"Самосрути" се поредният архитектурен паметник във Варна

Металната конструкция на снимката крепеше "асамосрутилата се" фасадаПоредната сграда – архитектурен и културен паметник на централния варненски бул. "Княз Борис I" №73 във Варна е била окончателно съборена тази вечер. За това съобщиха читатели на "Дневник". Проверка на място показа, че укрепената фасада, останала след започналата реконструкция на сградата, действително е съборена.


Според очевидците на случилото се, около 19.20ч. днес - в момент когато бул. "Княз Борис I" се превръща в една от най-оживените части в центъра на Варна, работници са удряли с чукове и са избутвали с тръби фасадата на сградата, докато тя рухне под собствената си тежест. След това отломките по тротоара и пътното платно набързо са били разчистени, а минути по-късно на строежа, чийто изпълнител е дружеството "Възраждане 2004" ЕООД, вече е нямало никой.


Точно по този сценарий преди години – след края на работния ден, тихомълком и набързо, беше разрушена и друга сграда паметник на културата на същия булевард – т.нар. "Картофена къща". Въпреки заканите от страна на общинската администрация във Варна тя не е възстановена и до този момент, но теренът в центъра на града е все още незастроен.
Според информационната табела на мястото на къщата, която рухна тази вечер, строителното разрешение за "пристройка и надстройка на жилищна сграда" е издадено на 30 юни 2014г. След 5 ноември м.г. обаче – датата, на която е започнало строителството, цялата сграда на практика беше съборена, като единственото, което от нея остана единствено фасадата.


През последните няколко месеца тя беше укрепена с метална конструкция, създаваща впечатлението, че тя ще бъде запазена и "вградена" в бъдещата жилищна сграда. По "технология", използвана при разрушаването на бившата Военноморска болница на бул. "Сливница" във Варна, исторически сгради на ул. "Херман и Карел Шкорпил" и др. сега и тази фасада най-вероятно ще се окаже "самосрутила се".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK