Двуличието на администрацията остави без дом още 15 роми във Варна

Ромската махала "Максуда" във Варна (снимката е илюстративна)

© Спас Спасов

Ромската махала "Максуда" във Варна (снимката е илюстративна)Още четири общински къщи, в които до момента бяха настанени ромски семейства, бяха съборени днес във Варна. Сградите се намираха на улиците "Свобода" и "Никола Корчев", а събарянето им бе разпоредено, тъй като те са категоризирани като "опасни за обитателите си". Това е обяснил Христо Христов, кмет на варненския район "Младост", на чиято територия се намира най-голямото ромско гето във Варна "Максуда".


По информация от районната администрация в съборените днес къщи са живели


тринадесет възрастни и две деца
Според един от ромите, чиято къща днес беше съборена, семейството на баща му е било настанено там още през 1986г. За това е била издаден документ, а къщата е била законно присъединена към водопроводна, канализационна и електрическа инсталация.


Според Христо Христов въпреки, че администрацията му не била задължена да осигури подслон на
семействата, които днес останаха без подслон, на всички било предложена да се настанят в Социалния учебно - професионален център "Анастасия Д-р Железкова". Ромите обаче отказали.


Днешната акция по разрушаването на къщи, в които са били настанени ромски семейства повтаря


порочна практика


до която общината във Варна прибегна още през юли 2014г.


Както тогава, така и по-късно - при разрушаването на къщи в "Максуда" през август м.г., станаха явни двойните стандарти, които местната администрация прилага в опит да поправи собствените си грешки и да се справи с незаконното строителство във Варна.


От друга страна, разрушаването на ромски жилища без предварителен план за справяне с хуманитарните проблем, които следват, превръща всяка от акциите в


бедствие за останалите без подслон


Домовете, които бяха разрушени днес са били отчуждени в периода между 1988г. и 1990г. година във връзка с "реализирани градоустройствени мероприятия", показа проверка на "Дневник". Настаняването на бездомни ромски семейства в тях през последните 25 години, въпреки, че са били категоризирани като "опасни" е ставало на базата на абсолютно невалидни "служебни бележки", издавани от районното кметство "Младост" във Варна.


"Дневник" разполага с копия от бележки, които носят печата на районния кмет, както и собственоръчни подписи. Те са издавани от Златко Стефанов (подкрепян от СДС и Съюзът на свободните демократи) и Йорданка Юнакова (БСП).


Днес при събарянето на постройките от районното кметства "Младост" отново са заявили, че настанените в тях не са плащали наем за това, че обитават общински имот.


Подобно твърдение е лицемерно


по следните причини:


Служебните бележки за настаняване на роми в изоставени общински къщи нямат нито пореден, нито изходящ номер от администрацията на район "Младост", но носят мокрия печат на кмета и подпис, поставен под името му. Бележките е трябвало да послужат за уверение в това, че семействата, които са ги получавали, имат право да живеят временно в съответното общинско жилище при определени условия.


От съдържанието им става ясно, че ползвателите на имотите са поемали задължението да плащат "обезщетение в размер 20 лв.". Пред "Дневник" общински служители коментираха, че с термина "обезщетение" е бил заобикалян фактът, че


администрацията на район "Младост" не е имала право да получава наем


от въпросните имоти.


От друга страна, в недействителните документи умишлено не е било уточнено дали става дума за редовно (седмично, месечно или годишно) плащане. Така в определени моменти от всяко семейство е можело да бъде поискано произволно по размер "обезщетение" за произволен период от време.


Според текста на т.нар. "служебни бележки" те не се считат за настанителна заповед" и "при наложително освобождаване на къщата няма да се осигурява друго жилище".


Бездомните ромски семейства явно са приемали това условие като "по-малкото зло". При това отложено в неясното бъдеще. Но според някои от тях бележките са им били връчвани с обещанието, че няма да бъдат принудени да напуснат жилището си,


ако гласуват "както трябва" по време на избори


Къщите, очуждени за събаряне, са били захранени с електричество преди 2005 г., когато електроразпределителното дружество във Варна е било държавна собственост, информираха преди време от "Енерго про". След приватизацията на държавната компания, новият собственик (тогава Е.ОН България Мрежи) е наследил база данни, в която тези адреси са фигурирали като включени към електрическата мрежа с открити партиди.


Доказателства за административно двуличие


могат да бъдат открити и в други документи, свързани с незаконното настаняване на ромски семейства в "негодни" за обитаване имоти.


Втората част на т.нар. "служебни бележки", които носят подписите на Юнакова и предшественика й Златко Стефанов е наречена "декларация". С нея "наемателите" удостоверяват, че са "запознати с режима на къщата (в която ще живеят) и състоянието й и приемат да бъдат настанени в нея, въпреки че не отговаря на жилищните норми" според Правилника за приложение на Закона за общинската собственост.


В допълнние, с въпросната "декларация" (в бележките, издадени от Юнакова) ромите са се самозадължавали да плащат всички разходи за ремонт, ток и вода в жилищата, въпреки че са били незаконно настанени в тях.


Освен, че са превишавали правомощията си бившите районни кметове в "Младост" са заложили с действията си и


бомби със закъснител


без да се интересуват от последиците.


Заради издаваните в продължение на години фалшиви "служебни бележки" сега ромите, които са обитавали уж негодните общински имоти, са категоризирани като "самонастанили се" в тях. А след като няма законово основание, на което са обитавали къщите, сега автоматично губят и правото да бъдат категоризирани като "крайно нуждаещи се" от общинско жилище.


Както след първата акция по събаряне на т.нар. "опасни" общински имоти през 2014г., така и днес


въпросът, чийто отговор представлява особен интерес


е какво ще се случи с терените на съборените сгради. Оказва се, че този отговор е бил даден още преди две години.


"В средата на 2013г. съм изготвил докладна записка до кмета (Иван Портних, бел. ред.), в която съм предложил на мястото на общинските къщи под формата на публично-частно партньорство да бъдат построени жилищни сгради", гласи обяснението на Христо Христов.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Весело

  Направо ми се къса стрцето от такива статии.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Браво на Ицо Христов - кмета на'' Младост ''!
  Миналата година даже преди местните избори не се побоя да чисти незаконните съборетини и тази година продължава да си гледа работата.
  Още веднъж браво, а вие си го плюйте на воля, щом за това ви се плаща !

  [email protected]
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  зъ РОМИТЕ .. въх , шъ съ разплачъ..

 4. 4 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Неутрално

  ако трябва да внесем малко яснота по случая, това не са ромски жилища, а имоти в които са се настанили роми.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 5. 5 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Само не разбирам дали според автора трябва да плачем за ромите, или (което странно защо не се дори намеква) въпросното "административно двуличие" трябва да доведе до арести на подписвалите тези невалидни и незаконни документи и съд за престъпления по служба? Или давността удобно вече е изтекла?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  мдааа , авторааа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  когато РОМИТЕ опставят десетни баби и дадовци без пари, когато им обират къщите, когато се САМОНАСТАНЯВАТ и си строят БАРАКИ на чужда земя оставяйти НАШИТЕ РОДНИНИ .. точно на улицата - тогава няма такива статии ?!!!

 9. 9 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Тъй тъй... това са кореняци варненци, нали Спасов?
  Не пришълци от всякъде на които трябва да им правим къщи? И като не им правим (как не ни е срам), те строят коптори от които пълзят зарази... ама фермани да пишем еша си нямаме. Сигурно е доходно...

 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  " Социалния учебно - професионален център "Анастасия Д-р Железкова". Ромите обаче отказали.'

  Ама ще откажат бе.. те са специални.. по-висши същества.. Те са с претенции, защото толкова много са дали на България..

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Да се радват, че още не са затворени в гета, но и това наближава.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Според Христо Христов въпреки, че администрацията му не била задължена да осигури подслон на
  семействата, които днес останаха без подслон, на всички било предложена да се настанят в Социалния учебно - професионален център "Анастасия Д-р Железкова". Ромите обаче отказали."
  Ромеите обаче юнашки отказали. Убава работа, ама сиганска ша ма прощавате! Предложете им и Евксиноград-и това ще откажат.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#5:"Amot"]въпросното "административно двуличие" трябва да доведе до арести на подписвалите тези невалидни и незаконни документи[/quote]

  най-вероятно в тия къщурки преди местни избори са се регистрирали като живущи сигурно по 200 роми, иначе не виждам как социално слаби и малограмотни биха взели такъв документ от съответното кметство.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#11:"Станимир Станчев"]

  Чета коментарите и плача[/quote]
  Недей да ревеш! Правата на ромите са разменна монета на политиците, а и на разните там цар Киро и сие. И докато аз често съм стояла със сина ми на тъмно и студено и то през зимата заради просрочено с няколко дена само плащане, то ваште хора си мятаха гюбеци в топли стаи, осигурени от продажните ни политици-цветарки!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#11:"Станимир Станчев"]Примитивните мозъци винаги търсят върху кого да хвърлят вина за собствения им неуспех. [/quote]
  А висшите мозъци като теб, винаги се раздават... щедри са... ама с парите и имотите на другите..
  И дистанционно дават акъл, и раздават пари бъркайки в чужди джобове..

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Който яде птичи крак, той за мене е бунак
  Птичи вирОс, птичи вирОс ".

  - Поздрав за ромите от Варна !

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#11:"Станимир Станчев"]Чета коментарите и плача.[/quote]
  и аз плаках само , че като видях къщата и селото на дедите си .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Нима някой очаква след такава политика да има "интеграция"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Когато пътуваш с влак за Варна и менеш край тези коптори, косата ти настръхва.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ми така, на ромите им се полага безплатно жилище. периодично, щото много се амортизират... и парички, да имат сила, че 15 деца не се правят лесно

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "feuerschwanz":

  голяма гордост

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  да живееш за сметка на жалките детски помощи

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  В България кой спазва закона ? Държава пред разпад ли сме?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално


  До коментар [#15] от "достатъчно":


  До коментар [#3] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":


  До коментар [#5] от "Amot":

  Плачете за себе си. Има какво да оплаквате.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Станимир Станчев":

  Станимире бре, да ми кажеш само защо българите не мразят нито турци, нито арменци, нито власи?
  Защо по възродителния процес криха турците по къщите си?
  Защо изключая тиквите на Волен никой не иска да се събарят дажмии?
  А?
  Ще ми отговориш ли на тоз въпрос, да не го правя аз?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  Дневник няма ли да пратят Спас на някакъв курс? По каквото и да било - основи на правото, социология, увод в икономическото познание, каквото и да е. Щото е много зле. Изписал 200К текст за някакво "двуличие", понеже не знае, че едно престъпление не може да поражда "права". В смисъл - това че районната администрация са правили глупости 30 години, не означава че ромите могат да продължат да живеят там во веки. Двете неща просто нямат нищо общо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Глупости говориш. Или лъжеш.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Разстроено

  До коментар [#11] от "Станимир Станчев":виновни сте вие

  А не е ли виновна управляващата ни едра буржоазия, която много успешно използва принципа "Разделяй и владей!" като насъсква българи срещу роми, българи срещу турци и т.н. ? Поне мъничкко не е ли виновна?
  Е, друг е въпросът, че обикновеният българин лесно й се връзва!

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Какви турци си крил в къщата си? От какво си ги крил?
  Баси жалкото въображение.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":

  Ами управляващата класа не би могла толкова лесно да ги прави тези неща, ако повечето от населението не са вече настроени съответстващо.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  За кое, слънце?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":, много промити мозъци в този форум, Ники.
  И най-адекватният съфорумец искрено вярва, че за успехът или неуспехът на обикновения човек вбуржоазната държава зависи само от него!

 38. 38 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Миналата година даже преди местните избори не се побоя[/quote]
  Хехе, даже преди местните избори? Или именно заради тях?

 39. 39 Профил на punk2
  punk2
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ромите да си намерят адвокат и да се пледират придобиване на имот по давност след 10 години недобросъвестно владение. СЛЕД като осъдят България в Стасбург, че ги е лишила от единственото им жилище и ги е оставила на улицата.

 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#33] от "Николай Теллалов":

  Като следвах беше втората вълна на екскурзиите.
  Семейството на една наша колежка, за която чак на третата година разбрахме че всъщност се казва Айша, го подгониха да заминава.
  Нея я изпуснаха, защото следваше в София.
  Живя на смени по къщите и квартирите на цялата група, защото се страхуваше да се прибере в общежитието.
  Треньорът ми, който по него време беше партиен секретар демонстартивно наричаше пред всички един от нашите с турското му име, въпреки, че го бяха принудили да го смени. И до ден днешен е един от най-добрите приятели на фамилията ми. Върна си името, но ние никога не сме го наричали с друго.

  Турците са работливи и в повечето случаи почтени хора и като се махнат дерибеите от ДПС, които мародерстват всички наред, хората по смесените райони си живеят комшулука.
  Ако има нещо наистина жалко са патрЕотарските залитания.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на punk2
  punk2
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Иначе да, най-лесно се печелят предизборни точки като се бият ромите/бежанците/свалят се бурки и прочее...

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Ех, Спасе, голяма драма!
  "станаха явни двойните стандарти, които местната администрация прилага в опит да поправи собствените си грешки и да се справи с незаконното строителство във Варна."
  И никъде не станаха ясни двойните стандарти, а само, че общината опитва да се справи със заварени проблеми! За разлика от много други общини с много други проблеми.
  Едно добро (макар и опорочено) начало!

 43. 43 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#4] от "borko_to":


  "ако трябва да внесем малко яснота по случая, това не са ромски жилища", а общински имоти, в които районни кметове са настанявали незаконно ромски семейства. Хайде да четем, преди да пишем, а!?

 44. 44 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#43:"Спас Спасов"]Хайде да четем, преди да пишем, а!? [/quote]

  Домовете, които бяха разрушени днес са били отчуждени в периода между 1988г. и 1990г. година във връзка с "реализирани градоустройствени мероприятия", показа проверка на "Дневник". Настаняването на бездомни ромски семейства в тях през последните 25 години,

  Както и да го четем - взети от собствениците и до разрушаването им в тях са настанени роми. По-надолу нейде май пишеше, че дори и наем не са плащали...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 45. 45 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#11:"Станимир Станчев"]Сега ще ви кажа, една тайна, уважаеми циганомразители: не са ви виновни ромите, че нямате пари, бедни сте и нереализирани, виновни сте вие. [/quote]

  До коментар [#11] от "Станимир Станчев":

  Статията няма нищо общо с Ромите. Това е просто господина Спасов "Варненомразеца". Не пропуска възможност да ни информира каква гадост е във Варна.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 46. 46 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Да ревем ли дружно?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 47. 47 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#46] от "Нефертити":

  Египетската , май по добре е да се смеем дружно , не е ли по добре ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 48. 48 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Скоро се заприказвах с един ром (да сме коректни и той ми каза, че има лоши сред тях, има и свестни...и наистина се замислих за махалата, където съм живял до 7 години. Хората си ходят на работа и до днес си живеят там и мисля, четейки коментарите, че ако се опитваме да се делим, само ще се настроим срещу хора, които така или иначе също са българи и нищо няма да свърши добре. Но съм "против" да се затварят очите пред престъпления, извършени от роми - има такава тенденция и това е глупаво. Най-разумно е да се опитваме да убедим малцинството, че е по-добре да живеят по правила и че ги приемаме - иначе нищо хубаво не ни чака.

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#40] от "rapidfire":

  Пишеш за голямата екскурзия, а не за преименуването.
  Ама точно през лятото на 1989 не на едно място гледах как съседи българи буквално ограбваха заминаващите.
  И се радваха, че комшиите им заминават.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#37] от "patsis":

  то пропагандата освен до шизофрения до какво друго да води...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#36] от "rapidfire":

  За същото, СЛЪНЦЕ

  Не си измисляй със задна дата "толерантност" към турци, власи и арменци. Нямаше я.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Или да стават хора или да се качват отново по дърветата! На мен кой ми е дал жилище?!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  [quote#43:"Спас Спасов"]Хайде да четем, преди да пишем, а!? [/quote]

  Да, това би било едно чудесно начало. Може все пак нивото на статиите Ви да се вдигне, колкото и невъзможно да изглежда това към този момент. Успех!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Оставете това political correctness - то си е цензура пар екселанс! Да си говорим за циганите. Не те обраха българия. Не те си сложиха в джоба милиони, предназначени за тях и обрани от българи. Има гадни цигани. И те пречат колкото на българите, толкова повече на свестните цигани. Защото покрай сухото гори и суровото. Аз едно знам:една от най-свестните служителки в нашата фирма е циганка. Образована. Скромна. Точна. Защо тя да плаща за тези, които й сурват всичките усилия? Родила се е в гетото, но се е изучила. И в то Цялата ва гето хората са строили къщи. Защо сега им ги бутат? Цялата мара втасала, до тях опряли! Ами първо трябва да се съборят т.н. "луксозни" софийски квартали, дето няма канализация! Аман от това двуличие!

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#4] от "borko_to":

  "Ако трябва да внесем (още) малко яснота по случая", настаняването е станало с фалшиви документи, издадени от районния кмет - с подпис и печат. И понеже документите са фалшиви, на тяхно основание не може да бъде събиран наем. Пише го в статията, но сега по-ясно ли е?
  А колкото до адресната регистрция на 200 души на един адрес, това става с любезното съдействие на общинската администрация и полицията. Нали така беше?

 56. 56 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Браво на Ицо Христов - кмета на'' Младост ''! [/quote]

  Малко е йезуитско да се радваш на човек, арестуван ТОЧНО ЗА ИМОТНИ ИЗМАМИ. Като четеш, че съборените общински имоти ще се ползват за до болка познатите "публично-частни партньорства", не ти ли светва една лампичка? Ромите са само за цвят, за да ви замажат очичките.

 57. 57 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#52:"quatro_4x3"]На мен кой ми е дал жилище?! [/quote]

  На ОГРОМНА ЧАСТ от белите българи им бяха подарени са символични суми от учрежденията и предприятията, в които работеха в началото на прехода. Особено панелките, които нямат голяма разлика от мангалските гета.

 58. 58 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Любопитно

  [quote#55:"Спас Спасов"]А колкото до адресната регистрция на 200 души на един адрес, това става с любезното съдействие на общинската администрация и полицията.[/quote]

  Издаването на фалшиви документи, мисля че е повече от любезно съдействие.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 59. 59 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#57] от "Дундурук":

  Май сте доста малък и нямате личен спомен,а и представа за цените на панелките при соца.....
  пример-Пловдив, 1985-1986 г, апартамент 84 кв м, панелен, в панелен квартал - периферия на града,етаж 6-ти от 8 етажа, цена 18 500 лв, заплата брутна на млад специалист 155 лв.... чисто 130 лв след данъци.Получаваш правото да го закупиш след като си натрупал доста "лихвоточки" -практически при 10-12 год.вноска в размер на 1500 лв.(годишният ти доход) ...направена като правило от предишно поколение.

 60. 60 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Весело

  [quote#51:"Николай Теллалов"]Не си измисляй със задна дата "толерантност" към турци, власи и арменци. Нямаше я.[/quote]

  Виж как сам си напипал поантата - нямаше грантове и НПО, нямаше толерантност...Истинските толерасти, са платените толерасти...Е те това е..

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#54] от "султана глаушева":


  До коментар [#55] от "Спас Спасов":


  До коментар [#57] от "Дундурук":


  До коментар [#56] от "Дундурук":

  +++!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Весело

  [quote#59:"tubingen"]цена 18 500 лв, заплата брутна на млад специалист 155 лв.... чисто 130 лв след данъци.[/quote]

  е ти какво, искаш да ни убедиш, че в момента младите специалисти си купуват веднага апартамент ли?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 64. 64 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Според един от ромите, чиято къща днес беше съборена, семейството на баща му е било настанено там още през 1986г.
  ----------------------------
  Спасе,семейството на баща ти как е било настанено във Варна?... и да питам, в чия къща сте се настанили?

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#60] от "borko_to":

  Ами с термина "толерантност" масовите манипулатори гледат да изместят нормалната човешка солидарност.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Има един вагон документи ако искаш да си купиш терен и да си построиш къща!Как така циганите решават че те могат да си правят каквото им е кеф!Сега били без къщи!Ами те и преди са били без къщи и бездомни...Все циганите онеправдани бе майка му стара...Като продават цигари и наркотици или убият някоя баба не е проблем!Дори в момента мангала от третия етаж е решил че не е проблем да вият мазни цигански ритми на макс.....Който много жалее за мангалите да си ги прибира в къщата!!

 67. 67 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#40:"rapidfire"]Турците са работливи и в повечето случаи почтени хора и като се махнат дерибеите от ДПС, които мародерстват всички наред, хората по смесените райони си живеят комшулука.
  Ако има нещо наистина жалко са патрЕотарските залитания.[/quote]

  Работливи са, и не мрънкат. Малцинство са, и много от тях живеят бедно. Но въпреки всичко- не правят цигански работи.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 68. 68 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Незнам дали на някой някога му е пукало, дали аз и семейството ми имаме жилище?! Все сам съм се оправял. Да се оправят и тия, нали сме с равни права в тая държава!!!

  chavo64
 69. 69 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 501 Любопитно

  [quote#65:"Николай Теллалов"]Ами с термина "толерантност" масовите манипулатори гледат да изместят нормалната човешка солидарност.[/quote]

  масовите манипулатори, даже им харесваш коментарите - например №54 - нищо не е разбрала от инфото на Спас, ама разтяга локумите - каква циганка имала за колежка, що бутали на циганите къщите. Само дето къщите дето са ги бутнали не са на циганите, а са отчуждени, а самите цигани са настанени незаконно с фалшиви документи. При това си харесал коментар №55, в който обстойно се обяснява случая. Имаш списък с политкоретни автори ли?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Гневно

  Държавата се подиграва с най-бедните, нищо ново. Това не е "дясно", това е просташко!

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#57] от "Дундурук":


  Моооля?! "Подарили"?! На символични суми?! Майка ми и баща ми събираха цял живот пари, за да могат да си купят панелката.

  Никой не е "подарявал", хората си отработваха честно и почтено панелките, които бяха построени с парите, които бяха задържани от самите тях. Да не мислиш, че са били построени с нечии други пари?

  А по селата дето нямаше предприятия кой им е "подарил" къщите?

  Честно казано, доста ти е гнусно изказването.

 72. 72 Профил на hafthor
  hafthor
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Децата на капитан Грант много ги боли за циганите! Някой ударил два шамара на циганчето Митко - "Дневник" пишат десет статии, в които се внушава какви ксенофоби са българите. Държавата събаря незаконни постройки, в които живеят цигани - "Дневник" разнищва историята до 80-те години на миналия век.
  А когато цигани убиват, изнасилват и мародерстват из България - в-к "Дневник" нищо не пише по такива маловажни теми.
  Е, кой е двуличникът с двойните стандарти?

 73. 73 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#59] от "tubingen":

  До коментар [#71] от "luda_krava":

  Написал съм "ОГРОМНА ЧАСТ", а не вашите частни случаи. В масовия случай еди кое си предприятие имаше еди колко си панелки. Който квото завари в началото на 90-те му позволиха да си го купи, ако не беше прекалил с други имоти. ЗАТОВА все още има сега цели блокове с военни, работници в еди кви си заводи, пенсионери от еди кви си служби и т.н..

 74. 74 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е, окей де, местната администрация е виновна, че е оставила 15 роми без дом. А тия дето от години чакат за общинско жилище, плащат данъци що не се самонастанят някъде? Или не може понеже не са роми? Аре стига глупости си писал, Спас!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Поздравления за варненската община. Премахвайки опасните постройки се премахва и риска те да се срутят върху главите на обитаващите. В този смисъл грижата на общината за живота на дисфункционални членове на общността заслужава адмирации. От злобничкия текст не става ясно какво точно иска авторът.

 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#69] от "borko_to":

  Видял съм в тези коментари това, което ти не виждаш или не смяташ за достойно за одобрение.

  За какви политкоректности думаш?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 78. 78 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  След тази жалка статийка се опасявам Радан да не излезе утре с някоя декларация.

 79. 79 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Гневно

  До коментар [#73] от "Дундурук":

  Не става въпрос за никакви частни случаи. Аз съм неприятно изненадана, не от думите "огромна част", а от идеята, че някой бил ПОДАРИЛ панелките на работниците. Подарък е когато, получателят се е сдобил с нещо наготово, с нещо, за което не е работил. Откъде мислиш, че предприятията са взели парите, с които са финансирали тези строежи? От собствения джоб на притежателя или от изработеното от служителите?

  Никой никому нищо не е ПОДАРЯВАЛ!

 80. 80 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Съчувствувам им на ромите. Май това го правят само през горещите сезони. Сиреч, всяко лято във Варна им събарят къщите. Не говори положително за администрацията.

 81. 81 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Весело

  Сълзлива статия защитаваща едни роми, които са се настанили незаконно в чужди къщи. Направо ми се къса сърцето, как няма един от БХК да ги обгрижи тия роми, да им даде по една скромна панелка!

 82. 82 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Трудно е да повярвам, че това е писано от Спасов. А е направо невероятно, че го чета в Дневник. ХОРААа!

 83. 83 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Чула ти е главата от на радан схемите...До коментар [#78] от "tosho_toto":

 84. 84 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#79] от "luda_krava":


  В първата част добре, но после логиката я няма. Предприятията на печалба се брояха на пръсти. А че 15 бона за панелка си бяха пари, така е.

 85. 85 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  И какво ? Трябва да се трогнем, че изнасят едни хора, които не са плащали нищо за да обитават тези къщи ? Нито наем, нито данъци, нито са купили къщите. Ами като не са плащали нищо да са си събрали парите, които бог знае за какво са изхарчили, и да са си купили едно място и да си построят една къща. Ама най-лесно е някой друг да ти осигурява всичко на готово, а ти да ревеш. Такива статии, написани в този стил са направо смешни. Просто се опитват да манипулират общественото мнение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK