, в която живеем, гласи текстът, под който са сложени 411 подписа. Нека варненската общественост бъде наясно, че хората "за"  са много повече отколкото тези, които бойкотират проекта".


Текстът на подписката обаче оставя впечатлението, че е писана от общински служители, тъй като съобщава подробно и в административен стил за инициативи, подготвяни от район "Приморски".


Подписалите се са упоменати само с две имена и адрес, които не представляват надеждно проверими лични данни, а голяма част от имената в подписката са попълнени с еднакъв цвят химикал и идентичен почерк.


Подписалите се в подкрепа на общинския план са упоменати само с две имена и адрес, които не представляват надеждно проверими от служба ГРАО лични данни, а част от данните в подписката са попълнени с еднакъв цвят химикал и идентичен почерк.

© Таня Станева

Подписалите се в подкрепа на общинския план са упоменати само с две имена и адрес, които не представляват надеждно проверими от служба ГРАО лични данни, а част от данните в подписката са попълнени с еднакъв цвят химикал и идентичен почерк.


"Администрацията на района е готова да организира още тематични срещи, на които гражданите могат да поставят въпроси по темата с участието на експерти от проектантския колектив, разработили частта "Озеленяване" в проекта, пише в текста на подписката. По време на срещата ще бъде подробно разяснена предвидената  компенсаторна програма от 304 нови декоративни дървета,  в това число 112 иглолистни и 192 широколистни, 6880 бр. декоративни храсти / живи плетове и свободни групи / и 15 620 кв. м затревени площи , които представляват в пълен обем обновяване на зелените площи", са написали гражданите, подкрепили общинския проект във Варна.


Съмненията на опонентите му са, че се подготвя поредния "мегапроект", финансиран със средства по оперативни програми на Европейския съюз, който трябва да бъде изпълнен от "дежурните печеливши" в конкурсите за възлагане на обществени поръчки на община Варна.


"В Готъм сити-Варна е така, написа вчера юзър с никнейм "Дундурук" във форума на "Дневник" по повод на спора . Или бетонират и изсичат всичко, за да усвоят аверските фирми едни 8млн., ... или изоставят квартала, за да усвоят аверските фирми едни 8млн. от други квартал" - от "Дундурук".


Коментарът му бе във връзка с казаното от главния архитект на Варна Виктор Бузев, че ако гражданите в кв. "В. Левски" не приемат поректа, той ще бъде реализиран в друг район на Варна - "Аспарухово" или "Кайсиева градина".

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Орел рак и щука!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Някой изненадан?

  Fail with honour then succeed by fraud
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Бузев си е проклятие за Варна, спор няма.

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Часове след протест срещу общински проект за 8 млн. лв. във Варна се появи и подписка в негова подкрепа.

  За съжаление комунистите и техните похвати никога не са си тръгвали от Варна. Мафията пръкнала се от тях превзе града ни.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1843 Весело
 6. 6 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 690 Неутрално

  контра протест - последното изобретение на държавна сигурност!

 7. 7 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 822 Гневно

  Мръсна бандитска паплач!Не се наядоха!

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Това си е типичната мафиотска схема на общинарите!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 473 Весело

  Ей, много ниско нивото в администрацията! Една фалшива подписка не могат да направят без да си личи. Туй административното мислене явно осакатява човека.
  А междувпрочем, човекочасовете, които вкараха в имитация на обществено обсъждане вече стигнаха количество, достатъчно за истинско обсъждане.

 10. 10 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 506 Весело

  3-ти МАРТ УРА!

  Стана ли ви, патриотично е, родолюбци !!

 11. 11 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#9:"nikolay_mihaylov"]Ей, много ниско нивото в администрацията! Една фалшива подписка не могат да направят без да си личи. [/quote]
  И аз това си помислих. Хем крадливи, хем го правят без финес.

 12. 12 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не си даваме дърветата, градинките са ни достатъчни, НЕ НИ ПИПАЙТЕ КВАРТАЛА !!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на levskivasil
  levskivasil
  Рейтинг: 217 Гневно

  така наречения "гражданин" вдясно е геодезистът Димитър Петров. Офисът му е в новата кооперация на Каймакчалан. Жената вероятно живее в същия затворен комплекс /това са новите кооперации на юг от бл.14 на Св.Ирина. Имат си гаражи и вътрешни паркоместа в двора, но голяма част от тях за да не си ги купуват от дилов /строителя/ - спират наоколо и най-вече в ГРАДИНКАТА НА БЛОК 14. Затова сега тази зелена площ, която е ЧАСТ ОТ ПАРЦЕЛА НА БЛОКА ще бъде превърната в нова УЛИЦА АКАЦИЯ.
  Подписката, която истински загрижените за квартала хора създадоха и внесоха в общината има три имена , адрес и първите цифри от ЕГН. Всеки сам си написа имената,адресите,егн и се подписа. Писмото е внесено от 4 общински съветници до кмета и председателя на общ.съвет с молба за среща с портних и проектантите, ведно с общинския съвет и одминстриращите проекта 3 дни по-рано от датата - миналия четвъртък от 18.00 в зала Пленарна обаче си говорихме сами. ТОВА НЕУВАЖЕНИЕ, ПРИ ПОТВЪРДЕНА СРЕЩА СЕ НАРИЧА НЕУВАЖЕНИЕ И НИЗОСТ. Половин час преди срещата спряха да си вдигат телефона, но пък си пратиха клакьорите.

 14. 14 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Естествено е да има подкрепяща подписка. Не може щепа платени протестиращи да стопират облагородяването на цял микрорайон. Все пак там живеят много повече хора.

 15. 15 Профил на levskivasil
  levskivasil
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "ladymerilin":

  платените се виждат от снимката.
  Неплатените не се снимат с кметовете, защото от тах кметовете се крият.
  А Вие ако сте "целия квартал" да бяхте се погрижили да си искате плана и да видите какво е останало от земята под блока Ви.
  Пък тогава да вземате страна.
  Българският НАРОД е оцелял не заради незнание, не заради сляпа вяра, не заради глупост.
  А заради ЗНАНИЕ, УБЕЖДЕНИЯ И СЪПРИЧАСТНОСТ.
  Методите "разделяй и владей" са римски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK