Служители на "Морска администрация" във Варна се оплакаха от директора си в Комисията за защита от дискриминация

Служители на "Морска администрация" във Варна се оплакаха от директора си в Комисията за защита от дискриминация

© Асен ТоневЧленове на синдикалната организация в Дирекция " Морска администрация" във Варна са изпратили до Комисията за защита от дискриминация сигнал за упражняван върху тях системен тормоз от страна на директора им Валентин Енчев. За това това съобщиха днес служители в администрацията, подписали осемте жалби, приложени към сигнала.


Според неговия текст те са били принудени да направят


"отчаян опит за решаване на проблемите"
още през 2015 г., когато 23 от тях са сезирали различни инстанции.


В началото на т.г. близо една трета от служителите на ведомството обявиха,че са подали до Изпълнителна агенция "Морска администрация" серия сигнали за тормоз на работното им място, но реакция от страна на изпълнителния директор Живко Петров така и не последвала. По тази причина ключови служители са напуснали работните си места.


"За съжаление няма подобрение в обстановката, пише в жалбата, изпратена преди дни до Комисията за защита от дискриминация. Стилът на работа на Валентин Енчев все
още се базира на грубия тон към колегите, публичните назидателни речи към преки
ръководители пред техни подчинени, унизителните квалификации, личностните обиди, повишаването на тон, заплахите за уволнения и оказване на натиск при изпълняване на преките им задължения."


Според подателите на сигнала с поведението си Валентин Енчев


накърнявал достойнството и правата им


като ги наричал "мишки", "некадърни", "мързеливи", "прости", "малоумни", "подкупни" и "идиоти", се казва в текста на жалбата. Повод за обидите ставали случаите, когато професионалното мнение на служителите влизало в противоречие с това на директора им.


Тази обстановка на работа предизвиквала сред служителите "основателен страх от
реваншистки действия и преследване, особено спрямо подписалите жалбите", пише още в текста на сигнала. Според Николай Друмев, председател на синдикалната организация в Дирекция "Морска администрация", всеки един от жалбоподателите е заявил готовност при необходимост да се яви за


изслушване пред Комисията за защита от дискриминация


"Дневник" се свърза с Валентин Енчев. Според писмените отговори на въпросите, които му бяха зададени, след средата на 2015 г. в структурата, която управлявал са били предприети реформи, в следствие на което един отдел е бил закрит, а броя на служителите – редуциран.
"За шестте години и три месеца на моето управление в администрацията са пенсионирани 17 души, двама са уволнени, един не е издържал изпитателния срок, а напусналите доброволно са 14 души, казва още Енчев. От тях двама не са изяснили мотивите за оттеглянето си, а 4 са го направили след забележки от моя страна за съществени пропуски в работата им, което доведе до конфликти."


Валентин Енчев твърди също, че всички сигнали, подавани от негови служители до момента, са били предшествани от констатациите му за


груби нарушения при изпълнение на задълженията им


за които срещу тях са били предприемани административни мерки от страна на Изпълнителна агенция "Морска администрация".


"Като действащ преподавател (във Висшето военноморско училище във Варна - бел. ред.) често говоря високо и наистина за много хора изглежда, че говоря назидателно, но в някои случаи наистина съм се карал", признава Енчев. В повечето случаи обаче това било заради нарушаване на дисциплината, на изискването му за носене на униформи и т.н.


"Да върнеш на някого задачата, за да я направи по-добре, да го накараш да напусне, защото се опитва да влиза в излишни спорове с теб и ти обясня как нещо няма да се свърши.... Мога да дам много примери, които за един са обида, но за мен са


поддържане на по-строг тон


за да прекъсна всякакви опити за спиране или забавяне на работния процес", казва още директорът на "Морска администрация" - Варна.


Председателят на синдикалната организация във ведомството Николай Друмев твърди, че напускането на ключови специалисти в началото на т.г. е поставило в риск изпълнението на функциите му. "Морска администрация" организира и координира дейности по безопасността на корабоплаването в морските ни пространства и във вътрешните водни пътища, предоставя услуги по управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването, организира търсене и спасяване на бедстващи хора, кораби и самолети", обяснява Друмев.


Сред останалите функции на администрацията са и организирането на изпити и издаването на свидетелства за правоспособност на морските лица. Според Енчев рискове за провал на тези дейности няма.


"През т.г. ни напуснаха двама служители, които действително бяха ценни за нас, обяснява той. Направихме опити да ги убедим да останат, като им дадохме възможност да удовлетворят допълнителни изисквания, а разговори за това освен мен води и изпълнителният директор на агенцията. Въпреки това


пожелаха да сменят работното си място


като единият отказа да обясни намеренията си, а другият каза, че му е време с натрупаните знания да работи в частни компании с добри финансови стимули."


Въпреки това според Енчев администрацията е продължила да изпълнява задълженията си "при налична експертност". В момента била в ход подготовка за обявяване на конкурси за свободните позиции.


Днес Николай Друмев съобщи, че в дните преди съставянето на новото правителство сигнал за проблемите в "Морска администрация" - Варна е бил изпратен и до омбудсмана Мая Манолова.
"Отговорът, който получихме беше, че в нейните правомощия е единствено да сезира министъра на транспорта Ивайло Московски и да съдейства за среща с него, каза Друмев. Надяваме се, че това ще се случи в най-скоро време, тъй като подобна среща би имала най-сериозен ефект за решаването на проблема ни."

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 432 Неутрално

  А не могат ли да го ...малко?
  Някои хора само от това разбират, за съжаление!

 2. 2 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...да го накараш да напусне, защото се опитва да влиза в излишни спорове с теб..." ?! Това сериозно ли?
  Иначе познавам хора, които почти от шест години се оплакват от отношението на този човек, т.е. откакто той е шеф. Дори само от разказите им намирам отношението му за недопустимо и личността му за неподходяща за такъв пост. Какви ли 'братя' го покровителстват, че заради него се лишават от професионалисти, изграждани с години? И как е възможно в такава структура да се оказва такъв тормоз, който да остава без последствия? В кои години живеем и къде? /с благодарност към автора за работата и интереса към темата/

  Милена (Меми)
 3. 3 Профил на squ10523144
  squ10523144
  Рейтинг: 5 Гневно

  Недопустимо е такова поведение в държавна структура! Недопустимо е чиновник независимо от правомощията му да довежда до невъзможност да се работи! Това, което не се споменава в статията е, че работата на администрацията е напълно парализирана, затруднени са прегледите на кораби и малки плавателни съдове, като офисите, които приемат документи за малки съдове са заключени с дни! Служителите, които напуснаха, го направиха след като ръководството потвърди, че директора няма да бъде сменен, това е показателно!!! Един директор не може да работи вместо портстейтконтрол инспектор, който се обучава според действащата нормативна база над 2 години!!!

 4. 4 Профил на mdu27523147
  mdu27523147
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не смятам, че това е нормална атмосфера за работа. Недопустими са квалификации и епитети като „мишки“, „малоумни“, "некадърни", "прости", "идиоти" и т.н. от човек с претенции за възпитание, преподавател и от висотота на поста си да показва такъв селяндурски манталитет. Напускането на толкова много стари служители не говори за нежелание за работа, а за невъзможност на директора да ръководи дирекцията, да сплоти колектива и най-вече да има уважение към мнението и достойнството на служителите си. Защо толкова години и при другите директори нямаше такива проблеми в администрацията??? Явно този го държат защото обслужва нечии интереси, а за хората, които наистина работят никой не мисли.

 5. 5 Профил на bfc36523150
  bfc36523150
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това е пълно безобразие, как може един ръководител да се отнася по този начин със служителите си.Недопустимо е такова поведение и отношение, все пак това е институция и директора е нейн представител. Историята ми прилича на поредният ръководител с проблеми, ако е така -да се лекува.

 6. 6 Профил на leq32523150
  leq32523150
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Каква ли е причината ръководството на тази агенция да държи този човек за сметка на толкова служители със стаж и опит, за които са вложени време и средства? Какви сили и връзки го държат...?

 7. 7 Профил на Маноел Дечев
  Маноел Дечев
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Първо да си спомним поговорката , че не е луд който яде баницата , а който му дава! Как така един обикновен преподавател без доказал се управленски опит е поставен да управлява МА Варна ? Второ той половин ден е пред ученици и продължава при нас , като явно не може да превключи , че има работа със служители с дългогодишен опит и явно неумението да работиш с хора се проявява.Освен това излиза , че Директор на МА Варна е отговорност и отдаденост за половин ден.Трето аз съм един от напусналите неотговорни личности и без обяснения . А какво да кажем за сменените 3-ма началник отдели ПОРКК , двама началник отдели КРЛМ и двама началник сектори ? Това всичко за 6 год. "управление" ?! Лично аз напуснах защото съм по емоционален и ако ми бе отправена обида от рода на такава каквато съм чувал пред мене лично към Началник отдел ПОРКК , нямаше да мога да се въздържа и намерих за по безопасно за мене да си отида на борсата по взаимно съгласие ( от 11.09 1979г. нямам нито един ден неосигурен или неработещ )..За мене жалкото е ,че авторитета на Капитана на порта като институция за мене е под нулата. Дано в бъдеще нещата се възстановят от достойни истински Капитани с опит професионален и житейски. С пожелание за здраве към колегите !

 8. 8 Профил на Ена
  Ена
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Освен всичко друго, не е ли в конфликт на интереси кап. Енчев, който е хоноруван преподавател във ВВМУ и в същото време като изпълнителен директор на МА Варна трябва да "проверява" както всички останали, така и ВВМУ?
  А не е ли и в конфликт на интереси по отношение на Юлия Вариклечкова, с която е близък, и която работи в ЦПО-то към БМФ, което също така подлежи на контрол от Морска администрация?

 9. 9 Профил на lrt04523152
  lrt04523152
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поредната безобразна ситуация в държавичката ни- при наличието на толкова много сигнали и оплаквания да няма резултат . Какво повече трябва да се случи ???

 10. 10 Профил на mdu27523147
  mdu27523147
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "lrt04523152":

  Както е тръгнало може би следващата стъпка ще е директора да посегне на някой служител......... и тогава ще се случи!

 11. 11 Профил на ovl52523176
  ovl52523176
  Рейтинг: 5 Весело

  До коментар [#10] от "mdu27523147":

  Хахаха, за какво да ги бия. Раната заздравява, а лошата дума остава за цял живот. Кучетата си лаят, кервана си върви.

 12. 12 Профил на kus21523192
  kus21523192
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това директорче ВЕнчев, не е за уволнение, а за прокурор. Момченцето е развяло знамето на борбата с корупцията за да прикрива собствените си злоупотреби със служебно положение и лично облагодетелстване. Например, как ВЕ ползва служебния си автомобил, защото откакто е в адмнистрацията той няма собствен, ама и за какво да се харчи. Служебния автомобил се ползва в режим "личен". С него се ходи до родното място- Г. Оряховица, ползва се дори по време на отпуск и официални празнични дни. С него се ходи до Морско училище да се водят лекции и курсове, т.е. частна дейност но със служебния автомобил. До магазина до кафето, въобще държавата плаща за служебно-личния автомобил на директорчето ВЕ. Като прибавим и постоянните катастрофи, които прави и скъпите ремонти след това излиза, че В Енчев е ощетил държавата за тези 6 години в адмистрацията със стотици хиляди левове. Някой ще каже, да ама служебния автомобил има "Пътна книжка", където се записват километрите, маршрута на колата и ползващия, така, че да няма злоупотреба. Да ама В Енчев си е определил един служител от дирекцията, чиято задача е да фалшифицира Пътната книжка, като според километрите измисля маршрути, които служебно погледнато са оправдани. Айде сега господин Спасов подайте писмен въпрос до ВЕ имал ли е собствен автомобил през тези 6 години в администрацията и как използва служебния такъв? Това е само малка част от злоупотребите със служебно положение на ВЕнчев. Отделна тема са курсовете, които води в Морско училище.

 13. 13 Профил на kus21523192
  kus21523192
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Какви са резултатите от престоя в ДМА Варна на управленското недоразумение Валентин Енчев за 6 години:
  - напуснали заради липсата на каквито и да е ръководни умения на ВЕ - 5 началници на отдели (това какво пише в молбата за напускане е едно, ама истината е друга);
  - напуснали служители по същата причина не по-малко от 10;
  - обезглавени два ключови отдела- КРМЛ (без началник отдел) и ПОРКК (без началник отдел, без началници на двата сектора в отдела и вакатни места за служители поради напускане), като в отдел ПОРКК положението не е критично, ами трагично. Функционирането на отдела е на ръба и дори напускането на още само един служител, а такива намерения има, ще доведе до колапс в работата на цялата дирекция;
  - липса на каквато и да е нормална работна среда. Напротив работната среда е отровена и зловонна;
  - назряващо недоволство от бизнеса за забавяне на процедури по вина на администрацията;
  - всеобщ страх и несигурност у служителите, породени от неадекватното и на моменти налудничво поведение на ВЕ.
  Крайно време е това комплексирано директорче ВЕнчев да бъде отстранено, за да заработи дирекцията в нормален работен ритъм

 14. 14 Профил на qmj15523222
  qmj15523222
  Рейтинг: 5 Любопитно

  В.Енчев на първо място няма право да се прави на КДП, защото никога не е бил капитан на кораб. Това че има сертификат не го прави капитан. Ама то в морска администрация не е само той. Има и други дето се тупат по гърдите за КДП, а не са командвали кораб никога. В.Енчев няма право да води и лекции в Морско училище, понеже е асистент, а не хабилитиран преподавател. В. Енчев е един комсомолски секретар, който се бори да стане партиен секретар. И тези служители, които отказаха да му правят свирка, напуснаха или бяха уволнени. Нема такава държава.....

 15. 15 Профил на kus21523192
  kus21523192
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "qmj15523222":

  Ама как да не е "капитан" бе? А ти знаеш ли какви ги приказва на курсовете дето води? Дава акъл на дърти кдп-та, дето едвам се стърпяват да му зашият един по селската мутра! И като го питат "що ни губуш времето?", той им вика "ами защото ММО изисква да ви давам акъл" (съответно, да печеля парички от вас)!!! Не знам дали ще се намери корабособственик или мениджър дето да му даде кораб на тоя малоумник да го командва. Освен, ако не искат съзнателно да настъпи застрахователно събитие от сорта "потъване на кораб"или "потъване в следствие пожар".

 16. 16 Профил на jonny8d
  jonny8d
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе корумпирани утрепки...всички от тая администрация сте такива мишки готови да лижат патките на всеки който плаща..

 17. 17 Профил на jonny8d
  jonny8d
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви са резултатите от престоя в ДМА Варна на управленското недоразумение Валентин Енчев за 6 години:- напуснали заради липсата на каквито и да е ръководни умения на ВЕ - 5 началници на отдели (това какво пише в молбата за напускане е едно, ама истината е друга);- напуснали служители по същата причина не по-малко от 10;- обезглавени два ключови отдела- КРМЛ (без началник отдел) и ПОРКК (без началник отдел, без началници на двата сектора в отдела и вакатни места за служители поради напускане), като в отдел ПОРКК положението не е критично, ами трагично. Функционирането на отдела е на ръба и дори напускането на още само един служител, а такива намерения има, ще доведе до колапс в работата на цялата дирекция;- липса на каквато и да е нормална работна среда. Напротив работната среда е отровена и зловонна;- назряващо недоволство от бизнеса за забавяне на процедури по вина на администрацията;- всеобщ страх и несигурност у служителите, породени от неадекватното и на моменти налудничво поведение на ВЕ.Крайно време е това комплексирано директорче ВЕнчев да бъде отстранено, за да заработи дирекцията в нормален работен ритъм
  —цитат от коментар 13 на kus21523192


  Ами за да обезглави скапаните Ви отдели си има причина...а това че си подават оставките ги спаси тия корумпета не ги мисли...особено крлм отидоха си при истинските си работодатели...Всичките сте за панделата

 18. 18 Профил на nls40597408
  nls40597408
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този психар е поредният самозабравил се феодал,вилнеещ над клетите крепостни сънародници,прави им чест ,че една част са надигнали глава,другите им е кеф да ги клатят умрели от страх ,нека си стоят в поза партер една камара п_тки барабар с мъжете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK