Общна Варна няма намерение да спре съмнителния търг за почистването на града

Общна Варна няма намерение да спре съмнителния търг за почистването на града

© Доротея СпасоваКъм момента процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчки за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на община Варна все още не е приключила. Така кметът на Варна Иван Портних отговори на вчерашното искане на лидера на ДСБ Радан Кънев за спиране на търга заради допуснати нередности при организирането му.


Ако търгът за над 60 млн. лв. не бъде прекратен, в следващите пет години почистването на Варна може да отидe в компании, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви и собствениците на "Титан".


Два техни консорциума - "Варна 1" и ЗМБГ, са класирани на първо място, като са наградени с максимални точки за техническа оферта, а цените им са най-високи, огласи лидерът на ДСБ. Според казаното от него Варна е била разделена на пет зони, като фаворита не се конкурират никъде. Според Кънев вероятното обяснение за това може да се търси във факта, че и в двете обединения участват фирми на Домусчиеви и лесно е можело да се координират помежду си.
В отговор на направените констатации зам.-кметът на Варна Христо Иванов, в чийто ресор са дейностите, за които е и въпросната обществена поръчка, заяви, че при обявяване на процедурата не е била подадена нито една жалба по отношение на методиката на оценяване на участниците. 


"Комисията продължава работа по оценка и класиране, каза Иванов. Новата обществена поръчка включва много нови допълнителни изисквания към фирмите – нова техника – машини с двигател клас "Евро 5", нови съдове, по-висока кратност на събираемостта на отпадъците, ръчно и машинно миене на улици и тротоари, метене, събиране на едрогабаритни отпадъци, на биоотпадъци, почистване на пътни знаци, парапети, мантинели, графити и др.".


Според Христо Иванов към момента са оценени техническите оферти, в които кандидатите описват различни показатели. Това ставало по специални таблици, с посочени мотиви.


"Този протокол ще бъде качен в сектор "Профил на купувача" в сайта на община Варна заедно с решението за класиране, така както изисква ЗОП", обясни зам.-кметът на Варна.


Иванов каза още, че що се отнася до "упражненията по темата "спиране на обществени поръчки"  - едни или други ремонти могат да почакат, но чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки".


Заместник-кметът на Варна се позова и на неназовани представители на туристическия бранш, "които вече реагирали остро на искането за прекратяването на обществената поръчка и я определили като опит за саботаж на туристическия сезон".


Вчера Радан Кънев показа документи, от които става ясно, че най-близкият конкурент на победителите "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ – обединението "Грийн партнърс БКС" (свързано с Румен Гайтански-Вълка), е получило по 48 точки в наддаването за петте района на Варна. А цените, предложени от ЗМБГ и "Консорциум Варна 1", са средно с около 40% по-високи от тези на конкурента им. Според Кънев това е около 20 млн. лева за периода на петгодишните договори, които предстои да бъдат сключени.


Ако оспорваната от Рдан Кънев процедура не бъде прекратена дружествата на Домусчиеви ще почистват районите "Младост", "Владиславово", "Аспарухово", "Одесос" и "Приморски".


В "Консорциум Варна 1" влизат дружествата "Ай Ес Ви трейд" и "Нелсен чистота". Първата компания се води собственост на две физически лица, но от отчета й става ясно, че се финансира от свързаното с Домусчиев дружество "Есте пропъртис", което през 2009 г. е отпуснало заем от 9.7 млн. евро на "Ай Ес Ви трейд", а за контакти е посочен e-mail с разширение huvepharma.com, което също е от групата на братята.


"Нелсен чистота" пък е част от "Титан интернешънъл холдинг" и "Титан АС". Двете компании от години отговарят за събирането на сметта "Младост", "Аспарухово" и "Одесос". Тандемът "Титан" - Домусчиев вече спечели и поръчките за повече от половината от кварталите на София през миналата година.


ЗМБГ също има връзки с Домусчиеви. В капитала й с 40% участва дружеството "Бул инвест груп 2009", което е собственик на футболния клуб "Лудогорец".


П повод искането на Радан Кънев за спиране на обществената поръчка вчера Христо Иванов заяви, че с публикуването на ценовите оферти след приключване на работата на комисията, щяло да стане ясно, че освен фирмите на братята Домусчиеви в търга за почистването на Варна са участвали и други дружества. Част от тях предложили по-високи цени, а имало и такива, които предлагали "почистване на метро и трамвайни трасета във Варна".


До 2013г., по врем на управлението на бившия варненски кмет Кирил Йорданов Христо Иванов беше заместник-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика". В това си качество той бе един от тримата общински служители, подписали протокол за приемането на напълно неизползваема общинска сграда. Тя беше построена по поръчка на община Варна и струваше 1 млн. лв. Сградата трябваше да служи като център за обучение на деца от ромски произход.


Малко след приемането и обаче тя беше изоставена, защото беше негодна за ползване. Случаят беше описан подробно в критичен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция с който и в момента се занимава прокуратурата. Въпреки това през 2013 г. Иванов беше назначен за заместник на сегашния кмет на Варна Иван Портних.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Поне да си бяхте оправили правописните грешки.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1932 Весело

  Алоу Варна и снега ще чистят и снега .
  Нема лабаво всичкото милиционеро - ДС се запасява за петилетка напред а това е вече явен знак, че Баце пак шЪ Фърля пешкира и Петър Москов да види един по - широк и по - як одър в Правителствена да има в резерв инак шЪ бере ядове.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Весело

  Е нали това е идеята на офшорната демокрация и на червените офшорки-чрез "съмнителни" сделки назначените капиталисти да богатеят лесно! Докато има лесни пари за едни, няма да има никакви пари за останалите!
  Няма нужда от частни концесионери, общините могат да чистят сами за 5-6 пъти по-ниска сума! Но далаверата си отива!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Статията/втора по същата тема в рамките на два дена/, цели да ни внуши, че една все още неприключила процедура по възлагане на обществена поръчка е в разрез със закона. Поръчката, повтарям е само на първи етап-ощенка по технически параметри, но вече за ДСБ, Дневник и Радан е приключила, та чак и е известен броя на окончателните точки за класиране!
  Не може ли малко по-сериозно?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А защо изобщо трябваше да се закрие общинската фирма чистота и да се възлага почистването на града на частни фирми? Сметосъбирането и почистването на града се извършваше и преди 9 септември 1944 г.,от обшинска фирма.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  Достатъчно взехме на нашите хора.Няма гладни да ги оставим я.

 7. 7 Профил на xki52318522
  xki52318522
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ''До 2013г., по врем на управлението на бившия варненски кмет Кирил Йорданов Христо Иванов беше заместник-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика". В това си качество той бе един от тримата общински служители, подписали протокол за приемането на напълно неизползваема общинска сграда. Тя беше построена по поръчка на община Варна и струваше 1 млн. лв. Сградата трябваше да служи като център за обучение на деца от ромски произход.''

  Хора, които не би трябвало да припарват до общински/държавен пост след такава случка са назначени отново и си действат ! ( Без да споменаваме дали не трябва да са в затвора евентуално ) ... Жалка картина - безогледно крадене а след това се чудим, защо сме най-бедните в Европа - ами за това !

 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  Раданчото, какво иска, да хваща метлата и да чисти Варна? Има си ЗОП и процедури ще е добре политиканите да не се бъркат в работата на Общините....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  как може да се ходи на търг за почистване на райони ,като напр Бриз , Св Никола и Евсиноград ,като в тях нито има смето извозване ,нито се чистят и мият улици ,защото просто такива няма , няма асфалт ,има само данъци на най високо ниво за първа зона ,които потъват незнайно къде ,това са поне 20 милиона годишно ,за които пари ,ако се харчят прозрачно ,щяха за 3 години да се асфалтират наново всички улици в тези квартали .

 10. 10 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Предлагам Радан Кънев да дойде лично да почиства града, след като има съмнение за злоупотреби. Мисля че така е най-редно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK