Промените в Закона за Черноморското крайбрежие ще решат съдбата на "дивите къмпинги" край Шабла

Промените в Закона за Черноморското крайбрежие ще решат съдбата на "дивите къмпинги" край Шабла

© ДневникАко в новия проект на Закона за Черноморското крайбрежие т.нар. бивакуване през лятото бъде забранено, община Шабла ще трябва да преразгледа проекта си от август м.г. за предоставяне на 195 дка за тази дейност. Това заяви Теодора Димитрова, главен експерт в отдел "Туризъм" на администрацията.


"През август миналата година – в самия край на сезона, въведохме правила и предоставихме терени за този вид почивка, тъй като нейните привърженици явно се увеличават, каза Димитрова. Решението ни да обявим инициативата си тогава имаше по-скоро "информационен" характер и целеше да разясни на хората къде и при какви условия могат да почиват с палатките и кемперите си край Шабла."


Според главния експерт готвените сега помени в законите за туризма и за Черноморското крайбрежие може да накарат общинската администрация в Шабла да преразгледа проекта си от миналата година.
"Трябва да видим най-напред дали в новия вариант на законите ще съществува термин като "бивакуване" и дали ще бъде направено разграничение между него и "дивото къмпингуване", обясни Теодора Димитрова. Едва тогава ще можем да кажем какво ще предложим на туристите, които предпочитат да почиват с каравана или палатка край морето", обясни тя.


На фона на скандалите и глобите, налагани на диво къмпингуващите през миналата година по Южното Черноморие, община Шабла отреди специални терени в района на т.нар. Граничарски плаж, на север от Крапец и село Езерец, както и в местността Ашалъка на с. Тюленово.


Там срещу 2 лв. за терен от до 10 кв.м почиващите можеха да сложат палатките си, каравани и кемпери. На местата бяха поставени контейнери за боклук и химически тоалетни, бяха въведени правила, които забраняваха отсичането на дървета, пашата на животни и др. От кметството предприеха инициативата си, след като екоинспекцията във Варна определи, че за разполагането на биваците не е необходима оценка за въздействие върху околната среда.


"Разбираме хората, които искат да почиват така, каза Димитрова. Но не може да влезеш с колата или кемпера си направо върху дюните. Освен това събирането на отпадъците също е разход, който частично покриваме със символичната такса, която бяхме предвидили да събираме. Сега явно трябва да изчакаме до средата на април, за да видим какво ще бъде предвидено в новите текстове на законите."


Междувременно днес стана известно, че министър-председателят Бойко Борисов в качеството си и на председател на ГЕРБ е разпоредил на депутатите от партията си да внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие.


Отмяната трябва да стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


"Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът "къмпингуване" трябва да бъде конкретизиран", заяви Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK