Над 30 млн. лв. може да загуби Варна заради некомпетентност

Над 30 млн. лв. може да загуби Варна заради некомпетентност

© LiveVarnaНекомпетентност, недопустими пропуски и множество нарушения на правилата за работа по документите за финансиране на втората фаза от проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" са констатирали експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това става ясно от писмо до местната администрация, подписано от зам.-министър Деница Николова.


Проектът предвижда купуването на 15 нови автобуса за градския транспорт във Варна, разширяване и ремонт на пътни артерии, изграждане на 25 "интелигентни" пешеходни пътеки, на система за преброяване на трафика и надграждане на вече съществуващата – за информация в реално време за движението на автобусите в града. Стойността на проекта надхвърля 30 млн. лв., от които делът на община Варна е само около 1 млн. лв.


Ако грешките, допуснати от местната администрация, не бъдат отстранени до края на годината
финансирането може да бъде загубено


предупреждават от регионалното министерство.


Според писмото на Деница Николова до главния секретар на община Варна Нора Момчева, изпратено на 9 декември т.г., документацията за искане на безвзмездно финансиране по проекта е непълна, многократно са нарушавани правилата за работа на общинската оценителна комисия, важни документи са попълвани немарливо. В комплекта документи за работа по проекта не е приложено задължителното "Партньорско споразумение" между община Варна и дружеството й "Градски транспорт" ЕАД. Липсва актуална транспортно–комуникационна схема, която се оказа основна пречка и за въвеждане в експлоатация на повечето компоненти от първия етап на проекта, чиято стойност беше над 100 млн. лв. Неговото формално приключване беше отчетено в края на август т.г.


Други от забележките, отразени в писмото, издават


недопустимо пренебрежение


към задължителните правила за оценка на проекта. Така напр. в контролните документи за проверка на евентуално двойно финансиране е отбелязано, че някои от предвидените дейности се припокриват с вече изпълнени по други сходни проекти. Проверката, извършена от министерството, обаче показала, че такова припокриване няма.


Вероятно за да предотвратят повторни грешки на местната администрация във Варна, експертите на регионалното министерство са дали инструкции дори за това кое от квадратчетата, съдържащи отговори "да" или "не", трябва да бъде зачеркнато срещу въпроси във формулярите. Но корекцията на други грешки изглежда по-сложна.


В няколко документа за оценката на проекта от община Варна са посочили различен брой нови автобуси, които предстои да бъдат купени. От регионалното министерство посочват, че на едно място те са "от 8 до 18", а на друго точно 15.


В друг документ купуването на нови дизелови автобуси от община Варна и предоставянето им за ползван на "Градски транспорт" не е отчетено като допустима държавна помощ, при положение че представлява точно това. В писмото се изразява недоумение и от факта, че


в оценката на проекта са описани дори частни търговски обекти


разположени по улиците, които предстои да бъдат ремонтирани.


Към документите, изпратени до Министерството на регионалното развитие, не е приложено решение на Общинския съвет във Варна за осигуряване на предвиденото собствено финансиране. А освен това сумата му, посочена в други формуляри, не съответствала на целия бюджет, отразен в искането за безвъзмездна помощ.


Липсвало и друго важно решение на Общинския съвет. Става дума за гаранция, че в период от пет години след крайното плащане по проекта няма да бъдат променяни видът и предназначението на реконструираната инфраструктура или купените машини, съоръжения, транспортни средства и нематериални активи. На всичко отгоре по цял компонент от проекта не била представена остойностена техническа спецификация.


Според забележките, направени в писмото на зам.-министър Николова, членовете на комисията, работила по оценката на проекта, са демонстрирали


пълно непознаване на правилата


за нейната работа. Не са били определени правомощията на членовете на екипа, а на заседанията му са присъствал служители, които нямат право на това. Тяхното участие обаче било надлежно отразено в протоколите от заседанията.


Поради констатираните съществени несъответствия на проектното предложение с насоките за искане на финансиране следва то да бъде върнато за корекции и повторна оценка, пише зам.-министър Николова до община Варна.


Писмото й съдържа и изричното предупреждение, че в случай на повторно констатиране на установените съществени пропуски и нарушения "Управителният орган на оперативна програма "Регионално развитие"


може да откаже предоставянето на безвъзмездна финансова помощ


за втория етап от проекта "Интегриран градски транспорт на Варна".


Договорът за изпълнението на първия етап от проекта бе подписан от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов на 9 юли 2012 г. Неговият срок бе 36 месеца и трябваше да изтече на 9 юли 2015 г.


Заради зле организирани обществени поръчки и забавяне на всички дейности по изпълнението на проекта Управляващият орган на ОП "Регионално развитие" удължи крайния му срок до 31 декември 2015 г. Този срок също се оказа недостатъчен и на 1 декември м.г. последва ново искане за отлагане - този път до 9 юли т.г. Малко по-късно се оказа, че и тази дата е "предпоследна" и финално проектът беше отчетен на 31 август т.г.


Независимо от неколкократното удължаване на сроковете по проекта обаче до този момент не работят нито автоматите за продажба на билети, нито системата, която трябва да информира за движението на автобусите в реално време. Не е въведена в експлоатация и една от най-скъпите части на проекта - т.нар. BRT коридор (за бърз автобусен превоз - бел. ред.).


Въпреки това изпълнението на проекта беше отчетено като приключило както пред управляващия орган – Министерството на регионалното развитие и благоустройствата, така и пред комисията по транспорт във варненския Общински съвет.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 444 Неутрално

  При ГЕРП е така. Но и ЕС си е виновен - занижен или илипса на контрол на евросредсвата или пълно затваряне на очите, когато из Източна Европа местни олигарси източват пари от ЕС.

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Добре, че са лелите-кондукторки да продават билетчета, защото вече ръждясващите автомати по спирките скоро/никога няма да проработят. А за скоростен бус-коридор, "какой туй" ???

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Варна никога- ама никога не е имала по-некадърен и по-некомпетентен кмет от сегашния

 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Трябва ли да ме успокоява фактът, че не само в Пловдивската община е пълно с некадърници? Не, разбира се. Из цяла България е едно и също. В Пловдив станаха за смях като платиха дестки милиони на испанска фирма, а таблата по спирките месеци наред бяха тъмни или светеха разни безсмислици. В самите автобуси все още нищо не работи. Осем месеца след официалния пуск няма нито един издаден електронен билет. Кондукторките с дрипавите дрехи и сплъстени коси са си все още тук. Резил отвсякъде!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Гневно

  Неграмотна история - ходиха на езикови курсове, ходиха на квалификации в чужбина, още други курсове, и всичко това платено с евромилиони....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "dragalevski":

  ... и по напушен.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 758 Гневно

  Казано накратко, поредното безобразие! Виновни пак няма да има, разбира се!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Емо":

  Тук е и въпросът да попитаме защо испанската фирма разработила системите за таксуване на градове като Барселона и Прага, в Пловдив се ос...а?

 10. 10 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кметът Потник нали е от ГЕРБ?!?

  Те са компетентни в усвояването!

 11. 11 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Варна загубила 30 милиона, боже мили... Варна загуби 30 години!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  "Майсторска работа" на варненската администрация.

 13. 13 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Майсторска работа и на варненската администрация, и на администрацията, която прави мониторинг и контрол на изпълнение на проектите.
  Проект с толкова много дейности и на такава стойност има периодични отчети и начин да се определи напредъка и/или проблемите още по пътя, така да се каже.

  Сега и едните, и другите се правят на дръж ми шапката.Кой знае какви договорки си имат, а публиката въздиша и псува.

  Това е - издържаме ги, за да ни крадат и да ни манипулират ежедневно.

 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално
 15. 15 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "... някои от предвидените дейности се припокриват с вече изпълнени по други сходни проекти."
  Това не е никаква грешка от небрежност. Това е чиста кражба.

 16. 16 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има общини, загубили много повече! Поради ред причини, основно - безгръбначие и некомпетентност. Някои от тях министерствата "спасяват", избирателно разбира се - според принадлежността и блюдолизството. Да не се притесняват чак толкова варненци, не са сами.
  Наистина е тъжно, че хората, с които си взаимодействаме на ежедневна база, именно - администратори, директори, инспектори, експерти и специалисти всевъзможни по всевъзможни институции, са партийни назначения и често крайно некомпетентни. Това е много съществен проблем също.

 17. 17 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 454 Неутрално

  От Понтий към Пилат. Някой си измива ръцете с варненската администрация. Някой е гузен. И уплашен.

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "Ако грешките, допуснати от местната администрация, не бъдат отстранени до края на годината"

  Те, незнайно колко време са ги правили грешките, как от 08.12 /когато е изпратено писмото/ до 31.12 ще ги коригират?

 19. 19 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хаха, дойдоха Раданчо и малкия генерал във Варна и изведнъж Спасчо стартира с остър материал, коледни мейби?

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#2] от "myspam":

  не е само при ГЕРБ ,тази община бъка от дебили и идиоти , това са безподобни малоумници ,които даже един проект не могат да организират с готово дадени пари , трябва пълна лустрация на тези маймуни във варненските общини ,които са свикнали само да крадат и да източват бюджета на общината , събират огромни данъци , а нищо не се прави , открадват се на 100% , вече 4 години плащам данъци на новозакупен имот , в квартал над пътя за Златните ,събират милиони ,нито един квадрат не е асфалтиран ,макадам ,по лош от най лошата циганска махала в селска община където се сетиш ,ужас .

 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Над 30 млн. лв. може да загуби Варна заради некомпетентност
  ..................
  Който може-може.
  Ако бяха парите на някой конкретен, щяха д хвърчат стружки.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "daam":

  Никак - ще има антидатиране. Това мазало е със съдействието на всички участници.

 23. 23 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Спокойно - ще мине, ще се отчете, ще се признае. Също както и в първата фаза на проекта признаха:
  - велоалеи широки колкото лист А4
  - рекламни табели за проекта по-широки от велоалеите и боцнати до тях за назидание.
  Сичко е шес.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Варненци сами са си виновни, като не знаят, кого избират.

 25. 25 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1613 Неутрално
 26. 26 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Пари се източват в целият ЕС под всякакви форми и ако някой си мисли друго, то той е голям наивник. Работил съм по проекти в които участват изключително и само заподноевропейски лица и институции, а аз съм просто един изпълнител - нямате представа за какви лъжи иде реч. Не казвам, че това оправдава случващото се във Варна, а просто, че не ме учудва. С този проект парите ще ги платим 2 пъти - гарантирано от ГЕРБ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK