Фестивалът "ВарнаЛит" представя най-доброто от съвременната литература за деца

От ляво на дясно: Георги Господинов, Теодора Димова и Захари Карабашлиев

© Дневник

От ляво на дясно: Георги Господинов, Теодора Димова и Захари КарабашлиевПисателите като читатели" - така е наречена срещата на трима от най-популярните български писатели Георги Господинов, Теодора Димова и Захари Карабашлиев с варненската им публика. Тя ще се състои тази вечер от 18 ч. в Аулата на Икономическия университет в града, а събитието е част от програмата на първия Международен литературен фестивал "ВарнаЛит". Той е организиран от община Варна и е фокусиран върху детската и юношеска литература.


Официалното откриване ще се състои в 14 ч. днес, а в програмата, която ще продължи до 3 юни, ще участват


двадесет и осем автори
на съвременна детска литература, документални книги и илюстратори.


Координатор на проекта е писателят Захари Карабашлиев. "Четенето трябва да стане нещо, което търсим, за което говорим, с което изкушаваме децата, каза той при представянето на събитието. Не можем да чакаме децата да отидат при литературата, трябва литературата да отиде при децата. Те трябва да видят, че книгите, които четат, се пишат от живи хора, някои от тях ще са им интересни, други скучни, но трябва да ги провокираме", каза още Карабашлиев.


Сред останалите участници са Константин Трендафилов, Юлия Спиридонова, Зорница Христова, Радостина Николова и създателят на проект "Златна ябълка" Димитър Петров.


Специално за "ВарнаЛит 2017" на първото си пътуване из страната ще пристигне и проектът на поета Илиян Любомиров


"Думи на 4 гуми"


Поетът пристига във Варна с мобилната с книжарница за съвременна българска литература. С нея той ще да пътува из България през летните месеци, "за да запали нови читатели по любимите си книги". Илиян Любомиров ще представи на 1 юни от 17 ч. и специалния си гост Константин Трендафилов, автор на хитовия роман "Затворисърце" и на стихосбирката "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого".


За 1 юни, Деня на детето, е планирано събитието, на което писателят Георги Господинов ще разкаже как се е появила детската му книга "Сватби на животни и неща", написана заедно с дъщеря му Рая. Срещата ще се състои в регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.
Същият ден от 15 ч. в кнжарница "Сиела" във Фестивалния и конгресен център във Варна Димитър Петров от Студио "Змей" ще представи своя късометражен анимационен филм "Легенда за първия кукер" и ще разкаже повече за предстоящия сериал и за книгите от проекта "Златната ябълка".


Сред чуждестранните писатели


които ще вземат участие във "ВарнаЛит 2017", са Сали Грийн от Великобритания, американците Стефан Пастис, Кийра Кас и Рашел Мийд, както и Тадей Голоб от Словения.


Сали Грийн е автор на поредицата "Полулош", която е преведена на 47 езика, а Стефан Пастис е създал хитовата поредица комикси за "Тими Провала".


Срещите с Кайра Кас, автор на aнтиутопичната поредица "Изборът" и Рашел Мийд, станала известна с поредицата си "Академия за вампири" се преминат като видеоразговори, организирани в арт зоната "На тъмно" на ул. "Стефан Стамболов" 2 във Варна. Те са планирани за 2 юни от 15 и 18 ч.


На същото място и в същия формат, но на 3 юни, ще се състои срещата с


австралиеца Джей Кристоф


автор на бестселър поредиците "Нивганощ" и "Илумине".


Сред най-интересните участници във фестивала са и влогърите Емил Конрад и Стан.
Дебютният роман на YouTube звездата Стан, познат в социалните мрежи и като inStanT, ще
бъде представен на 2 юни пак в книжарница "Сиела" във Фестивалния и конгресен център във Варна.


На 3 юни от 11 ч. Емил Конрад ще представи в центъра комедийния си спектакъл "Изкуството да
бъдеш мързелив".


На фестивала "ВарнаЛит" ще бъде посветено и поредното издание на литературното предаване на БНТ "Библиотеката", което ще бъде излъчено от Варна на 3 юни.


В рамките на проекта 20 съвременни литературни творци ще влязат в 30 варненски училища. Специална програма е предвидена за училището, специализирано за деца със зрителни проблеми във Варна, както и за училищата в кварталите с преобладаващо ромско население.


Повече информация и пълната програма за фестивала може да бъде открита на сайта www.varnalit.com.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK