В Карадере няма да се строи, обяви Лиляна Павлова

Министърът на регионалното развитие Лилянва Павлова и кметът на Варна Иван Портних (в ляво) при откриването на спортна площадка във варненския район "Възраждани"

Министърът на регионалното развитие Лилянва Павлова и кметът на Варна Иван Портних (в ляво) при откриването на спортна площадка във варненския район "Възраждани"Няма да има застрояване на Карадере и другите защитени зони и плажове по Черноморието. Това съобщи днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


"Имах много дълга, обстойна, обстоятелствена среща с представители на екозащитните организации в добър диалог, каза тя. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим Кара дере".


Павлова заяви още, че местността попада в землищата на две общини, но и двата плажа са изключителна държавна собственост и тяхното наименование остава Кара дере. Според нея допуснатото разделяне било в полза на спазването на закона и така плажът щял да се защити и стабилизира още по-добре.
"С новия акт на основата на вече готовата кадастрална карта териториите и в двете землища ще са защитени и с кадастрална карта, каза още Павлова. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения."


По отношение на територията зад плажа, т. нар. зона "Б", министърът обясни, че назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Те вече не само че са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има.


"Единственото, което може да бъде направено, е ажурна ограда, с която само се отделя терена", категорична бе министър Павлова. Тя призова екоорганизациите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. Първо, защото възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка. Тъй като планът на терените зад Кара дере не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда и няма екологична оценка, той също няма да е част от ОУП.


"Бъдещият изпълнител на ОУП ще трябва да прецени цялата територия на Бяла, накъде общината може да се развива, защото пък, от друга страна, няма пречки Бяла да се разширява и развива, но не е задължително това да е само към Кара дере и плажа. Бяла може да се развива, без да се засяга територията на тази местност", обясни още Лиляна Павлова.
Днес заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева тя е на посещение във Варна.


По отношение на проекта по фонд "Солидарност" за отводнителните дерета в кв. "Аспарухово" Лиляна Павлова отбеляза, че навсякъде общините и бенефициентите, които получиха финансиране, срещат два еднакви проблема.


"Тъй като това са спешни и аварийни дейности, които трябва да бъдат възлагани навсякъде, са на принципа на инженеринга, което допълнително забавя процеса, тъй като трябва да има допроектиране, първо на това, което трябва да се направи, а след това строителство, обясни Павлова. Много често, при 99% от случаите, има обжалване на процедурите. Благодарение на това има абсолютно забавяне в проектите и тяхното изпълнение. Аз се надявам, че максимално бързо ВАС или ще даде предварително изпълнение на Варна, или ще приключи жалбата по делото за избран изпълнител, за да се започне работа."


В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на министъра на земеделието и храните Десислава Танева кметът на Варна Иван Портних откри ремонтирания втори участък от бул. "3 март" и нова детска спортна площадка.
Кметът на Варна Иван Портних заяви при откриването, че площадката е част от цялостен проект за облагородяване на градския район "Възраждане". Общата стойност на инвестицията е 780 хил. лв. Със средствата са изградени площадката с фитнес уреди и атракциони за деца, стадиони, улица към тях заедно с професионално осветление. Изградени са и подпорни стени заради денивелацията на терена.


Следобед министрите Павлова и Танева участват в работна среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и областните служби "Земеделие", отговорни за поддържането на Картата на възстановената собственост и земеделски регистри.


В рамките на форума ще бъдат обсъждани промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, които целят ускоряването на процеса по създаването на кадастрална карта на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Докога,Лиляно?Докога няма да се строи?

 2. 2 Профил на enot
  enot
  Рейтинг: 233 Неутрално
 3. 3 Профил на ggt58498274
  ggt58498274
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Дано да е сигурна.
  Нейната дума повече се чува пред Борисов

 4. 4 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да ти повярваме ли Лиляно? Или след някоя друга седмица пак ще започнат строежите?

  Гледат да съсипят и последните останали диви места на нашето черноморие.

  http://www.promopochivki.com/

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 470 Весело

  И винетките нямаше да поскъпват...

 6. 6 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 238 Неутрално
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мазно лъже тая. А за Камчийски пясъци нещо?

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Нещо не и вярвам, защо ли ???

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  а кога фалшивите заменки срещу стотинки на квадрат ще бъдат анулирани ,а държавата ще си възстанови държавната собственост върху земята ,за това трябва само закон от НС , гласуване с мнозинство и да им се върнат огромните суми на всички ,които са си закупили по 10-20 ст на квадрат хиляди декари на първа линия по българското море ,това са все юнаци другари и другарки от ДС ДПС И БСП ,кога ,другарко Павлова .

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Брех..., галещи ухото обещания от представителите на ГЕРБ...! Ха..., да не приближават избори? Да бе, президентски!
  Лиляна Павлова, като силно загрижена за кръвното на премиера, обещава всичко на всички, кой каквото иска...! Все пак, бате Бойко трябва да се яви на изборите, целия облян от слънчева светлина и всенародна любов! После, който не е поискал и не си е платил, той не си е построил, каквото и където поиска...! Важното е, сега да повярвате!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "откри ремонтирания втори участък от бул. "3 март""

  Това е няква лъжа. Няма такъв новооткрит участък. Втората част от "3 март" е пусната ( и даже вече амортизирана и повторно разкопана, защото няма тротоар от едната страна ) от повече от 2 месеца.

 12. 12 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интересно ми е каква отговорност ще носи тая за твърденията си, ако се почне строителство някой ден и тя не е свършила нужното сега, а ни е хвърляла прах в очите?

 13. 13 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Най-вероятно до други ден като се махнат репортерите. После ония с багерите пак влизат.
  Поне практиката това показва до този момент. #видимирезултати #стабилностпогерберски

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Добри са обясненията и. Дано да е права и така да се случи.
  Но аргумент от типа "природозащитниците нищо не разбират, ние сме направили повече, отколкото трябва" ми звучат повече като "гледайте си работата, това си е наше и ще си строим на воля".
  Така че никакво отпускане е да се дебне на всяка крачка.

  И да каже какво прави за да не се строи на Корал, на Иракли и за махането на незаконно построеното там.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Само протести и стачки могат да ви спрат вас.

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  останаха ли балъци да вярват?

 17. 17 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Министърката няма как да решава тия неща, съдът ще реши. А там знаем как се решава

  Every cradle is a grave.
 18. 18 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кошмар за "зелените" бандити....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Защо министър трябва да преповтаря нещо, което уж е защитено със закон!?

 20. 20 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Ееее... ам сига за какво ще плюят лиляво-червените????

  Няма шики-мики.
 21. 21 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 536 Весело

  Изказването на Павлова и програмата им във Варна ме връщат назад към времето времето на соца. Тогава пак така всички репортажи бяха позитивни и с вяра в утрешния ден, а властта беше отличник.

 22. 22 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 452 Неутрално

  За Иракли нещо да кажеш?
  А за Камчийски пясъци?
  Картите с дюните кога ще ги направите публични?
  И докога ще идваш да режеш ленти на част от общински път?

 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ще се въздържа да изкажа бурна радост от това обещание на Лиленцето.
  1. Наслушахме се на неизпълнени обещания от милиционерите;
  2. В това правителство добрите новини ги съобщава лично Баце. Справка - последното солово изпълнение на КуКунева

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на 6bjfs51
  6bjfs51
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дундурук":

  във Варна фонтана още ли е заграден? че Господин Борисов два пъти му реза ленти май?

  Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum.
 26. 26 Профил на 6bjfs51
  6bjfs51
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#15:"Роси"]Само протести и стачки могат да ви спрат вас. [/quote]

  камане и дръвье, мен ко питаш

  Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum.
 27. 27 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 402 Весело
 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  "Единственото, което може да бъде направено, е ажурна ограда, с която само се отделя терена", категорична бе министър Павлова. Тя призова екоорганизациите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. Първо, защото възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка. Тъй като планът на терените зад Кара дере не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда и няма екологична оценка, той също няма да е част от ОУП.
  ЩЕ СЛЕДИМ, щото лъжете както дишате.

 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#21:"danid"]Изказването на Павлова и програмата им във Варна ме връщат назад към времето времето на соца. Тогава пак така всички репортажи бяха позитивни и с вяра в утрешния ден, а властта беше отличник. [/quote]
  да бе ама още има хора които вярват че тогава нямало престъпници че имало всичко че народа бил доволен и щастлив , значи след по простите това работи, а то други не останаха

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#12:"Дундурук"]Интересно ми е каква отговорност ще носи тая за твърденията си, ако се почне строителство някой ден и тя не е свършила нужното сега, а ни е хвърляла прах в очите? [/quote]
  никаква разбира се

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 31 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 465 Весело

  т.е до три месеца влизат багерите

 32. 32 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 322 Весело
 33. 33 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 322 Любопитно
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Доколкото разбирам на плажа нямало да се строи. Горе-долу съм в течение на нещата, и не е ставало дума за строителство на самия плаж.
  Нещата у нас не се връзват. От една страна има еколози, които са против всякаква инициатива в близост до едни хубави плажове, т.е. те искат да деребействат свободно и на плажа, и около него.
  От друга страна има едни идиоти-инвеститори, които изграждат едни чудовища до самите плажове (10-15 етажа), или на самия плаж.
  Не може ли да се прави нещо п осредата - напр. едни спретнати двуетажни хотели на 50-60м от плажната ивица, а "еколозите" да си потърсят плажове с къмпинги евентуално, но да ме извинят, че ще ми се.ат дето им падне.

 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  А дано !
  Нека има и свободни плажове !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на 6bjfs51
  6bjfs51
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#28:"Лелка"] ажурна ограда [/quote]

  тас ше да е от архитектурната школа на ТИМ

  Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum.
 37. 37 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1080 Любопитно

  Уффф, поне днеска да не ми се мота из краката тази Лил- Янка -Партизанка.
  Освен, ако иска да обясни колко е ажурна тази оградка и защо е необходима

 38. 38 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Весело

  Пак не разбрах за кво виете бре опрвячи?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#38] от "skomina":

  Рекох днес да ида на плажа на Галата.Мъртвило ти казвам жив човек няма и никой го неще даже и природолюбителите щото много маане на крачоли.

 41. 41 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Весело

  Майката ви такова Боко, бре правоверни бре.

 42. 42 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#39:"6bjfs51"]дадупили сам са на Гаспадин Барисов, ма нъцки?[/quote]
  Ми ни щте те ва -па ти си се дупи...

 43. 43 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Поправете ме ако греша, но от една страна ажурната ограда предполага разрешение за строеж. От друга, за парцели извън регулация се полага единствено телена ограда окачена на бетонни колове.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 44. 44 Профил на kokotom1
  kokotom1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  Всичко може, стига да е позволено от закона . Зелените реват - затова им плащат. Т.н. инвеститори реват , защото искат държавата да им направи инфраструктурата, да ги освободи от данъци, а те да продадат тъпите апартаменти без да плащат данъци. И така сто години. На Боко му се видяха много парите, когато му предложиха имоти за замяна на Шкорпиловци - по времето на Станишев. Сега си го връща на всички по ред - няма строителство, има специализирани карти на защитените територии. Ще видим кога ще ги приемат и кой ще обезщети собствениците, които не могат да строят

 45. 45 Профил на kokotom1
  kokotom1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "kokoto2":

  Какво за теб е ажурна ограда?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Няма,няма! Само доказани внучки на главорези партизани и някой отговорен другар по съвецка линия!други няма да строите!браво на лили минетката и да каже как е хасиендичката у Барцилоната?!?

  Долу рушистите и фашистите
 48. 48 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#45] от "kokotom1":

  Честно казано нямам определение, но според гугъл това е ограда с бетонен фундамент над който е направена ограда от ковано желязо и/или метални профили.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 49. 49 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 531 Весело

  Друго си е министъката да каже че ще спазва закона, звучи някак правилно поне за 3 дни докато мине през телевизии, радиостанции и вестници. После ще чакаме поредния писък по фейсбук със снимки и хвалебствия за доброто държавно управление.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Весело

  Защо ли на български министри хората нямат доверие?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Весело

  Най великата калинка за всички времена .Най великата
  Она Сека сутрин се буди все с един и същи въпрос-
  -Абе , верно ли аз съм министър ?... Боооооже опази .
  Па припка пред огледалото да си изписува гайтански вежди

 52. 52 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#34:"historama"]Не може ли да се прави нещо п осредата - напр. едни спретнати двуетажни хотели на [/quote]
  Въпроса е дали т.н. природозащитници имат някакви аргументи или некой властимащ им плаща да се правят на такива .
  Тъй като на Карадере няма какво да се защитава остава втория вариант .

 53. 53 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#35:"'ΕΡΕΒΟΣ"]А дано !
  Нека има и свободни плажове ! [/quote]
  Свободни за кои ? Къде у Гърция е разрешено дивакопалаткуването в чужди места ?Па и властта да ги подкрепя ?
  Стаси бе пидаким

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK