Трети път е удължен срокът на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна"

Трети път е удължен срокът на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна"

© ДневникСрокът за представяне на окончателния технически доклад по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" отново е удължен, този път до 31 август т.г. . Това става ясно от отговори на въпроси, които "Дневник" изпрати до ръководителя на проекта Биляна Якова.


Според съдържанието на мейла й "към настоящия момент са изпълнени 9 от от общо десет компонента по проекта. За изпълнение остава компонент 9 – "Подобрение на производствено техническата база на "Градски транспорт" ЕАД – Варна – партньор по проекта.


Якова обяснява също, че "съгласно предстоящото окончателно техническото отчитане на проекта е необходимо 100% изпълнение на всички дейности", което е наложило и новото удължаване на срока.
Договорът за изпълнението на проекта бе с продължителност 36 месеца (три години) и бе подписан от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов на 9 юли 2012 г. Така крайният срок за приключването му беше 9 юли 2015г.


Но заради зле организирани обществени поръчки и забавяне на всички дейности по изпълнението му на 21 август 2014г. община Варна поиска от Управляващия орган на ОП "Регионално развитие" да удължи до 31 декември т.г. срока за изпълнение на вече подписания договор за безвъзмездно финансиране.


Този срок също се оказа недостатъчен и на 1 декември м.г. последва ново искане за отлагане - този път до 9 юли т.г. Датата обаче се оказа "предпоследна" и сега новата е 31 август.


На въпроса каква е причината до този момент да не работят автоматите за продажба на билети и системата за информация в реално време за движението на автобусите, които бяха монтирани още миналата есен, Якова отговаря така:


"След провеждане на открита процедура по Закона за обществени поръчки е сключен договор с ДЗЗД " Обединение модерен транспорт" гр. София. Договорът е изпълнен и отчетен през м. декември 2015г. Съгласно техническата спецификация на възложителя и техническото предложение на изпълнителя автоматизираната билетна система е тествана и работеща".
По-нататък в отговора си обаче Биляна Якова уточнява, че според одобреното от нея техническо предложение, изпълнителят "Обединение модерен транспорт" е имал задължението да достави и монтира машини с фискални устройства, а не фискализирани". Разликата е, че фискалните устройства имат необходимата фискална памет и техническа възможност да бъдат фискализирани, а самото фискализиране е отделна дейност, която осъществява връзката на доставените фискални устройства с НАП.


"Има сключен договор с "Къстъм Инжинеринг България" ООД, който е оторизиран и в момента се фискализират всички 539 устройства, които до края на юли ще бъдат свързани с НАП", поясни още Якова.


Преди десетина дни "Дневник" се свърза с "Обединение модерен транспорт" от където потвърдиха, че според договора, подписан с община Варна са имали задължението само да доставят и монтират устройствата за електронна продажба на билети, но не и да ги фискализират - т.е. да ги предадат в състояние годно за експлоатация. "Въпросът защо автоматите не работят трябва да бъде отнесен към община Варна, не към нас, казаха още от "Модерен транспорт". Нашите задължения по договор са коректно изпълнени".


Веднага след този разговор телефонният номер на дружеството беше свален от сайта http://omtvarna.eu.


Заради мудната комуникация с Биляна Якова въпросът, защо е бил подписан договор, който не предвижда въвеждането на системата в експлоатация също скоро няма да получи отговор. Вероятно ще отнеме време и изясняването на това как е било избрано дружеството "Къстъм Инжинеринг България", както и за чия сметка ще бъде фискализацията на устройствата.


От информация, която "Дневник" получи в средата на януари т.г. от Министерството на регионалното развитие и блогоустройството стана ясно, че Варна ще трябва да покрие с бюджетни средства най-малко 6 млн.лв. от стойността на проекта си "Интегриран градски транспорт", тъй като те не са били разплатени с изпълнителите до края на миналата година.


"Крайният срок за извършване на разходите, допустими за възстановяване по Оперативна програма "Регионално развитие" е 31 декември 2015 г., гласеше текстът на писмото от МРРБ. Всички останали разходи, извършени след тази дата ще останат за сметка на общината"".


В отговора си от вчера, Биляна Якова припомни това писмо отпреди шест месеца и заяви, че "статията на "Дневник" "Община Варна е загубила най-малко 6 млн. лв. от договореното финансиране за ремонта на депото на общинския си превозвач" не отговаря на истината, тъй като съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ и бюджета на проекта, ремонтът на депото (на "Градски транспорт") е част от собствения финансов принос на Община Варна".


В писмото, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче подобно уточнение няма. В него е записано буквално, че въпросните 6 млн. лв. ще трябва да бъдат покрити от общинския бюджет "в съответствие с актуалното изменение в Указание на министъра на финансите от януари 2015г. относно приключване на програмен период 2007-2013 г. по оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз".


Още за състоянието на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" четете утре във в. "Капитал" и на www.capital.bg

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 352 Весело

  Обзалагам се, че варненския гр.транспорт няма да успее да продаде и едно билетче от скъпите машини по спирки и автобуси. Да са живи и здрави възрастните госпожи кондукторки.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Весело

  хубавите работи бавно стават . хубавите договори бързо се сключват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това се знае от три месеца, ченге

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Бе по-добре да се забави, отколкото да се претупа. Бързата кучка слепи ги ражда.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2206 Любопитно

  Пак са измъкнали отнякъде пари за крадене...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#4] от "mrtragic":

  Ама от Крадци ГЕРБ-Варна се похвалиха, че са усвоили парите отдавна

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Такава е всичката работа в Бг...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 480 Гневно

  До коментар [#4] от "mrtragic":

  С колко години още да се забави?Иначе да усвояват едни милиони са много бързи!Ако имахме действаща прокуратура много хора от общината щяха да са в ареста или затвора много преди завършването на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна"!Срам!!Десетки милиони похарчени,а насреща бутафория!!
  Жокер за прокурори!Ръководителя на проекта Биляна Якова май е кандидат за прокурорско разследване?!

 9. 9 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 126 Неутрално

  По-добре да изчакаме още малко и да имаме нов транспорт, отколкото да мънкаме и нищо да не става. Поне нещо се прави в този град през последните няколко години. Преди и това го нямаше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK