Бургас откри втора инсталация "соларни дървета"

Бургас откри втора инсталация "соларни дървета"

© Община БургасДва месеца след пускането в експлоатация на първите соларни "дървета" на площад "Тройката" в Бургас в Свободния университет в града беше открита и втора инсталация.


Проектът "Соларни дървета" е пилотен за Бургас, България и Европа, поради сложността на конструкцията, която съчетава работна площ, удобни места за сядане, възможност за зареждане на мобилни устройства и инвалидни колички, ефектно нощно осветление, както и необходимото за тези функции оборудване.


През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели, като част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулатои.
Бургас откри втора инсталация "соларни дървета"

© Община Бургас


Инсталацията позволява едновременното зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства.


Втората инсталация "слънчеви" дървета се реализира по проект "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK