Димитър Буров ще представи във Варна концерта си "Бах на свещи"

Димитър Буров

© Европейски музикален фестивал

Димитър БуровКонцертът "Бах на свещи" на цигуларя Димитър Буров на 11 април т.г. от 19ч. във Варненската художествена галерия ще представи едни от най-ярките солови образци на Йохан Себастиан Бах. Събитието, което ще се състои в Градската художествена галерия на Варна и част от програмата на Европейския музикален фестивал. Тази година той се провежда за четиринадесети пореден път.


В концерта си "Бах на свещи" Димитър Буров ще представи три произведения на Бах -


солови сонати и партити за цигулка
Сложни като философия, подлагащи на изпитание техниката и посветеността на изпълнителя, тези творби, създадени около 1720 г., са наистина тест за майстори.


"Никога не се отегчавам да свиря Бах, казва Буров. Един инструменталист може да подходи по различен начин към музиката му - от най просто техническо предизвикателство до откриване и реализиране на апогея на инвенция в творчеството му. Моето послание преди Великден към варненската публика ще е музикално - нека чуем Бах на свещи и нека имаме повече време да разговаряме със себе си чрез творчеството на такива духовни гении, композитори и философи като Бах".


Според изследователи на творчеството на Бах соловите сонати и партити за цигулка на Бах не намират лесно своето място в изпълнителската практика. Една от причините е взискателният полифоничен стил, а другата е, че както и повечето от музиката на Бах,


тези творби са забравени след 1750 г.


Първият цигулар, който изпълнява част от сонатите, е Джоузеф Йоаким през 1844 г. по време на концертно си турне в Лондон. Първото пълно издание на всичките шест творби се появява през 1908 г.


Димитър Буров учи в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София, а през 1988 г. получава пълна стипендия от Британския съвет и продължава музикалното си образование в Гилдхол Скул - Лондон, в класа на легендарния цигулар и педагог проф. Ифра Нийман.


Две години по късно получава магистърска степен и специализира камерна музика. Следва


интензивна международна кариера


на изпълнител и педагог. Бил е солист на повечето големи български оркестри и водещи фестивали. След като започва педагогическата си кариера в Lancing Colledge и Purcell School, през 1995 г. Буров е назначен за ръководител на струнна катедра в Harrow School, където има клас по цигулка, виола и камерна музика. Има записи в БНР и издадени компактдискове, един от които е отличен за най добър диск на месеца от Classical Music Magazine в Лондон през 2009 г.


"Това беше Бах, какъвто никога досега не бях чувал, страстта и копнежът бяха хипнотизиращи." – пише сред отзивите на Oxford University Chamber Music Society за рецитал на Димитър Буров в Англия.


Европейският музикален фестивал във Варна се организира от Фондация "Елит - ЛИК" и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и частни дарители.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK