Над 1 млн. лв. се губят в нарушен договор за събиране на битова смет във Варна

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева

Снимката е илюстративнаНад 1 млн. лв. е разликата в цената на контейнерите за битова смет, записани в договор между дружеството "ЗМБГ" АД и община Варна, и тези, които то вече е разположило в града . Това съобщи днес общинският съветник Григор Григоров (Реформатори и патриоти) по време на заседание на Общинския съвет. Компанията е изпълнител на обществена поръчка за събиране и транспортиране на отпадъци в пет района на града и с. Звездица на стойност надхвърляща 61 млн. лв.


Договорът, подписан между община Варна и компанията "ЗМБГ"

© Дневник

Договорът, подписан между община Варна и компанията "ЗМБГ"


Договорът между общинската администрация и "ЗМБГ" АД е подписан на 30 юни м.г. Неразделна част от него са техническите спецификации на възложителя, изготвени за целите на процедурата по възлагане на обществената поръчка, и техническо предложение, подписано от изпълнителния директор на дружеството Ангел Иванов.
Техническата специфисация на община Варна, която е неразделна част от договора, подписан със "ЗМБГ" АД

© Дневник

Техническата специфисация на община Варна, която е неразделна част от договора, подписан със "ЗМБГ" АД


Според изискванията на община Варна, заложени в тръжните й документи, "контейнерите за отпадъци 1100 л. тип "бобър" трябва да са изработени от метал със сертификат за качество...".
Както става ясно и от техническото предложение за изпълнение на поръчката, подписано от изпълнителния директор на "ЗМБГ", компанията е приела без каквито и да е забележки това условие и в изпълнение на договора си с Община Варна вече започнала разполагането на 6 хил. контейнера. Но не договорените - метални, а пластмасови.


Техническото предложение на "ЗМБГ"АД, което е неразделна част от договора, подписан с община Варна

© Дневник

Техническото предложение на "ЗМБГ"АД, което е неразделна част от договора, подписан с община Варна


Проверка на "Дневник показа", че те са произведени в Австрия, а цената на всеки от тях е близо 340 лв. В същото време, най-ниската цена, на която в момента няколко български компании предлагат метални контейнери тип "бобър" е около 510 лв. за брой. Това означава разлика от над 170 лв. за един контейнер или над 1 млн. лв. за всички 6 хил. контейнера, които "ЗМБГ" АД трябва да разположи според договора, сключен на базата на спечеления търг за възлагане на обществена поръчка.


"Дневник" изпрати няколко въпроса до общинската администрация във Варна. Те трябва да изяснят каква е причината контейнерите за събиране на битова смет, поставен от "ЗМБГ" АД да не отговарят на характеристиките, записани в договора й с общината и кое е длъжностното лице в администрацията, натоварено със задължението да следи за изпълнението на договора, сключен със "ЗМБГ" АД? До края на днешния ден отговори не бяха получени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK