Бездомници с деца са оставени без храна и помощи в общински бази край Варна

Ромските "къщи", които бяха разрушени през август м.г. във варненското гето "Максуда"

© Спас Спасов

Ромските "къщи", които бяха разрушени през август м.г. във варненското гето "Максуда"Около 40 бездомни роми и децата им, настанени в база на община Варна, са оставени без храна и социални помощи дни преди празниците за Гергьовден. За това съобщи Атанаска Костова, майка на седем деца на възраст от 2 до 11 години.


Къщата на семейството й в гетото "Максуда" е била сред разрушените по време на общинската акция от 21 август м.г. Заради намесата на правозащитни организации и Съда по правата на човека в Страсбург местната администрация спешно настани


ромите, които сама превърна в бездомници
в бази край курортите "Златни пясъци" и "Черноморец". Но само за срок от 6 месеца.


Според Атанаска Костова, прекратяването на помощите за изхранването на ромските семейства е станало по нареждане на Любомира Комитска, директор на общинската дирекция "Социални дейности" във Варна.


Вчера на въпроса на "Дневник" каква е причината за решението й да остави без храна ромите и децата им точно преди трите почивни дни за Гергьовден Комитска отговори:


"Не сте вие тези,
които ще ми кажат какво да правя".


Късно вчерта, чрез пресцентъра на общинската администрация, тя изпрати информаця, според която "още преди месец всички са били уведомени и предупредени, че могат да останат в общинската база "Баба Алену" до края на април, след което ще бъдат преустановени храненето и транспорта, поемани от общината". В момента се изчаквало доброволното им напускане, но от отговорите на Комитска така и не стана ясно къде ще бъдат настанени след това.
Веднага след


акцията по събарянето на ромските жилища


през август м.г. от неправителствената организация "Център за стратегии за интеграция на малцинствата" алармираха, че част от семействата, останали без къщите си, са отказали да бъдат настанени в общинските бази край курортите "Златни пясъци" и "Черноморец".


"Причината за това е, че и двете бази се намират на повече от 20 км. от Варна. За ромите това е непреодолимо разстояние, обясни тогава председателят на центъра Николай Николов. Мъжете в тези семейства работят за не повече от 10-15 лв. на ден и дори разходите за автобусни билети до центъра на града за тях са непосилни. Повечето се занимават със събиране на вторични суровини – как да ги носят до "Златни пясъци" или "Черноморец", попита той.


Проблем за ромите, чиито къщи бяха разрушени миналата година, е и това, че настаняването им в общинските бази се извършва


"на черно"


Нито един от живеещите в почивната база край "Златни пясъци" или в Социалния учебно-професионален център във Варна не е получил заповед за настняване или друг документ, позволяващ адресната му регистрация там. По тази причина почти година, след като къщите им бяха съборени, всички те продължават да бъдат регистрирани на вече несъществуващите си адреси.


Става дума за 520 души, от които 233 деца на възраст до 18 години. Това сочи справка от началото на септември м.г., изготвена по искане на "Дневник" от администрацията на варненския район "Младост". На неговата територия се намира гетото "Максуда".


Сега, девет месеца по-късно се оказва, че заради


чиновническа немарливост


много от обитателите на разрушените къщи предстои да бъдат лишени и от социални помощи.


Такова решение бе взето на 20 април т.г. от общинският съвет във Варна. То беше гласувано по предложение на независимия съветник Григор Григоров, според когото за финансово подпомагане от общинските фондове кандидатствали хора, чиито домове в гетото "Максуда" вече не съществували.


Този порочен кръг беше очертан още през август м.г. когато общинската администрация във Варна предприе разрушаването на ромски домове без какъвто и да е план за справяне с кризата, която сама предизвика.


Дни преди акцията по разрушаването "Дневник" отправи към Любомира Комитска няколко въпроса, от които трябваше да стане ясно дали общинската дирекция, която тя ръководи, е изготвила план за работа с


хората, които остави на улицата


От отговорите на въпросите трябваше да стане ясно и дали общинската администрация във Варна разполага с надеждна информация за точния брой на хората във всяка от постройките, подлежащи на разрушаване, броя на децата, пенсионерите по болест и хронично болните сред жителите на "Максуда", чиито къщи бяха съборени.


Формалният "отговор", изпратен от Комитска беше класическа илюстрация на нехайство и нежелание за разговор по темата.


Вчера, от разговора с роми, настанени в базата "Баба Алену" стана ясно, че


хаосът, създаден от общинската дирекция "Социални дейности"


през август миналата година, няма никакъв шанс да бъде преодолян.


Според информацията, изпратена снощи от Любомира Комитска, "обмислян бил и вариант за настаняване на многодетните майки в звено "Майка и бебе" в градския кв. "Аспарухово", но тъй като центърът бил предназначен само за бременни жени и майки с деца до 3 г., жените (на които е било предложено) не са се възползвали от тази възможност".


През разказа на многодетната майка Атанаска Костова обаче "обмисляният вариант" звучи различно:


"Преди няколко дни г-жа Комитска ми каза, че след празниците аз и седемте ми деца ще бъдем преместени в защитено жилище в кв. "Аспарухово", разказа тя. При преместването нямало да ни издадат заповед за настаняване. Затова, ако дойдели проверяващи - след два, три или пет месеца, трябвало да им кажа, че съм пристигнала току-що. Да не ставало ясно колко време съм живяла там с децата".


Вчера Любомира Комитска отказа да отговори на въпроса дали действително е давала на бездомните роми инструкции, как да заблудят проверяващите при евентуални инспекции в общинските бази, където са настанени.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Оф, аман бе! Защо изобщо да е грижа на общината да търси жилища на циганите или да им дава помощи доживот? Единствено може да им съдейства за намиране на работа, та да могат да си наемат жилище и да се издържат сами. Само дето тези наши съграждани не са от най-работливите, затова този вариант е неприемлив за тях.
  А иначе, не разбирам, как е възможно - нямаш законно жилище, нямаш работа и средства за живот, ама си създал 7 деца и после държавата ти е виновна, че не можеш да ги гледаш. Баси...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  Дневник,
  Става въпрос за ЗДРАВИ ХОРА
  В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ
  ЗАЩО Общината или който и да е друг
  трябва да има грижата ДА ГИ ОТГЛЕЖДА
  ХРАНТУТИ И ДУНДУРКА

 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Без Талион - Раднево ,I , II , III....... etc

 4. 4 Профил на Денди
  Денди
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Аз съм българин, пенсионер. Цял живот съм работил. Не мога да преброя колко нощни смени съм дал. Сега никой не ме пита как се оправям с българската си пенсия. Но не вися пред общината и не хленча.
  Има празни села - да се заселват там, да обработват общинска земя и да се изхранват. Аз с нищо не съм им длъжен, нито МОЯТА държава!

  Денди
 5. 5 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бездомници, а!? А другите с домове, не са ли нарушители на закона? Акт 16, разрешителни за строеж, партиди, туй-онуй?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3239 Неутрално

  Повечето се занимават със събиране на вторични суровини – как да ги носят до "Златни пясъци" или "Черноморец", попита той."Ами ако повечето от тях разберат,че трябва да се занимават с образование,а не на 15 години да стават майки и бащи заради социала,щяха да разберат,че обществото не търпи паразити.За съжаление за това състояние на този етнос са виновни и политиците.Двата етноса за които законите в България важат най малко са именно на политиците и циганите.

 7. 7 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Автора на статията да ги приюти вкъщи като се е загрижил толкова. Да се хващат за работа. Не искам с мойте данъци да храня паразити.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Поредната статия за онеправдани цигани. Дневник, оляхте се.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2414 Весело

  Днес бил денят на данъчното освобождение от правителството, когато средният българин чрез данъци се издължава към държавата и започва да работи за себе си и семейството си. За онези, които не работят данъчната свобода е целогодишна и все недостатъчна. Изходът според социалистическия катехизис е яко вдигане на данъците за да има за всички нуждаещи се от безплатен обяд. Друг любим похват на комунистическия агитпроп е бичуването на бездушната администрация, която души бедните и онеправданите. Та се питам бай Спас откъде черпи вдъхновение, от местните комуняци, от руските медии, от венецуелските другари или от Ким?

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Афтора да каже все пак защо са били разрушени тези къщи, законни ли са били, безопасни ли?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  просто не е истина . няма спирачка . такива статии влизат ли в БВП и са в графа чужди инвестиции

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#9:"Lemmy"]Изходът според социалистическия катехизис е яко вдигане на данъците за да има за всички нуждаещи се от безплатен обяд. Друг любим похват на комунистическия агитпроп е бичуването на бездушната администрация, която души бедните и онеправданите. Та се питам бай Спас откъде черпи вдъхновение, от местните комуняци, от руските медии, от венецуелските другари или от Ким?[/quote]

  ++++
  И това ми било десен вестник.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  А ако живееха в катуна си как щяха да се изхранват?
  Много паразити станаха бе......

 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#9:"Lemmy"] от руските медии,[/quote]

  Силно се съмнявам, че в руските медии може да се появи такъв материал.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 702 Неутрално

  За това съобщи Атанаска Костова, майка на седем деца на възраст от 2 до 11 години.

  На такива "майки" държавата трябва да отнема децата. Иначе тези седем циганета няма да имат никакъв шанс в живота, още седем човека загубени.

 16. 16 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Спасчо да прочете другата съседната статия.
  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/05/06/2755242_dnes_nastupva_svobodata_ot_pravitelstvoto/
  Да си напише , че иска денят на свободата от правителството да настъпва вместо на Гергьовден, на Димитровден.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  през август м.г. от неправителствената организация "Център за стратегии за интеграция на малцинствата" алармираха, че част от семействата, останали без къщите си, са отказали да бъдат настанени в общинските бази край курортите "Златни пясъци" и "Черноморец".
  ___________
  Ako ще още 200 НПО за интеграция и просветление на циганки малцинства да измислят няма никакви признаци ,че целта е да помагат на ромовете! Стратегията е да се натоварват общински и държавни разходи за общност на която и е семейна традиция да избягва ученето и работата защото си е най-хубаво в гетото на социални помощи! Пък от кражби , просия и проституция идва доходност над средната на семейство за страната!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Спасчо не уцели ваксата с тази статия. Спасчо, пиши пак за циганите, които се гавриха с портретите на Левски и Ботев, плачи колко са онеправдани.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#11:"дерибеев"] такива статии влизат ли в БВП и са в графа чужди инвестиции
  ---------------------------------
  +++

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Става дума за 520 души, от които 233 деца на възраст до 18 години. Това сочи справка от началото на септември м.г.,
  _________________
  Социалните работници трябва да си спазват европейските директиви и видят ли деца чиито родители нехаят за тях или децата извършват тежат труд,проституират, крадат и т.н. тези деца трябва моментално да бъдат отнемани от родители и дават в приемни семейства! Ако никой не ги иска тогава могат да бъдат експортирани за интеграция в чужбина!
  Така социалните разходи могат да паднат с над 50%

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  "Бездомници с деца са оставени без храна и помощи в общински бази край Варна"

  А то трябваше някой да им доставя храна ли?
  МОже ли и към нас да минат да доставят, че нещо не ни се готви днес?

  Тези "бездомници" нямаха ли 6 месеца гратисен период, в който да си оправят положението? Тези 6 месеца не са дадени за да се удари на живот, те са дадени за да може човек да си наемри работа, да наеме жилище и така нататък. Или не?

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Повечето се занимават със събиране на вторични суровини – как да ги носят до "Златни пясъци" или "Черноморец", попита той."[/quote]
  В Златни пясъци и Чернморец не знам да има пунктове за изкупуване на вторични суровини.
  Където се събират там наблизо трябва да се предават.
  Малко акъл се иска!

  ПП И как така на циганите им трябва билетче? Не става ли без билетче, като в София??

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Господин Инджев, може ли и вашето мнение?
  Знаем, че сте дежурен!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Щом държавата не обгрижва циганите
  какво остава за българите !!!

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Весело

  [quote#4:"Денди"]

  Аз съм българин, пенсионер. Цял живот съм работил. Не мога да преброя колко нощни смени съм дал. [/quote]
  Е да, но каво е казал Исуса Христа за бедните и бездомните,а?
  Вие християнин ли сте?
  Вие знаете ли, че никъде Господ не е казал "учи" или "работи цял живот". За нощн и смени съвсем не е казал да се дават.
  Вие не следвате божията воля, после се оплаквате

  ПП за многознайковците "6 дни работи..." всъщност е "..шест дена работи и върши в тях всичките си работи ..."

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Тези роми може би са мислели, че държавата ще се грижи за тях, докато са живи, без да си мръднат пръстта.

 28. 28 Профил на aussieboy
  aussieboy
  Рейтинг: 213 Неутрално


  [quote#2:"Hawaii"]ЗАЩО Общината или който и да е друг
  трябва да има грижата ДА ГИ ОТГЛЕЖДА
  ХРАНТУТИ И ДУНДУРКА[/quote]

  Защото всеки безработен има право на помощи за безработни без значение от етнос и раса. Или вие си мислите че само етнически българи имат това право? Да ама не.

 29. 29 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 477 Любопитно

  е преди как ги е хранила?или трябва да ги хранят до пенсия?)

 30. 30 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Втриса ме като чета такива статии. Ако циганите не искат сами да си помогнат, ние и последната риза от гърба си да свалим няма да стигне...

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#28:"aussieboy"]Защото всеки безработен има право на помощи за безработни без значение от етнос и раса[/quote]
  И без значение на срок, според вас?

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  ....Повечето се занимават със събиране на вторични суровини – как да ги носят до "Златни пясъци" или "Черноморец", попита той.....
  --------------

  А в "Златни пясъци" и "Черноморец" пунктовете за отпадъци са един до друг?

 33. 33 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "Денди":

  Да си спомняш - за ори, мели яж; дробено чорбаджи и............?

 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Абе във Варна постоянно някоя лелка на държавна служба се изцепва неправилно пред медиите. Преди време една кака от полицията се изказа неадекватно, днес тази от общината... Абе държавни служители... Вместо поетапно да събарят и да пращат следващите в базата, пък вътре да си правят мешере и да се разбират помежду си, тази кака нарочно (високомерно отношение + неподготвеност за ситуацията) налива масло в медиите и прецаква нормалността. Баси калинките, дето не мислят поне един ход напред и то за неща, заради които постоянно получават" ритници по кокалчетата"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Спасчо, да ти приседнат парите, които взимаш за такива статии дано!
  "ромите, които сама превърна в бездомници"
  Значи общината ги е превърнала в бездомници, а? Изгонила ги е от собствените им законни домове? Или е въвела малко ред в достатъчно грозната картинка?
  Вие за БХК ли работите, за някои еничар ли, че пишете подобни неща?

 36. 36 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 427 Гневно

  Циганката като има СЕДЕМ деца и не може да се грижи за тях държавата да и ги отнеме!Когато циганката си намери работа и дом службите да и връщат толкова деца за колкото може да се грижи!
  Егати паразитите!!Имам няколко съседки все циганки които цял живот раждат и чакат помощи!Майка им получавала социална пенсия!!За какво??Че цял живот си е държала краката разтворени и дъщерите и продължават традицията??!!
  Нито един от тези които плачат за циганите НЕ Е ИМАЛ съседи цигани!!

 37. 37 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 473 Весело

  Авторе, задели от грантовете и помагай!

 38. 38 Профил на aussieboy
  aussieboy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#36:"blaserr93lrs2"]Когато циганката си намери работа [/quote]

  Ще си намери работа тогава когато дискриминацията на пазара на труда спре. Защото в момента работодателите избират етнически българин пред ром когато си наемат персонала само заради предразсъдъците си. Дори за работа която не изисква образование като миячи или в завод. Аз дори се възмутих когато моите родители не искаха да вземат първото такси на стоянката защото шофьора бил циганин.

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  До коментар [#1] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  Извинявай, ама защо държавата да съдейства именно на тях да си намерят работа? А не може ли да съдейства на моите деца да си намерят работа? С какво моите деца са по-различни, та държавата да не им съдейства да си намерят работа? Нали не трябвало да гледаме етническата принадлежност на човека?

 40. 40 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сигурна съм, че ще се намери работа за тези хора. Да, няма да е добре платена, но ще им стигне да плащат минимална такса в общежитие и да се издържат. Не приемам паразитите в едно общество, но и не мисля, че е достатъчно да ги заплюем. Има толкова паркове и градинки, които се нуждаят от поддръжка! Някои ромляни може даже да се почувстват щастливи от добре свършената работа и да добият трудови навици. Ако искаме да ги интегрираме, трябва да им спрем доживотните помощи и да ги насърчаваме да работят.
  Колкото до съседи ромляни - имала съм. Синът - отличник в училище, дъщерята завърши магистратура с отличие, бащата работи (естествено), само майката не знам дали имаше работа. Тихи, възпитани, честни (!), нормални хора. Само че тук няма кой да ги обгрижва и ако искат да оцелеят, се налага да бачкат и да се впишат в обществото

 41. 41 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "luda_krava":

  По-лесно е да се съдейства на ромлянин да чисти улиците, отколкото на образован млад човек да си намери достойна работа. Освен това смуглите ни сънародници са огромен обществен проблем, към чието разрешаване не е зле да се пристъпи.

 42. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#28] от "aussieboy":

  Разбира се, че имат, но трябва първо да се регистрират като безработни, после да изпълняват изискванията за получаване на тези помощи, а накрая да се преквалифицират, за да имат право на тези помощи. Така е и за българи, така е и за арменци, така е и за турци, така и за всякакви.

  Проблемът е че трябва да се ПРЕквалифицират, което предполага, че са имали някаква квалификация преди това, която да се промени, защото вероятно не се търси на трудовия пазар. Само дето те я нямат тази квалификация, дето трябвало да се променя... Та така с помощите за безработица.

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#39] от "luda_krava":

  Ами защото работата която общината "може да уреди" за твойте деца, съм 100% сигурен, че няма да им хареса.

  При цялата тая мръсотия в големите градове, да ми разправя някой, че няма работа за нискообразовани хора е дебилно. Работа има, просто няма кой да се нагърби с организацията...

 44. 44 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Днавник май са под опеката БХК! Нямам друго обяснение.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#41] от "Erzsebet":

  Не съм съгласна. Работата на службата по труда е да помага на ВСИЧКИ на да намерят работа, без значение какво е нивото им на образование. По-лесно би било, ако има повече свободни места за неквалифицирана работа, за съжаление те стават все по-малко. Така че по-лесно е да се намери работа с все пак някаква квалификация.

  И да, проблемът трябва да започне да се решава, ама затова трябва да има желание от двете страни. Обаче и само с голо желание не става, налага се да се положат усилия. И от двете страни. Като начало циганите от малки да получат НЯКАКВА квалификация. Как точно да стане това без съдействието на родителите? Айде ако не съдействие, поне да не възпират децата да получат някаква квалификация...

 46. 46 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  [quote#28:"aussieboy"]Защото всеки безработен има право на помощи за безработни без значение от етнос и раса.[/quote]

  Принципно продължителността и размерът на помощта за безработен се определят на база продължителност на трудовия стаж и осигурителен доход.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#43] от "niakoi_si":

  Ами нали трябва някой да плаща за тази неквалифицирана работа. Мислиш ли, че общината има достатъчно средства? Това е едната страна на въпроса, другата страна е, че трябва някой да работи, ама всеки ден, а не един ден да дойде на работа, ама следващите 3-4 никакъв го няма. Освен това трябва и да изпълнява това, което иска работодателя, а не това, което му е кеф в момента.

  Бяхме взели в нашия вход една циганка да чисти, та си докараме и беля на главата. Идваше когато й скимне, чистеше както й скимне, вдигаше скандали, когато й казвахме какво трябва да изчисти. Да не говорим, че ние трябваше да купуваме всички препарати, кофи, парцали и т.н.

  След 6 месеца непрекъснати разправии, взехме друга жена - идва точно в дните когато сме уговорили, ако е болна идва сестра й, мете точно където сме й казали, купува сама според уговорката ни, ако иска да смени някой препарат с по-скъп ни обяснява защо, старае се да пести от консумативите... Няма да споменават етноса й и нивото на образование.

 48. 48 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 706 Любопитно

  [quote#13:"xmm"]А ако живееха в катуна си как щяха да се изхранват?
  Много паразити станаха бе...... [/quote]
  Като гледаш колко деца е народила как мислиш, че се изхранва ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#47] от "luda_krava":

  Ами така е. Ама то решението е просто - като иска помощи за безработен и има празни места за такава нискоквалифицирана дейност - няма помощи - отива да я върши. Ако не може/ не иска, без помощи и без работа.

  Просто трябва хора с топки на съответното място. Да им отрежат гювеча. Пари за чистене ще се намерят, не е това проблема.

 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#4] от "Денди":

  Просто не си имал ПРИВИЛЕГИЯТА да се родиш РОМ
  Щеше да крадеш, убиваш и точиш социалните на воля

 51. 51 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Много глупава статия по един много сериозен проблем. В края на краищата всичко опира до липса на каквато и да е стратегия на държавно ниво за справяне с него.
  Аз съм данъкоплатец и съм съгласен да плащам извънредно единствено и само за образование на децата на въпросната госпожа. Всичко останало е неин родителски дълг, за който тя няма и елементарно съзнание.
  Няма как разни НПО-та и писачи на подобни "сърцераздирателни" статии да усукват ръцете на морала и на гражданската ми съвест.
  Опитвам се да спазвам законите на тази държава в максимално разумни граници. По какви причини трябва да съчувствам и да помагам на хора, които са в това положение, само защото и през ум не им минава да опитат същия подход?

 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#43] от "niakoi_si":

  Ти, пробвал ли си някога, да отвориш работно място за човек без квалификация, и накрая да не си на загуба? От мен да знаеш, че на днешно време работа, дето инструмента няма копче, не докарва печалба, а за копчето се иска квалификация някаква...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#47:"luda_krava"]Ами нали трябва някой да плаща за тази неквалифицирана работа.[/quote]
  Съгласен съм с останалото написано от Вас, но тук опираме до принципен подход, който не се прилага - Не може да има пари за социални помощи, а да няма пари за свършена работа. Логиката отхвърля този вариант. Дава им се работа срещу пари, вместо пари под формата на помощи и ако не я вършат, се спира каквото и да е финансиране.
  В началото няма да е лесно, но... опрели сме,вече, до разрушаване на изградени стереотипи и манталитет, а това никога не е лесен и бърз процес.

 54. 54 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#52:"gost22"]Ти, пробвал ли си някога, да отвориш работно място за човек без квалификация, и накрая да не си на загуба? [/quote]
  Те така или иначе получават пари. Нека срещу тези пари да вършат някаква обществено полезна работа та било то и с нисък положителен резултат. Ако ще и да метат магистралите. Все тая. Откажат ли, край на парите. Знам, че не е толкова просто, колкото звучи, но все трябва да се измисли някакъв разумен вариант за подобно решение. Иначе какво? Проблемът ще се задълбочава и ще доведе до огромен конфликт.

 55. 55 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Авторът естествено, не дава отговор на най важния въпрос. От къде дойдоха тези на които бутнаха КОПТОРИТЕ (защото това къщи не бяха, няма как общината да ги е оставила без ДОМОВЕ)? Те не са от Варна, автора. Не са. Не може някой да реши и да се премести от родното си място, защото във Варна има повече боклук за вторични... не може да си издигне колиба от отпадъци където му падне, да го нарече КЪЩА/ДОМ, а организации на хранилка по разни фондации да защитават правно това незаконно образувание, като обясняват, че те нямали средства и общината и гражданите на Варна със своите данъци са им длъжни...

  Изгонете комунизма от вас, автора...

 56. 56 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#54] от "quasimodo":

  Манталитетът им е странен. Не се поддава на опитомяване, а тяхната "колоритност" просто не се вмества в представите за цивилизация, сори. На една приятелка баща и беше предлагал работа на такива цигани, здрави и прави- да изкопаят кладенец в двора му- двайсе лева надница на човек. Предпочели да отидат да вадят желязото от някакъв запусната сграда, да бъхтят с чукове бетона... и да спечелят по около 4 лв. И те така...

 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лео":

  Киряк Стефчовци винаги ще има.

 58. 58 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#56] от "diegos":

  Манталитетът им не е просто "странен". Той е... абсурден. Единственото нещо, което може да го промени е държавна политика насочена към образованието им. Груба и крайна политика изискваща години търпение. Друг изход, обаче, няма.

 59. 59 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#38] от "aussieboy":

  Имам и познат циганин който работи на пасажерски кораби!Издържа жена си и дъщеря си и никога не се е оплакал от дискриминация!Има много почистващи фирми които масово назначават циганки!Дискриминация има и тя е от цигани към българи!Свят широк пазар на труда още по!!Ама е по-лесно да ревем колко сме дискриминирани и как не ни дават помощи!!

 60. 60 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#45] от "luda_krava":

  Сигурно имате право, не знам. Никога не съм разчитала на някой друг да ми намери работа. Винаги съм вярвала, че е мое задължение да се котирам на трудовия пазар. Свободни позиции има, особено ако човек не е претенциозен. Ако пък е претенциозен, значи последният, който би трябвало да му съдейства за намиране на работа, е някаква си служба. От съдействие и насочване се нуждаят нискообразованите, социално неадекватни елементи.

 61. 61 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Един от малкото случаи да не съм съгласна с мнението, изразено от Спас Спасов.
  Докато обгрижваме по различни начини нашите сънародници, наричани от Тони Филипов "индобългари" , като ги учим, че няма нужда да се образоват и търсят работа, няма как да наблюдаваме някаква тяхна интеграция в обществото. Щом се наричат български граждани, да поемат своите задължения към обществото.
  Като начало е достатъчно да започнат да се грижат за себе си.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 62. 62 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  напалм

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 63. 63 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На *ъпаците, изказали се по-нагоре, искам да изясня, че става въпрос за гладуващи и бездомни невинни деца. Етносът им няма значение. Нито родителите им. Безхаберната държава се отнася еднакво зле с деца с лоши родители и с деца без родители. Не можеш да наказваш деца, щото си безхаберна държава и не можеш да се справиш с родители им.

 64. 64 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#51:"quasimodo"]съгласен да плащам извънредно единствено и само за образование на децата на въпросната госпожа. Всичко останало е неин родителски дълг[/quote]

  Значи децата на безхаберните и лоши родители да мрат? Те са невинни жертви, но ти ще им плащаш само образованието на тези голи и боси деца, а коремите им да стържат от глад?

 65. 65 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  [quote#63:"Дундурук"]На *ъпаците, изказали се по-нагоре, искам да изясня, че става въпрос за гладуващи и бездомни невинни деца. [/quote]

  Ти колко от тези гладуващи деца, прибра да нахраниш, окъпеш и наспиш у дома си...???

  Форумът е в будна кома...
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1907 Любопитно

  [quote#54:"quasimodo"]Ако ще и да метат магистралите. Все тая. [/quote]
  Неголичко по ред причини. Най-опасната за теб е да насметеш някоя с метлата под колата на магистралата, и после да ти се обърне живота. Отделно, че докато има дотиран труд в сектора то няма да има истинска конкуренця, което означава никаква ефективност и боклук по улиците. Проблема е, че така или иначе ще получат парите и го знаят. От там идва и това, че нито търсят работа, нито има някакви мераци за учене и квалифициране, щото нали не им трябва работа, за къв да се подготвят за по-добра работа... Социална заплата, вместо социална помощ е разковничето, и то работа по 8 часа на ден, като обикновен данъкоплатец. И не, не на улицата, а някъде срещу камера, та да няма уговорки с надзорника. И няма смисъл труда да дава добавена стойност, достатъчно е да развива трудови навици, да оправя недоученото в училище и да се изисква говорене на български от време на време. Който иска преми, да записва курс за квалификация, вместо да буха по 8 часа, накрая каквото изкара на теста да му се умножава като премия — хем пари, хем някакво ниво като за нормалната икономика... Да, и може да се отвори във всяко населено място, защото не се изисква някаква инфраструктура — ток за камерата и който каквото си изработи лично пред обектива.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#38] от "aussieboy":

  ""Ще си намери работа тогава когато дискриминацията на пазара на труда спре. ""

  Да си си задавал въпроса защо я има тая дискриминация?
  Айде щото от БХК сте много семпли ще ти дам няколко жокера.
  В болницата в която работех наех за санитарки циганки.
  Никой не ги е дискриминирал грам.
  На първата седмица изчезнаха металните обкови на прозорцитя на първия етаж. На първия месец болните започнаха да се оплакват от изчезнали вещи. На втория месец чисто новите алуминиеви радиатори на междустълбищните полщадки на задното стълбище бяха изкъртени, а цялата задна врата с три реда тухли падна върху тоя който се опита сутринта да я отключи. Спря парното в ЦЯЛАТА болница за един месец, защото радиаторите бяха изтръгнати по такъв начин, че ремонтът излезе пет пъти по-скъп от нетната им себестойност.
  След което всичики циганки бяха уволнени, а директорът смени охраната от пенсионирани полицаи с няколко по-яки момчета, които убедиха циганските каруци, че нямат работа по тая улица.
  Проблемите спраха като с магическа пръчка.
  След около месец братът на едната от бившите санитарки, беше засечен на битака да продава радиатор.
  Ха сега познай от три пъти, дали повече цигани ще работят там.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 68. 68 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Етнически чистите бантустанци са озверели и оскотели, та намират изява в агресия срещу мангалите, които не са причина, а жертва. Политиците постигат целите си. В нормална държава огромен процент от малцинствата могат да бъдат моделирани като нормални граждани, макар и от ниските слоеве на обществото. Тук малцинствата, а и мнозинството, са направени на оскотели и манипулирани роби, които като електорат гарантират вечното царуване на политическата мафия.

  Аз роми и турци съм срещал само в казармата. ТЕ БЯХА 10 !!! ПЪТИ ПО-РАБОТНИ И НЕСКАТАВАЩИ СЕ ОТ ЧИСТИТЕ БЪЛГАРИ. Даваш му задача, тръгва и я изпълнява. Няма обяснение и скатавки.

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1907 Любопитно

  До коментар [#63] от "Дундурук":

  В училище и в д.дом дават храна, само да има кой да ги води там, а не по кофите за боклук или да берат джилязо...
  Та, хайде стига игра по тънката струна. Ние отсвирихме просещите с бебетата и вече няма упоени бебета по улиците, та и тук ще е така — ако накажем родителите на голите и гладните, със сигурност няма да има гладни и голи деца по улицата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#67:"rapidfire"]Ха сега познай от три пъти, дали повече цигани ще работят там. [/quote]

  Баси обобщаващата ангро логика! Етническите българи откраднаха 99% от окраденото в тая държава са последните 25 години. Десетки и десетки милиарди. Българите са по-крадливи от циганите ... и крадат не само, за да оцелеят, а за разкош и олигархични мераци. Ха сега познай от три пъти, дали българите са по-стока!

 71. 71 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#56] от "diegos":

  Това е защото те са много по-големи расисти, отколкото сме ние и отколкото някой може да си представи.

  За тях ние сме "гаджè", тоест нецигани.
  Според тях за "гаджè" не може да се работи. Те могат само да бъдат лъгани и крадени.
  Затова са предпочели не да изкопаят кладенеца на баща ти а да разкостват незаконно стара сграда.
  За тях второто е по-"кашерен" труд.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 72. 72 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#65:"Ghost"]Ти колко от тези гладуващи деца, прибра да нахраниш, окъпеш и наспиш у дома си...??? [/quote]

  Нали плащам данъци на тая държава, за да не се случват такива случки?!? Плащам ги за тея деца ( гладуващите деца в моята държава ме карат да се чуствам неуспял човек ) , а не за крадливата и безхаберна машина от стотици хиляди държавни служители, които се отнасят еднакво зле към мен и към гладните деца. Служители като цитираната в статията безхаберна шефка в социалното, която ще направи същото нищо и при случай с етнически българи и бели деца.

 73. 73 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#52] от "gost22":

  Е то на всички е ясно, че чистенето на градинките и боядисването на пейките няма да е на печалба!

  Тая цялата работа е по-скоро със социална функция. По-добре вместо да им дават 300лв. помощи да им дават 500лв. месечна надница. И който не иска да работи срещу 500лв. да бъде лишен и от 300лв. помощ! Това ми е мисълта. А, че няма да генерират БВП ми е ясно

 74. 74 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#70] от "Дундурук":

  Което е факт - факт е. Аз се сещам само за няколко знакови фигури от ромски произход. Но най-големите фараони, както и бизнесмените дето изнасяха парите с куфарчетата си бяха чистокръвни българи, бели та бели.

 75. 75 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#70] от "Дундурук":

  Ми не е на ангро, бе пич.
  Засякоха братът на едната да продава един от свалените радиатори. И познай дали го съдиха. Писа в полицията небивалици как го намерил да расте насред полето и си го "набрал" и с това се свърши всичко
  Какво му е ангрото?
  Директорът ги изтърпя цели пет месеца, именно за да не го обвинят в расизъм, през които имаше несекващ поток от жалби за изчезнали пари и вещи от пациентите и персонала.
  Като ги изволниха и усилиха охраната, всичко спря.
  Няма ангро, просто има железни взаимосвързани факти.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дундурук":

  Е не слагай роми и турци под общ знаменател. Естествено има и изключения, но като цяло нямат нищо общо, особенно в трудовите си навици.

 77. 77 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  [quote#72:"Дундурук"]Нали плащам данъци на тая държава, за да не се случват такива случки?!?[/quote]
  Очевидно си в заблуда, по отношение целта и ролята на данъците в една държава...!!!
  Те са за издръжка на държавните институции, не и на 1/6 от населението, от което се очаква да работи и допринася за новото възпроизводство...

  Форумът е в будна кома...
 78. 78 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#69:"gost22"]В училище и в д.дом дават храна, само да има кой да ги води там[/quote]

  Не става въпрос само за храна. АКО ИСКАШ малцинствата да отговарят на нивото ( примерно професионално , образователно ) на мнозинството в една цивилизована страна, ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ИМАТ РАВЕН СТАРТ. До 18 години държавата трябва да гарантира равен старт на всички, за да има и равен финал. А това не е само храна - трябва спокойна битова среда, спокойно детство, некомплексиращо битие на децата в училище и т.н. и т.н..

  МАЛЦИНСТВЕНИЯТ ГЕН НЕ Е ПО-ЛОШ. ДОКАЗАТЕЛСТВО СА ОСИНОВЕНИТЕ КАТО МАЛКИ В ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ РОМСКИ ДЕЦА, КОЙТО СА СЪВСЕМ НОРМАЛНИ ЗАПАДНИ ХОРА - с образование, университети, професия, езици и т.н..

 79. 79 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#77:"Ghost"]Те са за издръжка на държавните институции, не и на 1/6 от населението[/quote]

  Въобще не ми пука за дъртите мангали, макардържавата да е допуснала да станат такива, каквито са, но това важи и за оскотелия български народ. Става въпрос за равен старт на всички деца в тая държава-кочина, за да изискваме от тях равно нива като хора после. РОМСКИТЕ ДЕЦА НЯМАТ РАВЕН СТАРТ.

  И трябва да ги разбираме ромите, защото те за нас са като ние за европейците. НИЕ - БЕЛИТЕ БЪЛГАРИ ... СМЕ ЦИГАНИТЕ НА ЕВРОПА - крадливи, овчедушни, вечно мрънкащи, никога оправящи си кочината и т.н..

 80. 80 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  [quote#79:"Дундурук"]НИЕ - БЕЛИТЕ БЪЛГАРИ ... СМЕ ЦИГАНИТЕ НА ЕВРОПА - крадливи, овчедушни, вечно мрънкащи, никога оправящи си кочината и т.н..
  [/quote]

  Съжалявам, но не изпитвам твоите светоусещания...

  Форумът е в будна кома...
 81. 81 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#75:"rapidfire"]Засякоха братът на едната да продава един от свалените радиатори.[/quote]

  Абе бял българин разкопа гроба на Чарли Чаплин, взе ковчега и костите. Всички българи ли сме крадци от гробове?

 82. 82 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ghost":

  "Съжалявам, но не изпитвам твоите светоусещания..."

  Различават ли се българските панелни квартали от ромските гета? Всеки апартамент в различен цвят и форма, боклуците се хвърлят през терасата, градинките са сметища и т.н..

  Различават ли се българските начини за забогатяване и демонстрацията на успеха от ромските? Кражби, разруха, мутробарокова къща и мерцедес.

  Различават ли се българските начини за празнуване от циганските? Яко чалга, гибеци, кибапчита и евтин алкохол.

  И т.н..

 83. 83 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#76:"niakoi_si"]Е не слагай роми и турци под общ знаменател. [/quote]

  Да, ромите дори са малко по-работливи и послушни, щото турците го играт по-хитреци, а и господстващ етнос отпреди 140 години.

 84. 84 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А колко Българи са бездомни и недояли някой интересува ли го?( Важно е Танаска със седемте деца редени за две петилетки след ударна креватна работа да си получи помощите

 85. 85 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#82] от "Дундурук":

  Човеко, спри да страдаш за останалите хора...ти самият имаш доста непреодолими комплекси...

  Форумът е в будна кома...
 86. 86 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#84:"shileto"]Важно е Танаска със седемте деца[/quote]

  Танаска да го *уха, ама децата могат да направени по-добри граждани на тази държава от всеки един от Вас. Те са пластелин, умната държава би ги моделирала в каквото и е нужно, вместо да ги превърне насила в оскотяли престъпници и озверели маргинали. Генетично ромските деца на се по-лоши. Ако държавата ги спаси от лошите им и безхаберни родители, те ще бъдат най-благодарните и отблагодаряващи се граждани, защото ще знаят и лошото на живота.

 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  [quote#78:"Дундурук"]ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ИМАТ РАВЕН СТАРТ[/quote]

  Няма такова нещо като равен старт. Дори и между етнически българи. Щото нали не мислиш, че детето на шофьор на камион и продавачка в магазин (примерно) има същият старт като детето на лекарка и микробиолог (пак примерно)?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#60] от "Erzsebet":

  Всъщност и аз не знам, но смятам, че въпросът е принципен. Нито една етническа група не бива да има каквито и да било привилегии на основа своя етнос. С това трябва да се започне. Хора, нуждаещи се от бюрото по труда има всякакви - българи, цигани, турци... Хора, нуждаещи се от социално подпомагане има всякакви - българи, цигани, турци... Не е пътят да фаворизираме някоя група, независимо че там процентно има най-много нуждаещи се.

 89. 89 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#85:"Ghost"]Човеко, спри да страдаш за останалите хора[/quote]

  Аз не страдам, а отбелязвам, че сте коне с капаци, гледащи в грешна посока. Колкото и лично да съм успял, не се чуствам успял като човек в държава, в която деца гладуват, независимо от етноса и вината на родителите им. Малцинствата не са проблем. В нормална държава те ще са дори полезни, както миячите на кенефи и чинии от българския етнос са полезни на Запад. ПРОБЛЕМЪТ СА ВИ ПОЛИТИЦИТЕ И ОСКОТЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ( все пак политиците са негова извадка ), който НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДРЕДИ ДЪРЖАВАТА. Докато се фиксирате в малцинствата и особено нехуманно към децата им, БЪЛГАРИЯ УМИРА ПО ДРУГИ ПРИЧИНИ.

 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#86] от "Дундурук":

  Грешиш, опитвано е. В Австралия, Дания, Канада... Резултатите са трагични. Този метод с отделяне на децата от родителите, колкото и безотговорни да са родителите, не работи.

 91. 91 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#87:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Няма такова нещо като равен старт.[/quote]

  Добре, "стартов минумим" тогава. Някой деца ( не само ромските ) нямат обувки да отидат до училище. Едно е различни родители да имат различни възможности, друго е да нямаш сили в училище, щото не си ял от дни.

 92. 92 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  До коментар [#91] от "Дундурук":

  Тези "родители",като нямат възможност да отглеждат деца,не би трябвало да ги създават,не мислиш ли?

 93. 93 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#87] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Материално имат равен старт. Духовно, не особено. Задача на училището би трябвало да е да подпомогне духовно детето на продавачката и шофьора, ако забележи, че има някакви заложби. Обаче се съмнявам да се случва, въпреки че познавам лично такъв човек, случил на истински учител.

 94. 94 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  [quote#92:"xmm"]Тези "родители",като нямат възможност да отглеждат деца,не би трябвало да ги създават,не мислиш ли?[/quote]

  Думата, нагон не си ли чувала...

  Форумът е в будна кома...
 95. 95 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#92:"xmm"]Тези "родители",като нямат възможност да отглеждат деца,не би трябвало да ги създават,не мислиш ли?[/quote]

  Мисля, ама децата кво са виновни, че боклуците им родители са ги създали? Или щом родителите им са ги пре**ли, заслужават и от държавата да бъдет пре***ни?

 96. 96 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1039 Весело

  До коментар [#94] от "Ghost":

  Чувала съм,но те не са чували други думи
  Май трябва да им се раздават безплатно някои неща,щом ги напъне нагона.

 97. 97 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#95] от "Дундурук":

  Е кой да ги гледа?Закриха домовете за деца,щото държавата не можела да се грижи пълноценно за тях.
  Приемни семейства? - не съм виждала,само съм чувала.Но дали ще има желаещи за хиляди /не знам колко точно са/ ромски деца?

 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#63:"Дундурук"]На *ъпаците, изказали се по-нагоре, искам да изясня, че става въпрос за гладуващи и бездомни невинни деца.[/quote]
  Те обаче си имат родители!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#64:"Дундурук"]Значи децата на безхаберните и лоши родители да мрат?[/quote]
  Естествен подбор?

  В Русия съм! В Русия съм!
 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  [quote#78:"Дундурук"]ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА ИМАТ РАВЕН СТАРТ. [/quote]
  Това никога не е било, не е и няма да бъде!
  Господине, та хората дори се раждат с различно тегло и ръст!
  За какво равенство говорите??

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK