Странният случай "Болата", или етюд със стари декори

Участниците в срещата - от дясно на ляво: кметът на с. Българево Георги Георгиев, кметът на Каварна Нина Ставрева, областния управител на Добрич Детелина Николова, зам.-министър Бойко Малинов и Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ.

© Спас Спасов

Участниците в срещата - от дясно на ляво: кметът на с. Българево Георги Георгиев, кметът на Каварна Нина Ставрева, областния управител на Добрич Детелина Николова, зам.-министър Бойко Малинов и Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ.Декорът от последната сценка на самодейната трупа в с. Българево все още не е свален от читалищната сцена. Сигурно е била смешна - действието се е развивало в стая със съдрани тапети и старо радио, зад тезгях от хоремага на с. Сливово и край гише в пощата.


Вчера този декор беше избутан по-встрани. Трябвало е място за гостите, с които жителите на селото имаха среща. - зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, кметът на Каварна Нина Ставрева, областния управител на Добрич Детелина Николова и Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ. Пред 600 души, изпълнили читалищната зала до последния ред на балкона, те трябваше да дадат отговор на въпроса: Защо в края на май пътят към близкия залив Болата беше блокиран с бетонни прегради? А след това да обещаят, че след като хората от селото сами ги премахнаха, няма да ги сложат отново.


Речено - сторено!
Според сценария на срещата жителите на Българево изляха болките си, че "софиянци са сложили бариери навсякъде" и че спреният достъп до плажа ще остави селото без туристи, а рибарите без препитание. Зам.-министър Бойко Малинов обясни, че поставените прегради е трябвало да защитят резервата. Накрая, както се очакваше, областният управител Детелина Николова обеща, че прегради повече няма да има до изработването на окончателно становище за неговото бъдеще.


Но сред ведрия шум на всеобщото удовлетворение от срещата без отговор остана ето този въпрос:
Защо след като Болата е част от резервата "Калиакра" още от 1980 г. (според зам. министър Бойко Малинов) МОСВ е взело решение да го защити от автомобилите и туристите едва сега - 26 години по-късно и то точно в началото на предстоящия туристически сезон.


Едно решение на Административния съд в Добрич от началото на т.г. вероятно крие


премълчания отговор


То е взето във връзка с жалба, подадена от собственика на Едноличен търговец "Анелия - Юлиана Борисова". Възражението е срещу заповед на началник на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Добрич от юли м.г. С нея той е наредил "спиране на незаконен строеж - заведение за обществено хранене", стопанисвано от споменатия едноличен търговец.


Според строителния контрол заведението е изградено без необходимите книжа, на самия плаж Болата и върху пясъчни дюни, където всякакво строителство е абсолютно забранено. В същото становище е посочено, че ресторантът попада и в охранителната зона на археологическия резерват "Калиакра", което е още едно основание за разрушаването му.


Повод за поисканото разрушаване става сигнал на МОСВ от 1 декември 2014г. (по-малко от два месеца след проведените тогава парламентарни избори). Той е изпратен на ДНСК – София на 6 юли м.г., а според съдържанието му ресторантът е построен върху терен - изключителна държавна собственост. В сигнала на МОСВ е посочено също, че в периода 2009г. -2014г. РИОСВ е извършила многократни проверки, "при които е установено наличието на


120 кв.м. бетонов фундамент


излят на плажа, върху който е изградено заведението. През същия период МОСВ и РИОСВ са давали няколко предписания за премахване на обекта. Тогавашният кмет на Каварна Цонко Цонев обаче отказал да събори ресторанта с мотива, че той попада в охранителната зона на археологически резерват "Калиакра". По тази причина премахването било в компетенциите на ДНСК, а не на общината.


Според материалите, приложени към делото на добричкия Административен съд за изливането на бетона върху дюните на Болата е послужило разрешение от 2008г. То е за поставяне на


преместваем павилион от 120 кв.м.


само за срок от три години. Документът е издаден от тогавашния главен архитект на Каварна Юлиан Илиев.


През септември 2011г. той беше арестуван заедно с началника на отдел "Териториално и селищно устройство" в община Каварна Десислав Костов. В съобщение на МВР по този случай се казваше, че двамата "са извършили много престъпления с цел облагодетелстване чрез придобиване на имоти общинска собственост на цени далеч под пазарните".


Четири години по-късно Варненският Окръжен съд определи за Костов петгодишна условна присъда, а на Илиев бе наложена административна глоба от 3 хил. лв.


Кореспонденция между община Каварна, ДНСК, НСК - Добрич, МОСВ, областния управител на Добрич и дори Пристанище – Варна, която е приложена към делото, показва, че спорният обект е бил предмет на множество проверки в периода 2010 – 2014г. Във всички писма той е описан като действащо търговско заведение.


Специално назначената съдебно-техническа експертиза потвърждава, че ресторантът "няма характеристиките на преместваемо съоръжение, тъй като е трайно прикрепено към земята с железобетонни панели". Според вещото лице обаче строителството на ресторанта "е приключило отдавна и той е бил ползван интензивно от няколко години, поради което към датата на проверката, извършена от ДНСК (през 2015г.) е бил завършен".


Именно в тази, последна констатация Административния съд в Добрич намира основание да отмени заповедта за премахване на незаконно построения ресторант.


Според взетото решение, разпоредбите на закона се прилагат "само при наличие на незаконно извършващи се строително монтажни работи към момента на съставяне на констативния акт и издаване на заповедта за премахването им". Навсякъде в официалните документи от проверките обаче ресторантът е представен като завършено заведение за обществено хранене. "В тях никъде не се споменава за извършвано ново строителство", пише в мотивите на съда. Така той констатира, че на защитения плаж Болата "фактически


няма строителни дейности


чието изпълнение следва да бъде спряно".


За тази съдебна развръзка по време на вчерашната среща в читалището на с. Българево не остана време. Затова не стана ясно и защо в продължение на девет години никой в кметството на Каварна не е разбрал, че върху дюните на Болата е лят бетон и вместо преместваем павилион там е построен ресторант. Но пък всички си тръгнаха разтоварени. При това с пълно основание.
За ЕТ "Анелия - Юлиана Борисова", собственик на незаконно построеното заведение, новият сезон току-що започна успешно.


За собствениците на хотели и квартири в Българево - също. Гостите им пак ще паркират колите си на пясъка в Болата. А между тях рибарите от Каварна и околните села все ще намерят място и за лодките си.


Спокойно ваканционно лято предстои и в МОСВ. След успешната мисия на зам. министър Бойко Малинов хората в селото са вече спокойни. А краен срок за окончателно решение по съдбата на защитената територия - няма.


Сцената на читалището в с. Българево след срещата

© Спас Спасов

Сцената на читалището в с. Българево след срещата


Така свърши срещата. След нея на сцената в читалището на с. Българево останаха две празни маси с чисто нови басмени покривки. Малко по-встрани - тезгях от хоремага в с. Сливово, съдрани тапети и старо радио - от последното представление на местните самодейци.
До другия спектакъл!

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 769 Весело

  Селяните са виновни! Компетентните органи от София разбират как е правилно, ама селяните не щат и не щат да заприличан на София и... затова ще ги гъбаркат с читалището и читалищния декор

 2. 2 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Простаците не признават пясъци, дюни и резервати, искат с колата, и да има "барчи".

 3. 3 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Дневник" предлагам да започнете нова рубрика ,НАДЗАКОНИЕТО.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Комунетата пак огладняха, но неурбанизираните плажове са на свършване...

 5. 5 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо след като Болата е част от резервата "Калиакра" още от 1980г. (според зам. министър Бойко Малинов) МОСВ е взело решение да го защити от автомобилите и туристите едва сега - 26 годни по-късно и то точно в началото на предстоящия туристически сезон. ... algebra

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До утре,
  до утре,
  до утре,
  до утре вечер в другия спектакъл.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "До другия спектакъл!"

  То, спектакълът няма край!

 8. 8 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митев":

  Ходил ли си до Болата ? Знаеш ли , че пътя до там е към 3 км разбит и тесен , лятото змиярник.
  Знаеш ли, че по време на комунизма достапът беше забранен - военна зона.
  Колите не стигат и не паркират на пясъка, а преди това защото е заблатено.
  Опитай се след плаж юли месец да се качваш по баира на горе в 35 градусова жега.
  Това заведение е малко и винаги пълно , ефтино е в сравнение с онези фризери и ресторанта на Калиакра, пък и само от него може да си вземеш студено за пиенйе.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2784 Весело

  Еми да им пожелаем успешен сезон, на всички "преместваеми" обекти, сигурно половината Слънчак е мобилен на документи

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По морето още си играят на мафиоти, и в много случаи мафиотлъците вземат превес над здравия разум и нормалните отношения между граждани, общини и държава. На север от Балкана ми се струва че са по големите тарикати в специалисти в мафиотските пинизи.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":

  То не останаха "зрители". Бягат в чужбина през глава

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  120 квадратни метра преместваем обект

 13. 13 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цялото пространство около Болата е заето от ветрогенератори. До всеки от тях е утъпкан път, за да може да се стига с кола за обслужването му. Това явно не притеснява никого (или просто са останали незабелязани, все пак са високи само по 30 м), а и собствениците на ВЕИ-тата не се събират в селското читалище, та не върви да пуснеш леко сараказъмче по техен адрес.

 14. 14 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  За живеещите в Българево и Каварна, Бората явно е бащиния. Пречело им да ходят на плаж - има толкова плажове по нашето море, които не са в резервати. Аз изминавам стотици километри за да ида с колата на море, те не могат и 10 да изминат до друго място. А и Каварна си има плаж.
  Миналата година бях на Болата - от коли не се виждат табелите, че е резерват и какви птици гнездят там.
  Не разбирам къде е Държавата и защо позволява някакви си "граждани" с багери да диктуват какво да се прави в резерват!

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 454 Неутрално

  В Гърция , до Керамоти , устието на река Места е резерват. Има изградена туристическа инфраструктура за наблюдение на местообитания на редки птици. Плажът е тотално свободен. Има изграден път и паркинги , където можеш да си оставиш колата и да си се любуваш на каквото искаш - кеф ти птици , кеф ти плаж. Туристи колкото искаш. Незнам какви са им регулациите , но там , и на много други места не съм видял някой да излива бетон на плажа. Затова Гърция ми е любима лятна дестинация. Чисто море / в Гърция не можеш да построиш сграда , особенно за настаняване без септичен резервоар / , проста ,, но вкусна и естествена храна . Наистина няма водно спасяване , но няма и тълпи английски , германски , руски , чешки и други пияници , които да имат нужда от спасяване.Всеки е отговорен за себе си.

 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#14] от "Izida":

  Държавата - това са всички хора.

  Ето как стоят нещата: от заведение на това място полза имат на практика всички замесени човешки групировки - собствениците, селяните, гостите, изобщо ВСИЧКИ.

  Нямат интерес законността и природата.

  Според мен на мнозинството българи хич не им пука нито за законността, нито за природата.

  Да не говорим, че изобщо и не разбират какво е законност.

  Затова и Бойко Борисов, който също говори за закон и прилагането му в свойственото си първо лице, е толкова популярен. Той просто олицетворява мисленето на мнозинството граждани на републиката.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боби Колев":

  Подкрепям! Явно нашето разбиране за демокрация е по-пискливия печели! Щом властта "кляка" пред 600 човека, да съберем агитка от хиляда и да се отбием и ние до Болата?!

 18. 18 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#14] от "Izida":

  Знаеш ли кое е най-интересното, явно държавата България колкото и да е на излишък толкова е и на червено.
  Ще спомена един случай който дори не беше в медиите, става въпрос за един плаж - малък намира се в голф игрището Трейшън клифс. Малко преди Каварна. Държавата се опита да сложи ръка на плажа. Оказа се обаче този плаж е в частен имот и го няма в регистрите. Появил се е последните 10/15 години.
  Имаше скандал , потулен и забравен.
  Та Болата ... става въпрос за такива като тебе , карат 600 км до морето , настаняват се в Българево и единственият плаж е Болата.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 19. 19 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Какви птици били гнездяли... перките на ВЕИтата не пречат на птиците, но колите, които искат да стигнат до плажа пречат, така ли? Като искаш да гледаш птици, отиваш на Дуранкулашкото езеро или Сребърна... в случая става дума за ПЛАЖ, до който хората искат да има достъп, място къде да си паркират колите в залива има, пътят е дълъг и стръмен, не можеш да го минеш пеша, плюс това алтернативата за паркиране е пред портата на нос Калиакра...

  I shave with Occam's razor
 20. 20 Профил на Paribas
  Paribas
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Отвратително безхаберно отношение на държавата. Кеят там е пропаднал, а никой не си мърда пръста да го ремонтира! Но тъпата незаконна постройка е свещена крава! Дано да няма нито един клиент, то друго явно не го заплашва тоя негодник, платил си е където трябва! А дикато някой не се претрепв на кея/ буната, всички ще се правят на слепи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#19] от "Сахаров":

  Става дума за РЕЗЕРВАТ! Следващия път като се печеш гам, огледай сеи прочети табелите до пътя и до тръстиките! Плюс това останките на военни постройки доказватл чежителите на Българево до скоро не са имали достъп до тоя плаж, а не са умряли!

 22. 22 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#21:"Izida"] Плюс това останките на военни постройки доказватл чежителите на Българево до скоро не са имали достъп до тоя плаж, а не са умряли!
  [/quote]
  А ваша милост ако не ходи само на девствени плажове Секо лято на палатка , поради липса на средства, дали ще се спомине ,а ?

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  С бетонен фундамент!


  Ама друго хептем не разбирам:
  "Четири години по-късно Варненският Окръжен съд определи за Костов петгодишна условна присъда..."
  ------
  Има ли такова животно или става въпрос за пет години изпитателен срок... или да чакам скоро осъден доживот условно.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#21] от "Izida":

  Не съм фен на пекането аз, но виж за риба хода често там... Това с резервата трябва да е някаква нова бира, защото като са слагали перките горе на скалата, явно още не е било такъв... или говорим за най-малкия резерват в света... плажна ивица 50метра, от юг заграден с исторически обект и крепост, от север с курорт Русалка и бариерата на Банев, а от запад с вятърни турбини...

  I shave with Occam's razor
 25. 25 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На Болата ,каквото кажат местните ,това е . Те най добре знаят как се мисли за природата,защото живеят там от векове .
  А не некакви изчанчени хекоактивистчета , дето искат да се узакони дрогата и да се пекат сами на най хубавите морски кътчета да определат реда у държавата .
  Аре , нема нужда . У лево и напред

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Трябва да има платен паркинг, още горе на разклона и до заливчето, да се слиза пеш! Няма, как всеки олигофрен, който иска да си пече шкембето до водата, да си паркира колата долу, че да сваля от нея касите с бира и барбекю за пържолите!
  Защитените зони трябва да се пазят и достъпа до тях, да е регулиран и до някъде ограничаван! Заливчето е много малко, за да поеме всички, които искат да ходят там!
  Претенциите на българевските цървули, са повече от смешни и глупави! Плажове и места за лодките на рибарите има колкото искаш, от южната страна на Калиакра! Какво се правят на ударени?! Плюс това, селяните на плаж не ходят! Ходят малкото хора, които са се набутали да отидат до Българево, че да спят в някое от мизерните хотелчета в него!
  Сега, всички се научиха за щяло и за нещяло да излизат и да блокират някой път, защото имали някакви си измислени от тях самите права! Защо изобщо, някой им се вързва?! Голяма драматизация!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ето затова българинът предпочита да отиде на море в Гърция!МОСВ е в течение на проблема Болата от 15 г,а сега чак са се сетили да проучват въпросът.

  Tony
 28. 28 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ето затова българинът предпочита да отиде на море в Гърция!МОСВ е в течение на проблема Болата от 15 г,а сега чак са се сетили да проучват въпросът.

  Tony
 29. 29 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Izida":

  Поради изброените причини кракът ми няма да стъпи на българското крайбрежие

 30. 30 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#22:"tenevski"]А ваша милост ако не ходи само на девствени плажове Секо лято на палатка , поради липса на средства, дали ще се спомине ,а ?[/quote]
  Аз на "девствени плажове" ходя на разходка. Иначе за плуване, припичане и хапване си ходя в цивилизацията!

 31. 31 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Алчността опорочава и унищожава всичко!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 32 Профил на zorba
  zorba
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#18:"Euronymous"]Ще спомена един случай който дори не беше в медиите, става въпрос за един плаж - малък намира се в голф игрището Трейшън клифс. [/quote]
  Плажа на Трейшън клифс си е държавен и е взет под наем от държавата за 5 години.

 33. 33 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#18:"Euronymous"]Та Болата ... става въпрос за такива като тебе , карат 600 км до морето , настаняват се в Българево и единственият плаж е Болата. [/quote]
  Българево-Болта - 5 км. Българево-плаж Каварна - 11 км. Голяяяма разлика

 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Ходила съм на Болата някъде 92-93 година, когато беше съвсем диво и имаше само на военните един фургон там. Божествено място, явно вече безвъзвратно оцвъкано от "цивилизацията".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ето снимки на "паркингите" - единият на кея и по пътя към него покрай скалите, другия - директно на дюните, точно до тръстиките и табелата със снимки на защитени видове птици и растения!

  http://kavarna.be/wp-content/uploads/2012/07/bolata-plaj-2010.jpg

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151790035688809&set=a.10151641502328809.1073741828.556228808&type=3&theater

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  На туристите ще кажа ,че кръчмето на Боата си е хубаво и правят хубави миди , да им е жив и здрав Цонко ,че разработи туризма в района! При толкова нацвъкани вятърни перки , за каква екология говорим изобщо??? Не става за туризъм ама на румънците си им харесва ....

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  [quote#16:"Боби Колев"]Ето как стоят нещата: от заведение на това място полза имат на практика всички замесени човешки групировки - собствениците, селяните, гостите, изобщо ВСИЧКИ.
  [/quote]
  И това може да се съчетае перфектно и доходоносно с опазването на природата наоколо, обаче трябва мерак, а точно такъв липсва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2784 Любопитно

  До коментар [#18] от "Euronymous":

  Да не говориш за плаж Бендида, където те свалят с голф количка от паркинга. Бях на един коктейл преди време там, долу не е нищо особено.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 39. 39 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#32] от "zorba":
  Айде нека да знам доста повече от тебе а ?!

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Само в България в ЕС, нарушителите могат и получават преимущество от своето виновно поведение. Ето и тук...
  Винаги съм бил почитател на подхода на северните страни към природните дадености - обществения интерес за достъп и ползване надделява дори на частния плаж.
  Тук е точно обратното, в сбъркания модел "частника" печели с помощта на държавни/общински служители и съд

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Болата се съсипва от разни местни интереси.Бетоните се изливат от хора,които завладяват местността.Не плажуващите правят това!

  Tony
 42. 42 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#37] от "gost22":

  Никак даже не липсва.

  Ако липсваше нямаше да го има това частно заведение там.

  Заведението е построено в разрез със закона и с очевидно активното съдействие на държавни органи в нарушението и заобикалянето на този закон.

  Визирам и МОСВ и съдиите, очевидно ръководили се от всичко друго, но не и спазване на законноста.

  Статията е отлична.

  България е пълна с абсурди . Толкова пълна, че вече отдавна са станали норма и хората не ги разбират като абсурди.

  Не, че на други места го няма това, разбира се.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 43. 43 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Браво! Първата смислена статия от г-н Спасов. Проблемът не е нито в т.нар. "софиянци"(т.е. представителите на институциите), нито в т.нар. "селяни" (т.е. местното население - понеже явно "софиянците" не са от село, а са паднали от друга планета, но това е тема на друга дискусия https://www.youtube.com/watch?v=fO7EsFppsXw ). Проблемът е, че в България непрекъснато се люшкаме от едната крайност в другата - или пълна анархия или тотална забрана ( с някой вратички за свой хора ), така, че човек трябва или да е с връзки или е в издънка. А природата е да се използва разумно от хората за да бъде опазена за поколенията. За целта институциите трябва да създадат ясни правила и контрол, които да важат за граждани, селяни и извънземни.

 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Любопитно

  Какво значи: "Не, хората трябва да имат достъп до всеки плаж"?! Това е малък залив и като паркират 10 кемпера и 12 джипа, как ще стигат хората до него?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#38] от "Consumer":

  Този плаж и тозо голф комплекс са в Натура 2000 построени в много повече нарушения и с много повече бетон от ресторанчето на Болата (незащитавам незаконното строителство), но на никой от МОСВ и другите министесртва не си мръдна пръста, дори, когато срещу България се водеха разследвания в Европейския съд. И да прав си, че Бендида е ужасно скапано място, откакто е частен плаж. А за прекрасното място до него наречено Аргтата бийч, никой "софиянец" не е и чувал. И Болата ще я направят частна, а вие ще ревете как в Гърция е по-хубаво и ще ходте на коктейлите на бивши ченгета!

 46. 46 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И сори, но да махнат асфалтовият път до Болата и проблемът ще е решен. А те какво, разрешиха на Трейшън бла-бла голф, спа ... да асфълтира черният път до Бендида и да го нарече "частен" ЗА ТОВА СЕГА ИЗВОЗВАТ СЕЛЯНИТЕ С ГОЛФ КОЛИЧКИ! А на хората от Божурец им сложиха бетонни заграждения на техния път, направен преди 100 години от техните бащи! България! МОСВ да махне бетона и от българският плаж на Русалка и да осъди Баневи за бариерата.

 47. 47 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Някой цървул иска да вземе Болата.Затова е тая гюрултия.Резерват е на майка Ви ....... Аре у лево.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 48. 48 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2784 Весело

  До коментар [#45] от "deny":

  Аз не рева, а ходя там (гърция) с удоволствие и отдавна съм показал червен картон на родното фекаломорие.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 49. 49 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Разстроено

  ... ситуацията, меко казано, изисква революционни действия, а многоуважавания автор ни "храни" с игра на думички.... еми, толкоз!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 50. 50 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#48:"Consumer"]Аз не рева, а ходя там (гърция) с удоволствие и отдавна съм показал червен картон на родното фекаломорие. [/quote]


  ... дори не съм способен да си представя нещо "по-хитро" като курортна! политика с практическо приложение (юзър_френдли)... респект!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 51. 51 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "Consumer":

  Червен картон и аз съм дал на политиците, но ходенето в Гърция на море или където и да било другаде, не помага на българската природа! Голям кеф е в Гърция и навсякъде където има закон и ред, но защо това да не е и в България!?

 52. 52 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#44] от "etty1":

  Достъпът не значи непременно афалтов път за коли!? Но такъв път на Болата има още от преди 1989 г. Използван от военните и заграден с бариера. Както е било и на други места още по-насевер.
  Пак ще спомена "дивите" плажчета под Божурец и Топола. Бяха 3 на брой и съществуваха като девствени до 2006 г., когато бяха заграбени от собствениците на бъдещото голф игрище Тракийски скали. И какво се случи. Асфалтираха коларският път, изляха бетон за милиони и сега поне 7 сгради на по 5 етажа седят и се рушат (но иначе най-красивото голф игрище!?) и казаха, че това е "частен" път и може да се минава по него само с бъги и за "частния" плаж искат резервация? Иначе Цонко Цонев твърдеше, че достъпът до плажовете е свободен!!!
  ТОЛКОВА Е НАГЛО ВСИЧКО И НА БОЛАТА, ЧЕ ...

 53. 53 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#42] от "Боби Колев":

  Статията е едностранчива.
  АБСУРДИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ!

  В ТОЗИ СЛУЧАЙ ЧАШАТА С ТЪРПЕНИЕТО НА МЕСТНИТЕ Е ПРЕЛЯЛА.

 54. 54 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#47:"PETZL"]Някой цървул иска да вземе Болата.Затова е тая гюрултия.Резерват е на майка Ви ....... Аре у лево.[/quote]
  Да чуем как точно като забранят достъпа до резерват ще го завземат за друга цел?

 55. 55 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#54] от "Izida":

  До коментар [#54] от "Izida":

  Направи си справка с защитена местност "Белите скали" и как при заварено положение на много бетон, продължават да наливат такъв и да унижожават, а достъпът е ограничен само за обикновените хора (туристи).

  http://eea.government.bg/zpo/bg/area.jsp?NEM_Partition=2&categoryID=1&areaID=2097

  Става дума за великия плаж Бендида и голф спа ризорт Тракийски скали.

 56. 56 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "Izida":

  "Болата" никога не е бил девствен плаж, не знам защо хората го бъркат с такъв. Не е ясно дали въобще щеше да има плаж, ако ги нямаше буните - бурите на север от н. Калиакра са страховити. Не съм чувал и за защитена местност, която да не включва цялото блато и пещерите зад плажа-резерват, където всъщност са птиците и другите животни, а да включва само плажа. Капанче там има от години, има стари подпорни стени, полусрутени останки от сгради и удобен асфалтов път. Разширението на капанчето и заграждането на част от плажа за паркинг, беше прекалено, но никой тогава не протестира, а хората се възползваха и "плажуваха" един връз друг. Плитко е - идеално за малки деца. А в Българево е нормално да протестират срещу лицемерието на държавата - опазването на защитена зона Калиакра е низ от идиотски решения и блокирането на достъпа за коли до "Болата" е точно такова.

 57. 57 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#56:"Wasabi"]"Болата" никога не е бил девствен плаж, не знам защо хората го бъркат с такъв.[/quote]
  Съгласна! Първото ми впечатление бе, че това е изоставено военно съоражение. Но все пак там живеят застрашени птици.

 58. 58 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#56] от "Wasabi":

  Не бих могла да го напиша по-точно!

 59. 59 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#57] от "Izida":

  Да, така е, но огромна част от местата, където гнездят птиците и се въдят гадинки не попадат в защитената местност Калиакра. Блатото, колкото и да е странно, не е защитена местност, а само попада в натура 2000. На всичкото отгоре има ветрогенератор на 500 метра от същата тази така важна за птиците влажна зона. Официално резерват е само плажната ивица с пътя над "ресторанта" и малко от двата склона от север и юг над самия плаж, като всичко я има 50-60 декара, я не.

 60. 60 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#59:"Wasabi"] Официално резерват е само плажната ивица с пътя над "ресторанта" и малко от двата склона от север и юг над самия плаж, като всичко я има 50-60 декара, я не.[/quote]
  Което говори за нужда от ограничаване на достъпа на коли до плажа. И което отдавна е трябвало да бъде направено! Да направят паркинг на края на резервата, да махнат незаконния ресторант и това е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK