Кметът на Варна обвини Министерството на културата в бездействие за опазване на архитектурни паметници

Къщата на ул. "Цар Петър" №4, която беше разрушена миналата събота. През лятото на м.г. от фасадата й умишлено бяха премахнати орнаментиката и конструктивни елементи, за да не бъде класифицирана като паметник на културата.

© Дневник

Къщата на ул. "Цар Петър" №4, която беше разрушена миналата събота. През лятото на м.г. от фасадата й умишлено бяха премахнати орнаментиката и конструктивни елементи, за да не бъде класифицирана като паметник на културата.Кметът на Варна Иван Портних има намерение да наложи мораториум върху събарянето на стари сгради, с архитектурна и историческа стойност. Това е съобщил самият той днес в интервю за регионалната програма на "Дарик радио" във Варна.


"Старите сгради паметници на културата с архитектурна и историческа стойност всеки ден изчезват, което е огромен проблем, е казал Портних. Общината е безпомощна, тъй като режимът, който действа в момента, е уведомителен за подобни действия."


Повод за намерението на варненския кмет да бъде въведен мораториум стана събарянето на т.нар. Розова къща на улица "Цар Петър" №4. Разрушаването на къщата е станало миналата събота.
Портних е признал, че налагането на мораториум за събаряне на стари къщи с архитектурна стойност е временна мярка, която няма да издържи в съда. По тази причина той призовава Министерството на културата да вземе спешни мерки.


"Не може общината да е положила всички усилия в продължение на цели две години, да е направила паспортизация по всички изисквания и в момента да няма щатен конструктор към Националния институт за паметници на културата, което да спира създаването на комисии и въвеждането на забрана за събаряне", каза още Портних. Според него във Варна има и други къщи, застрашени от събаряне.


Още в края на юли м.г. в "Дневник" съобщи, че т.нар. Розова къща, както и още няколко сгради с архитектурна стойност във Варна са подготвени за събаряне. Живеещи в съседни имоти тогава съобщиха, че всички корнизи и орнаменти по фасадата на къщата са заличени, а многоцветната й декорация, която ги е подчертавала, е заменена с бяла боя. Така, напълно обезличена, къщата бе "подготвена" за оглед от комисията, която трябваше да прецени, че не е ценна и може да бъде разрушена. Сравняването на вида й преди и след извършения "ремонт" може да бъде направено през снимки, публикувани в "Гугъл мапс".


Къщата на ул. "Цар Петър" №4 преди да бъде "подготвена" за оглед.

© Google Maps

Къщата на ул. "Цар Петър" №4 преди да бъде "подготвена" за оглед.


"Розовата къща" бе една от включените в списък с общо 250 постройки, предложени от общинската администрация във Варна за категоризиране като паметници на културата, за да бъде защитени от разрушаване. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев обаче собствениците й явно са избързали да я съборят, преди това да се е случило.


"При нас беше входирано искане за насочване на строителните отпадъци от разрушаването и за извозването им, което ние не сме издали, каза Бузев за "Радио Варна". За съжаление законът не ми дава възможност да направя нищо и това, което е в правомощията ми, е само да не съгласувам насочването и извозването на отпадъците. Така те ще си стоят тук на мястото на най-романтичната къща на тази улица. Но каквото и да си говорим, това е игра на процедури, а къщата така или иначе вече я няма и няма как да се възстанови", обясни Бузев.


Според него, след като вече е станало ясно, че в подобни случаи общинските власти са с вързани ръце, всеки, който има намерение да събори къща с архитектурна стойност, но без статут на паметник, ще побърза да го направи.


По данни на община Варна паметниците на културата в града са 450, а други 250 чакат да бъдат включени в него по предложение на администрацията от есента на 2015 г. Заради бездействието и мудните процедури на Министерството на културата обаче и до този момент това не се е случило и всяка от тях може да бъде разрушена от собствениците си.


Масова практика във Варна е стари сгради с безспорна естетическа стойност да се "самосрутват", като преди това са старателно подготвяни за това. Състоянието на няколко къщи в централната част на града, строени в началото на миналия век, издава точно такива намерения.


Според строителни експерти причината за ускорената подготовка за разрушаване е именно опасението, че това ще стане невъзможно след реализацията на общинската програма за разширяване на регистъра с паметници на културата. Намерението на администрацията, обявено преди повече от година, беше всеки нов собственик, придобил имот в историческата част на града, да получава и инструкции какво може, какво няма право да прави с него и как трябва да го съхранява. По този начин Варна трябваше да стане втория град в страната след Несебър, който има на територията си архитектурен резерват.


Поредното разрушаване, този път на "Розовата къща", показва, че т.нар. инвестиционни намерения на собствениците на стари варненски къщи успешно изпреварват общината в усилията й да спаси останалото от някогашния облик на града.


По информация на "Дневник" още в следващите месеци предстои да бъдат съборени още две къщи. Три от тях са на ул. "Карел и Херман Шкорпил" в историческия център на Варна. Същата съдба вероятно очаква и една от най-красивите постройки, оцелели на ул. "Славянска" в непосредствена близост с "Морската градина".


Къщата на ул. "Славянска"

© Imdi Imdifl

Къщата на ул. "Славянска"


В същия район, но на бул. "Приморски" (виж снимката по-долу) се намира и една от най-масивните стари къщи, която също вече е "успешно" подготвена за "самосрутване". Според живеещи в съседните сгради преди няколко месеца работници са разместили керемидите по покрива й и са отстранили улуците, за да може дъждовната вода през есента и пролетта свободно да прониква в нея.


Къщата на бул. "Приморски"

© Google Street View

Къщата на бул. "Приморски"


На 29 юни м.г. в разгара на туристическия сезон се "самосрути" и сграда с безспорна архитектурна стойност на централния бул. "Княз Борис I" №73 във Варна.


Преди няколко години по същия "сценарий" – след края на работния ден, тихомълком и набързо, беше разрушена и сграда - паметник на културата, на същия булевард – т.нар. Картофена къща.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK