Битката за забрана на колите във варненската Морска градина стана трагикомична

Битката за забрана на колите във варненската Морска градина стана трагикомична

© Надежда Чипева, КапиталИсторията със съдебните забрани и разрешения за движение на автомобили в северната част на варненската Морска градина влезе в нов трагикомичен цикъл. Най-напред - в края на февруари т.г. Варненският административен съд разпореди на местната Общинска полиция да преустанови ограничаването на свободното движение на автомобили в парка. Полицейските патрули бяха разположени на входовете на Морската градина, за да приведат в действие заповед на кмета на града Иван Портних. С определение от 21 март т.г. обаче Върховният административен съд отмени разпореждането на съда във Варна. Така полицейските патрули получиха възможността отново да заемат местата си.


Това, което последва, бяха серия жалби и съдебни решения, свързани с тях.


Върховния административен съд се произнесе по повод жалба, изпратена от дружествата "Мимоза 2" и "БМ Градина 15", както и от Сдружение "Събрание за защита на демокрацията". С нея те поискаха служителите на полицията във Варна да спрат ограничаването на свободно придвижване с автомобили до обекти в тази част на Морската градина, наречена Салтанат.
"Мимоза 2" е собственик на градински център в парка, а "БМ Градина 15" на ресторант. Собствениците на двете компании, както и други собственици на заведения, жилищни и административни сгради са регистрирани като управляващи сдружението "Събрание за защита на демокрацията".


В мотивите към последното определение на Върховния административен съд се посочва, че "преминаването и паркирането на МПС в населените места е регламентирано със Закона за движение по пътищата. Този закон се прилага и за местността Салтанат независимо от статута й, съгласно действащите устройствени планове и фактическото ползване на територията и обектите в нея".


Разпореждането на варненския съд от края на февруари за допускане движението на автомобили в парка, предизвика остра реакция от страна на граждански и природозащитни организации във Варна. То беше оспорено и лично от кмета на града Иван Портних. "Съдът върна Морската градина на колите! Султанат????", написа той в профила си във фейсбук.


Сега Върховният административен съд взе решение, с което остави без уважение жалбата на Портних. Причината е, че според съдебния състав страна по делото е не той, а началникът на Общинска полиция във Варна.


Сагата с периодичното спиране и допускане на движението на коли в Морската градина във Варна продължава с години. Проблемът изглежда неразрешим, тъй като е плод на административно двуличие, което новата кметска администрация във Варна наследи от тази, оглавявана до март 2013 г. от Кирил Йорданов.


От една страна, по настояване на природозащитниците местността Салтанат получи статут на парк, който естествено и напълно изключва движението на леки коли по алеите.


От друга - в продължение на повече от две десетилетия самата община във Варна е издавала строителни разрешения и актове за ползване на къщи, многоетажни жилищни постройки (изградени под прикритието на формулировката "сграда с обществено предназначение), ресторанти, градински центрове и др. Всички те имат законно изградени подземни и открити паркинги, а заведенията трябва да бъдат зареждани и обслужвани. Тези факти дават основание на собствениците им да твърдят, че забраната за движение на автомобили в парка нарушава правата им.


В същото време, след като беше продадена на дружеството "Холдинг Варна" (част от групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка), крайбрежната част на парка беше извадена от територията му и сега движението на автомобили до намиращите се там заведения е абсолютно безпрепятствено.


Сблъсъкът на тези разнопосочни решения и позиции беше използван от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, за да печели обществена популярност и да блокира критичността на природозащитниците към действията на администрацията му. Сега, по всичко личи, в тази роля успешно влиза и наследникът му Иван Портних.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  Моментното състояние на морската ведно с алея1 е трагикомично!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6248 Неутрално

  Аз пък не мисля, че '' самата община във Варна е издавала строителни разрешения и актове '' ! Всеки документ е подписан от конкретно лице с конкретна длъжност - до изясняване на случая в ареста, запор на сметките и имуществото ! Имотите се обобществяват и собствениците се компенсират с общински имоти примерно в ''Кайсиева градина'' !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  В чужбина има градове където т.н."историческите центрове" са забранени за коли. Но на живущите се разрешава. Естествено всичко се следи стриктно и не се допускат злоупотреби.
  Нещо такова може да се направи и за Варна. Колко са живущите на спорното място?

 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Сблъсъкът ... бе използван от бившия кмет на Варна Кирил Кирил Йорданов...по всичко личи, в тази роля успешно влиза и наследникът му Иван Иван Портних...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Тия ТИМ-аджии си правят каквото си искат, съсипаха хубавия град!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Мисля, че липсва част от статията.
  Говоря за следния параграф:

  "В същото време, след като беше проддена"

  Моля публикувайте целия текст.

 8. 8 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer": Малка поправка: Моментното състояние на България е трагикомично.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":

  ТИМ-аджии, СИК-аджии - същата боза!
  Главния СИК-аджия го играе Премиер!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":

  Градът все още си е много хубав, не знам защо има хора, които се оплакват.

  "Разпореждането на варненския съд от края на февруари, за допускане движението на автомобили в парка, предизвика остра реакция от страна на граждански и природозащитни организации във Варна."

  Това, че 10 човека излязоха на протест не е гражданска позиция. Т.е. си правя извод, че щом са толкова малко, смятам, че гражданите не са на същата позиция като тях.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 11. 11 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "...С нея те пискаха служителите на полицията във Варна да спрат ограничаването на свободно придвижване с автомобили..."
  "...пискаха..."!!!
  Показателно!

 12. 12 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":

  Всъщност тия дето съсипват са от разни новодомци от селата които искат да си избиват комплексите. А и нашенецът навсякъде иска да е с колата. Пресен пример - зелените релси в София.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":
  къде в статията видя тим

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":

  Трябва да си ултра, мега, извънземно тъп, за да сложиш минус на този коментар. Ама, ей го на, цели седмина глупаци до момента.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 15. 15 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 368 Весело

  Кой дебилен съд реши, че задължително трябва да имаш автомобилен достъп до жилището си?!
  Ако аз си вдигна законна къща в планината, държавата ще ми построи ли асфалтов път?
  Ако утре "собствениците" на заведения в морската поискат железопътен достъп, общината ще им пусне релси и ще построи по една гара за всеки ли?!

 16. 16 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  г-н Дерибеев, ако е удобно да попитам, вие коя област от родината местообитавате?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 17. 17 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  И към Дневник - уважавам Спас Спасов, а и съм пишещ човек, грешки стават, но няма ли кой да хвърли едно око на материала преди да се публикува?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#16] от "frisky":
  недалеч от въпросната ясно защо спомената тук алея първа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ако се забрани достъпа на автомобили, ресторантите, които не могат да се снабдяват ще затворят и ще запустеят, а туристите ще недоволстват, защото няма да има къде да пият една кола през лятото.

  Това искат еколозите - морската ни столица да запустее.

 20. 20 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  О, аз го виждам навсякъде! Кой си играе на война между кмета и съда според вас?

 21. 21 Профил на today
  today
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#13:"дерибеев"]къде в статията видя тим [/quote]
  Ти чете ли какво пише???

  [quote#0:"статията, към края"]В същото време, след като беше продадена на дружеството "Холдинг Варна" (част от групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка), крайбрежната част на парка беше извадена от територията му и сега движението на автомобили до намиращите се там заведения е абсолютно безпрепятствено. [/quote]
  Химимпорт, ЦКБ, Холдибг Варна = ТИМ

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 22. 22 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Изключително съм радостен за варненци, че толкова нямат други проблеми, това означава, че общината и гражданите се справят добре. Естествено винаги ще има едни хора, които са вечно недоволни за нещо, но в крайна сметка Варна трябва да се развива като туристически град. Интересно ми е само защо се обръща толкова много негативи към община Варна и дали, ако друга политическа сила не беше на власт щеше да е друга песен.

 23. 23 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отнесен":

  Ако това, което показвате, не е сарказма ви, то са просто
  Глупости.

 24. 24 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Благодаря, че допълнихте текста.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#21] от "today":
  а преди как беше ? а алея първа къде е знаете ли ? къде беше свлачището миналата година и защо в частта от ската собственост на алея първа защо нямаше свлачище ? изненадах се че не ги нападна по руска линия .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  плановете на Варна се изготвяни от ТПО Варна, дружество собственост на Химипорт, вкл. прословутия ОУП на морската... правиш си плана, хората ти в ОС го гласуват и готово

  впрочем, ясно ли е защо сайта на проектантската е свален в момента... Спасе?

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  Важното е да върви оборота! останалото са али бали......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Виждам, че пак има замесени "екозащитници". Тези хора са срам за зелената идея, защото те не я защитават, а рекетират бизнеса в цяла България с техните искания. При положение, че има законни къщи защо ще се спира достъпа?. Наистина трябва да има ограничение на външни лица да не влизат, но собствениците си защитават позицията и е абсолютно нормално.

 29. 29 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Виждам, че в настоящия разговор има 3-4 души, които изобщо вдяват за какво става въпрос във Варна. Единият даже го е написал черно на бяло, кой какво изготвя, кой какво подписва и т.н.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 30. 30 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nach":

  Значи според вас и кметът на Варна е екозащитник? хахахахахха

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Решението е просто бариера с чип карта!!!

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  Варненци трябва да съберат пари и да откупят частната собственост в парка. Друг вариант няма.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#10:"nikivan"]Това, че 10 човека излязоха на протест не е гражданска позиция. Т.е. си правя извод, че щом са толкова малко, смятам, че гражданите не са на същата позиция като тях.
  ----------------------
  Така е,ама Спас раздухва темата за един хонорар...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Хайде стига с глупостите, коли в Морската градина не се движат. Това за което става дума е Салтанат, което не е парк и никога не е било. Това, че е предвидено в ОУП за парк, означава, че трябва да се изготви ПУП, да се отчуждят имотите на хората, които са инвестирали там, да се изготви инвестиционен проект, да се издаде разрешително за строеж, да се изгради, да се издаде разрешение за ползване и VOILA Салтанат ще стане парк.

 35. 35 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Моите уважения към автора на статията, но позицията на ДСБ-Варна, която защитава е срамна.
  "в продължение на повече от две десетилетия самата община във Варна е издавала строителни разрешения и актове за ползване на къщи"
  вярно е, че общината е издавала разрешения, но трябва да се уточни за какви сгради и с какви стимули.
  Отделно твърдението "Сега Върховният административен съд взе решение, с което остави без уважение жалбата на Портних. " без да се спомене, че има и друо решение по идентична жалба, което я отхвърля без право на обжалване е "леко" манипулативно.

 36. 36 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отнесен":

  и ти ли си с некое ресторантче там? Ми вземете си електрически колички да си пренасяте рано сутрин продуктите. Или, викаш друго си е да си джиткаш измежду раята с ЛексУсчето, а?

 37. 37 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#35] от "edmund0":

  Това, което вероятно прави автора със всяка статия по темата е да реди думички срещу кмета, използвайки фактите, както е угодно. Качеството и смисъла на материала явно нямат никакво значение, единственото важно е, че самото писание се използва като повод за поредния залп по Портних. Но това едва ли е убягнало на читателите. По-интересна е ролята на ДСБ-Варна в цялата тая работа - в една от предишните версии (версия, защото всички материали по темата носят нищожно малко нова информация и като мантра повтарят едни и същи идеи) на настоящия материал вече писах за съветниците на ДСБ и ролята им в процеса. Освен всичко друго една, казват хората, голяма част от членовете и симпатизантите на варненската радановата дружина са я с заведенийце, я с къщичка нейде из парка, вероятно случайно придобити в периода 1995-2000 (тогава областни управители са Кирил Йорданов и Добрин Митев), получили разрешение за строеж и застроени през 200-2008, че и по-насам, когато кмет беше... Йорданов, Кирил.
  Така изобщо не мога да си представя причините, поради които Дневник продължава да разчита на материалите на настоящия автор. Вероятно една от тях е непрофесионалния характер на познанията ми по журналистика и стилистика, а оттам и неадекватността на оценката ми. Не знам, не знам, хаха.

 38. 38 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "neznaiko.bg": хиляди, поради което не е подходящо решението. Впрочем, Общината следва да даде точен отговор - защото ги е разрешавала, както и да обясни как е обмисляла достъпа на хиляди коли по паркови алеи, пълни с пешеходци.

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  [quote#13:"дерибеев"]До коментар [#6] от "today":
  къде в статията видя тим [/quote]
  Между всеки ред...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Ми като е така, нека шефа на полицията да командирова пет патрула за лятото и да проверяват изрядността на всеки автомобил, дето влиза и излиза от Морската градина... Само дето всичките са от едно тесто месени, та няма шанс за подобно нещо.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Гневно

  Спасе стига си чоплил морската и алеята !!!
  Знам, че не са ти приятни общинарите особенно сегашните по партийна линия. Вземи напиши за новата поръчка - поддръжка на зелени площи - кой ще я спечели и беше ли скъпа поддръжката на палмите.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 42. 42 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#6] от "today":
  Тъпанар !!!

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK