Двуличието на администрацията остави без дом още 15 роми във Варна

Ромската махала "Максуда" във Варна (снимката е илюстративна)

© Спас Спасов

Ромската махала "Максуда" във Варна (снимката е илюстративна)Още четири общински къщи, в които до момента бяха настанени ромски семейства, бяха съборени днес във Варна. Сградите се намираха на улиците "Свобода" и "Никола Корчев", а събарянето им бе разпоредено, тъй като те са категоризирани като "опасни за обитателите си". Това е обяснил Христо Христов, кмет на варненския район "Младост", на чиято територия се намира най-голямото ромско гето във Варна "Максуда".


По информация от районната администрация в съборените днес къщи са живели


тринадесет възрастни и две деца
Според един от ромите, чиято къща днес беше съборена, семейството на баща му е било настанено там още през 1986г. За това е била издаден документ, а къщата е била законно присъединена към водопроводна, канализационна и електрическа инсталация.


Според Христо Христов въпреки, че администрацията му не била задължена да осигури подслон на
семействата, които днес останаха без подслон, на всички било предложена да се настанят в Социалния учебно - професионален център "Анастасия Д-р Железкова". Ромите обаче отказали.


Днешната акция по разрушаването на къщи, в които са били настанени ромски семейства повтаря


порочна практика


до която общината във Варна прибегна още през юли 2014г.


Както тогава, така и по-късно - при разрушаването на къщи в "Максуда" през август м.г., станаха явни двойните стандарти, които местната администрация прилага в опит да поправи собствените си грешки и да се справи с незаконното строителство във Варна.


От друга страна, разрушаването на ромски жилища без предварителен план за справяне с хуманитарните проблем, които следват, превръща всяка от акциите в


бедствие за останалите без подслон


Домовете, които бяха разрушени днес са били отчуждени в периода между 1988г. и 1990г. година във връзка с "реализирани градоустройствени мероприятия", показа проверка на "Дневник". Настаняването на бездомни ромски семейства в тях през последните 25 години, въпреки, че са били категоризирани като "опасни" е ставало на базата на абсолютно невалидни "служебни бележки", издавани от районното кметство "Младост" във Варна.


"Дневник" разполага с копия от бележки, които носят печата на районния кмет, както и собственоръчни подписи. Те са издавани от Златко Стефанов (подкрепян от СДС и Съюзът на свободните демократи) и Йорданка Юнакова (БСП).


Днес при събарянето на постройките от районното кметства "Младост" отново са заявили, че настанените в тях не са плащали наем за това, че обитават общински имот.


Подобно твърдение е лицемерно


по следните причини:


Служебните бележки за настаняване на роми в изоставени общински къщи нямат нито пореден, нито изходящ номер от администрацията на район "Младост", но носят мокрия печат на кмета и подпис, поставен под името му. Бележките е трябвало да послужат за уверение в това, че семействата, които са ги получавали, имат право да живеят временно в съответното общинско жилище при определени условия.


От съдържанието им става ясно, че ползвателите на имотите са поемали задължението да плащат "обезщетение в размер 20 лв.". Пред "Дневник" общински служители коментираха, че с термина "обезщетение" е бил заобикалян фактът, че


администрацията на район "Младост" не е имала право да получава наем


от въпросните имоти.


От друга страна, в недействителните документи умишлено не е било уточнено дали става дума за редовно (седмично, месечно или годишно) плащане. Така в определени моменти от всяко семейство е можело да бъде поискано произволно по размер "обезщетение" за произволен период от време.


Според текста на т.нар. "служебни бележки" те не се считат за настанителна заповед" и "при наложително освобождаване на къщата няма да се осигурява друго жилище".


Бездомните ромски семейства явно са приемали това условие като "по-малкото зло". При това отложено в неясното бъдеще. Но според някои от тях бележките са им били връчвани с обещанието, че няма да бъдат принудени да напуснат жилището си,


ако гласуват "както трябва" по време на избори


Къщите, очуждени за събаряне, са били захранени с електричество преди 2005 г., когато електроразпределителното дружество във Варна е било държавна собственост, информираха преди време от "Енерго про". След приватизацията на държавната компания, новият собственик (тогава Е.ОН България Мрежи) е наследил база данни, в която тези адреси са фигурирали като включени към електрическата мрежа с открити партиди.


Доказателства за административно двуличие


могат да бъдат открити и в други документи, свързани с незаконното настаняване на ромски семейства в "негодни" за обитаване имоти.


Втората част на т.нар. "служебни бележки", които носят подписите на Юнакова и предшественика й Златко Стефанов е наречена "декларация". С нея "наемателите" удостоверяват, че са "запознати с режима на къщата (в която ще живеят) и състоянието й и приемат да бъдат настанени в нея, въпреки че не отговаря на жилищните норми" според Правилника за приложение на Закона за общинската собственост.


В допълнние, с въпросната "декларация" (в бележките, издадени от Юнакова) ромите са се самозадължавали да плащат всички разходи за ремонт, ток и вода в жилищата, въпреки че са били незаконно настанени в тях.


Освен, че са превишавали правомощията си бившите районни кметове в "Младост" са заложили с действията си и


бомби със закъснител


без да се интересуват от последиците.


Заради издаваните в продължение на години фалшиви "служебни бележки" сега ромите, които са обитавали уж негодните общински имоти, са категоризирани като "самонастанили се" в тях. А след като няма законово основание, на което са обитавали къщите, сега автоматично губят и правото да бъдат категоризирани като "крайно нуждаещи се" от общинско жилище.


Както след първата акция по събаряне на т.нар. "опасни" общински имоти през 2014г., така и днес


въпросът, чийто отговор представлява особен интерес


е какво ще се случи с терените на съборените сгради. Оказва се, че този отговор е бил даден още преди две години.


"В средата на 2013г. съм изготвил докладна записка до кмета (Иван Портних, бел. ред.), в която съм предложил на мястото на общинските къщи под формата на публично-частно партньорство да бъдат построени жилищни сгради", гласи обяснението на Христо Христов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK