Lafka се оплака, че конкуренцията във Варна й пречи

Lafka се оплака, че конкуренцията във Варна й пречи

© Велко АнгеловСлед жалба от собствениците на верига Lafka, че конкурентите й във Варна нарушават концесионните им права, общинската администрация е отказала да приема таксите, които дребни разпространители на печата дължат за поставянето на павилионите си. Това поставя под въпрос съществуването им, съобщи днес Дияна Иванова, управител на едноличния търговец "Крез 13". В отговор тя е поискала от Общинския съвет в града да прекрати концесионните договори на Lafka. Основанието за искането й е, че дейността по разпространението на вестници и списания във Варна на практика е


монополизирана от Lafka


В жалбата си Иванова е посочила, че вече повече от 20 г. развива дейността си като редовно е плащала таксите за поставянето на павилиона си. След жалба от страна на собствениците на веригата Lafka обаче, през юни от общинската администрация отказали да приемат сумата, която тя дължи за павилиона си.
В жалбата си варненския Общински съвет Дияна Иванова обяснява също, че предметът на концесионните договори, на базата на които в града са разположени павилионите на Lafka,


е бил подменен


Така обектите, от веригата, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, се превръщат в "съоръжения за продажба на печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани хранителни стоки и напитки в автобусните спирки". До тази промяна те са имали право да извършват само рекламна дейност и "продажба на печатни изделия за задоволяване на обществени потребности в обекти, разположени върху земя публична общинска собственост".


Според Иванова


в обектите на Lafka се организират хазартни игри


и се предоставят бързи кредити на място, което е в противоречие с предмета на дейност записан в концесионния договор. Тя припомни и факта, че както в много други градове в страната, така и във Варна обектите от веригата се намират на по-малко от 150 метра от учебни заведения, каквито са общинските разпоредби за случаите, в които става дума за търговия с алкохолни напитки, тютюневи изделия и организирането на т.нар. игри на късмета.


Павилионите на Lafka се появиха във Варна след 2011г. В продължение на двете предходни години дружеството "Карне М" установи


пълен контрол


върху разпространението на вестници и списания в града. Това стана чрез изкупуване на компаниите "Десислава 90-2002", "Ди прес", "Фактор плюс", "Би прес", половината от дяловете на "Варна прес - Аврамова и фамилия", "Одесос М" и "Александров прес". До този момент те си поделяха пазара на печатни издания във Варна. Три от споменатите компании - "Одесос М", "Ди прес" и "Фактор плюс", бяха и концесионери на основните спирки от системата на градския транспорт. Междувременно още на 21 август 2010 г. бе регистрирана смяна на собствеността в "Карне М". Дяловете в компанията, принадлежали до този момент на физическото лице Васил Шуманов, бяха прехвърлени на акционерното дружество "Карне М 1".


Следващата стъпка в установяването на лавките във Варна бе направена само няколко месеца преди местните избори през 2011 г. На едно от последните си заседания по предложение на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов общинските съветници във Варна взеха и решение за


важна промяна в договорите


на концесионерите, стопанисващи 450 автобусни спирки. В тях текстът "...съоръжения за продажба на печатни изделия в автобусните спирки" е подменен със "...съоръжения за продажба на печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани хранителни стоки и напитки в автобусните спирки".


По това време вносителят на предложението Кирил Йорданов вече бе номиниран от ГЕРБ като кандидат за четвърти мандат в предстоящите през октомври с.г. местни избори. В напълно овладения пак от ГЕРБ общински съвет във Варна предложението мина без каквито и да е проблеми. С поименно гласуване то бе подкрепено от 34 съветници, без гласове против. Въздържаха се двама, а 15 отсъстваха. Само няколко месеца по-късно става ясно, че с промените, направени по предложение на местната комисия "Собственост и стопанство", контролирана също от ГЕРБ, е дадена


зелена светлина за заобикалянето


и на регламентите за разполагане на "преместваеми търговски обекти" във Варна. Така пред Lafka бе открит и пътя за установяване на пълен монопол върху търговията с печатни издания, цигари и алкохол в града.


Фискалните бонове, издавани от лавките по спирките на градския транспорт във Варна, показват, че в момента техен оператор е дружеството "Табак маркет". Според Евгени Орманлиев, главен експерт "Концесии" в администрацията на новия варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ), това не е нарушение на сключените концесионни договори.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ДЪРЖАВАТА Е ОВЛАДЯНА ОТ ТРИМАТА ШИШКОВЦИ*

  _________________________
  *познайте кои са?

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3402 Весело

  Брех и конкуренция не трябва да има.

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Малко съм горд, че никога не съм пазарувал от Лафка. Търся малкото останали независими павилиончета.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Значи на Пеевски му пречи конкуренцията. Не стига , че накъдето се обърнеш , все неговите павилиони виждаш, ами не трябвало никой да го конкурира.

 5. 5 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Търкай народе талончета.Пълни гушата на Свинята.Слабоумно племе.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  " на практика е монополизирана от Lafka" - не само във Варна, а в цяла България, след като изместиха официално, чрез подкрепа на всяко ниво в държавата. БГ наглостта е уникална, но едва ли би имала резултати другаде по света.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Никога не купувам от Лафка.
  Наистина за нищо не ставаме.
  Как го беше написал поета:
  "....не сме народ, а....."

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Днес конкуренцията пречи на Lafka, утре някой ще почне да пречи на ГЕРБ.

  Цацаров, намеси се!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  "Малко съм горд, че никога не съм пазарувал от Лафка."

  Аз също. Освен това никога не играя на лотарии, спорт-тото и т.н.

  Много отпреди онзи случай преди няколко години, когато два последователни месеца се паднаха абсолютно еднакви числа, и никой от държавата не реагира.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не купувайте от Лафка, Лукойл, Газпромнефт и откраднатият Виваком!

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Лавка да призове Комисията за защита ... от конкуренцията. КЗК

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  жалба от собствениците на верига Lafka ?????
  Кои собственици, то собственика е един, млад и преуспял. Е не е много красив, но няма пълно щастие.
  Напълно подкрепям по-горни постове - по никакъв повод не купувам от Лафка.

 13. 13 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 542 Гневно

  Ще повърна от отвращение !!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Брех и конкуренция не трябва да има.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  Когато и държавната власт е в ръцете на мафиоти, не търси справедливост и истинска конкуренция!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Има една народна поговорка - не е луд този който яде баницата. Малоумниците сме ние , че позволяваме това нещо да съществува.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Не купувайте от Лафка, Лукойл, Газпромнефт и откраднатият Виваком!
  —цитат от коментар 10 на penchoo


  Май некупуването не върши работа.
  Ще трябва да се предприемат по-крути мерки....
  Подпалване например!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Видими резултати....Един е Делян Пеевски и Буда е негов покорен слуга...

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Е, разбира се, че във Варна "Лафка" е притисната от конкуренцията. Всеизвестно е, че едрите мафиоти си намират майстора в лицето на по-едри мафиоти. Макар оплакващият се да е "петбуквен", трудно ще удържи далаверата срещу едни "трибуквени" варненски мошеници.

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1119 Любопитно
 20. 20 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Пеевски превзе държавата..

 21. 21 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Планова икономика - правим бизнес, овладяваме прокуратурата и изпълнителната власт, елиминираме конкуренцията и пей сърце.

 22. 22 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ами това си е комунизъм- държавата да се меси и регулира пазара. Дайте свобода. Ама няма- като е да се унищожи адвокатската професия- напускат се хиляди юристи, а като да се запази работата на някой човечец- не- открадва му се. Затова вече страната прилича на призрачна държава.

 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3122 Весело

  Мдааааа, конкуренцията сигурно продават ПРАС ПРЕС, а те в Лафка се опитват и мъчат, и нищо не могат да продадат ... :-)
  Даже КЗК ви го показа в проверката си.

 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Никога не купувам от Лафка! Ни-ко-га! Бойкотирайте Лафка! Не пълнете гушата на Пеевски!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#20] от "t0d0":

  Пеевски превзе държавата..
  —цитат от коментар 20 на t0d0


  Вие наистина ли мислите, че Бойко Борисов стои и гледа като теле в железница как Пеевски превзема държавата? Наистина ли смятате Бойко Борисов за такъв феноменален глупак? Или вие сте такива глупаци да си мислите, че някой си Делян Пеевски го играе соло млад и преуспял? Без ортаци и покровители? Толкова ли сте малоумни та не виждате, че неговият ортак и покровител е Бойко Борисов? Кой друг може да си позволи да си разиграва коня чрез Пеевски без да се страхува, че властта ще му разкатае фамилията? Кой друг освен този, който е самата власт?

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 954 Неутрално

  " на практика е монополизирана от Lafka" - не само във Варна, а в цяла България, след като изместиха официално, чрез подкрепа на всяко ниво в държавата. БГ наглостта е уникална, но едва ли би имала резултати другаде по света.
  —цитат от коментар 6 на ЗаНи3А


  Основно монополът е в градовете с кметове на Герб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#22] от "cherezchur":

  Опитахте се да кажете нещо, ама ей богу, не еи се е получило! Дайте пак по-бавно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1358 Весело

  и как е подписана жалбата - с ДП или с 10?

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ и Пеевски...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  Докато има хора, които си купуват от евтиния хляб, патронче мастика и билетче на лотарията, хора като Пеевски ще просперират.

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  То бива наглост,то може ,ама чак пък толкова.........................?!

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  "Така пред Lafka бе открит и пътя за установяване на пълен монопол върху търговията с печатни издания, цигари и алкохол в града."

  Търговията с печатни изделия е залязващо начинание, за разлика от останалите занимания на лавките!
  А там, кой от местните играчи би могъл да конкурира Пеевски?!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 9 Гневно

  Гледам датата и чета... Гледам датата...
  Наглите и арогантните знаят, че най-добрата защита е атаката. И знаят, че - особено пред Общински съвет Варна - номерът им ще мине. Пълен отврат! Варна е абсолютна мафиотска крепост. Наистина ни остава масовия бойкот на Лафка, ЦКБ и останалите мутренско-тимаджийски-шиши 'чисти' бизнеси... Аман!

  Милена (Меми)
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Кмете Портних, спаси ни от музикантите всякакви рок-групи в Морската градина! МИЛОСТ!

 35. 35 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 520 Неутрално


  Прочее КАРТАГЕН /ЛАПКА/ трябва да бъде унищожен....

 36. 36 Профил на Йоан Каратерзиян
  Йоан Каратерзиян
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отдавна във Варна няма корупция. Мафията вече си има град. Още от началото "Лафка" бяха поставени незаконно. Освен разрешение за поставяне, липсват схеми за поставяне, определяне на територията на спирките, поставяемите обекти са в грубо нарушение на наредбата на общината, което създава непосредствена опасност за здравето и живота на гражданите и гостите на община Варна. Да не говорим, че заемат незаконно зелени площи и си поставят неконтролируемо грозни и мръсни хладилни витрини. Незаконно се предлагат на лица под 18 години цигари, алкохол и лотарийни игри. Дейността им е в пълно противоречие с решението на Общински съвет за предоставяне на концесия, вписано в Националния концесионен регистър. Всички сме ощетени... с изключение на Мафията! Естествено, заместник-кметовете на община Варна Христо Иванов и Пейчо Пейчев нехаят. Или са обвързани с Мафията или са абсолютно безхаберни. И в двата случая трябва да бъдат уволнени дисциплинарно за несправяне със служебните им задължерия! Явно нито ГЕРБ, нито ДПС, нито БСП искат да се справят с Мафията! Защо ли?...
  #ТОЙ #УВО2017

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  За ГЕРБ е ясно .Тя е създадена от ОРКИТЕ . Не е по добре с БСП ,макар че се намерил съветник да говори публично за "безобразията на ГЕРБ и Пеевски". Вероятно ще го смачкат и изкарат педофил , ХОМО , могат да се развиват болтове на кола. Няма партиен проблем в България - има ужасяваща по размери корупция , а тя гони всички българи навън

 38. 38 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 301 Неутрално
 39. 39 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 885 Весело

  Така става, когато два противоречиви клана се сблъскат.

 40. 40 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#19] от "xmm":

  Нищо, спряга глагола мотам се.

 41. 41 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Брей, току виж се появил нов играч с връзки и мерак за павилиончета. Да видим все пак резултата, но независимо дали са на Пеевски или някой друг липсата на реална конкуренция е лошо нещо.

 42. 42 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един препатил":

  Не, приятел! Не съм малоумен.
  Не съм и казал, че Пеевски го играе соло. Със сигурност Пеевски е ортак с Борисов, Доган също. Ти "нали не си толкова малоумен" та да мислиш, че Доган се пенсионира?
  "Не съм толкова малоумен" да мисля, че в данъчната декларация Бойко е декларирал всичките си активи. А според теб той дали има покровители? Златев слуга ли му е или покровител? Как мислиш?

  Това, на което аз се възмущавам с изказването си, че "Пеевски превзе държавата", е че вече толкова не им пука от това колко осветен е той за народа, как стана символ на всичко лошо, но продължават да му трупат активи.

 43. 43 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Мила родна картинка ... :)

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 44. 44 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 631 Гневно

  Няма наяждане тая гуша еееей!

 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  А някой прочете ли статията? Че в лафките се предлагат бързи кредити, че се продават цигари на непълнолетни? Аз от там не пазаря и за това се оказа, че няма откъде да си купя едно списание...

 46. 46 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#33] от "Милена Пехливанова":

  Щом ги има толкова време и постоянно се редят хората на опашки, това че ти им правиш бойкот, нищо няма да промени. Докато има търсене, ще има и предлагане. И недоволни, и доволни и бунтари. Аз също бойкотирам Лафка, но не и всички останали. Избрал съм си, че Лафка е изцяло вредна - само билети, захарни изделия и цигари, а работещите там взимат жълти стотинки, затова ги бойкотирам, като не си купувам от тях. Но това няма никакво значение, защото винаги има опашки и те си имат достатъчно клиенти с мен или без мен,

 47. 47 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 510 Весело

  Какво се жалват "Лафка" ?! Пречела им конкуренцията.. смях в залата.

 48. 48 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Да " Бойко"тираме Лафка...;). Мръсници изпиват ни отвсякъде...;)

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 49. 49 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Пеевски превзе държавата..
  —цитат от коментар 20 на t0d0


  Е то , и преди имаше един такъв ,дето превзе държавата ...Ако и не чак толкова ''шиши''...
  Илия Павлов се казваше ....
  Де го сега Илия? ...Де я сега ''Мултигруп''?
  Дебелян да си прави сметката , до какво води безконтролната алчност за бизнеси и влияние ....

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 50. 50 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Голямата война е за печатните новини, там по Гьобелсови се пише 60-40 реални новини и пропаганда. Следват Блицове, Афери, Актуални новини и други по горната схема, но те са напълнени с реклами на търсачки и цената за подържането им е мижава. Проблемът им на разведчиците е въпреки цялото услилие, че има достатъчно хора (около половината интернет медии) които публикуват нецензурирани новини. Както се вижда от последните избори, ползващите интернет не са гласуващи. Точно това е и целта на другарите зад Пеевски, който е толкова успял, колкото е и показно лице на големия брат. За да се издържат тези разпространители е необходимо да се занимават с хазарт, продажба на захарни и тютюневи изделия. Това че най-честите им ползватели са деца и бедни се явява съпътстваща вреда за най-силните подъжници на ГЕРГ/БСП/ДПС. Отделно печатните издания също имат нужда да са на половин цена спрямо нормалната логика, тук рамо подават олигархичните/руски бизнеси. Те от своя страна са на печалба от монополно положение и/или неплащане на данъци. Затова моделът 'Кой' е устойчив във времето без някакви изгледи за разпад, въпреки очевидните глинени устои. Всичко което се иска е правова държава и моделът ще се запъти към небитието.

 51. 51 Профил на khmer_rouge
  khmer_rouge
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Малко пояснение; не

  До коментар [#3] от "Дундурук":"Малко съм горд, че никога не съм пазарувал от Лафка."Аз също. Освен това никога не играя на лотарии, спорт-тото и т.н.Много отпреди онзи случай преди няколко години, когато два последователни месеца се паднаха абсолютно еднакви числа, и никой от държавата не реагира.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz  Малко пояснение: не в два последователни месеца,а в две последователни седмици,като втория път имаше 6-ма участници познали 6-те печеливши числа.
  Представяте ли си за каква наглост става въпрос :6-ма човека в БГ са играли ТОТО с числата,които са излязли преди само 2-3 дни.
  РЕВЕМ!

 52. 52 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 509 Весело

  пеевски и герп,ръка за ръка от години насам но инак врагове:))))

 53. 53 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Много отпреди онзи случай преди няколко години, когато два последователни месеца се паднаха абсолютно еднакви числа, и никой от държавата не реагира. А тогава помните ли КОЙ беше директор на Тотото? :)

 54. 54 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#10] от "penchoo":

  И Техномаркет!

 55. 55 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 364 Весело

  Наглостта си намери майстора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK