Бездомници гладуват в общински приют във Варна

Снимката е илюстративна

© Асен Тонев

Снимката е илюстративнаБездомници гладуват в общинския приют за временно настаняване във Варна. Капацитетът му е разчетен за 100 души, но в момента там са настанени 140 човека, съобщи БНТ.


Според управителя на приюта Димитър Енчев храна там се носи само веднъж дневно, при това само за най-крайно нуждаещите се. В делнични приютът осигурявал храна само за 25 човека. Останалите трябвало да се препитават сами. През почивните и празничните дни обаче в общинския приют всички оставали гладни.


Пред националната телевизия Енчев съобщи, че вече е изпратил искане до общинската дирекция "Социални дейности" порциите за хората, настанени в приюта, да бъдат увеличени от 25 поне на 100 – колкото е броят на местата в приюта. До момента обаче не било ясно дали бюджетът на Варна за 2017 г., който предстои да бъде приет следващия понеделник, ще има възможност за това.
Димитър Енчев съобщава също, че еднократни дарения от хранителни продукти са правени от частни компании. Сега се надявал някоя от големите вериги магазини за търговия на дребно също да предостави храни с изтичащ срок на годност, но и двата варианта не можели да заместят необходимото трайно решение на проблема с гладуващите в общинския приют.


Завивки и легла там също не достигали. Дори и в момента почти всички бездомници, настанени в приюта, спели върху матраци направо на земята. В този случай приютът също разчитал не на общината, чиято собственост е, а на частни дарители – хотели, които имат излишни стари завивки и легла.


Това не е първият случай, при който бездомници са оставени без храна в общински приюти във Варна. През май миналата година такава беше и съдбата на близо 40 майки с деца, настанени в база на общината край курорта Златни пясъци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK