Съветниците във Варна отложиха помощите за роми от разрушените къщи в гетото "Максуда"

Справката, предоставена от администрацията на варненския район "Младост" на 9 септември м.г.На днешното си заседание общинският съвет във Варна взе решение да отложи отпускането на еднократни помощи за жители на циганското гето "Максуда", чиито къщи бяха разрушени по време на акцията по премахване на незаконни постройки през август миналата година.


Отлагането бе гласувано по предложение на независимия съветник Григор Григоров. Според него за финансово подпомагане от общинските фондове във Варна са кандидатствали петима души от едно семейство, чийто дом на ул. "Георги Пеячевич" 33 в "Максуда" вече не съществувал.


Григоров заяви също, че ромите, които в момента искат финансово подпомагане, са били настанени в общински бази и по тази причина нямали основание да получават помощи.
След днешното гласуване общинският съвет задължи местната администрация да насрочи ново разглеждане на молбите едва след като извърши проверка дали адресите на кандидатстващите за помощ вече не са заличени.


Успоредно с тази проверка трябва да бъде извършена и друга, която да установи дали има заличени адреси и в другите ромски махали във Варна, където също бяха премахнати незаконни постройки. Става дума за гетата в кварталите "Владиславово" и "Аспарухово".


Решението, взето от общинския съвет във Варна днес, е твърде спорно, тъй като, след като къщите на ромите в "Максуда" бяха съборени, голяма част от тях отказаха да бъдат настанени в общински бази. Причината за това беше, че те се намират в курорта Златни пясъци и местността Ракитника, разположени на повече от 20 км от града.


Почти всички роми, построили незаконни бараки на ул. "Георги Пеячевич", се прехранваха със събирането на вторични суровини и изкарваха не повече от 10 лв. на ден, обясниха през август м.г. активисти на ромски организации. Тази дейност не може да бъде извършвана нито в туристически комплекс, нито в крайградска зона като Ракитника.


От друга страна, в случай че продължат да събират отпадъци за рециклиране във Варна, ромите трябваше да плащат за градски транспорт минимум по 2 лв. дневно на човек от семейство, което бе непосилно в сравнение с доходите им.


Третата причина, поради която днешното предложение на Григор Григоров може да бъде оспорено, е, че настаняването на ромите в общински бази бе временно и повечето от семействата бяха принудени да ги напуснат в края на м.г.


Проверка на "Дневник", извършена в началото на септември м.г. - месец след акцията по събарянето на ромски къщи в "Максуда", показа, че близо 300 души, обитавали съборените постройки, са включени в избирателните списъци за предстоящите тогава местни избори, независимо че адресите, на които бяха регистрирани, вече не съществуваха.
Сравнение с данните от изборите за местна власт във Варна през 2011 г. и частичните от 2013 г. показа, че такъв брой гласоподаватели представлява около една шеста от необходимите за решаването на изхода от всеки местен вот в града.


Проблем при проверката, която днес общинският съвет във Варна възложи на местната администрация, ще е и фактът, че районното кметство "Младост", на чиято територия се намира "Максуда", не разполага с точни данни за броя на хората, живели в постройките, разрушени на 20 август м.г.


Това стана ясно от информацията, огласена от районния кмет Христо Христов на 12 август м.г. - седмица преди акцията по разрушаването на цигански домове.


Тогава Христов съобщи, че според националната система за гражданска регистрация ЕСГРАОН в определените за събаряне 58 къщи в "Максуда" са били регистрирани 520 души.


На 20 август, пак по официални данни на районното кметство "Младост", в "Максуда" бяха съборени 46 къщи. Но въпреки това в справката за броят на хората, за които се твърдеше, че вече "не живеят" на адресите си след акцията по разрушаването, бе посочено отново числото 520.


След събарянето на къщи в най-голямото гето на Варна през миналата година техните обитатели станаха част от т.нар. уязвими социални групи, като към проблемите им бе добавена и липсата на дом преди зимата. Така техните избирателни нагласи тогава можеха лесно да бъдат манипулирани с обещания за решаването на жилищни, продоволствени и други проблеми.


Анализът на резултатите от проведените през октомври м.г. избори за местна власт дадоха достатъчно доказателства за основателността на подобни подозрения.


Днес това беше още една от причините, поради които решението, взето по предложение на Григор Григоров, бе определено от членове на опозиционни групи във варненския общински съвет като "двулично".

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 224 Неутрално

  братя и сестри, да вдигнем и ние по една паланка и да искаме обезщетения, когато я съборят.

  ебаси цирка, ебаси общината.
  кви обезщетения за мангустите, бе?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "...голяма част от тях отказаха да бъдат настанени в общински бази. Причината за това беше, че те се намират в курорта "Златни пясъци" .."Майко мила- ние ИСКАМЕ да си купим дворно място в Златните по пазарни цени, за да си построим там къщичка и си оглеждаме финансите, а тях ги настаняват в Златните в общински жилища и те ПАК НЕ СА доволни!!!! Нямам думи! Без коментар!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 786 Неутрално

  КЪЩИ?!?!

  Сериозно ли автора? Трябва ли да чета по нататък, след като още в заглавието е тотална мусака?

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Неутрално

  Цялата Максуда трябва да се премести и да се отвори пътя за втори мост през езерото.

  [email protected]
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ако в 58 къщи са живеели 520 човека, а след събарянето на 46 от къщите 520 са останали без покрив, значи има още 12 празни за събаряне!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Освен доброто решение за отлагане и ревизиране на тези помощи разбираме, че гус'ина Григорова си има и личен списвач. Честито!

 7. 7 Профил на emil_stavrev
  emil_stavrev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Като не стига асвалта има мангусти

 8. 8 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На който му е жал, да си ги покани и да си ги гледа у тях. Никакви помощи не заслужават!

 9. 9 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "От друга страна, в случай че продължат да събират отпадъци за рециклиране във Варна, ромите трябваше да плащат за градски транспорт минимум по 2 лв. дневно на човек от семейство"

  Верно ли?
  Не може ли като в София?
  Що не може?

  Долу евроатлантическите ценности!
 10. 10 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Другарите цигани ще им събарят къщичките щото не слушкат!
  1.Не гласуват за когото трябва
  2.Набиват се много на очи
  или и двете.

  Долу евроатлантическите ценности!
 11. 11 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Варна и България имат огримен проблем в лицето на БХК.
  Не се сърдете на общината и кметовете.
  Онези притискат всички с правата на човека. И дори мангалите доброволно да се преместят БХК е тръгне да съди защо са ги преместили и нарушили правата.
  Проблемите са два - зелените изнудвачи и БХК.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3038 Разстроено

  На чужд гръб и сто тояги са малко.
  Сит на гладен вяра не хваща.
  Ей така може да бъдат обобщени коментарите на съфорумците по въпроса за обитателите на гетата...

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  [quote#11:"Euronymous"]Варна и България имат огримен проблем в лицето на БХК.
  Не се сърдете на общината и кметовете.
  Онези притискат всички с правата на човека.[/quote]
  Тц. Институциите ни имат голям проблем поради незнание и неспазване на законите. БХК не може да осъди никого, ако няма за какво. Отделно че далата им стигат до международен съд, а там нашенски номера не вървят. Просто проблема е в чиновниците, полицията и администрацията като цяло, защото БХК се хващат за неспазване на законите, законните срокове, нарушаването на гражданските права и все подобни написани в българските закони неща, а не си измислят или подкупват съдиите и адвокатите. Некадърност в държавните органи дава силата на БХК, а не нещо друго.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Гневно

  Тези от ЕС не са прави да ни упрекват, че не желаем нови имигранти...ние си имаме над един милион такива, които само искат...жилища, храна, пиене и чалга, отказват да поемат каквато и да е отговорност за себе си и обществото, което ги носи на гръб...но в замяна на това, крадат, убиват и разнасят болести...!!!

  Форумът е в будна кома...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK