С мъгляви мотиви съветници във Варна блокират европроект за над половин милион лева

С мъгляви мотиви съветници във Варна блокират европроект за над половин милион лева

© Надежда ЧипеваОбщинският съвет на Варна блокира изпълнението на европейски проект за половин милион лева, предназначен за две варненски общински училища. Това твърдят членове на "Сдружение за защита на птиците - Виа Понтика".


Документи, разпространени от неговия председател Панайот Дивери, показват, че проектът "Общуване без граници" на неправителствената организация вече има


одобрен бюджет от над 516 хил. лв.
Те са осигурени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".


Партньори по проекта са Община Варна и две общински училища, в които трябва да бъдат обзаведени кабинети по информатика, спортни зали, помещения за извънкласна дейност и др. Сред целите на проекта е привличането на деца от малцинствени групи към системата на образование, а след това и социалната им интеграция. За да заработи, идеята няма да ползва съфинансиране от местния бюджет, но трябва да бъде подкрепена от Общинския съвет във Варна заради партньорствата с местната администрация. Вместо това обаче проектът вече е


отхвърлен на две поредни заседания


на съвета.


Евентуалната причина за това членовете на "Виа Понтика" виждат във факта, че местната администрация е водещ партньор по друг конкурентен проект. Оказва се, че той е кандидатствал за финансиране по същата програма и същата процедура, както и "Общуване без граници".


Проектът, който е на стойност над 770 хил. лв., но за разлика от конкурента си предвижда мостово финансиране с бюджетни средства, носи името "Въвеждане на инструменти за образователна интеграция и реинтеграция в Община Варна". По ред причини обаче той е класиран от Управляващия орган едва на 37 място и остава "първа резерва". При това положение единственият му шанс да получи европейска парична подкрепа е


само ако не бъде подписан договор


с някой от вече одобрените конкурентни проекти и така "скочи" с едно място нагоре.


"На 30 ноември м. г. внесохме предложение за сътрудничество по проекта си "Общуване без граници" с община Варна, каза за "Дневник" Ивелина Кръстева, която е експерт в екипа му. То беше единодушно подкрепено от членовете на общинската комисия "Европейски въпроси и международно сътрудничество" и беше включено в дневния ред на заседанието на общинския съвет във Варна, което се състоя на 20 декември", обясни тя.


Подкрепата за проекта обаче е отказана след изказване на зам.-председателя на общинския съвет Янко Станев. Според него трябвало да се подкрепят "големите общински проекти, а не такива...".


Ивелина Кръстева твърди, че веднага след отказа за подкрепа от "Виа Понтика" са изпратили писмо до кмета на Варна Иван Портних, койт поел ангажимент да върне проекта за прегласуване в Общинския съвет. Това става още по време на първото му заседание, състояло се на 30 януари, но с гласовете на мнозинството точка не е допусната в дневния ред.


Според Кръстева срокът за финализиране на всички процедури по него изтича в средата на февруари и в случая става въпрос за умишлено процедурно забавяне. По тази причина още на На 3 януари т.г. чрез община Варна е внесена и


жалба до Административния съд


Проверката на "Дневник" в архива на Търговския регистър показва, че членове на Управителния съвет на сдружението "Форум Гражданско общество" - партньорът в проекта, останал без финансиране заради слабо класиране, са седем юридически лица. Част от тях имат солиден бизнес и множество участия в конкурси за възлагане на обществени поръчки. Председател на сдружението е Борислав Френчев, който участва в управлението на още пет неправителствени организации. В различни периоди от време те са били партньори на местната власт в реализацията на различни проекти с европейско финансиране във Варна и съседни общини.


След учредителите на "Форум Гражданско общество" е и собственикът на


ЕТ "2002 - Константин Димитров"


Той притежава еднолично или в съдружие дялове в пет компании с разнородна дейност и участва в управлението на общо 11 фирми и сдружения.


Димитров участва с 48% дял в Дружеството па закона за задълженията и договорите "Весела 2002". Останалите 52% са притежание на негови роднини през дружеството с ограничена отговорност "Весела".


През 2012г. нейното име се появи в скандален доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция като изпълнител на неизползваем и нямащ нищо общо с възложения й от местната администрация проект за "Център за обучение на деца в неравностойно положение".


За него със съдействието на общински служители, след които и сегашния зам.-кмет на Варна Христо Иванов


бяха прахосани близо 1 млн. лв.


Малко след приемането й сградата бе изоставена по непригодност, тъй като не е била присъединена към електроснабдителната, водопроводната и канализационната мрежа на района. След това тя бе разграбена и разрушена.


При друг случай "Консорциум "Интимпекс 2002" с участието на едноличния търговец "2002 – Константин Димитров" сключва договор на стойност над 150 хил. лв. за доставка на кухненско оборудване за нуждите на Център за интеграция на лица с увреждания и защитено жилище в община Пазарджик. Но не доставя в срок част от договореното. По казуса има решение на Пазарджишкия Окръжен съд в полза на местната общинска администрация, която отказала да плати част от сумата по неизпълнения договор.


През декември м.г. дружеството "Консорциум Еврогеймс" свързано отново с Константин Димитров - влиза в друг одитен доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция. То доставило атракционно влакче по обществена поръчка на община Ловеч на стойност 360 хил. лв. с ДДС. Но според доклада на агенцията то не може да изпълни предназначението си тъй като е различно от поръчаното и за това не можело да изкачи наклона от квартал "Вароша" до Ловешка крепост.


В изпълнението на процедурата по обществената поръчката АДФИ констатира редица нарушения и дори опит за измама чрез представяне на документи с невярно съдържание от доставчика. А на всичко отгоре, тъй като влакчето е било част от проект с европейско финансиране за развитие на туризма в Ловеч, на общината вече е наложена


финансова санкция в размер на 307 хил. лв.


Проектът на "Сдружение за защита на птиците - Виа Понтика", който Общинският съвет във Варна отказва да подкрепи, предвижда бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ, по него да бъдат 600 ученици, от които с небългарски произход 144 деца от други етнически групи.


"Подобно поведение от страна на Общински съвет във Варна към проект, партньор по който е самата местна общинска администрация, а бенефициенти – две местни общински училища, е


прецедент в историята


на усвояването на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове у нас", твърди Ивелина Кръстева.


Междувременно авторите на проекта са изпратили писмо до Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" писмо, с което искат срокът за предоставяне на целия набор документи по проекта, част от които трябва да е и решение на общинския съвет във Варна, да бъде удължен.


"Разчитаме, че няма да бъде допуснато веднъж одобрена безвъзмездна финансова помощ от 516 хил. лв. за образователен проект във Варна да не достигне до две общински варненски училища и тяхното модернизиране с цел интеграцията на децата с различен етнически произход", пише в писмото.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Я, пак Янко Станев намесен.
  Той от кои е в момента, че си врътка дупето непроследимо бързо?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 2. 2 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 894 Неутрално

  [quote#1:"Daniboy"]Я, пак Янко Станев намесен.
  Той от кои е в момента, че си врътка дупето непроследимо бързо?[/quote]
  Хамелеон. Бил е в ДПС, в момента май е седесар.

 3. 3 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Община Варна играе много подло, последната й мизерия беше дето взе акциите от пловдивския панаир.

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  Янко Станев, същият който мина през половината партии за единия килипирец?
  "След целите на проекта е привличането на деца от малцинствени групи към системата на образование, а след това и социалната им интеграция...."
  А, за проекта - интегриране за малцинствени ученици в различни училища ли става дума? Защо не питат родителите на децата, които учат в тези училища и учителите дали са съгласни?

 5. 5 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#4] от "daam":

  Когато са кандидатствали община Варна вече е дала съгласието си за проекта, както и директорите на училищата. Не им прави чест да въртят селски номера сега. Да са мислили преди да кандидатстват с 2 проекти предложения - още тогава се е знаело, че са конкурентни.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Благодарение на такива като Янко Станев абревиатурата СДС вече съвсем загуби търговската си стойност. Май само Боко още ги счита за "добра марка".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 893 Неутрално

  С мъгляви мотиви съветници във Варна блокират европроект за над половин милион лева

  Мотивите може и да са мъгляви, обаче интересите са съвсем конкретни.

  През 2012г. нейното име се появи в скандален доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция като изпълнител на неизползваем и нямащ нищо общо с възложения й от местната администрация проект за "Център за обучение на деца в неравностойно положение".
  За него със съдействието на общински служители, след които и сегашния зам.-кмет на Варна Христо Ивановбяха прахосани близо 1 млн. лв.
  Малко след приемането й сградата бе изоставена по непригодност, тъй като не е била присъединена към електроснабдителната, водопроводната и канализационната мрежа на района. След това тя бе разграбена и разрушена.

  А горенаписаното няма ли да заинтересува прокуратурата? (Може и предизборно.)

 8. 8 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Ох, Спасе! Такава дълга статия си написал, без да стигнеш до корена на проблема! За дългогодишен варненски журналист трябва да ти е ясно, че единствения "интегратор" на малцинства във Варна е Янко Станев! Фондация "Владиславово"! Общината налива солидни суми всяка година във въпросната фондация за т.нар. "интеграция", а г-н Станев успешно разпределя порциите на финансиране. По време на избори същия човек успешно интегрира гласовете на интегрираните малцинствени групи в съответната партия. Кмета нищо не може да направи, защото и на него може да не му достигнат няколко хиляди гласа на избори

 9. 9 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо имам чувството, че в случая общинарите са постъпили правилно!?
  От статията, между редовете, личи че някакви НПО - та са си отворили джобовете за някакви пари. Обикновено циганите са обект на подобно обгрижване, защото като се усвоят парите, иди доказвай кой ги е взел.

  Попътен вятър в главите!
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Поредното НПО зейнало с голямата човка за да засмучи едни пари.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Според последните двама, НПО-то на Янко е добро, защото ще харчи и общински пари, а другото НПО не е добро, защото ще харчи само "европейски" пари.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  При такива спорове, кой е правия и кой е кривия един Господ знае, но според мен и на двата екипа не им е чист косъма.
  Обърнете внимание за какви пари става дума за
  "да бъдат обзаведени кабинети по информатика, спортни зали, помещения за извънкласна дейност и др. Сред целите на проекта е привличането на деца от малцинствени групи към системата на образование, а след това и социалната им интеграция. "

  И като обща оценка ми се струват бая пари, а и като тръгне една интеграция...края и няма да се види"
  Просто въпросния проект, сигурно и много други подобни...много ми приличат на вариант за усвояване на едни пари, било европейски, било наши, в случая и двете.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Някой общинар си иска парите, заради което вади бухалките...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7049 Неутрално

  Борба за всяко парче от баницата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK