Александър Велев внезапно смени директора на радио Варна (допълнена)

Александър Велев внезапно смени директора на радио Варна (допълнена)

© Юлия ЛазароваДосегашният директор на радио Варна (част от веригата на националното радио) Елица Виденова е била освободена от длъжност, а на нейно място с днешна дата е назначена Наталия Чешмеджиева. Според журналисти в радиостанцията смяната на Виденова с Чешмеджиева е била обявена лично от генералния директор на БНР Александър Велев.


В отговор на въпросите, зададени по този повод от "Дневник", от ПР отдела на националното радио отговориха следното:


"Трудовият договор на г-жа Елица Виденова за длъжността "директор на регионално поделение" на РРС Варна е прекратен с решение на управителния съвет на БНР на основание чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда, според който "служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца". На същото основание Управителният съвет на БНР е утвърдил сключването на трудов договор с Наталия Чешмеджиева за длъжността "директор на регионално поделение" на РРС Варна, считано от 29 ноември 2016 г."
Досегашният директор на радио Варна Елица Виденова отказа коментар за днешното си отстраняване от длъжност. Тя бе назначена на този пост от бившия директор на националното радио Валери Тодоров през октомври 2010 г. Това стана след конкурс, в който не беше излъчен победител, тъй като според журито нито един от явилите се не беше покрил изискванията за заемане на длъжността.


Месец след конкурса, Виденова, която също участва в него, беше представена като нов директор на радиото. В националната медия тя дойде от свързаната с "Химимпорт" и Централна кооперативна банка варненска телевизия "Черно море".


През 2010 г. Наталия Чешмеджиева също участва в конкурса, който не излъчи победител. Тя е вдовица на Стоян Чешмеджиев, покойния бивш директор на радио Варна, а през 2002 г. за кратко и на БТА.


Наталия Чешмеджиева е позната на екипа на радио Варна, тъй като е била част от него. Последната й известна месторабота е Варненският свободен университет "Черноризец храбър", където се занимаваше с радио "Академика", част от медийния център на университета. Успоредно с това тя има и частен бизнес.


Справка в Търговския регистър показва, че в момента Чешмеджиева е съдружник в две компании - "Ес Пи Ейч инвест" и "Вот".


Първата е регистрирана през 2004 г. с предмет на дейност в сферата на строителството, недвижимите имоти, хотелиерството, търговията и др.


Участието на Чешмеджиева във второто дружество обаче я поставя в явен конфликт на интереси след днешното й назначение за директор на медия от веригата на националното радио.


Дружеството "Вот" ООД има широк предмет на дейност, който между другото включва и "рекламни, информационни и импресарски услуги, разпространение на радио- и телевизионни програми след получаване на лиценз, както и извършване на социологически проучвания и изследвания".


До приключване на работата върху този текст от ПР отдела на националното радио не бе получен коментар на този факт.


Съдружниците


Съдружник на Нталия Чешмеджиева в компаниите "Вот" и "Ес Пи Ейч инвест" е Деница Стефанова, дъщеря на покойния й съпруг. Името на "Вот" нашумя през 2008г. когато Варненския Окржен съд постанови на Стоян Чешмеджиев условна присъда от 5 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за престъпление по служба. То бе извършено при изграждането на предавателен комплекс на БНР в каварненското с. Българево.


Тогава се оказа, че Чешмеджиев е изготвил искане от Общинския съвет в Каварна за предоставяне на терен, върху който да бъде построен предавателен комплекс на Радио Варна. Проучването на района извършил сам и предложил избраното мястото на Главния архитект на Община Каварна. То обаче се оказало с площ от 50 дка, въпреки че в Управителния съвет на БНР предварително била обсъдена необходимост от 10 - 20 кв. м.


За участие в конкурса за учредяване на вещно право на строеж върху общинската земя Чешмеджиев изпратил писмо именно до "Вот", която по това време била еднолична собственост на дъщеря му. Същото писмо той изпратил и на втората фирма, участвала в конкурса на община Каварна - "Спорт лукс" ЕООД. В нея обаче той се оказа съдружник на управител й.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Този почна да прекалява! Ще ми е кеф, ако после го изритат него и сложат за шефка Лили Маринкова. Ей тъй, само за да му е гадно, дето я изгони и нея без никакво основание!

 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ейййй... Чишмята и умрял далаверки върти!
  Бравос!
  Вдовичката му пак се е наредила!
  ВОТ ЕООД е собственика на къщичката!

  http://www.btv.bg/article/568208776-Koy_jivee_v_luksoznata_kashta_kray_selo_Rogachevo.html

  http://www.blitz.bg/obshtestvo/kshchata-s-ezeroto-bila-na-stoyan-cheshmedzhiev_news89923.html

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Най-вероятно тимаджии са решили да си сменят началника на "държавното" радио.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Мениджъра носи отговорност за постигане на целите на организацията и е нормално да определя, кои служители са подходящи и кои не.

 5. 5 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#3] от "today":

  Не са само те, всички се бутат да сменят шефа на БНР, защото радиото се слуша от малко и голямо. Такива далавери се правят в БНР, че ви е бедна фантазията. Щом служител на "държавна" работа може да си позволи имот 150дка. значи не е чисто всичко. Просто си подават щафетата, сега дори, утре друг и така.

 6. 6 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 750 Разстроено

  Медиен монопол - Пеевски , Гергов , ТИМ ...
  Медиите печелят избори , медиите опраскват неудобните , медиите заглушават неудобни истини и новини .

 7. 7 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 491 Разстроено

  До коментар [#3] от "today":

  Ами инак как ще убедят варненци, че строенето по плажа и в Морската градина е 'за доброто на града". Пропаганда му е майката!
  Като свински черва са!!
  И набъркани във всичко!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  [quote#1:"Арон"]Ще ми е кеф, ако после го изритат него и сложат за шефка Лили Маринкова[/quote]
  А защо не Клара Маринова? Или някоя друга дърта комунистка?

 9. 9 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "magnas":

  Реалните медийни монополи са два - на Пеевски и на Прокопиев.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5573 Неутрално

  Нищо читава ли не намериха или не са търсили?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Проблемът не е , защо са я уволнили, а защо изобщо са я назначили при този конфликт на интереси.

 12. 12 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Имам положителни впечатления само от Елица Виденова. Другата дама не я познавам, но щом единственият човек, който я защитава е Росица Пенкова, значи е пълен боклук.

  Няма лоша реклама!
 13. 13 Профил на wery59
  wery59
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ей, пак трябва да припомням! Чешмеджиев беше човека съсипал Радио Варна, уволни всичко кадърно що имаше и постави началото на безмерните кражби през строителството на новата сграда на радиото. Да припомним и милионните му офшорни сметки, които излязоха в Панама гейт. Бяха първи дружки с Александър Велев, на когото "подари" ноу хауто как се краде чрез покупка на апаратура без търг и строителство. Да си спомним и как Чешмеджиев беше сложен за директор на БТА от ДПС и изгонен като мръсно псе заедно с другата си държанка Кремена Цветкова. А това недоразумение Наталия е толкова журналистка, колкото и аз самата. Пълно мракобесие!

 14. 14 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Май Велев ,като мениджър на БНР има правото да си избере екип, точно както и всички останали с неговият ранг. Не ми е ясно защо някой се сърди.Така е в цял свят.
  Друг е въпросът,че преди 6 години комисия е преценила, че нито едната, нито другата от двете споменати в статията дами стават за директор. Първата е била директор, вероятно достатъчно успешен , цели 6 години- т.е.преценката на комисията очевидно не съответства на реалността. Да видим колко години ще е директор втората дама.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK