Неработещите билетни автомати във Варна вече са "поправени" със "свински опашки"

Дисплеите на устройствата са тъмни вече близо година след поставянето им в автобусите. Кога ще светнат не е ясно.

© Морски дневник

Дисплеите на устройствата са тъмни вече близо година след поставянето им в автобусите. Кога ще светнат не е ясно.Новите автомати за автобусни билети във Варна, които бяха монтирани още през есента на миналата година, но така и не проработиха, вече са "поправени" с т.нар. свински опашки. Това показват няколко снимки от последните дни. Причината за това според шофьори на автобуси от градския транспорт в града е зле изпълнена конструкция на машините, които, макар и неработещи, не са издържали на вибрациите.


Билетните автомати са


един от десетте компонента на проекта
"Интегриран градски транспорт на Варна". Тяхната цена така и не стана ясна, тъй като поръчката за изработването и монтажа им беше обвързана с други дейности на обща стойност 14.5 млн. лв.


Въпреки, че така и не проработиха, автоматите за билети във Варненскиет автобуси вече са "поправени" със "свински опашки".

© Морски дневник

Въпреки, че така и не проработиха, автоматите за билети във Варненскиет автобуси вече са "поправени" със "свински опашки".


Финансирането на проекта в размер на 115 млн. лв. бе осигурено в по-голямата си част от програма "Регионално развитие". След двукратно удължаване той беше отчетен като приключил на 9 юли т.г. Но независимо от това до този момент не работят нито автоматите за продажба на билети, нито системата, която трябва да информира за движението на автобусите в реално време. Не е въведена в експлоатация и една от най-скъпите части на проекта - т.нар. BRT коридор (за бърз автобусен превоз - бел. ред.).


Въпреки това


изпълнението на проекта беше отчетено


като приключило както пред управляващия орган, така и пред комисията по транспорт във варненския Общински съвет. Любопитен обаче беше начинът, по който при представянето на отчета си пред съветниците ръководителят на проекта Биляна Якова избяга от журналистически въпроси.


Последното заседание на Постоянната комисия "Транспорт" към съвета трябваше да се състои на 14 юли т.г., а отчетът на Якова беше включен като първа точка в дневния ред на заседанието й. Но без това да бъде предварително обявено, отчетът на Якова е бил представен ден по-рано пред част от съветниците - членове на комисията. Това става ясно от протокола на заседанието.


Според неговото съдържание в коментар към отчета си Биляна Якова е обърнала специално внимание на


критичен текст, поместен в началото на юли


във в. "Капитал". В него изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" беше сравнено с примерна поръчка на скъпа климатична техника, която след доставката и монтажа й се оказва неработеща. На рекламацията от страна на клиента продавачът отговаря, че уговорката е била само да достави и монтира това, за което е платили, но не и то да работи.


Като иронизира написаното, Якова казва пред общинските съветници следното: "Спекулира се с машините за продажба на билети, че ние сме доставили едни машини, които не работят. Давам пример с една статия, в която имаше пример с климатик (...). Да, но нали


ако дистанционното няма батерии


климатикът няма как да работи...?"


Кога предстои доставката на "батериите" обаче от отговора на Биляна Якова така и не става ясно.


"Свинска опашка" като красноречив знак преминава и през стикера, указващ, че проектът за Интегриран градски транспорт на Варна е финансиран по програма на Европейския съюз.

© Морски дневник

"Свинска опашка" като красноречив знак преминава и през стикера, указващ, че проектът за Интегриран градски транспорт на Варна е финансиран по програма на Европейския съюз.


Любопитен детайл от историята на обществената поръчка, по която бяха изработени и доставени машините, е кореспонденцията между потенциалните изпълнители и Якова. Тя е публична и може да бъде открита на сайта на община Варна.


В няколко поредни писма експерти настояват, че


техническото задание е неудачно


тъй като автоматите в автобусите ще трябва да приемат монети и банкноти, да връщат ресто, да обслужват кредитни и дебитни карти, както и да зареждат електронни карти за градския транспорт.


При положение,че във всеки автобус ще има само по един автомат, това би довело до недопустимо забавяне на обслужването и образуване на опашки в най-натоварените часове, пишат специалистите. Освен това по мнението им изпълнението на всички тези операции в движение крие опасности за пътниците. Предложеният вариант е автомати с пълна функционалност да има само по спирките и на стратегически места във Варна, а в автобусите да се монтират олекотени машини за покупка на билет в краен случай.


Сред аргументите против предложената конструкция са и тези, че натоварването на автоматите с всички необходими компоненти ще ги направи прекалено големи и тежки, което ще е за сметка на мястото за инвалиди и майки с колички в автобусите. Но въпреки всички коментари системата за електронни автобусни билети е поръчана и изпълнена във вида, в който може да бъде видяна и в момента.


След неколкократно отклоняване на въпроса


каква е причината за това тя да не работи близо година след монтажа й в началото на юли Биляна Якова отговори така: "Съгласно техническата спецификация на възложителя и техническото предложение на изпълнителя ("Обединение модерен транспорт") автоматизираната билетна система е тествана и работеща."


По-нататък в отговора си тя обяснява, че според техническото предложение, направено от изпълнителя, негово задължение било само "да достави и монтира машини с фискални устройства, а не фискализирани".


По тази причина вече няколко месеца друго дружество - "Къстъм инжинеринг България", било натоварено с фискализацията на автоматите, които до края на юли трябваше да бъдат свързани с НАП. Дали това се е случило не е ясно, както не е ясно и дали след свързването системата най-сетне ще проработи. Междувременно билетните автомати бяха стегнали със "свински опашки". За да не дрънкат.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Снимките някой любител фотограф ли ги е правил?

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1099 Весело

  Фирма изпълнител "ДиНкО оод-А"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Преди години се ползваше тел.
  А иначе - хем не работи, хем пада в движение. Що е то?

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Ей, това свинската опашка ще излезе универсално средство за разрешаване на всякакви проблеми. Като се започне от залавяне на нарушители, мине се през любовни игри и се стигне до недалновидни инвестиционни решения.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Във Варна явно много си падат по свинските опашки, кой си вързва любовния партньор, кой ремонтира машини за билети ...

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  във Варна всичко е направено така , вкл и прословутите ленти за Бусовете ,които пречат на движението ,особено по главната от катедралата в посока Чайка , едното платно е винаги празно ,а в другите 2 единствени платна ,които са изток запад посока курортите побират целия трафик от южна за северна България и обратно ,вместо да се направи първо обходен път или магистрала ,която да обикаля Варна и големия трафик да не влиза в морската столица ,те вземат и едното платно ,за да е празно ,че през 30 мин ще мине автобус , уникално .

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Весело

  С ролка тиксо и дузина свински опашки българинът може да оправи всички - от бронята на ГоУфо до статуята на Венера Милоска (тия тъпи франсета не могат да "реставрират" статуята вече 200 години, а на Божо ще му отнеме по-малко от седмица, стига да му осигурят достъп).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":

  изперкването е от слънцето

 9. 9 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 610 Гневно

  То там е всичко като с камерите по кърстовищата. Има много народ за затвора явно.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 10. 10 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  В 21 век, свинската опашка успешно замести телта.

 11. 11 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Никога, НИКОГА, няма да се оправим. Сгрешено ДНК.

  Every cradle is a grave.
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Пак някой е гушнал пари от общинска поръчка, без да изпълни условията на възложителя. Нищо ново. Новото са свинските опашчици, които добиха в този град печална популярност.

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Весело

  [quote#10:"napitbratmu"]В 21 век, свинската опашка успешно замести телта.[/quote]

  Високите технологии успешно навлизат във Варна

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Финансирането на проекта в размер на 115 млн. лв. бе осигурено в по-голямата си част от програма "Регионално развитие". След двукратно удължаване той беше отчетен като приключил на 9 юли т.г. Но независимо от това до този момент не работят нито автоматите за продажба на билети, нито системата, която трябва да информира за движението на автобусите в реално време. Не е въведена в експлоатация и една от най-скъпите части на проекта - т.нар. BRT коридор (за бърз автобусен превоз - бел. ред.).

  хаха, за тия пари половината да бяха откраднали с останалите щяха да наемат някоя западна фирма да им свърши работата... герберунгелския кмет винаги се е съревновавал с фандъкова по тъпотия...

 15. 15 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С цялото ми уважение към Дневник, но това малко трудно ми се връзва с водеща новина.

 16. 16 Профил на p3n3ff
  p3n3ff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Във Варна му се вика мейзерки, не свински опашки

 17. 17 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Вие се подигравате, ама мейзерките са доста полезно нещо.

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  На тези машини им изтече експлоатационния срок, пускай нова общ.поръчка за нови машинки.....даже, може и без поръчка, по договаряне

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#15] от "zle_platen_trol":

  С такива репортажи дузина румънски министри, общински чиновници и прочие влязоха в кауша. Баш новина си е

 20. 20 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "stanislavdi":

  Да вземат да направят едно добро журналистическо разследване, не само за това , а за всички съмнения в община Варна, Бургас, София или която и да е. Тогава може да бъдат полезни, а по този начин е просто констатация, нито е новина, нито репортаж, едно голямо нищо.

 21. 21 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 753 Любопитно

  И в Бургас не се работи по проекта.
  Изоставането е с година.
  Направиха спирките и нещо работата замря

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Някой е гушнал едни 14.5 милиона лева.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Весело

  В Линц подобни автомати работят успешно от 2001 г.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Убава работа, ама българска...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "zle_platen_trol":

  Аз викам да вземат най-после да направят едно добро ПОЛИЦЕЙСКО разследване, не журналистическо. Журналистическите разследвания са по-скоро реалити формат, докато от полицейско разследване може пък и случайно да има последствия. Ама как да стане, като в родната милиция никога не е имало разследващи, и не знаят как става.

 26. 26 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някой пак е направил тлъсти пачки на наш гръб.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 27. 27 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "gdobranov":

  Добра идея, всъщност това им е задължение май...само че в България нещата не стават по нормалния начин. Тук милицията никога нищо не знае .

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#25] от "gdobranov":

  Не напразно е българския фолклор са по-известни с обръщението чантаджии

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Баси..., финасирането на проекта е 115 милиона лева! Струва ми се, сериозна сума за нашите мащаби, още повече за Варна...!
  В резултат, не може да се свърши най-важното, пътника да си купи билет!
  Това е при положение, че топлата вода отдавна е открита и във всеки един средно голям европейски град има работещо решение!
  Ама, какво има да се чудя...? Кирил Йорданов прахоса 10 милиона, за неработещи камери, че какво остава, за едни автомати за продажба на билети...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 587 Гневно

  Аз си мислех, че пловдивските общински чиновници са най-големите накадърници (между другото и заради неработещите автомати за билети и инф. табла по спирките), но явно и Варненските на са по-стока. Заобиколени сме от некадърни нахални непукисти!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 31. 31 Профил на the place
  the place
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Но без това да бъде предварително обявено, отчетът на Якова е бил представен ден по-рано пред част от съветниците - членове на комисията. Това става ясно от протокола на заседанието."

  Ами като се знае всичко това , къде дремат прокуратура , съд , магистрати , въобще всички държавни институции , то е ясно , че общинските служби "служат" ама не на когото трябва .

 32. 32 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#21:"outside"]Направиха спирките и нещо работата замря [/quote]

  Обаче кви спирки имат в Бургас! Не знам дали по света има такава гъзария.

 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Варна - град на мафията. Управата или е некадърна или корумпирана, вие си изберете. За всеки случай мястото и не е там.

 34. 34 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 679 Весело

  [quote#4:"bee"]Ей, това свинската опашка ще излезе универсално средство за разрешаване на всякакви проблеми. Като се започне от залавяне на нарушители, мине се през любовни игри и се стигне до недалновидни инвестиционни решения. [/quote]


  Прав си. Преди да навлязат масово, използвахме тел...

  Помня, че преди доста време, за да вземеш шофьорска книжка- трябваше да се мине кратък курс по Първа помощ. Някакъв доктор си водеше монотонната лекция, и по едно време реши да ни "разбуди"- разпляска се, и с чувство за хумор заяви, че ще ни каже нещо важно. Беше стигнал до момента на пристягане при силен кръвоизлив. Та- каза:

  -Можете да ползвате колан, може и ивица плат. Но моля ви- никога, ама никога не използвайте това толкова универсално за българите техническо решение- телта!

  После си "призна", че и той имал в колата и на терасата тел, и т.н.

  Та сега явно телта беше изместена...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  От Катедралата посока Чайка обходното ти е през Севастопол и бул. Княз Борис. "Целият трафик" за който говориш няма работа да минава през Чаталджа. А бус лентите и преди си бяха така, само че сега наистина се спазват и автобусите наистина се движат бързо и по разписание.

 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Не знам да се смея ли, да плача ли...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Брутално безочие!

  Обаче се връзва с Варна перфектно... Там ако бавареца ти не е М-каа си вече загубеняк, пък само да си помислиш да се качиш на автобус, вече си абсолютен нещастник. Повече хейт има само към велосипедистите, щото те са еманацията на всичко което една мутра можр да мрази.

 38. 38 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Брутално безочие!

  Обаче се връзва с Варна перфектно... Там ако бавареца ти не е М-каа си вече загубеняк, пък само да си помислиш да се качиш на автобус, вече си абсолютен нещастник. Повече хейт има само към велосипедистите, щото те са еманацията на всичко което една мутра можр да мрази.

 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лео"

  абе за чайка сичко живо кара по мария луиза,през орбита.там бус лентата е постоянно пълна с гъзари,дето се бутат после за да завият наляво на орбита или да карат направо и минават на боя,пречат на автобусите и са страшно нагли.и повечето са с варненска регистрация.аз оттам в периода от 16:30 до 19:00 гледам да не минавам.

 40. 40 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=L_4NKrqMsXk&feature=youtu.be

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 41. 41 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 567 Весело

  Айде сега варненци да попитат по Глава шеста на НК ли ще се търси отговорност, или по Глава седма. Или ще се кумулира... Ама да знаете че по чл. 219, ал. 2 трябва да го отнесат и осъществяващите контрол.

 42. 42 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нувината е баш нувина, доказа са дека ния сме пазарна икономика отсекаде!! Начи на пазара на чиновници койта е предложил най-големийо рушвет он е зел поръчката, и да плати рушвето е направИл най-еффтините автомати, ма егона - сбаркал е малко и сеги сай охарчил за свински опашки!! А можло е да са предвиди и они опашки да влезнат у проекто, че да са не арчи човеко толкоз и със задна дата!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Весело

  Като си дойда във Варна ще ги видя тия прословути автомати прикрепени със свински опашки по автобусите. Това ще да е някакво чудо инжинерно...трябва да се кандидатства за патент.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 44. 44 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Кога прокуратурата ще се самосезира за този грабеж наречен интегриран градски транспорт??Има ли прокуратура във Варна или гражданите да линчуваме Якова и компания?

 45. 45 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Весело

  Варна-градът на свинските опашки! Там явно употребата им е масова по и не по предназначение!

 46. 46 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#44:"blaserr93lrs2"]Кога прокуратурата ще се самосезира за този грабеж наречен интегриран градски транспорт?[/quote]
  Ти не си са още втечнил начи - глей ся, прокуратурата редовно са самосезира секи месец али както тамо са са разбрале на два али на три, че да и капе на секо самосезиране и закриване на самосезацията!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 47. 47 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#12] от "proza":

  Фирма на Тиквите

 48. 48 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"napitbratmu"]Снимките някой любител фотограф ли ги е правил?
  -----------
  Да,Спас Спасов,толкова може момчето и нали е от село,не се е научил,че "свинските опашки" всъщност са кабелни връзки...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 49. 49 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално

  заловени са автомати емигранти

 50. 50 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#4] от "bee":

  Като кламера едно време

 51. 51 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 687 Весело

  Свинската опашка е хай-тек еквивалента на телта от миналия век! Светът бързо върви на пред!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 52. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#34:"952"]използвахме тел...[/quote]
  [quote#50:"Ridiculous"]Като кламера едно време[/quote]
  Ами развиваме се. Едно време тел сега свински опашки. Света ще върви напред, ние няма да тъпчем на едно място я.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 53. 53 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  След като видях как направиха центъра, бях убеден, че този "интегиран градски транспорт" няма да е по-кадърен. Общинските служители /не само във Варна/ нямат никаква идея да работят за града си. Всички мислят как да захлебят. За съжаление и държавните служители не са по-различни.

 54. 54 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 518 Весело

  С кого да заменим Бай Пешо?
  http://renault.bg/services/images/Renault-Aftersales-izberete.jpg

  а) Бай-ка Биляна
  б) Бай Портних
  в) Бай-бай ГРОБ

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 55. 55 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#53] от "primaxm":

  Мани го центъра. След 5 пренареждания пак си "оставиха ръцете"!

  След дъжд локвите се образуват на няколко метра от канализацията, а пясъка, който е насипан във фугите между паветата почва да се носи и "плажа идва" на пешеходната зона.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 56. 56 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Весело
 57. 57 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Толкова сме смотани и толкова не ни бива, че даже и едни автомати за билети не можем да доставим и монтираме като хората.

  В която и друга държава да отида, гледам тротоарите, пътищата, лампите, бравите, чешмите в баните, плочките, стълбовете по улиците и т.н. и т.н. Никъде не съм видял по-скапани неща и с по-недодялано изпълнение от това у нас. Както казва майка ми, у нас всичко е "направено като за умряло".

 58. 58 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ми що не накажат фирмата изпълнител? Или са се споразумели, че тя ще поеме разноските по свинските опашки...

  shut up retard
 59. 59 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 680 Весело

  Малеее яко смех! Това не е реално хахахахахха

 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  Дотирането винаги скапва дотираното и то право пропорционално на сумата от дотацията.
  Варна си имаше отлична система за таксуване на пътниците в автобусите (независимо дали са държавни или на частна фирма), като кондукторките успяха да се справят не само с гратисчиите (и ромите гратисчии), но и успешно защитават седалките от надраскване и разпаряне, както и успяват да осигурят нормална среда (свалят пияни, осигуряват място на бременни и майки с малки деца, въпреки "нарочно заблеяните" дето им седят на мястото, упътват за спирки и основни обекти, правят забележки на шумните пътници) в превозното средство. Отделно, че се отваряха работни места и то икономически смислени (освен че се вземат парите на гратисчиите, се пести и от ремонти заради вандализъм), а не временно явление.
  Да, ама не — дайте да счупим автомобила и да се върнем към каруцата, щото някой обещал два чувала овес еднократно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Една от всички причини за лошото изпълнение е,че това е по проект. Значи проектът скоро свършва, затова на изпълнителите бързат да им платят, пишат, че всичко закупено, монтирано е ОК, въпреки че не е и плащат и приключват проекта. Ако не у всичко ОК, то тогава не плащаш, разправяш се с фирмата - ама в този случай нямаш това технологично време, ако направиш плащането дори и 1 ден след края на проекта тези разходи няма да ти ги признаят. Затова общините си казват: "Защо да дадем 5млн. от нашия бюджет, нали е по проект, не са наши пари, да им плащаме, пък после ще се оправим по някакъв начин?". Отделно медиите ще гръмнат: "Община Х се забави по проект У и сега всички данъкоплатци ще ни одрусат 5 млн. лв, които ЕС ни ги дават!".

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Този случай е един символ на функционирането на цялата ни държава и то откакто се помня. Някакви неща се правят само, за да се направят и то от хора, които няпрягат до предел пилешките си мозъци и никаквия си професионализъм, за да родят едно нищо. След 10.11.89 се добавя и елементът "за да усвоят едни пари". Общото е, че некадърници, наши момчера и момичета, се подвизават от горе до долу в държавата, за да пребъде наложеният на 9.9.44 модел.

 63. 63 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Друг момент за лошото изпълнение на проекти в общините е заплащането. Имаме си специално постановление за размера на средства, които могат да се изплатят на 1 служител - примерно работи на 700лв. бруто, взима 550 чисто, ако работи на проект на 40ч. месечно взима 180лв. Една финансистка, която работи в една от програмите била на обучение в Германия и германецът я попитал колко плащат средно на член на екип за управление, тя отговорила 50 до 100 евро на месец и германецът казал: Ами вие какво качество очаквате от проектите щом плащате толкова?

 64. 64 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Не от вчера си знаем колко тенденциозни и колко нищо съществено не казват статиите на Спасов, но тая работа с билетите отива към пълно фиаско...

 65. 65 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "zle_platen_trol":

  Какво журналистическо разследване те гони? За чий **й ни е тая прокуратура?

  Макар и реално да знаем НА чий **й е.

 66. 66 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В Пловдив е същата работа. Повечето табла по спирките показват само дата и час

 67. 67 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 246 Неутрално

  [quote#29:"tww09306483"]Баси..., финасирането на проекта е 115 милиона лева! Струва ми се, сериозна сума за нашите мащаби, още повече за Варна...! [/quote]
  проектът не е само за билети. включва 70 автобуса, преасфалтиране на булеварди, велоалеи и т.н. Не че другите компоненти са много по-добре изпълнени, но поне автобусите са тук и асфалтът изкара един сезон.

  По-сериозният проблем е, че като се усетят от ЕК, че ги правят на магарета, всичките пари ще трябва и да ги върнем! ЕС е бавен, но не прощава.

 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Весело

  [quote#67:"drumbass"] ЕС е бавен, но не прощава. [/quote]
  Първата част на изречението, обезсмисля втората част. Ако мандата на далавераджията изтече по-бързо от пристигането на наказанието, електората намразва онзи от следващия мандат, а далавераджията през това време плюе щото е в опозиция... Да и електората има прекалено къса памет, та не се усеща как го премятат по схемата "един разгаща, следващия плаща", и си гласува отново за тарикатите... И после все стига до сакралния въпрос: "Кво стана, та пак не вечерахме?"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#35:"Лео"]От Катедралата посока Чайка обходното ти е през Севастопол и бул. Княз Борис.[/quote]
  Майтапиш ли се?! Баш през пешеходната зона...

  Who Is John Galt?
 70. 70 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тия малоумници във варненската община си мислят, че живеят в Средновековието и няма значение какво се случва реално, щом кажат, че "системата работи". Да им се връща!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK