Къщата на Антон Новак във Варна може да се превърне в музей

Морската градина

© LiveVarna

Морската градина



Къщата, строена специално за създателя на варненската Морска градина Антон Новак, може да се превърне в негов музей, след като общината придобие собственост върху нея. Това се казва в съобщение от пресцентъра на администрацията.


В него е цитирано мнение на кмета на града Иван Портних, според което "инициативата на фамилия Новак за превръщането на къщата в Морската градина в музей на създателя на парка напълно се вписва в програмата на Община Варна за съхраняване на културно-историческото наследство на града".


Според Портних част от усилията в тази насока е и включването на имота, който е държавна собственост, в "Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти 2017 г.". Ако държавата се откаже от собствеността си върху къщата, може да бъде открита процедура по придобиване или за управление от общината, е казал още Портних.




Антон Новак със съпругата си

© LiveVarna

Антон Новак със съпругата си


Сградата е строена в началото на миналия век специално за Антон Новак. Идеята за превръщането ѝ в музей датира още от 2013 г., когато наследници на Новак се срещнаха с току-що избрания за кмет на Варна Иван Портних. Формален повод за срещата беше годишнина от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна.


Освен за създаването на Морската градина, Антон Новак има заслуги и за цялостния озеленителен план на Варна, курорта "Св. Св. Константин и Елена" и двореца "Евксиноград".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK