С 29% от Пловдивския панаир Варна щяла да строи експоцентър

Дворецът на културата испорта, до който трява да се появи бдещият експоцентър във Варна

© Спас Спасов

Дворецът на културата испорта, до който трява да се появи бдещият експоцентър във ВарнаСлед като вчера правителството внезапно реши да прехвърли 29% от държавния дял в "Международен панаир Пловдив" АД на община Варна, днес кметът на града Иван Портних обяви, пред "Дарик", че след "дарението" в града ще бъде построен експоцентър. Той щял да се намира на празните терени до Двореца на културата и спорта в града, а за проектирането му щял да бъде обявен международен конкурс.


"Идеята е Варна да развива възможностите за организация на експозиционни събитията, към които има интерес от български и чужди фирми, каза Портних. Има и много запитвания за организиране на международни конгреси и семинари с по 1000 участници, които няма къде да провеждаме. Експоцентърът ще гарантира целогодишно посетители в града".


Според "Капитал Дейли" обаче "Международен панаир Пловдив" щял да прави
изнесен център на терен на Гергов


във Варна.


Мотивът, с който вчера кабинетът е взел решението да се раздели с участието си в "Международен панаир Пловдив", гласи, че "прехвърлянето на държавния дял на общините ще създаде условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България".


Идеята звучи странно


тъй като с мотива, че панаирът в Пловдив ще привлече повече инвестиции, в края на 2006 г. правителството на Сергей Станишев прехвърли 49% от компанията на смесено дружество между община Пловдив и фирми на Гергов. Финансово обаче компанията не процъфтява след сделката. Публикуваните едва сега отчети за няколко години назад показват, че панаирът традиционно работи на загуба, персоналът намалява, а за 2015 г. компанията има най-ниските приходи от 2006 г. насам.


Подобен е и мотивът, с който вчера кабинетът е взел решението да се раздели с участието си в "Международен панаир Пловдив". "Прехвърлянето на държавния дял на общините ще създаде


условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика


която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България.


Веднага след обявяването на правителственото решение вчера "Дневник" и "Капитал Дейли" изпратиха до общинския пресцентър във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно дали съществува връзка между прехвърлянето на акциите и опитите на общинската администрация да реши проблема с т.нар. Дупка в центъра на града. Отговори не последваха. Днес, с ден закъснение, Портних избра да говори по темата пред предаването "Зала Пленарна" на "Дарик", което е "съвместен проект" на радиоверигата и община Варна. За финансирането му частната медия всяка година получава от общинския бюджет около 40 хил. лв.


Т.нар. Дупка във Варна е изкопът, останал след започнатия през 1984 г. строеж на универсален магазин на бул. "Княз Борис I". След промените през 1989 г. проектът беше замразен на етап изкоп. Оттогава досега ямата, която се стопанисва от "Търговски дом" АД, се използва като платен паркинг.


Първоначално


собствеността в дружеството


беше поделена между община Варна и пловдивския бизнесмен Георги Гергов. След неколкократни вдигания на капитала, които администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов услужливо "проспа", контролът върху компанията вече е изцяло на Гергов.


През последните години сегашният кмет на града Иван Портних няколко пъти обяви, че се водят


преговори за "откупуването" на Дупката


но те винаги завършваха с неуспех. Точно по тази причина първите коментари след вчерашното правителствено решение бяха, че дяловете в "Международен панаир Пловдив", които Варна получи, ще бъдат разменени срещу участието на Гергов в Дупката.


На въпрос на "Капитал Daily" защо държавният дял е бил прехвърлен на Варна и Пловдив безвъзмездно, вместо да бъде продаден, от Министерството на икономиката са отговорили, че през последните години към акциите не е бил проявяван


никакъв инвеститорски интерес


"Това обяснение е малко странно, коментира изданието, тъй като делът досега не е предлаган за приватизация. Активите на "Международен панаир Пловдив" към края на 2015 г. са в размер на 122.2 млн. лв., което означава, че собствеността на държавата е над 60 млн. лв. По оценка, поръчана миналата година от Агенцията за приватизация, държавният дял е струвал около 70 млн. лв.".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK